Μετά τον Σόιμπλε


Ουδέποτε βρέθηκα ανάμεσα σ’ εκείνους που προσδοκούσαν τα… απροσδόκητα στην αναμενόμενη προσπάθεια της νέας κυβέρνησης να απαλλάξει την Ελλάδα από το ζουρλομανδύα της τρόικας και του Μνημονίου. Όσοι παρακολουθούν τα σχόλια της καλύβας θυμούνται το μόνιμο μότο: το βάρος της προσπάθειας πρέπει να αφορά τα εντός της χώρας!

Οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι η επιλογή της κυβέρνησης για επικοινωνιακό Blitzkrieg με το καλημέρα ήταν σωστή και, ακόμα περισσότερο, υλοποιήθηκε με τον καλύτερο τρόπο: όλος ο κόσμος τώρα (και κυρίως οι Ευρωπαίοι) γνωρίζουν ότι υπάρχει μια άλλη πολιτική για την Ευρώπη, που μπορεί να αντικαταστήσει την πολλαπλά αποτυχημένη για τους Ευρωπαϊκούς λαούς και τις χώρες της ΕΕ πολιτική που επέβαλε η καθοριστική και υποχρεωτική για όλους θέληση της Γερμανίας.

Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος: και τι κέρδισε η Ελλάδα, αφού επί της ουσίας δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα στη σχέση της με τους «δανειστές»;

Εκτιμώ ότι κέρδισε πολλά, με πρώτο την ολική επαναφορά της στον κύκλο των αξιοσέβαστων χωρών της Ευρώπης, από τον οποίο είχε αποβληθεί. Δεύτερον, έθεσε σημαντικές υποθήκες για το κοντινό μέλλον, καθώς ο πολιτικός σπόρος που ρίχτηκε από ελληνικό χέρι θα φυτρώσει και θα καρπίσει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που καίγονται εξίσου για την απαλλαγή τους από την αδιέξοδη πολιτική που έχει επιβάλλει η Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι στο ορατό μέλλον η χώρα μας θα έχει μια νέα ευκαιρία, αυτή τη φορά μαζί με συμμάχους – δηλαδή με πολύ καλύτερες προοπτικές. Τρίτον, δημιούργησε προϋποθέσεις στήριξης από την ΕΕ στη δική της ατζέντα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είναι (σύμφωνα  με τον πρωθυπουργό) καταιγιστικές και ουσιαστικές: το ότι η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να κάνει ακόμα και τον Σόιμπλε να συνεργαστεί μαζί της και να τη βοηθήσει, τουλάχιστον μέχρι ένα σημείο.

Η συνέχεια θα είναι δύσκολη, αλλά περιλαμβάνει την πιθανότητα της ανάταξης για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της. Κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το πούμε μόλις δέκα μέρες πριν.

https://panosz.wordpress.com/2015/02/05/comment-208/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s