ACAB: ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ (ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ)…


acab_logo

Το 1971 ο Philip Zimbardo διεξήγε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα, γνωστό ως “The Stanford prison experiment” ή στα ελληνικά: «Πείραμα φυλάκισης του Στάνφορντ» και ήταν ένα πείραμα πάνω στις ψυχολογικές επιπτώσεις που επιφέρει η μετατροπή ενός ατόμου σε φυλακισμένο ή δεσμοφύλακα.

Εικοσιτέσσερις φοιτητές επιλέχθηκαν από 70 για να παίξουν τους ρόλους των φυλακισμένων και των δεσμοφυλάκων και να ζήσουν σε μια υποτιθέμενη φυλακή που είχε δημιουργηθεί για τους σκοπούς του πειράματος στο υπόγειο του κτιρίου της Επιστήμης της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ. Η επιλογή των υποψηφίων έγινε με βάση την απουσία ψυχολογικών και ιατρικών προβλημάτων, αλλά και ποινικού μητρώου, έτσι ώστε να αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για την επιστημονική παρατήρηση. Οι ρόλοι μοιράστηκαν μετά από ρίψη κέρματος (κορώνα ή γράμματα).

Οι φυλακισμένοι και οι δεσμοφύλακες μπήκαν κατευθείαν στους ρόλους τους προχωρώντας τους ρόλους του όμως πέρα από τις προβλέψεις, οδηγούμενοι σε επικίνδυνες και ψυχολογικά καταστροφικές καταστάσεις. Το ένα τρίτο από τους φρουρούς κρίθηκε ότι επέδειξαν «γνήσια» σαδιστικές τάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί φυλακισμένοι να τραυματιστούν ψυχολογικά και δύο από τους φοιτητές να αποχωρήσουν νωρίς από το πείραμα. Μετά την κατάρρευση ενός φοιτητή από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στη φυλακή,  και συνειδητοποιώντας ότι είχε παθητικά επιτρέψει ανάρμοστες συμπεριφορές να λάβουν χώρα κάτω από την εποπτεία του, ο Ζιμπάρντο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τόσο οι φυλακισμένοι όσο και οι δεσμοφύλακες είχαν ταυτιστεί υπερβολικά με τους ρόλους τους, με αποτέλεσμα να τερματίσει το πείραμα μετά από έξι μέρες.

Ο ίδιος ο Ζιμπάρντο, εκτός από τον ρόλο του επιβλέποντα του πειράματος, ανέλαβε και τον ρόλο τού «διευθυντή» της «φυλακής», δίνοντας οδηγίες και καθορίζοντας τα όρια μέσα στα οποία θα μπορούσαν να κινηθούν οι «δεσμοφύλακες», έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσει συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αποπροσανατολισμό και την αποπροσωποποίηση των συμμετεχόντων εθελοντών. Οι «δεσμοφύλακες» ντύθηκαν με χακί στρατιωτικά ρούχα, εξοπλίστηκαν με γκλομπς, τα οποία όμως δεν είχαν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν εναντίον των «φυλακισμένων» (ήταν δηλαδή, απλά δηλωτικά εξουσίας, όπως και τα ρούχα, χωρίς κανένα δικαίωμα εξάσκησης βαριάς σωματικής βίας), ενώ υποχρεώθηκαν να φορέσουν γυαλιά ηλίου «καθρέφτες» (αντικατροπτίζοντα), έτσι ώστε να μην υπάρχει απευθείας επαφή των ματιών μεταξύ αυτών και των «φυλακισμένων». Δημιουργήθηκε έτσι μια σχετικά απρόσωπη κατάσταση, που περιόριζε τον όποιο συναισθηματισμό, επιτρέποντας στους εξουσιάζοντες «δεσμοφύλακες», μια ελευθερία κινήσεων απαλλαγμένη από τέτοιου είδους αναστολές, μεταδίδοντας στους «φυλακισμένους» το αίσθημα του φόβου και την αντίληψη αυθαιρεσίας τής εξουσίας.

>> Δείτε το ντοκιμαντέρ, με ελληνικούς υπότιτλους:

Η αστυνομική βιαιότητα δεν έχει τέλος, καθώς όχι μόνο βασίζεται στην εξουσία που δίνει η στολή, αλλά και στην υποστήριξη της κάθε εξουσίας, καθώς ο καπιταλισμός χρειαζεται την διασπορά φόβου και καταστολής για να επιβάλει την αστική δημοκρατία. Συνειδητά ο μπάτσος έχει ήδη απανθρωποιήσει τον κόσμο, για να μπορέσει να εκτελέσει τις διαταγές. Αντλεί δύναμη μέσα από το σύστημα στο οποίο είναι ενταγμένος και απο-εξατομικεύεται για να μπορέσει να λειτουργήσει βίαια. Το μέγεθος της πράξης και η ένταση που τη διακατέχει δεν έχει κανένα νόημα εκείνη τη στιγμή. Σημασία έχει η σωστή εκτέλεση της, όπως υποδεικνύεται από τους νόμους του συστήματος. Η κρίση θολώνεται, η ευθύνη παρακάμπεται, υπάρχει μόνο η επιβολή της εξουσίας. Άλλωστε, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες των αστυνομικών βιαιοτήτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Ρίψη χημικών, άκριτο ξύλο, υπερβολικές επιθέσεις και συλλήψεις ατόμων που είναι αμέτοχα σε όλο αυτό το σκηνικό.
Οι μπάτσοι (όπως και άλλα επαγγέλματα, πχ: οι δικαστές και εισαγγελείς, οι ελεγκτές, κλπ) ΔΕΝ είναι λαός.

Ο υπάλληλος της ΔΕΗ, θα έρθει να σου κόψει το ρεύμα, επειδή δεν έχεις να πληρώσεις. Επειδή είναι η δουλειά του, λέει.
Ο αστυνομικός θα σε τσακίσει στο ξύλο η θα σε εξευτελίσει, επειδή μπορεί και επειδή είναι η δουλειά του.
Ο υπάλληλος της εταιρείας υδάτων, θα σου κόψει την παροχή νερού, επειδή δεν έχεις να πληρώσεις. Επειδή είναι η δουλειά του.
Ο υπάλληλος στο σούπερ-μάρκετ θα σου πει ψέματα για το σάπιο προϊόν.
Ο πωλητής στο οποιοδήποτε κατάστημα, θα κάνει το ίδιο.
ο δικαστικός κλητήρας θα έρθει να σου παραδώσει την κλήση κατάσχεσης.
Ο τραπεζικός υπάλληλος θα σε εκβιάσει για τις δόσεις που άργησες. και ου το καθ’ εξής.

Και αυτό, επειδή είναι η δουλειά τους. Ωστόσο, κάποιοι κάνουν την ντροπή δουλειά και σε αυτό αναμφίβολα οι μπάτσοι έχουν και θα κρατάνε διαχρονικά τα πρωτεία.

-Με αυτό το θέμα πραγματεύεται και η ταινία ACAB. Πιο συγκεκριμένα:

Το A.C.A.B.: All Cops Are Bastards το μαθαίνεις πρώτα από τους τοίχους των δυτικών προαστίων κάθε μεγαλούπολης … Μετά ανακαλύπτεις την ταινία που είναι αποτέλεσμα ενός βιβλίου που γράφηκε μετά την δολοφονία του Τζουλιάνο , ενός πιτσιρικά διαδηλωτή , στις μεγάλες συγκεντρώσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα το 2001.
Αυτό το σκληρό, έντονα διαχωριστικό σύνθημα , έχει καταγωγή στην πάντοτε αντιφατική Μεγάλη Βρετανία και στην δεκαετία του 1920 (!!!) , ενώ μέχρι και το 2000 συχνά πυκνά οδηγούσε σε συλλήψεις , ακόμη και όταν απλά ήταν τυπωμένο σε ..μπλουζάκι !

TRAILER:

Ωστόσο η ταινία All Cops Are Bastards είναι παραγωγή της δημόσιας τηλεόρασης της Ιταλίας της RAI , κάτι σαν την «δική μας» ΕΡΤ όπως την γνωρίζαμε μέχρι το 2013 , στα πλαίσια της υποχρέωσης της να παράγει και να συγχρηματοδοτεί καλλιτεχνικές κινηματογραφικές ταινίες.
Αν και όλο αυτό το πλαίσιο μοιάζει αντιφατικό , ωστόσο η ταινία αποκαλύπτει με παραστατικό και ρεαλιστικό τρόπο πολλές πτυχές της ζωής των ένστολων της καταστολής και των αιτίων που τους οδηγεί στα άκρα.
Ωμότητα και βία.  Μια πολιτεία που κάνει πως δεν ξέρει παρά μόνο επιβάλλει.

Αν και κατά προσωπική μου εκτίμηση, δείχνει μια τάση συμπάθειας και ανθρωπιάς στους μπάτσους.

>>> Δείτε την ταινία, με ελληνικούς υποτίτλους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s