Τέρμα τα ψέμματα: Έρχεται η επιτροπή για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους για να ρίξει φως στα δάνεια


 E Π Ι Τ Ε Λ Ο Υ Σ

ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ !

ΑΣ ΜΠΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΡΚΩΤΟΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ !


Στις αρχές Απριλίου η πρώτη επίσημη συνάντηση της επιτροπής, η οποία θα εξετάσει ποιο τμήμα του χρέους είναι νόμιμο και ποιο επαχθές και επονείδιστο. Θα εξεταστούν οι συμβάσεις εξοπλισμών, συμβάσεις Siemens, ΟΤΕ κτλ

Τη συγκρότηση Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους ανακοίνωσε την Τρίτη (17/03) η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα και ο Βέλγος, ειδικός επιστήμων για θέματα παράνομου και επονείδιστου χρέους, Ερίκ Τουσέν, επικεφαλής του επιστημονικού κλιμακίου της Επιτροπής.

Κατά την τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Βουλής, αφού ανέφερε ότι η απλουστευτική αφήγηση πως η Ελλάδα και οι Έλληνες χρωστούν και πρέπει να πληρώσουν παραγνωρίζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε πως η συγκρότηση της Επιτροπής αποτελεί ελάχιστο χρέος προς τον ελληνικό λαό και προς την ευρωπαϊκή κοινότητα για τη Δικαιοσύνη και την αλήθεια.

Προσδιορίζοντας τον ρόλο της Επιτροπής, που θα έχει, όπως είπε, εξωστρεφή χαρακτήρα και θα είναι ανοιχτή στην κοινωνία, η κ. Κωνσταντοπούλου εξήγησε πως θα διερευνηθεί ποιο τμήμα των δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα διασπαθίστηκε σε υποθέσεις μίζας, διαφθοράς και διαπλοκής, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να καταδειχθεί το τμήμα του χρέους που είναι νόμιμο και ποιο επαχθές και επονείδιστο, δηλαδή παράνομο και μη οφειλόμενο.

Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Επιτροπής ορίστηκε για την 7η ή 8η Απριλίου και τον Ιούνιο, οπότε θα προκύψουν τα πρώτα στοιχεία και συμπεράσματα, θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Συνέδριο με αντικείμενο το χρέος.

Σακοράφα: Ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια

Η Σοφία Σακοράφα, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της διεθνούς ομάδας, που θα συμπράττει με Έλληνες επιστήμονες και φορείς της κοινωνίας και πρόσωπα εγνωσμένου κύρους του διεθνούς στερεώματος, δήλωσε δικαιωμένη για τους αγώνες της, αφού παίρνουν πια σάρκα και οστά και γίνονται κατάκτηση.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια. Για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο» ανέφερε η κ. Σακοράφα, η οποία ενημέρωσε ότι το χρέος θα εξετασθεί και ανά περιόδους, τόσο την προμνημονιακή όσο και τη μνημονιακή εποχή, αλλά και συνολικά και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες να συμμετέχουν και να συνδράμουν.

Από την πλευρά του ο κ. Τουσέν, ενημέρωσε ότι η Επιτροπή είναι σε θέση να παρουσιάσει ποιο μέρος του χρέους είναι θεμιτό και ποιο αθέμιτο, ποιο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, επονείδιστο, μη βιώσιμο και επαχθές και η εξόφληση του οποίου εμποδίζει τους πολίτες να απολαμβάνουν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα.

Αφού εξέφρασε την απορία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ενεργοποίησε μια τέτοια διαδικασία ελέγχου (που αναφέρεται ρητώς στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 21 Μαΐου του 2013) ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου θα δώσει απάντηση σε όλα τα ερωτήματα και -σε συνεργασία με το Ελληνικό Κοινοβούλιο- θα εξετάσει και την περίοδο πριν το 2010 και ειδικότερα τις συμβάσεις εξοπλισμών, τις συμβάσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τις συμβάσεις στον τομέα των μεταφορών κι εκείνες με τη Siemens και τον ΟΤΕ για τον εξοπλισμό και την αγορά υλικού κ.α. για τη μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία.

Την πολιτική διάσταση του χρέους και τη διάσταση εκείνη του θέματος που άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέδειξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος τοποθετήθηκε με την ιδιότητά του ως καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου.

«Δεν είναι δικαστήριο»

Απαντώντας, τόσο η πρόεδρος της Βουλής όσο και η Σοφία Σακοράφα στο ερώτημα αν θα αποδοθούν ευθύνες, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με το ποιο κομμάτι του χρέους είναι νόμιμο και ποιο παράνομο, «δεν είναι δικαστήριο» και όταν θα υπάρξουν πορίσματα αυτά θα αξιοποιηθούν αναλόγως με το να ενεργοποιηθούν η εκτελεστική, η δικαστική και η νομοθετική εξουσία, «ο καθένας από την ευθύνη του και από τη θέση που του αναλογεί».

Πάντως, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και να καταδειχθεί ποιοι επωφελήθηκαν, επισημαίνοντας: «Αλίμονο αν ο λαός αποδεχθεί τη μοίρα του να θυσιαστεί και αλίμονο αν συνομολογήσουμε αυτό που είναι ερευνητέο» ενώ επισήμανε πως υπάρχουν ΜΜΕ που επιλέγουν να προβάλλουν μόνο αυτή την πλευρά με αρνητικά δημοσιεύματα, ενώ υπάρχουν και άλλα τόσα υποστηρικτικά των ελληνικών αιτημάτων.

Όλοι ενάντια στην Κωνσταντοπούλου

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημερινή συνέντευξη της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου σχετικά με την σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ κατηγορεί την πρόεδρο της Βουλής ότι παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης.

«Η κα Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για το εθνικό κοινοβούλιο. Παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης, όπως ίσχυε από το 1974 μέχρι και την ανάδειξή της στο αξίωμα της πρόεδρου της Βουλής», τονίζει η ΝΔ και προσθέτει:

«Οι σημερινές της εξαγγελίες για την σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, μας κάνει να αναρωτιόμαστε ποιος δίνει την κατεύθυνση σε αυτή την κυβέρνηση: ο κ. Τσίπρας ή η κα Κωνσταντοπούλου;».

Από την πλευρά του το Ποτάμι κατηγορεί την πρόεδρο της Βουλής ότι «αποφάσισε να υποκαταστήσει και τον υπουργό Οικονομικών και, στον νέον της ρόλο, ως υπερυπουργός, υιοθετεί την ατζέντα του Πάνου Καμμένου».

«Τη στιγμή, που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δε μιλούν για κούρεμα του χρέους, η Πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και εξακολουθεί να μιλάει για «επονείδιστο χρέος»: Λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας συνιστώσας, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή ή πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από αυτές, που της αρέσουν;», διερωτάται στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ελληνική θέση και καταλήγει λέγοντας:

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσει η κυβέρνηση στα χέρια του κ. Καμμένου και της κας Κωνσταντοπούλου».

Εξ άλλου, το ΚΚΕ κατηγορεί την πρόεδρο της Βουλής ότι προχώρησε στην σημερινή εξαγγελία, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και απόφαση της Βουλής, ούτε καν της διάσκεψης Προέδρων. «Εκτός από αυθαίρετη, μονομερής ενέργεια της Προέδρου και της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε «καλό» και «κακό». Και σε τελευταία ανάλυση να φορτώσει το χρέος στο λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία και τη διόγκωσή του», επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Αντί η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής να παίζουν παιχνίδια αποπροσανατολισμού, οφείλουν να φέρουν άμεσα στην Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του».

Το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο «για νέο show της Προέδρου της Βουλής», τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματά της, η χώρα απέκτησε ένα νέο, την κα Πρόεδρο της Βουλής. Το νέο τηλεοπτικό προσωπικό show της κ. Προέδρου αφορούσε σήμερα την «επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους». Με «πρέσβειρα» και ξένο σύμβουλο, αλλά ερήμην της Βουλής, χωρίς νομική βάση, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού και σε αντίθεση με την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν τα θέματα αυτά. Ο κ. Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;».

Τέλος η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωση της τονίζει:

«Πάγια θέση της Χρυσής Αυγής είναι ο λογιστικός έλεγχος και η διαγραφή του παράνομου χρέους, καθώς και η αντίσταση στην τοκογλυφική πολιτική των δανειστών, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλήρως υποταχθεί».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/terma-ta-psemmata-erxetai-h-epitroph-gia-ton-logistiko-elegxo-toy-xreoys-gia-na-riksei-fws-sta-daneia.3362946.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s