Τσερνόμπιλ: «Θα πρέπει τώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό.»


-395-

Τσερνομπίλ (δεν ξέρω πως τονίζεται) της Ουκρανίας:

Ενώ εις την οδόν

έξω, ουδέν ακούουν οι λαοί.

Νομίσαμε πως κάτι έγινε ή κάτι άλλαξε με με την καταστροφή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα και τη διαφυγή ραδιενέργειας.Τίποτα δεν έγινε τίποτα, δεν άλλαξε.Από τη στιγμή -χρόνια τώρα- που ο άνθρωπος έχωσε τη μύτη του εκεί που φύτρωσε, εκεί που δεν τον έσπειραν από τη στιγμή εκείνη ξεκίνησε μία ιστορία που συνεχίζεται αγύριστα και που,στην καλύτερη περίπτωση (αν σταματήσουν δηλαδή απόψε -15 Μαίου 1986-τη στιγμή αυτή όλες οι μονάδες ατομικής ενέργειας),θα χρειαστεί αμέτρητο χρονικό διάστημα χιλιάδες χρόνια για να καθαρίσει το μολεμένο οικοσύστημα του πλανήτη.Δεν θα σταματήσουν όμως οι μονάδες αυτές και απλά και μόνο μιλάμε σήμερα για τα μικρότερα ή μεγαλύτερα ποσοστά θανάτου.Μετράμε το θάνατο με «επιτρεπτές» ή μή «επιτρεπτές» μονάδες και ανάλογα με τα συμφέροντά μας,μεγαλώνουμε τα κατώτατα όρια του θανάτου αυτού,λόγου χάρη από τα 5 στα 10 και ούτω καθεξής.

Αντίθετα με τον ήλιο εμείς ξεπεράσαμε τα μέτρα και από εδώ και πέρα,οι Ερινύες Δίκης επίκουροι εξευρήσουσιν. Η προχωρημένη τεχνολογία θάβει τα υλικά της μέσα σε υλικά φτιαγμένα από τον άνθρωπο.Τα υλικά αυτά πόσο θα αντέξουν ; Χίλια χρόνια ;  Το πρόβλημα αναβάλλεται χρονικά ή αναστέλλεται,δεν αλλάζει.Το κακό έγινε δεν ξεγίνεται.

Η καθυστερημένη τεχνολογία των Ρώσων δε λογαριάζει ακόμα περισσότερο τον άνθρωπο που εκεί στοιχίζει φτηνά-20.000.000 νεκροί στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,πρωτάκουστος αριθμός σπατάλης ανθρώπινης- (με τη φτηνότερη κατασκευή η Ρωσία αψηφάει όχι μοναχά τους ανθρώπους της αλλά και τους συνανθρώπους της) ενώ η προχωρημένη τεχνολογία των Αμερικανών περιορίζει τα αποτελέσματα μίας διαφυγής ή ενός ατυχήματος – όρα Three Mile Island το 1979– και θάβει το κακό μέσα σε προστατευτικό περίβλημα. Αλλά είπαμε και το προστατευτικό περίβλημα πόσο θα βαστάξει ; Καταλήγουμε πάλι στα ίδια.Το κακό δεν ξεγίνεται.Το οικοσύστημα του πλανήτη πάει πιά μολεύτηκε (μολεύτηκε πολύ πρίν από το θαυμαστό βιβλιαράκι της Rachel Carson The silent spring). Αυτό είναι το απελπιστικό συμπέρασμα. Η ύβρις συντελέστηκε.

Θα πρέπει τώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό.

Collectanea

Ζήσιμος Λορεντζάτος

3 comments on “Τσερνόμπιλ: «Θα πρέπει τώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό.»

 1. Ο/Η brain teaser λέει:

  Το άρθρο μου θύμισε ένα απόφθεγμα του σκληρού δικτάτορα Στάλιν που παγίωσε την εξουσία του με συντροφικές εκκαθαρίσεις και κάθε άλλης αντιπολιτευτικής φωνής:
  «Ο ένας θάνατος είναι τραγωδία, η εξόντωση εκατομμυρίων είναι στατιστική».
  Με αυτό το γνωμικό πορεύονται οι δυνατοί όπου γής. Μας θεωρούν αναλώσιμα πειραματόζωα.

  • Ο/Η brain teaser λέει:

   Πολύ καλό Ιωάννη. Και σκέψου τη διατροφική αλυσίδα που φτάνει
   στον άνθρωπο απο μολυσμένες πηγές της διατροφής του. Γύρω στο
   89-90 είχαμε ενα κύμα θανάτων απο καρκίνο (+μέλος της οικογένειάς μου)
   και προβλήματα θυρεοειδούς που φτάνουν στις μέρες μας. Η κατάχρηση, η
   περιέργεια αλλα και η σκοπιμότητα, μπορεί να ανοίξουν το «κουτί της Πανδώρας».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s