Μετά το «Συμβόλαιο-Μνημόνιο» έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης…


Επόμενη στάση; Δικαστήρια. Μετά το «Συμβόλαιο-Μνημόνιο» έρχεται η ώρα της Δικαιοσύνης, καθώς η Κυβέρνηση ανοίγει φακέλους, προχωρά στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών και ασκεί διώξεις για μία σειρά υποθέσεων. Το σίγουρο είναι ότι η στρατηγική αυτή, που μπορεί να συσχετιστεί και με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, δυνητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης του πολιτικού κλίματος.
Ειδικά στην περίπτωση της εξεταστικής για τα Μνημόνια και στα εξοπλιστικά, θεωρείται δεδομένο ότι θα φέρει-η θα επαναφέρει- στο προσκήνιο πολιτικούς πρώτης γραμμής με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει…Σε κάθε περίπτωση, έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι οι υποθέσεις αυτές είναι απλώς το πρελούδιο, αφού τους αμέσως προσεχείς μήνες η δικαιοσύνη θα κληθεί να ερευνήσει πολλές ακόμα περιπτώσεις που αφορούν την πολιτική και οικονομική δραστηριότητα του τόπου.
 –
Πάντως, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι, ότι σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης οι υποθέσεις των σκανδάλων και των διώξεων έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς όλο και πιο συχνά εμφανίζονται περιπτώσεις πολιτικών που συνδέονται με πολιτικά και οικονομικά σκάναδαλα. Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και η αιρετική Ουγγαρία, κινούνται πλέον στον αστερισμό των σκανδάλων. Και το μέιζον ερώτημα που ανακύπτει είναι: Βρισκόμαστε μπροστά σε μία διαδικασία κάθαρσης ή το αδιέξοδο των πολιτικών προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες για τα αποτελέσματα της πολιτικής …στη διαφθορά; Σε κάθε περίπτωση, η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται περιπτώσεις σκανδάλων σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, τόσο για τη χρονική συγκυρία όσο και για την πορεία του ευρωπαϊκου πολιτικού συστήματος.
 –

Μνημόνια
Χθές υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με θέμα τις πρωτοβουλίες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια.
Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ήδη διαβιβασθείσες στη Βουλή δικογραφίες που σχετίζονται «με την υπαγωγή της χώρας στην μνημονιακή επιτροπεία αλλά και με ζητήματα που αφορούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για το PSI, την 1η και 2η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών».
 –
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένος, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλος, ο υπουργός αρμόδιος για θέματα διαφθοράς κ. Νικολούδης, ο ΓΓ της Κυβέρνησης κ. Σαγιάς και ο ΓΓ του πρωθυπουργού κ. Τζανακόπουλος
ΠΑΣΟΚ
Σε προκαταρκτική εξέταση παραμένει η ποινική δικογραφία που σχηματίστηκε το 2013 για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από την γραπτή απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στην οποία μάλιστα αναφέρεται ότι: «το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεούται – κατά Συνταγματική επιταγή – να απέχει της εξέτασης υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον των εισαγγελικών/δικαστικών αρχών και για τις οποίες αρμόδιες να αποφανθούν καθ’ ολοκληρία είναι οι ως άνω αρχές που έχουν επιληφθεί».
Στο ερώτημα αν θα ελεγχθούν επισταμένα (τραπεζικοί λογαριασμοί, φορολογικές δηλώσεις, πόθεν έσχες) όσοι διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων από το 1996 και μετά, ο υπουργός Δικαιοσύνης απαντά ότι αρμόδια είναι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης και γι΄ αυτό η ερώτηση θα κοινοποιηθεί εκεί.
 –
Siemens
 –
Παραπεμπτικό βούλευμα εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση της Siemens. Σύμφωνα με το βούλευμα και κατά το κατηγορητήριο από τις προμήθειες που κατευθύνονταν στη χώρα μας «το 8% πήγαινε σε στελέχη του ΟΤΕ και το 2% στην πολιτική». Η κατηγορία που τους φέρνει αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη αφορά στη σύμβαση που αφορούσε τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Μεταξύ άλλων στο εδώλιο παραπέμπονται οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Θόδωρος Τσουκάτος, 13 Γερμανοί, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας, καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.
 –
Οι πράξεις που τους αποδίδονται κατά περίπτωση, είναι: ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία, καθώς και συνεργεία στις πράξεις αυτές. Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται από την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης 80 κατηγορούμενοι, καθώς και κάποιοι εξ αυτών για επιμέρους πράξεις λόγω παραγραφής. Με το βούλευμα τέλος, διατηρούνται τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Χρήστου Κάραβελα και του τραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.
 –
Επιχειρηματίες, δάνεια και λίστες Λαγκάρντ
 –
Στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος έχουν διαβιβαστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας, στοιχεία για ανείσπρακτα επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία ερευνάται αν αυτοί που τους χορηγήθηκαν περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που ερευνώνται από τις ελληνικές Αρχές.
Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, τα στοιχεία διαβιβάστηκαν μετά από αίτημα που είχε απευθύνει στην ΤτΕ ο τέως Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ζητώντας να πληροφορηθεί ποιοί πήραν τα δάνεια αυτά, ποιοί τα χορήγησαν, με ποιές εγγυήσεις, σε ποιά οικονομική κατάσταση βρίσκονταν τότε και σε ποιά σήμερα και ζητούσε επίσης να διερευνηθεί αν εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ ή σε άλλες λίστες που διερευνώνται από τις Αρχές (λίστες Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό, λίστα με τις off shore κλπ).
 –
Υποβρύχια -ελικόπτερα
 –
Στη δικαιοσύνη οι δύο φάκελοι που αφορούν στην υπόθεση των ελικοπτέρων NH-90 που ξεκινά το 2003 και συνεχίζεται έως σήμερα, καθώς και στην υπόθεση των υποβρυχίων η οποία ξεκινά το 1998. Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει συσταθεί Επιτροπή Ελέγχου Εσωτερικών Υποθέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι αξιωματικοί που ανέλαβαν το έργο αυτό, ξεκίνησαν τη διενέργεια ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών. Για δυο από τις υποθέσεις, ισχυρίζονται πηγές του υπουργείου, υπάρχουν τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτουν πιθανά κακουργήματα για τα οποία θα ελεγχθούν οι υπεύθυνοι ποινικά και αστικά».
 –
…Και η Ευρώπη
 –
Πάντως, η οσμή των σκανδάλων κατακλύζει την Ευρώπη. Στην Ισπανία, είναι γνωστές οι υποθέσεις διαφθοράς που αγγίζουν το κυβερνόν κόμμα. Στην Πορτογαλία μετά την υπόθεση του πρώην πρωθυπουργού Σώκρατες, πριν λίγες μέρες έσκασε με τις κοινωνικές εισφορές που δε είχε καταβάλλει ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο στο 1999 και το 2004, όταν ήταν ελεύθερος επαγγελματίας και ο οποίος τις τελευταίες μέρες ρύθμισε τα χρέη του.
 –
Ολλανδία
 –
Δεκτές έγιναν οι παραιτήσεις του υπουργού και του υφυπουργού Δικαιοσύνης της Ολλανδίας στη σκιά σκανδάλου επιστροφής χρημάτων σε έμπορο ναρκωτικών. Ο υπουργός Ίβο Οπστέλτεν και υφυπουργός Φρεντ Τέβεν κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν το κοινοβούλιο, όταν η παλιά υπόθεση ήρθε πρόσφατα στο φως.Το 2001, υπό την έγκριση του τότε εισαγγελέα Τέβεν, επιστράφηκε ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ σε έμπορο ναρκωτικών, επειδή δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα που είχαν κατασχεθεί από το λογαριασμό του καταδικασμένου Κέες Χέλμαν, αποτελούσαν προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας.
 –
Όταν η υπόθεση ήρθε πρόσφατα στο κοινοβούλιο, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ισχυρίστηκε ότι η πληρωμή ήταν μικρότερη από την πραγματική και ότι όλα τα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση αυτή έχουν χαθεί. Τη Δευτέρα, ο υπουργός δήλωσε ότι τα έγγραφα βρέθηκαν και αναλαμβάνοντας την ευθύνη, παραδέχθηκε ότι τα στοιχεία έπρεπε να είχαν αποκαλυφθεί νωρίτερα. Η πληρωμή ωστόσο δεν ήταν παράνομη. Το σκάνδαλο δημιουργεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, λίγες ημέρες πριν τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές.
 –
Γαλλία
Αντιμέτωπος με την κατηγορία της φοροδιαφυγής και πλαστογραφίας, είναι ο πρώην υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας Κλοντ Γκεάντ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Γκεάντ, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Σαρκοζί για μία δεκαετία, εμπλέκεται στη συμφωνία χρηματοδότησης της καμπάνιας του Σαρκοζί, από τον πρώην Λίβυο δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι.
______________________________________

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s