Σε ποιόν ανήκουν οι τράπεζες;…


b2ap3_thumbnail_logotupatrapezes_20150701-115028_1.jpg

του Πάνου Κοσμά


Το κλείσιμο και τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων θέτουν το κρίσιμο ερώτημα της ιδιοκτησίας και του ρόλου του τραπεζικού συστήματος

Οι κλειστές τράπεζες ή τα μέτρα περιορισμού στις αναλήψεις είναι ένα από τα τρία μεγάλα δεινά που θα μας γύριζαν στη… νεολιθική εποχή. Τα μνημονιακά κανάλια, σε διατεταγμένη τρομολαγνική υπηρεσία, δείχνουν πλάνα αρχείου με ανθρώπους ντυμένους… χειμωνιάτικα να κάθονται στην ουρά, κόπτονται για το όριο των 60 ευρώ στις αναλήψεις, οιμώζουν για την «καταστροφή» των κλειστών τραπεζών. Ωστόσο, αυτά που σήμερα είναι «καταστροφικά» για την Ελλάδα, ήταν «σωτήρια» για την Κύπρο το Μάρτιο του 2013, παρόλο που συνοδεύτηκαν και από γενναίο και αιφνιδιαστικό «κούρεμα» των καταθέσεων…

Τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων διαρκούν ακόμη στην Κύπρο, αλλά και στην Ιρλανδία, όμως εκεί συνδυάζονται με μνημόνιο (στην πρώτη περίπτωση) και με μεταμνημονιακή υπερλιτότητα στη δεύτερη – κατά τους μνημονιακούς λοιπόν είναι τμήμα της «θεϊκής τάξεως» της ευρωπαϊκής ακραίας λιτότητας. Όταν πρόκειται για την Ελλάδα όμως, είναι επεισόδιο της πορείας επιστροφής στη… νεολιθική εποχή.

Ένοχοι «φύλακες»

Ένοχοι «φύλακες»

Τα παπαγαλάκια της μνημονιακής τρομολαγνίας που τώρα θορυβούν για τη διακοπή του ELA από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρευστότητας, δεν θέτουν καν το κρίσιμο ερώτημα: γιατί οι τράπεζες χρειάζονται τον ELA; Η απάντηση είναι προφανής: διότι μειώνονται – φεύγουν διαρκώς οι καταθέσεις. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι: γιατί μειώνονται – φεύγουν οι καταθέσεις;

Οι απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές:

-Στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 το σύνολο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ήταν 231,5 δισ. ευρώ. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 είχαν μειωθεί σε 160,072 δισ. ευρώ και στα τέλη Ιανουαρίου 2015 σε 147,775 δισ. ευρώ. Σήμερα είναι περίπου 125 δισ. ευρώ. Στα μνημονιακά χρόνια και μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 χάθηκαν περίπου 84 δισ. ευρώ.

-Ήδη στα τέλη Οκτωβρίου 2014 οι μεγάλου ύψους καταθέσεις είχαν κάνει «φτερά»: Το 81,5% των καταθετικών λογαριασμών είχαν υπόλοιπο κάτω από 2.000 ευρώ, το 11,3% υπόλοιπο μεταξύ 2.000 και 10.000 ευρώ, το 0,90% μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ και μόλις το 0,40% πάνω από 100.000 ευρώ.

-Από τις καταθέσεις που έφυγαν, περίπου 80 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό.

-Στα τέλη Μαρτίου 2015, από τα 138,5 δισ. ευρώ του συνόλου των καταθέσεων, τα 117,9 δις. ευρώ ήταν αποταμιεύσεις νοικοκυριών και μόνο 20,6 δισ. ευρώ καταθέσεις του επιχειρηματικού τομέα.

-Η μεγαλύτερη μηνιαία φυγή καταθέσεων σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2015, επί κυβέρνησης ακόμη Σαμαρά – Βενιζέλου, ύψους 12,2 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά δείχνουν πολύ εύγλωττα και αδιαμφισβήτητα ότι η μεγάλη λεηλασία των καταθέσεων έγινε στα μνημονιακά χρόνια και επί μνημονιακών κυβερνήσεων και αφορά κυρίως έξοδο κεφαλαίων στο εξωτερικό, από τα υψηλά εισοδήματα και τις επιχειρήσεις. Οι μικροκαταθέτες έμειναν εδώ και το πολύ-πολύ έβγαλαν τα λεφτά τους για να τα κρύψουν στα «σεντούκια».

Τραπεζίτες του «Ναι»!

Μπορεί να μην το δηλώνουν επισήμως, για ευνόητους λόγους, αλλά οι τραπεζίτες… ψηφίζουν «Ναι» στο δημοψήφισμα. Εννοούμε με αυτό ότι χρησιμοποιούν τις τράπεζες σαν μηχανισμό εκβιασμού και τρομοκράτησης του κόσμου και υπονόμευσης της κυβέρνησης. Το υπονομευτικό τους έργο όλο το προηγούμενο διάστημα δεν περιορίστηκε μόνο στις παραλείψεις τους (τώρα φωνασκούν και διεκτραγωδούν την κατάσταση, αλλά όταν οι καταθέσεις έφευγαν μαζικά στο εξωτερικό, όχι μόνο δεν θορυβούσαν αλλά διευκόλυναν την έξοδο), αλλά επεκτάθηκε στην οικοδόμηση μηχανισμού διευκόλυνσης για έξοδο καταθέσεων στο εξωτερικό. Το τελευταίο πεντάμηνο της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ οι τραπεζίτες παρότρυναν ανοιχτά τους καταθέτες με ένα μικρομεσαίο ύψος καταθέσεων να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Ο μηχανισμός που έστησαν ήταν απλός: «επένδυση» των χρημάτων σε Αμοιβαία Κεφάλαια Εξωτερικού και ύστερα ρευστοποίηση της «επένδυσης» και άνοιγμα καταθετικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

Αλλά και τώρα, με τις τράπεζες κλειστές και με όριο στις αναλήψεις, προσπάθησαν να στήσουν νέο «κόλπο», λέγοντας ότι στο βαθμό που αυξηθεί το όριο ημερήσιων αναλήψεων για τους συνταξιούχους στα 120 ευρώ, θα πρέπει να μειωθεί για όλους τους υπόλοιπους καταθέτες στα… 20 ευρώ. Και όχι μόνο αυτό: Με την εξαίρεση της Εθνικής, οι υπόλοιπες τράπεζες δεν τροφοδοτούν επαρκώς τα ΑΤΜ για να καλυφθεί το ημερήσιο όριο αναλήψεων.

Οι τραπεζίτες «ψηφίζουν» μνημονιακές κυβερνήσεις, υπονομεύουν ανοιχτά την κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και δουλεύον για το «Ναι» στο δημοψήφισμα!

Ποιος είναι το «αφεντικό» στις τράπεζες;

«Η ιδιωτική διοίκηση των ελληνικών τραπεζών θα γίνει σεβαστή. Η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στη διαδικασία λήψης καθημερινών αποφάσεων και διοίκησης των τραπεζών, οι οποίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν με τις αρχές της αγοράς. Τα μέλη του Δ.Σ. και η ανώτατη διοίκηση θα διορίζονται σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότερες προβλέψεις του νόμου για το ΤΧΣ, όσον αφορά στα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων που συμμετείχαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Η ανεξαρτησία του ΤΧΣ θα είναι απολύτως σεβαστή και η δομή της διοίκησής του θα παραμείνει αμετάβλητη. Δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο δημοσιονομικής πολιτικής που να υπονομεύει τη φερεγγυότητα των τραπεζών».

Αυτά λέει -μεταξύ άλλων- για τις τράπεζες το τελεσίγραφο των δανειστών, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε και οδηγηθήκαμε στο δημοψήφισμα. Λέει δηλαδή ότι μπορεί το ελληνικό Δημόσιο να στήριξε τις τράπεζες με 238 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και «ζεστό χρήμα», μπορεί να είναι ο πλειοψηφούν μέτοχος, αλλά «αφεντικό» στις τράπεζες είναι ο Ντράγκι, ο διοικητής του εν Ελλάδι υποκαταστήματός του Στουρνάρας και οι ιδιώτες τραπεζίτες, που ακόμη και σήμερα τις διοικούν.

Ύστερα από τη σκληρή εμπειρία των 5 αυτών μηνών και ιδιαίτερα της τελευταίας βδομάδας, το ζήτημα «ποιος είναι το ‘‘αφεντικό’’ στις τράπεζες» έχει ανοίξει μεγαλοπρεπώς. Η μόνη απάντηση από τη σκοπιά της Αριστεράς είναι: το ελληνικό Δημόσιο, που πρέπει να ορίσει διοικήσεις της δικής του επιλογής και εμπιστοσύνης, να θέσει υπό τον έλεγχό του το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος, να εθνικοποιήσει το τραπεζικό σύστημα σου σύνολό του. Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο, η σύγκρουση με τους δανειστές και με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό εποπτεία των τραπεζών είναι αναπόφευκτη. Ας την αναλάβουμε! Εξάλλου, ξεκίνησε ήδη και έχει πιο συνολικό χαρακτήρα!

http://rproject.gr/article/se-poion-anikoyn-oi-trapezes


Από:

https://omniatv.com/blog/

25 comments on “Σε ποιόν ανήκουν οι τράπεζες;…

 1. Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

  Οι Τράπεζες ανήκουν στους Έλληνες.
  Τι;
  Όχι;
  Αμάν, λάθος έκανα.
  Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, ε;
  Τι;
  Πάλι όχι;
  Και τι ανήκει στους Έλληνες τελικά;
  Α;

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Οι Τράπεζες ανήκουν στους Έλληνες.

   Λάθος ανήκουν σε κάποιους τοκογλύφους – εξαπανέκαθεν …

   Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, ε;

   Δυστυχώς η φυλή αυτή σπανίζει, κάποτε όντως κατοικούνταν, απομένει να δούμε και στο μέλλον …

   Και τι ανήκει στους Έλληνες τελικά;

   Δεν απαντώ γιατί θα πρέπει να λογοκριθούν τα σχόλια μου (άσχετα αν και δεν το κάνει ποτέ ο κομμαντάντε)

   ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ
   (αν και φοβούμαι ότι η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ δικαιοσύνη θα το ακυρώσει προσωρινά και πάμε για μεθεπόμενη βδομάδα)

   • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

    Mπα….
    Τώρα που μάλλον προηγείται το «Νια», θα τα βρει όλα συνταγματικά, όπως βρήκε, η τατιάνα η δικαιοσύνη, όλα τα μνημόνια, τους εφαρμοστικούς νόμους κτλ κτλ κτλ κτλ κτλ….

    Καλό βόλι γενικώς.

    • Ο/Η Kimwn λέει:

     Ως καταναλωτής κινέζικων προϊόντων , ζήσε και την παροιμία του…

     Μακάρι να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς …

     ΥΓ Κ. : Δεν νομίζω να προηγείται κανείς, κλείσε την τιβι και μην πιστεύεις τα γκάλοπ…

     • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

      Δεν βλέπω τηλεόραση ρε συ.

      Το έχω πει.
      Θα τον βρω αυτόν τον πούστη τον Κινέζο και θα τον βάλω να μάθει Ελληνικά σε 24 ώρες κι αν δεν μάθει θα τον ταϊσω στις κατσαρίδες.

      • Ο/Η Kimwn λέει:

       κακιούλες ….
       ίσα ίσα που ήταν από τους πιο παραγωγικούς, εφευρετικούς και σκεπτόμενους λαούς (η άρχουσα τάξη του)

       • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

        Εκτιμώ αφάνταστα τον Κινεζικό λαό.
        Τον θεωρώ κοινωνό πολιτισμού, από τους ελάχιστους που έχουν απομείνει από τους «αρχαίους».
        Αλλά αυτόν τον κερατά τον θέλω….

       • Ο/Η brain teaser λέει:

        Οι Κινέζοι λένε φίλοι μου, οτι κοιτάζουν το μέλλον μέσα απο το παρελθόν τους. Σκεφτείτε οτι η
        θεραπευτική τεχνική, βότανα, βελονισμός, παραμένει η ίδια εδω και χιλιάδες χρόνια, η μουσική τους παίζεται με τα ίδια όργανα, η πολεμική τους παραμένει η ίδια, η τεχνική της ζωγραφικής το ίδιο, η γραφή, γεωργία, αστρολογία κλπ. Είναι ένας λαός που δείχνει σαν να μην ανήκει πουθενά, σαν να αυτονομήθηκε πέρα απο όλους τους άλλους λαούς.
        Μέχρι και τα μάτια τους θυμίζουν άλιεν.
        Τσπ, για όσους πάνε να ψηφίσουν, καλό ζέν, ε, βόλι ήθελα να πω.
        *κομαντάντε, ο Βράχος βρίζει τις π@τάνες, τατιάνες, και το κακό είναι οτι έχει δίκιο. Περιμένω λοιπον απο εσένα να τον επαναφέρεις στην τάξη. 😉

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Μαστίγωμα του Βράχου μέχρι να μαρτυρήσει το ΝΑΙ ….

       • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

        Mα έχω δίκιο αφού….

        Δεν τολάμω να γράψω για πουτάνες.Τις σέβομαι.

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Δεν τολμάω να γράψω για πουτάνες.Τις σέβομαι.

        Μπροστά στις κανονικές, τύφλα να έχουν οι κρυφές και κυβερνώσες …

 2. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Καλησπέρα σας!!! ανακαλώ στην τάξη
  τον κύριο Βράχο.
  Κύριε Βράχε εαν αποκαλέσετε ξανά τις πουτάνες Tατιάνες,
  θα σας βάλω πρόστιμο άλλη φορά να είσθε
  πιο ευγενικός θερμή παράκληση.
  Δεν αποκαλούμε τις πουτάνες Τατιάνες η Σίες η Ολγες( τώρα αυτή η τελευταία τι ποτάνα; αλλά τέλος πάντων)
  τις κατά το κοινώς λεγόμενο πουτάνες τις αποκαλούμε
  εκδιδόμενες κυρίες! στο πιο κομψό.
  🙂

  • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

   Δεν ανακαλώ.
   Βράχος.
   Βάλε ότι πρόστιμο θες, εγώ στα ατμ δεν έχω πάει ακόμα.
   Οι εκδιδόμενες είναι κυρίες.
   Αυτές που ανέφερες είναι τατιάνες.
   Σιγά μην τους κάνω την τιμή να τις αποκαλέσω πουτάνες.
   Τατιάνες και πολύ τους είναι.
   Και οι άντρες τους τατιανάκια των τατιάνων.
   Σαφές;

   Τάσος.

   ΥΓ: 😆

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Σαφέστατος!
    Αχαχαχαχαχαχ!
    🙂

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    Γεια σου ρε αλάνι Βράχε…Βράχαρε…!!!

    • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

     Ευχαριστώ επίσης.
     Ποιο αλάνι…
     Ένας μικρός και αδύναμος τρελλός.
     Μέχρι ρανίδος.

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      Αν μαζευτούμε 10 μύρρια μικροί και τρελλοί ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ???????

      ΞΑΝΑγαμάμε μουσολίνηδες και χίτλερίσκους ….

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    ΔΕΕΕΕΕΝ πήγες ωρέ στα ατμς να συσφίξεις σχέσεις ?????????

    Τρείς τράπεζες 7 γνωστοί, μιλάμε για ΜΕΓΚΑΛΑ γλέντια, η περειώς ΧΑΡΙΖΕ και νεράκια, πρωτοφανές για τοκογλύφο….
    Φρέσκο σύνθημα

    Και με δραχμή και με εΒρώ
    ΜΑΜΩ τον ολυμπιακό ….

    • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

     Είμαι ακοινώνητος και με έχουν κάνει σχεδόν όλοι ξεπαρεού.Καμιά δεκαριά έμειναν ακόμη να με ανέχονται και οι πέντε είναι άνεργοι με υπόλοπο μηδέν (0).

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      Υπόλοιπο μηδέν είχα πάντα μετά την δεύτερη ημέρα, τώρα θα χρειαστώ 20 μέρες…

      • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

       Εντάξει η αλήθεια είναι ότι εγώ είμαι βολεμένος, έχω και υπόλοιπο και λογαριασμούς πληρωμένους και πλεόνασμα 1% στο μηνιαίο εισόδημα και ακόμα περισσεύουν και για τσιγάρα και βενζίνη και χρεός κάτω του 100%….
       Ουπς, κάτσε ρε….
       Αμάν.
       Επιφοίτηση.
       Τώρα πρέπει να πω «ναι» κύριε πρόεδρε;

       «Όχι», ρε ξεφτίλα…»

       Καλά ντε, μια λαλακία είπαμε…..

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Είτε εισαι βολεμένος (που νομίζεις ότι είσαι , τα έτοιμα εξαφανίζονται σε ντε τε) είτε δεν είσαι η ψήφος είναι αν συμφωνείς με τα μέτρα που πρότειναν οι εΒρωπέη τα τελευταία (που τάχαμου τα απέσυραν, που ήταν αποτελεσματικά όπως και τα προηγούμενα χρόνια, που θα οδηγήσουν την οικονομία μπροστά, που είναι για το καλό μας , που που, που, πούΤΣΕΣ) ή διαφωνείς και λες ΟΧΙ στα σκουπίδια και στους εγχώριους πρεσβευτές τους…

        ΥΓ Κ : δεν είμαστε βολεμένοι απλά λίγο περισσότεροι τυχεροί και προνοώντες και απλά την βγάζουμε καλύτερα μετά από 6 χρόνια σκατά…

        Όταν το 2009 απέσυρα τα φραγκοδίφραγκα με βριζανε , τώρα απλά γελάω…

       • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

        Nοέμβριο του 2009, μόλις βγήκε το έκτρωμα της μαύρης μήτρας της μάγκις, απέσυρα τις υπέρογκες καταθέσεις μου και γέλαγαν στην τράπεζα, γιατί μπήκα τότε εν εξάλλω καταστάση, χα,χα,χα,χα,χα,χα…Η γυναίκα μου είχε μείνει τότε εκείνη Παυλόπουλος, χα,χα,χα,χα,χα.
        Μετά βέβαια οι υπέρογκες καταθέσεις μου σε επιβεβαίωσαν και αναλήφθηκαν είς τους ουρανούς, υποχρεώσεις και πρόγραμμα γαρ.
        Και βολεμένος ΟΧΙ και τρελλός ΟΧΙ και όποιον πάρει ο αδερφός μου ο Χάρος ΟΧΙ και ΟΧΙ μέχρι να παγώσει η τατιάνα η Κόλαση.
        Δεν μπορώ αλλιώς, έχω ακόμα άθικτους καθρέφτες στο σπίτι, Κίμωνα.
        Θα με φτύνουν τα γένια μου μέχρι να ψοφήσω.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s