7 comments on “Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας!

  1. Ο/Η Phoenix λέει:

    Reblogged this on tolmima.

  2. Ο/Η Ενας Πολίτης λέει:

    Να τι θα έγραφαν μερικοί στα fora, αν υπήρχε internet το 1821:
    «Αυτή η Φιλική Εταιρεία πάει να τινάξει στον αέρα την ευημερία των ρωμιών. Μόλις είχε έρθει η ανάπτυξη στα Ζαγοροχώρια, στη Χίο,στην Θεσσαλονίκη, στην Τριπολιτσά,στην Κρήτη , το εμπόριο και η ναυτιλία ανθούσαν σε Ύδρα,Σπέτσες,Ψαρά,Κάρπαθο και οι κοτζαμπάσηδες είχαν αυξήσει κατακόρυφα τα φορολογικά έσοδα, βγήκε ο Υψηλάντης μαζί με ένα μάτσο σχολιαρόπαιδα και φοιτητάκια να κηρύξει την επανάσταση στην Μολδοβλαχία.Μόνο κάποιος αφελής, επιπόλαιος ή βαλτός θα αγνοούσε ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν επιθυμούν αλλαγή του status kvo στα βαλκάνια και δεν πρόκειται ποτέ να τον στηρίξουν.Ο Μέττερνιχ βλέπει αυτές τις κινήσεις και τρίβει τα χέρια του.Σε ανοιχτή γραμμή με τον πολυχρονεμένο Σουλτάνο είναι για να του δώσει πράσινο φως να μπουκάρει.
    Ακόμα και ο πατριάρχης, ο θρησκευτικός μας ηγέτης τον αφόρισε μαζί με τον υπόλοιπο συρφετό των Φιλικών, αλλά μυαλό δεν βάζει.
    Δεν ζούμε στην εποχή του Μιλτιάδη, του Θεμιστοκλή, του Λεωνίδα και του Μεγαλέξανδρου για να τα βάζουμε με τις μεγάλες δυνάμεις. Στις αρχές του 19ου αιώνα ζούμε και όχι στον 5ο αι π.Χ.
    Συμφωνώ ότι η οθωμανική αυτοκρατορία έχει φτωχοποιήσει και εξευτελίσει τον ελληνικό λαό, αλλά δική μας ευθύνη ήταν που στα χρόνια του Βυζαντίου πτωχεύσαμε την οικονομία μας και διαλύσαμε τον στρατό μας. Παρόλα αυτά ο πολυχρονεμένος μας σουλτάνος έδωσε προνόμια σε τόσες ελληνικές περιοχές και επέτρεψε την επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη ναυτιλία στην Μεσόγειο και στα Στενά στους Έλληνες πλοιοκτήτες και εμπόρους.
    Να δούμε πώς θα ζήσουμε αν βγούμε από το γρόσι και γυρίσουμε στην δραχμή.
    Μαύρες μέρες μας περιμένουν…»

  3. Ο/Η Παπαλάμπραινα λέει:

    Ο Υψηλάντης της εποχής μας όμως, γιατί μιλάει με τον Σουλτάνο, του ζητάει και άλλα δανεικά και τον εγκωμιάζει κιόλας;

    • Ο/Η Ενας Πολίτης λέει:

      Το κείμενο μου καυτηριάζει τον ραγιαδισμό και τα φοβικά σύνδρομα ορισμένων συμπολιτών μας απέναντι στην προσπάθεια της ελληνικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές μας .Δεν επιχειρεί με κανένα τρόπο να ταυτίσει τον Υψηλάντη με τον Τσίπρα και την Φιλική Εταιρεία με τον Σύριζα. Ένας τέτοιος παραλληλισμός θα ήταν αστείος και υβριστικός απέναντι σε αγωνιστές που θυσίασαν την ζωή τους προκειμένου να ελευθερώσουν κυριολεκτικά με το αίμα τους την πατρίδα μας, παλεύοντας διπλωματικά και στρατιωτικά εναντίον αυτοκρατοριών που ήταν τότε ασύλληπτα ισχυρότερες .

Σχολιάστε