Τα τρία «Σ» ( Στουρνάρας, Σαβαϊδου, Σακελλαρίου) και το ένα «Γ» (Γεωργίου) της «Τρόϊκας» στην Ελλάδα…


Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μιλούν με ειρωνική διάθεση για τα τρία «Σ» και το ένα «Γ», υπονοώντας τα τέσσερα διοικητικά στελέχη που κατέχουν θέσεις-κλειδιά και αποτελούν «το μάτι και το αυτί» της τρόϊκας στην Ελλάδα, εκφράζουν και προωθούν τις απόψεις συγκεκριμένων κέντρων διαπλοκής και συνδέονται με συγκεκριμένους μηχανισμούς στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Στη κορυφή της πυραμίδας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας και ακολουθούν επικεφαλής του ΤΧΣ κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, η Γενική Γραμματέας Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαβαϊδου και ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου. Από τον κατάλογο των «τοποτηρητών της τρόϊκας» στην Ελλάδα, αφαιρέθηκε πριν από μερικές ημέρες το όνομα της κυρίας Σακελλαρίου, η οποία εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση, μετά την εμπλοκή του ονόματός της στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, όπου και υπήρξε στέλεχος και μέλος της επιτροπής χρηματοδοτήσεων κατά το έτος 2012.

Η επιτροπή αυτή χειρίστηκε την αναδιάρθρωση δύο δανείων του ομίλου DEMCO συμφερόντων του επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κοντομηνά, τα οποία είχαν χορηγηθεί προγενέστερα και αποτελούν αντικείμενο της ποινικής διαδικασίας που εξελίσσεται. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στις μετέπειτα αναδιαρθρώσεις, που εγκρίθηκαν από τις επιτροπές στις οποίες συμμετείχε η κυρία Σακελλαρίου.

Παρά ταύτα, η κυρία Σακελλαρίου, αν και υπέβαλε τελικά την παραίτησή της, εξακολουθεί να επιμένει ότι «σύμφωνα με τον καταστατικό του νόμο  (ν. 3864/2010) δεν συντρέχει νομικό κώλυμα για τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της».

Οι σχέσεις, από την άλλη πλευρά, του Μεγάρου Μαξίμου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργό Οικονομικών της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου έχουν σοβαρές σκιές από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τίπρας από τότε είχε θέσεις θέμα επιλογής του κ. Στουρνάρα στην θέση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την αναγνωρίσει.

Έκτοτε οι σχέσεις Στουρνάρα-Μαξίμου εξελίσσονται όπως η «γάτα με το ποντίκι». Το ποτήρι, όμως, ξεχείλησε κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. Κυβερνητικοί κύκλοι υπενθυμίζουν το τηλεφώνημα του κ. Αλέξη Τσίπρα στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, όταν εξαγριώθηκε από τη στάση που τηρούσε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην Κύπρο, του οποίου είναι μέλος, κατά την εξέταση του αιτήματος της χώρας για την αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του ELA. Ο κ. Στουρνάρας, από την πλευρά του, αντέτεινε ότι έπραξε το καθήκον του και πως η παρέμβασή του αποσόβησε τα χειρότερα.

Έκτοτε όμως ο κεντρικός τραπεζίτης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μοιάζουν με δύο ξένους στην ίδια πόλη. Κυβερνητικά στελέχη καταλογίζουν στον κ. Στουρνάρα ότι «ενεργεί ως εντολοδόχος του Β. Σόϊμπλε», «εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κέντρων διαπλοκής στην Ελλάδα» και «υπονομεύει συστηματικά την προσπάθεια της κυβέρνησης για την άρση της οικονομικής ασφυξίας»

Το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση για τον κ. Στουρνάρα, διαφάνηκε και κατά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην «Ώρα του πρωθυπουργού».

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις, την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν διακατέχεται από διάθεση «ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης» και δεν έρχεται να κρίνει «ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο», ανεξάρτητα αν έχει με τους ανθρώπους αυτούς τις ίδιες απόψεις ή όχι ή αν συγκρουστεί στο παρελθόν μαζί τους ή όχι.

Τόνισε όμως πως η κυβέρνηση απαιτεί «από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή» και πρόσθεσε: «Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, παρότι αναγνωρίζουν ότι η απομάκρυνση του κ. Γιάννη Στουρνάρα, προϋποθέτει το πράσινο φως από το Β. Σόιμπλε, αλλά την τυπική έγκριση της ΕΚΤ, λόγω της θέσεως την οποία κατέχει και του γεγονότος ότι ο κ. Μάριο Ντράγκι έχει λόγο στην επιλογή του κεντρικού τραπεζίτη στην Ελλάδα, αφήνουν να εννοηθεί ότι αν δεν αλλάξει συμπεριφορά, τότε θα κινήσουν διαδικασίες ανάλογες με εκείνες της κυβέρνησης της Κύπρου για την απομάκρυνση του διοικητή της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι η στάση του κ. Στουρνάρα διερευνάται στο πλαίσιο της επιτροπής για το μνημόνιο, όπου παραμένει ανοικτό αν θα προκύψουν, εκτός από πολιτικές, και ποινικές ευθύνες για το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του, ακόμη και αν έχει τη στήριξη των κ.κ. Σόϊμπλε και Ντράγκι ή, πολύ περισσότερο ότι δεν μπορεί να εκβιάζει την  κυβέρνηση.

«Μάτι» της τρόϊκας θεωρείται και ο κ. επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εξυπηρετεί τα συμφέροντα κυρίως του ΔΝΤ στην Ελλάδα, στο οποίο και μετακόμισε το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος του κ. Γεωργίου και δύο μελών της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου. Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων είχε αρχίσει μετά τις καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής κυρίαςΖωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από την πρώτη στιγμή αντιταχθεί σθεναρά στην τοποθέτηση του Ανδρέα Γεωργίου, ανώτερου στελέχους του ΔΝΤ, ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και αυτό σε αντίθεση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ενέκριναν τότε θερμά το διορισμό του. Για τον ΣΥΡΙΖΑ ευθύς εξαρχής ετίθετο θέμα φερεγγυότητας με έναν τέτοιο διορισμό που γεννούσε από την πρώτη στιγμή προβλήματα αξιοπιστίας, αφού εκ των πραγμάτων έθετε την ΕΛΣΤΑΤ κάτω από την τροϊκανή κηδεμονία. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια αντιτάχθηκε αποφασιστικά στο να αλλάξει το καθεστώς της ΕΛΣΤΑΤ και να μετατραπεί η λειτουργία της σε «ενός ανδρός αρχή» υπό τον κ. Ανδρέα Γεωργίου, πράγμα που ανεπίτρεπτα θεσμοθέτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με τροϊκανή υπόδειξη», ανέφερε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε αντίθεση με όλους τους παραπάνω, πνεύμα συνεργασίας με την κυβέρνηση έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα η επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαβαϊδου, η οποία και διορίζεται από επιτροπή της Κομισιόν και, ως εκ τούτου, εκφράζει τα συμφέροντα των Βρυξελλών. Η κυβέρνηση μάλιστα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με του δανειστές, έχει αποδεχθεί την πλήρη αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας, κάτι που περιλαμβάνεται στη «λίστα Βαρουφάκη».

Τα ερωτήματα, όμως, γύρω από το «βίο και την πολιτεία» της κυρίας Σαβαϊδου είναι πολλά και αμείλικτα. Η Γενική Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή ο υπ. αριθμ. 1 αρμόδιος στη χώρα για την είσπραξη φόρων, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν ανώτατο στέλεχος στην PwC στα τέσσερα χρόνια που αυτή έστηνε σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές στο Λουξεμβούργο, όπως αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έρευνας των LuxLeaks. Για τη θέση της Γ.Γ. την πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρώην εργοδότης του οποίου, τη Eurobank, επίσης εμπλέκεται στα LuxLeaks.

Όχι μόνον η προϋπηρεσία της κ. Σαββαΐδου στην PwC δεν αποτελεί μυστικό αλλά το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωση επιλογής της είχε φροντίσει να τονίσει πως η νέα Γ.Γ. ήταν «Senior Manager στην εταιρία “PwC-Ελλάς”, επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων». Ήταν «επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους».

Και όμως, παρόλο που η κ. Σαββαΐδου ήταν Tax Senior Manager στην PwC, η ελληνική κυβέρνηση την είχε διορίσει ήδη από τον Ιούλιο του 2013 σε επιτροπή του Υπουργείου Οικονομκών ενώ ταυτόχρονα με τη θέση της στην PwC έκανε δηλώσεις σε διεθνή μέσα ως «σύμβουλος της κυβέρνησης».

Η PwC για τις χρονιές 2009 και 2010, σύμφωνα με τα LuxLeaks, πετυχαίνει tax rulings στο Λουξεμβούργο για λογαριασμό του EFG Group (Όμιλος Λάτση) και της Coca-Cola SBC (Όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη). Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις Εκθέσεις Διαφάνειας για τις χρονιές 2009 και 2010, η PwC «ορίσθηκε ως νόμιμος ελεγκτής για τη διενέργεια υποχρεωτικών ελέγχων των ετησίων οικονομικών καταστάσεων» τόσο για την Coca-Cola SBC όσο και για την Eurobank, τη θυγατρική (εκείνη την εποχή) του EFG Group.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ελληνικό κράτος είχε διαπλακεί με τις ελεγκτικές εταιρείες και με την PwC ιδιαιτέρως, σε σημείο που στην ουσία «ιδιωτικοποιεί» κομμάτια της δικής του αρμοδιότητας.

– Το 2009 το υπουργείο Οικονομικών σκόπευε να αναθέσει   στην PwC το κυνήγι των μικροοφειλετών, την ίδια ακριβώς εποχή που η εταιρεία υπέβαλλε στις αρχές του Λουξεμβούργου πατέντες για τη φοροελάφρυνση των μεγαλο-πελατών της.

-Το 2010 της ανατέθηκε (από κοινού με την KPMG, στην οποία εργαζόταν ο πρώην υπουργός κ. Μαυραγάνης ) ο έλεγχος δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

  • Το 2011 ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων για τις ΟΣΕ / ΤΡΕΝΟΣΕ.

-Τον Οκτώβριο του 2014, ο κ. Χαρδούβελης ανέθεσε στην PwC μελέτη για τον τρόπο εφαρμογής του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών.


Aπό: http://www.hitandrun.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s