«Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι»σημ.Αμετανόητου: Όσα χρόνια παρακολουθώ την πολιτική ενημερότητα δεν έχω ξαναδιαβάσει τέτοιο άρθρο από εν ενεργεία Πρωθυπουργό χώρας της Ε.Ε.Συμφωνώ 100% και ένα μεγάλο μπράβο που τόλμησε.Παρακαλώ διαβάστε το εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, διότι είναι ένα ιστορικό γράμμα.


Με ένα σκληρό άρθρο, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» ο πρωθυπουργός τοποθετείται για τη διαπραγμάτευση στην γαλλική Le Monde.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τη χώρα, αλλά είναι το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι θέλει να πει «την αλήθεια στους ευρωπαϊκούς λαούς για τη διαπραγμάτευση» τονίζοντας ότι δεν είναι ευθύνη της Ελλάδας η καθυστέρηση, αλλά φταίει η αδιαλλαξία των θεσμών.

«Κάποιοι θέλουν να αποδεχτούμε να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει, εν τέλει, την αρχή για τη δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες» λέει ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα «βλέπει» να υπάρχει στρατηγική για διάσπαση και διχασμό της Ευρώπης

«Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα δηλαδή να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού» γράφει ο πρωθυπουργός.

«Για όσες χώρες αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα. Έτσι οικοδομείται η νέα ευρωπαϊκή εξουσία με πρώτο θύμα την Ελλάδα η οποία στο μυαλό αρκετών αποτελεί χρυσή ευκαιρία παραδειγματισμού για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους» συμπληρώνει.

Το μπαλάκι στους Θεσμούς

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η Ευρώπη είναι σε σταυροδρόμι και πετάει το μπαλάκι στους Θεσμούς επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε σοβαρές παραχωρήσεις και τώρα είναι η σειρά των Θεσμών.

Αναλυτικά το άρθρο

Στις 25 του περασμένου Γενάρη ο ελληνικός λαός πήρε μια γενναία απόφαση. Τόλμησε να αμφισβητήσει το μονόδρομο της σκληρής λιτότητας του μνημονίου και να επιδιώξει μια νέα συμφωνία. Μια νέα συμφωνία που επιτρέπει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός του ευρώ με ένα οικονομικό πρόγραμμα βιώσιμο, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Αυτά τα λάθη, άλλωστε, τα πλήρωσε ακριβά ο ελληνικός λαός, αφού μέσα σε πέντε χρόνια η ανεργία σκαρφάλωσε στο 28% (60% για τους νέους), το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 40%, ενώ η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έγινε η χώρα της Ε.Ε. με τον υψηλότερο δείκτη κοινωνικής ανισότητας.
Και το χειρότερο: Το πρόγραμμα αυτό, παρά τα βαρύτατα πλήγματα στον κοινωνικό ιστό, δεν κατάφερε την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε από το 124% στο 180% του ΑΕΠ, η ελληνική οικονομία -παρά τις βαριές θυσίες του λαού της- παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα κλίμα διαρκούς αβεβαιότητας, που γεννούν οι ανέφικτοι στόχοι δημοσιονομικής εξισορρόπησης που την υποχρεώνουν να πορεύεται σε έναν φαύλο κύκλο λιτότητας και ύφεσης.
Βασικός στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους τέσσερις μήνες είναι να δοθεί τέλος σε αυτό τον φαύλο κύκλο, τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα. Μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία που θέτει ρεαλιστικούς στόχους πλεονασμάτων, ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει την ατζέντα της ανάπτυξης και των επενδύσεων, μια οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα, είναι σήμερα πιο ώριμη και πιο αναγκαία από ποτέ.
Μια τέτοια συμφωνία, εξάλλου, θα σημάνει και το τέλος της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης που ξέσπασε επτά χρόνια πριν, κλείνοντας τον κύκλο της αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη. 

Σήμερα η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις που θα πυροδοτήσουν μια ραγδαία ανάκαμψη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνοντας τέλος στα σενάρια περί Grexit, που εμποδίζουν μια μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη, τόσο των πολιτών όσο και των επενδυτών στο κοινό μας νόμισμα.
Λένε, όμως, πολλοί ότι η ελληνική πλευρά δεν βοηθάει σ’ αυτή τη κατεύθυνση γιατί προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις αδιάλλακτη και χωρίς προτάσεις.
Είναι πράγματι έτσι;
Επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, ίσως και ιστορικές, όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και για την πορεία της Ευρώπης, θα ήθελα με τη σημερινή μου παρέμβαση να αποκαταστήσω την αλήθεια και να ενημερώσω υπεύθυνα την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις πραγματικές προθέσεις και θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης του Φλεβάρη, έχει καταθέσει ένα ευρύτατο πακέτο μεταρρυθμιστικών προτάσεων, με στόχο μια συμφωνία που θα συνδυάζει τόσο το σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού όσο, όμως, και το σεβασμό στους κανόνες και τις αποφάσεις που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Βασική κατεύθυνση των προτάσεών μας είναι η δέσμευση σε χαμηλότερα -και ως εκ τούτου εφικτά- πρωτογενή πλεονάσματα το 2015 και το 2016 και σε υψηλότερα για τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι προσδοκούμε ανάλογη αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Εξίσου βασικό σημείο των προτάσεών μας είναι η δέσμευση για αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω, όμως, αναδιανομής των βαρών από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα, που μέχρι σήμερα απέφευγαν να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς στη χώρα μου προστατεύτηκαν αποτελεσματικά, τόσο από την πολιτική ελίτ, όσο και από τα «στραβά μάτια» της τρόικα.
Από την πρώτη στιγμή της νέας διακυβέρνησης, άλλωστε, δείξαμε αυτές τις προθέσεις και την αποφασιστικότητά μας, νομοθετώντας συγκεκριμένη ρύθμιση που αντιμετωπίζει την απάτη των τριγωνικών συναλλαγών, εντατικοποιώντας τους τελωνειακούς και φορολογικούς ελέγχους, ώστε να περιορίσουμε ουσιαστικά το λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια καταλογίσαμε τα  οφειλόμενα χρέη των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης προς το ελληνικό δημόσιο.
Η αλλαγή κλίματος στη χώρα είναι σαφής και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι και τα δικαστήρια επιταχύνουν το έργο τους για την απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Οι ολιγάρχες, με άλλα λόγια, που είχαν συνηθίσει στην προστασία του πολιτικού συστήματος έχουν, πλέον, πολλούς λόγους να χάνουν τον ύπνο τους.
Δεν είναι, όμως, μόνο οι βασικές κατευθύνσεις, αλλά και οι εξειδικευμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς που έχουν καλύψει ένα τεράστιο μέρος της απόστασης που μας χώριζε πριν από μερικούς μήνες. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά έχει αποδεχθεί την υλοποίηση σειράς θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και της Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης αλλά και παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων ώστε να αρθούν στρεβλώσεις και προνόμια.
Επίσης, παρά την κάθετη αντίθεσή μας στο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που προωθείται από τους θεσμούς, γιατί δεν δημιουργεί αναπτυξιακή προοπτική και δεν μεταφέρει πόρους στην πραγματική οικονομία, αλλά στο, ούτως ή άλλως, μη βιώσιμο χρέος, αποδεχθήκαμε να ολοκληρώσουμε, με κάποιες μικρές τροποποιήσεις, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, αποδεικνύοντας έμπρακτα την διάθεσή μας για βήματα προσέγγισης.
Συμφωνήσαμε, επίσης, να υλοποιήσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ απλοποιώντας το σύστημα και ενισχύοντας την αναδιανεμητική διάσταση του φόρου, ώστε να επιτύχουμε αύξηση τόσο της εισπραξιμότητας όσο και των εσόδων.

Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων που θα επιφέρουν περαιτέρω αύξηση των εσόδων: Έκτακτη εισφορά στα πολύ υψηλά κέρδη, φόρο στο ηλεκτρονικό στοίχημα, εντατικοποίηση των ελέγχων των μεγαλοκαταθετών / φοροφυγάδων, μέτρα για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, ειδικό φόρο πολυτελείας, διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες τις οποίες η τρόικα ξέχασε συμπτωματικά επί πενταετία και άλλα.
Τα μέτρα αυτά όχι μόνο αυξάνουν τα έσοδα, αλλά ταυτόχρονα δεν δημιουργούν υφεσιακό αποτέλεσμα, αφού δεν μειώνουν ακόμη περισσότερο την ενεργό ζήτηση και δεν προσθέτουν περισσότερα βάρη στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.

Συμφωνήσαμε, επιπλέον, να υλοποιήσουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα. Με την ενοποίηση ταμείων και την κατάργηση διατάξεων που κακώς επιτρέπουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, γεγονός που αυξάνει το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν δημιουργήσει το μεσοπρόθεσμο πρόβλημα βιωσιμότητάς τους, οφείλονται κατά κύριο λόγο σε πολιτικές επιλογές για τις οποίες σοβαρότατη ευθύνη φέρουν τόσο οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις όσο και κυρίως η τρόικα (μείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κατά 25 δισ. ευρώ μέσω του PSI αλλά και υψηλότατη ανεργία που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο ακραίο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα από το 2010).

Τέλος, και παρά τη δέσμευσή μας προς τους εργαζόμενους να αποκαταστήσουμε άμεσα την ευρωπαϊκή νομιμότητα στην αγορά εργασίας που αποδιαρθρώθηκε πλήρως την τελευταία πενταετία υπό το πρόσχημα της ανταγωνιστικότητας, αποδεχθήκαμε να υλοποιήσουμε την εργασιακή μεταρρύθμιση μόνο μετά από διαβούλευση με τον ILO, που ήδη έχει τοποθετηθεί θετικά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Με δεδομένα τα παραπάνω εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή η επιμονή σε μονότονες δηλώσεις θεσμικών αξιωματούχων ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει προτάσεις; Ποιον σκοπό εξυπηρετεί αυτή η παρατεταμένη στάση ρευστότητας προς την Ελληνική οικονομία, τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θέλει να σεβαστεί τις εξωτερικές της υποχρεώσεις, πληρώνοντας από τον Αύγουστο του 2014 περισσότερα από 17 δισ. ευρώ σε τόκους και χρεολύσια (περίπου 10% του ΑΕΠ της) χωρίς καμία απολύτως εξωτερική χρηματοδότηση; Και, τέλος, ποια η σκοπιμότητα των συντονισμένων διαρροών ότι δεν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία που θα βάλει ένα τέλος στην πανευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα που συντηρείται εξαιτίας του ελληνικού ζητήματος;

Η ανεπίσημη απάντηση από την μεριά ορισμένων είναι ότι δεν είμαστε κοντά σε συμφωνία επειδή η ελληνική πλευρά εμμένει στις θέσεις της για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αρνείται να προχωρήσει στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
Οφείλω, λοιπόν, ορισμένες διευκρινήσεις.
Σ’ ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι δεν είναι δυνατόν η νομοθεσία προστασίας των εργαζομένων στην Ελλάδα να μην ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά στάνταρ ή, πολύ περισσότερο, να παραβιάζει κατάφωρα την ίδια την ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία. Αυτό που ζητάμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτά που ισχύουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Και γι’ αυτό άλλωστε, πρόσφατα, προχώρησα και σε κοινή δήλωση για το θέμα με τον Πρόεδρο Ζ. Κλ. Γιούνγκερ.
Σ’ ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα, αυτό των συντάξεων, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απολύτως τεκμηριωμένη και λογική. Στην Ελλάδα οι συντάξεις έχουν μειωθεί σωρευτικά στα χρόνια του μνημονίου από 20% μέχρι και 48%, ενώ αυτή τη στιγμή το 44,5% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, ενώ και ένα ποσοστό, περίπου 23,1% των συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ζει σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Είναι, λοιπόν, προφανές ότι αυτή η εικόνα, αποτέλεσμα της μνημονιακής πολιτικής, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα.

Ας πούμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους.
Η μη επίτευξη συμφωνίας, μέχρι στιγμής, δεν οφείλεται σε μια υποτιθέμενη άτεγκτη, αδιάλλακτη και ακατανόητη στάση της Ελλάδας. Αλλά στην επιμονή ορισμένων θεσμικών παραγόντων να καταθέτουν προτάσεις παράλογες και να δείχνουν παντελή αδιαφορία τόσο στην πρόσφατη δημοκρατική επιλογή του ελληνικού λαού, όσο και στη δημόσια παραδοχή και των τριών θεσμών ότι θα υπάρξει η αναγκαία ευελιξία, ώστε να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία.
Για ποιο λόγο όμως αυτή η επιμονή ;
Μια πρώτη αβίαστη σκέψη θα ήταν ότι η επιμονή οφείλεται στην επιθυμία ορισμένων να μη παραδεχθούν τα λάθη τους και να επιβεβαιώσουν εαυτούς παραγνωρίζοντας την αποτυχία τους. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη δημόσια παραδοχή, πριν από λίγα χρόνια, του ΔΝΤ ότι έσφαλε στον υπολογισμό της ύφεσης που θα προκαλούσε το μνημονιακό πρόγραμμα. Ωστόσο θεωρώ ότι αυτή είναι μια ρηχή προσέγγιση. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από το πείσμα ή την εμμονή κάποιων παραγόντων.

Καταλήγω, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά αποτελεί το επίκεντρο της σύγκρουσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετων στρατηγικών για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Η πρώτη στρατηγική επιδιώκει την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε ένα πλαίσιο ισότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των πολιτών της. Οι υπέρμαχοι αυτής της στρατηγικής ξεκινούν από το δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν να ζητείται από την νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα ίδια με την προηγούμενη –η οποία, δεν πρέπει να ξεχνάμε, απέτυχε παταγωδώς. Και ξεκινούν από αυτό το δεδομένο, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να καταργήσουμε τις εκλογές σε όσες χώρες βρίσκονται σε πρόγραμμα. Να αποδεχτούμε, δηλαδή, να διορίζονται οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί από τους θεσμούς και οι πολίτες να αποστερούνται από το δικαίωμα του εκλέγειν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Καταλαβαίνουν ότι κάτι τέτοιο σημαίνει την ολοκληρωτική κατάργηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, το τέλος κάθε προσχήματος και την αρχή μιας διάσπασης και ενός απαράδεκτου διχασμού της Ενωμένης Ευρώπης. Σημαίνει εν τέλει την αρχή για την δημιουργία ενός τεχνοκρατικού τερατουργήματος, που θα οδηγήσει σε μια Ευρώπη εντελώς ξένη προς τις ιδρυτικές της αξίες. 

Η δεύτερη στρατηγική επιδιώκει ακριβώς αυτό: Τη διάσπαση και τον διχασμό της Ευρωζώνης και συνακόλουθα της Ε.Ε.
Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία μιας Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων, όπου ο σκληρός πυρήνας θα θέτει σκληρούς κανόνες λιτότητας και προσαρμογής και θα διορίζει έναν Υπερυπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης με απεριόριστη εξουσία, με τη δυνατότητα δηλαδή να απορρίπτει ακόμη και προϋπολογισμούς κυρίαρχων κρατών που δεν ευθυγραμμίζονται με τα δόγματα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Για όσες χώρες δε αρνούνται να υποκύψουν στην νέα εξουσία η λύση θα είναι απλή: Σκληρή τιμωρία. Υποχρεωτική λιτότητα. Και, ακόμη περισσότερο, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, πειθαρχικές κυρώσεις, πρόστιμα, ακόμη και παράλληλο νόμισμα. Έτσι οικοδομείται η νέα ευρωπαϊκή εξουσία με πρώτο θύμα την Ελλάδα η οποία στο μυαλό αρκετών αποτελεί χρυσή ευκαιρία παραδειγματισμού για όλους τους υποψήφιους απείθαρχους.
Το πρόβλημα, όμως, που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη της η δεύτερη αυτή στρατηγική είναι το υψηλό ρίσκο που επωμίζεται και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί. Διότι όχι μόνο διακινδυνεύει να αποτελέσει την αρχή του τέλους για το εγχείρημα της ενωμένης Ευρώπης, μετατρέποντας την ευρωζώνη από νομισματική ένωση σε ζώνη συναλλαγματικών ισοτιμιών, αλλά επίσης πυροδοτεί και μια διαδικασία οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που είναι πολύ πιθανό να μετασχηματίσει πλήρως τις οικονομικές και πολιτικές ισορροπίες σε ολόκληρη τη Δύση.
Η Ευρώπη, λοιπόν, βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Μετά από τις σοβαρές παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης η απόφαση είναι στα χέρια όχι των θεσμών που άλλωστε -με εξαίρεση την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- δεν εκλέγονται και δεν λογοδοτούν στους λαούς, αλλά στα χέρια των ηγετών της Ευρώπης.
Ποια στρατηγική θα επικρατήσει; Εκείνη του ρεαλισμού για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας ή η στρατηγική της ρήξης και της διχοτόμησης;
Αν κάποιοι, πάντως, νομίζουν ή, θέλουν να πιστεύουν, ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ελλάδα διαπράττουν μεγάλος λάθος. Θα τους πρότεινα απλώς να ξαναδιαβάσουν το αριστούργημα του Χέμινγουεϊ: «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;».

Για τους γαλλομαθείς το πρωτότυπο εδώ:

20 comments on “«Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι»

 1. Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

  Ἡ…τραγωδία μιᾶς…προαναγγελθείσης

  Λοβοτομῆς:

  Click to access 393816.pdf

  Ἀρχάγγελος…Ohne Gnade said

  Φεβρουαρίου 18, 2015 στις 5:08 μμ

  [..] Conditionalities (ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ τῆς Κυβέρνησης):

  • The Greek government reiterates its commitment to the terms of its loan agreement to all our creditors

  • The Greek government takes no action that threatens to derail the existing budget framework or that has implications for financial stability

  • The Greek government will take no action toward a haircut of its loans’ face value [..]

  Θέλω, ἀπό ὅσους…διάβασαν, «ἐπαρκῆ» ἐξήγηση τῆς παραγράφου περί…Maturities

  …Ἀναμένω.

  • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

   THIRD AMENDMENT AGREEMENT
   Relating to the
   MASTER FINANCIAL ASSISTANCE
   FACILITY AGREEMENT

   (as amended by a First Amendment Agreement
   dated 12 December 2012 and by a Second
   Amendment Agreement dated 19 December 2014)

   between
   EUROPEAN FINANCIAL STABILITY
   FACILITY
   THE HELLENIC REPUBLIC
   as Beneficiary Member State
   HELLENIC FINANCIAL STABILITY FUND
   as Guarantor
   and
   THE BANK OF GREECE

   27 February 2015

   Click to access Third%20Amendment%20to%20Greek%20MFFA.pdf

   • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

    Ολόκληρο το κείμενο της Δανειακής

    Posted by netakias.com στο Φεβρουαρίου 19, 2015

    http://olympia.gr/2015/02/19/%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AE%CF%82/comment-page-1/

    GOVERNING LAW AND JURISDICTION ($ελίδα 39)

    (1) This Agreement and the Facility Specific Terms (including any Annexes and Schedules thereto) and any non-contractual obligations arising out of or in connection with each of them shall be governed by and shall be construed in accordance with English law.

    (2) The Parties undertake to submit any dispute which may arise relating to the legality, validity, interpretation or performance of this Agreement and each of its Facility Specific Terms (including the Annexes and Schedules thereto) to the exclusive jurisdiction of the courts of the Grand Duchy of Luxemburg.

    • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

     Syriza Caracas ‏@SyrizaCaracas May 28 View translation
     Μη στέλνετε ινμποξ για την αλλαγή στο προφίλ, ο Τσίπρας είναι πλέον μνημονιακός.
     Απο την αρχή αυτής της οργάνωσης, Λαφαζάνη στηρίζαμε.
     #Syriza

     • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

      [..] Μη στέλνετε ινμποξ για την αλλαγή στο προφίλ,
      ο Τσίπρας είναι πλέον μνημονιακός.
      [..]

      • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

       Syriza Caracas ‏@SyrizaCaracas May 22 View translation
       Οσο πλησιάζουν σε συμφωνία οι προσκυνημένοι του Τσίπρα,
       τόσο θα γκαζώνουμε οι Λαφαζανικοί.
       Ξυδάκι.
       #syriza #lafazanis @ketelapongo @syntrofh

 2. Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

  Syriza Caracas ‏@SyrizaCaracas May 16 View translation
  h..p://www.capital.gr/story/2306807
  Ετοιμαστείτε, προσκυνημένοι προεδρικοί και νεοφιλελέδες.
  #syriza #lafazanis @ketelapongo @syntrofh @SyrizaCaracas

  • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

   [..] σημ.Αμετανόητου: Όσα χρόνια παρακολουθώ την πολιτική ενημερότητα δεν έχω ξαναδιαβάσει τέτοιο άρθρο από εν ενεργεία Πρωθυπουργό χώρας της Ε.Ε.Συμφωνώ 100% και ένα μεγάλο μπράβο που τόλμησε.Παρακαλώ διαβάστε το εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, διότι είναι ένα ιστορικό γράμμα.[..]

   …………..

   ……..

   ….

   ..

   .

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    .
    ..
    ….
    ……..
    …………..

    Y.γ. μίλησα εξ’ αρχής για Ιούνη του 15 και για Γενάρη του 16.
    προς το παρόν περιμένω να δώ, αυτά που θα γίνουν, όπως αυτό που έγινε με την «Παναρίτη»…και αυτό που ΔΕΝ θα γίνει όπως η «Παναρίτη»…

    • Ο/Η lux interior λέει:

     ….ούτως ή άλλως σήμερα είναι η μέρα της κρίσης…..
     …για να δούμε τι θα δούμε….

     p.s. αφιερωμένο στον φίλο μου που την κοπάνησε για λόγους αναρχίας…..
     …….που είσαι ρε John?!!!

    • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

     Γενάρη…’16;

     Σοῦ διαφεύγει ὅτι ὁ Γενάρης τοῦ ’16 σηματοδοτεῖ τήν ἀφετηρία τοῦ τρίτου ἔτους τοῦ…Basel III/CRD4 Package 2014 – 2019, ἡ ὁποία BIS ἀπολαμβάνει πλήρους ἀσυλίας ἐντός Ἑλληνικῆς Ἐπικρατείας, μέ βάση τόν 4021/2011 τόν ὁποῖον ὁ,,,ἀντιστασιακός καί…ἀριστερός Τ#ίπρας δέν…τολμάει νά ἀκυρώσει…

     Μαζί μέ τον 4046.

     (Ἐσεῖς…γατούληδες πού διαβάζετε…ἀθέατοι, τί λέτε;
     Ὁ Τ$ίπρας ἀποφασίζει ὅσο ὑπάρχουν οἱ παραπάνω νόμοι σέ πλήρη ἰσχύ καί δέν τούς καταργεῖ-ἀκυρώνει, ἤ οἱ BIS, ΕΚΤ καί EFSF;

     Καί…

     Ἄν τήν παραπάνω…»διαπραγμάτευση» τἠν ἔκακαν Σαμαρο – Βενιζέλοι, πόσο θά ἀπεῖχε ἀπό…προδοσία;)

     • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

      Καταλάβατε τώρα πόσο ἱστορική είναι ἡ…βαμβακόπιττα πού σᾶς ταίζει ὁ κάθε $τρατολογημένος ἡμιαγράμματος…ἀμόρφωτος Τ$ίπρας ἤ…»ἀκόμα»;

      …Καταλάβατε.

      Goed so…

      ELA καί καλό σας ξημέρωμα.

 3. Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

  Aυτό το πράγμα που – κακώς, κάκιστα – ονομάζεται ακόμα «Ευρώπη», δεν ανασταίνεται πια ούτε με την Δευτέρα Παρουσία….

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Το πράγμα έχει ήδη φτάσει σε τέτοια επίπεδα πολιτικής και κοινωνικής σήψης… που ούτε καν ταριχεύεται…
   Καληνύχτα κύριε

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Άρα κύριε το άρθρο είναι λάθος, η εΒρώπη ΔΕΕΝ είναι σε κανένα σταυροδρόμι,

   στο τέρμα του δρόμου είναι, λίγα βήματα πριν από το γκρεμό ….

   • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

    Eυγενικά, το άρθρο είναι «λάθος».
    Στην βραχέϊκη την κοινή είναι έγκλημα….

    • Ο/Η Kimwn λέει:

     Το «πρόβλημα» είναι αλλού (fun park) Βράχε …

     Υποτίθεται ότι θες και να μείνεις στο ευρώ και να μην έχεις χρέη και και και

     Πίττα σωστή και σκύλος χορτάτος γίνεται ???

     • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

      Oι σκύλοι δεν τρώνε πίτες….

      Το άρθρο είναι «έγκλημα» γιατί δίνει την «δυνατότητα» της ελπίδας, ότι υπάρχει η πιθανότητα αν και αν και αν και αν, να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο, Κίμωνα.

      Δεν.

      Νοt.

      Aπό και κλείεται.

      Ωμά.

      Στεγνά.

      Δεν υπάρχει αλλαγή, δεν υπάρχει δυνατότητα αναίμακτης αλλαγής και έχουμε ήδη πληρώσει φόρο αίματος βαρύτατο. Δεν είναι θέμα χρημάτων, πολιτικών ή διαβουλεύσεων.
      Είναι θέμα οπτικής και η οπτική είναι λανθασμένη.Όταν η βάση της συζήτησης είναι λανθασμένη. δεν βγαίνει συμπέρασμα.Δεν βγαίνει αποτέλεσμα, δεν είναι καν η περίπτωση «μηδενικού αποτελέσματος» ή της λεγόμενης «ισορροπίας του τρόμου».
      Δεν είναι καν θέμα ρήξης και διάρρηξης.
      Δεν είναι πρόβλημα.
      Είναι απουσία λύσης σε αδύνατη εξίσωση.
      Αδιέξοδον.
      Πλήρες, αναμενόμενο και διασκεδαστικό….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s