[Μια ματιά στον κόσμο] Κάτω τα χέρια από τους κουβανούς γιατρούς…


του Δημήτρη Γκιβίση

mais-medicos-cubanos

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Τρίτη σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας η κινητοποίηση για την στήριξη του προγράμματος «Mais Medicos», που οργανώθηκε αυθόρμητα από «τα κάτω» και χωρίς καμία στήριξη κάποιου επίσημου φορέα. Το «Mais Medicos ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013 από την κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ, που μετά από συμφωνία που έκανε με την Κούβα και την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έλλειψης γιατρών σε πολλές περιοχές της χώρας, με την εισαγωγή γιατρών από άλλες χώρες. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 18.247 γιατροί, εκ των οποίων οι περίπου 14.000 είναι κουβανοί, και φέτος θα εξυπηρετήσει σχεδόν 63 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερους από 4.000 δήμους. Να σημειωθεί, ότι η Κούβα έχει 6,9 γιατρούς ανά χίλιους κατοίκους, που είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες στον κόσμο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της Βραζιλίας είναι μόλις 2.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι πάντες χωρίς απολύτως κανένα κριτήριο, και σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση το 86% όσων το χρησιμοποιούν είναι άνθρωποι που ζουν σε ακραία φτώχεια. Να σημειωθεί, ότι η έναρξη του προγράμματος είχε συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις αρχικά, και σε δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο του 2013 το 48% του πληθυσμού ήταν αντίθετο στην εφαρμογή του, γεγονός που οφειλόταν κυρίως στην παραπληροφόρηση των κυρίαρχων ΜΜΕ και στην προπαγάνδα που έκαναν τα ιδιωτικά συμφέροντα του χώρου της υγείας επειδή είδαν ότι απειλείται η κερδοφορία τους. Ωστόσο μέσα σε λίγο μόλις χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα άλλαξαν, και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου το 74% απάντησε ότι βλέπει θετικά το «Mais Medicos». Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δεξιός γερουσιαστής Κάσιο Κούχα Λίμα με γελοία επιχειρήματα όπως «είμαστε ένα ελεύθερο κράτος και δεν μπορούμε να παίρνουμε βοήθεια από ένα κομμουνιστικό καθεστώς», «οι κουβανοί είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια» κλπ, έφτιαξε ένα σχέδιο νομοθετικού διατάγματος που απειλεί την συνέχεια του προγράμματος, και πολλοί δηλώνουν ότι θα το ψηφίσουν.

Παράλληλα, μια φαινομενικά ετερόκλητη συμμαχία διαφόρων συντηρητικών κύκλων ξεκίνησε μια διαδικτυακή εκστρατεία που έχει ως στόχο την απομάκρυνση των κουβανών γιατρών, και η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια της δεξιάς αντιπολίτευσης να ανατραπεί η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ, που παρά τα προβλήματα και τις αντιφάσεις της, εξακολουθεί να εγγυάται ελάχιστα κοινωνικά δικαιώματα για την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Τα αντικυβερνητικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν συνεχώς αυτήν την εκστρατεία, και με διάφορα δημοσιεύματα που βασίζονται σε ευφάνταστες ιστορίες ανθρώπων του τύπου «κάποιος κουβανός γιατρός έκανε μια λάθος διάγνωση σε κάποιον γνωστό μου», προσπαθούν να φτιάξουν κλίμα. Ωστόσο, όλη η προσπάθειά τους φαίνεται ότι πέφτει στο κενό, αφού πριν λίγες μέρες το 95% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο και ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Γεγονός αναμφισβήτητο ακόμα και από τους αντιπάλους του (για αυτό άλλωστε και το πολεμούν), και το οποίο οφείλεται σε δύο παραμέτρους: πρώτον, στο ότι οι κουβανοί γιατροί φέρνουν την εμπειρία της αλληλεγγύης για την υγεία σε περισσότερες από 67 χώρες (χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εξάρει το έργο τους στον αγώνα κατά του Έμπολα στην Αφρική), και δεύτερον, γιατί ακολουθώντας την μεθοδολογία του οικογενειακού γιατρού δίνουν προτεραιότητα στην προληπτική ιατρική και αναπτύσσουν με τους ασθενείς μια σχέση προσωπική, και αντιλαμβάνονται την υγεία ως κοινωνικό δικαίωμα για όλους και όχι ως μια επιχείρηση.


Aπό: http://rednotebook.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s