θα βγάλει άσσο απ’ το μανίκι ο Τσίπρας;


Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ό,τι ο Σόϊμπλε, παραμονή της επίσκεψης Τσίπρα στην Γερμανία, δεν ακούστηκε ακόμη. Δεν έβγαλε κιχ. Αυτός, που δεν χάνει ευκαιρία να σχολιάζει, μάλιστα, με προκλητικό τρόπο τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.

Αναρωτιέται κανείς, αν βρίσκεται σε εξέλιξη κάποιο σχέδιο φίμωσης του, γεγονός που θα σημάνει την στροφή της Γερμανίας. Αλλά ως προς αυτό, δεν υπάρχουν ενδείξεις.

Αντίθετα, η άποψη της Μέρκελ, όπως την έχει εκφράσει λίγες μέρες πριν ό,τι η συμφωνία του eurogoup Φεβρουαρίου αποτελεί συνέχεια της συμφωνίας του Ιανουαρίου, δηλαδή, της δίμηνης παράτασης της κυβέρνησης Σαμαρά, βρίσκεται σε αρμονία με την άποψη του Σόϊμπλε που λέει ό,τι για να γίνει εκταμίευση πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόϊκα.

Επίσης, η Γερμανία, δηλαδή η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε, δεν θα δεχτούν επ’ ουδενί ό,τι η δική τους έμπνευσης συνταγή λιτότητας που εφάρμοσαν στην Ελλάδα δεν έφερε τα αποτελέσματα που θα ήθελαν. Εκτός βέβαια, της διάσωσης των τραπεζών της ευρωζώνης.
Οπότε, κάποια δραματική διαφοροποίηση στην κατεύθυνση της ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα δεν πρέπει να αναμένεται, άλλωστε οι αποφάσεις αυτές παίρνονται στο eurogroup.
Η σιωπή του Σόϊμπλε, ή, η ευκαιριακή διαφοροποίηση του από την Μέρκελ, όπως αυτή που υπήρξε όταν η Μέρκελ καλούσε τον Τσίπρα στο Βερολίνο κι αυτός κατηγορούσε την κυβέρνηση ό,τι έχασε την εμπιστοσύνη, ας μην θεωρείται ως εσωτερική διαφωνία, αλλά ως παιγνίδι, αποδοχής ή μη συμφωνίας πάνω στα θέματα που θα πραγματευτεί η συνάντηση.
Η παρατεινόμενη αδυναμία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μεταξύ των αποκαλούμενων θεσμών και της Ελλάδας, ανεξαρτήτως (θεωρούμενης) ευθύνης, και η φιλολογία για διαφαινόμενη έξοδο από την ευρωζώνη, φέρνει πιο κοντά την θεωρία της άνευ όρων παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη λόγω της γεωπολιτικής της θέσης.
Από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Συ.Ριζ.Α. η θεωρία αυτή μπήκε σε άλλη βάση. Ειδικότερα μετά την στάση του υπουργού εξωτερικών στο θέμα τον κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, αλλά και της απαίτησης για αποζημίωση προϊόντων από το εμπάργκο της Ρωσίας.
Γεγονότα που θορύβησαν αρκετά μέλη της ευρωζώνης με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντίστοιχες φωνές προς τη Γερμανία, η οποία θεωρούσε μέχρι τότε, σχεδόν απολυταρχικά, δεδομένη την ευθυγράμμιση και της νέας κυβέρνησης με τις επιλογές της.
Εδώ, για να μπούμε στα θέματα αλλά και στο πνεύμα της συζήτησης μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ, πρέπει να συνυπολογίσουμε την εκδηλωμένη πρόθεση, κι απ’ τις δυο πλευρές, για συνάντηση, μεταξύ Πούτιν και Τσίπρα.
Ίσως, το θέμα αυτό να μονοπωλήσει τη συζήτηση στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ. Είναι απ’ τα βασικότερα θέματα που απασχολούν τη Γερμανία όσον αφορά τα οικονομικά της συμφέροντα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, αλλά και στα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία.
Ένα είδος οικονομικοπολιτικής συμφωνίας μεταξύ Τσίπρα και Πούτιν θα ήταν αντίθετο στα συμφέροντα της Μέρκελ και της Γερμανίας.
Ο Τσίπρας, έχει μοναδική ευκαιρία να παίξει σωστά το χαρτί της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας και να στριμώξει τη Μέρκελ προκειμένου να αποσπάσει τις εγγυήσεις που ζητάει μέσα στην ευρωζώνη. Τόσο για την εφαρμογή του προγράμματος όσο και για μια διαφορετική αντιμετώπιση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας. Δύσκολο βέβαια, αλλά και ο αποκλεισμός των Ελληνικών προϊόντων από τις ρώσικες αγορές είναι εξ ίσου δύσκολη κατάσταση για τις ελληνικές εξαγωγές.
__________________________________

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s