Πρώτη φορά αριστερά!


propyl1

Το ιστολόγιο είναι βαριά δουλειά, αν πρέπει να γράφεις κάθε μέρα. Μετά τους πανηγυρισμούς, γυρίζοντας στο σπίτι, πρέπει να γράψω άρθρο -βλέπετε, τούτο εδώ ειδικά το άρθρο δεν θα μπορούσα να το γράψω από πριν. Θα με συμπαθήσετε που οι σκέψεις μου θα είναι λίγες, πρόχειρες και κάπως ανοργάνωτες, πιο πολύ έναυσμα για τη δική σας συζήτηση.

Δεν χωράει αμφιβολία πως οι χτεσινές εκλογές ήταν ιστορικές από πολλές απόψεις. Νικητής, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας και ίσως και της Ευρώπης, αναδείχτηκε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το κόμμα αυτό είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια εκτοξεύτηκε από το 4% του 2009 στο 17% του Μαΐου 2012 και το 27% του Ιουνίου 2012 και στο χτεσινό 36%. Ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε τα κόμματα της απερχόμενης συγκυβέρνησης, παρεμπιπτόντως τα κόμματα που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα 40 τελευταία χρόνια, στέλνοντας στην αντιπολίτευση το ένα και σχεδόν εξαφανίζοντας το άλλο.

Κανείς δεν λέει (ή τουλάχιστον δεν το λέω εγώ) ότι οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται όλες από αριστερούς πολίτες -προέρχονται όμως από πολίτες που εμπιστεύθηκαν, σε αυτή τη συγκεκριμένη και πολύ δύσκολη φάση, τη ριζοσπαστική αριστερά, ως την πιο ελπιδοφόρα προοπτική για τη χώρα. Είναι ψήφος ελπίδας και αξιοπρέπειας, είναι όμως -και δεν πρέπει να το αρνούμαστε- και ψήφος αποδοκιμασίας της απερχόμενης συγκυβέρνησης, ακόμα και από ικανή μερίδα πολιτών που είχαν ψηφίσει ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές και αυτοπροσδιορίζονται δεξιοί. Από αυτή την άποψη, πολλές από τις χτεσινές συριζικές ψήφους είναι ψήφοι υπό αίρεση -αλλά μήπως όλες οι ψήφοι υπό αίρεση δεν είναι; Αν δεν ήταν, το ΠΑΣΟΚ θα είχε ακόμα 44%, όχι 4,7%.

Τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν από αύριο, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, και τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές φαίνεται ότι μάλλον δεν θα πετύχει την αυτοδυναμία, αφού όπως όλα δείχνουν θα πάρει 149 ή 150 έδρες. Αλλά όλα αυτά θα έχουμε καιρό να τα συζητήσουμε και σε επόμενα άρθρα. Πάντως, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι όλη η Ευρώπη είχε το βλέμμα στραμμένο στις ελληνικές εκλογές, ενώ όσοι βρέθηκαν στα Προπύλαια θα είδαν πολλούς αριστερούς Ευρωπαίους (Γάλλους, Ιταλούς, Ισπανούς, Γερμανούς) να πανηγυρίζουν μαζί με τους συριζαίους.

Στη σύντομη προεκλογική περίοδο νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλή εκστρατεία -ενώ ο κ. Σαμαράς, επενδύοντας αρχικά στον φόβο και κατόπιν προσπαθώντας να αλλάξει ρότα, ήταν απελπιστικά κακός. Καλή εκστρατεία έκανε και ο Π. Καμμένος, που βρήκε ένα πειστικό λόγο για να καλέσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν, εξασφαλίζοντας έτσι την είσοδο στη Βουλή με πιθανό ρόλο ρυθμιστή.

Οικτρή αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, που επιδίωκε την τρίτη θέση και τελικά βρέθηκε στην έβδομη -υπάρχει βέβαια και η δικαιολογία της διάσπασης αφού ο Γιώργος Παπανδρέου κατέβηκε με το Κίνημα, αλλά αν δεν κατέβαινε ο ΓΑΠ οι πολίτες που τον προτίμησαν χτες θα σκόρπιζαν σε πολλά άλλα κόμματα, και μόνο μικρό μέρος τους θα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ, αφού το βασικό κοινό στοιχείο τους είναι ότι σιχαίνονται τον κ. Βενιζέλο, δηλαδή συμμερίζονται τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Το πιο κωμικό είναι ότι στην ιδιαίτερη εκλογική περιφέρεια του κ. Βενιζέλου, στην Α’ Θεσσαλονίκης, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να πάρει την… όγδοη θέση, αφού το ξεπέρασε ακόμα και ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων! (Και κάτι ενδεικτικό: το μεγαλύτερο πανελλαδικά ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ το πέτυχε στη Λακωνία, με 11%!)

Μια και αναφέρθηκα στον Βασίλη Λεβέντη και την Ένωση Κεντρώων, να πω ότι ήταν η έκπληξη των εκλογών, μαζί με την Τελεία του Απ. Γκλέτσου, αφού συγκέντρωσαν 1,79% και 1,77% αντίστοιχα. Αν κάποιος ξέρει ψηφοφόρους τους, ας μας πει ποιο είναι το προφίλ τους. Αγανακτισμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ;

Οι φίλοι που προτίμησαν το ΚΚΕ (που πέτυχε ένα συγκρατημένα θετικό αποτέλεσμα) θα έχουν ίσως ενστάσεις για τον τίτλο του άρθρου (Πρώτη φορά αριστερά), είτε αμφισβητώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην αριστερά είτε επισημαίνοντας ότι το 1981 το ΠΑΣΟΚ είχε πιο ριζοσπαστικό πρόγραμμα. Ωστόσο, αφενός είναι άτοπο να συγκρίνουμε θέσεις κομμάτων με 35 χρόνια διαφορά και αφετέρου κατά τη γνώμη μου ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην αριστερά όχι μόνο ιστορικά αλλά ακόμα και βιολογικά, αφού τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του (και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) προέρχονται από τις γραμμές του ΚΚΕ της περιόδου Φλωράκη ή του ΚΚΕ εσωτ. και έχουν αναφορές στην Εθνική Αντίσταση, στο παλιό ΚΚΕ και στην ΕΔΑ. Δεν νομίζω ότι υπερβάλλω πολύ αν πω ότι στις χτεσινές εκλογές νίκησε η παράταξη που ηττήθηκε στον εμφύλιο και που κυνηγήθηκε σε όλα τα μετεμφυλιακά χρόνια.

(Και κάτι για την ετερογονία των σκοπών: Τρεις άνθρωποι συνέβαλαν κατά τη γνώμη μου τα μέγιστα στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ, που και οι τρεις τους στην πορεία διαφοροποιήθηκαν. Ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος ήταν οι δυο ηγέτες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Αριστεράς που κατάφεραν να γεφυρώσουν τη διάσπαση του 1968 και να φτιάξουν τον παλιό ενιαίο Συνασπισμό, και ο Αλέκος Αλαβάνος, ως γραμματέας του ΣΥΝ, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνεννόησή του με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και στην ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα).

Η αριστερά ως τώρα ήταν πολύ καλή στο να εκφράζει την καταγγελία και τη διαμαρτυρία, τώρα θα βρεθεί -για πρώτη φορά- σε θέσεις ευθύνης και θα δοκιμαστεί πρωτόγνωρα. Πολλοί προβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα προβλήματα συνοχής -δεν το αποκλείω, αλλά δεν το θεωρώ πιθανό στο κοντινό μέλλον. Αυτά όμως θα έχουμε ευκαιρία να τα συζητήσουμε στο μέλλον.

Πριν κλείσω, δυο λόγια για τις δημοσκοπήσεις και τα έξιτ πολ. Ως προς το πρώτο, και οι χτεσινές εκλογές ήταν πανωλεθρία για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων: ενώ η διαφορά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα έχει ξεπεράσει τις 8,5 μονάδες, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πολλών εταιρειών έδιναν διαφορές 3-4 μονάδων μόνο. Αναρωτιέμαι αν δικαιολογείται τέτοια απόκλιση -και εν πάση περιπτώσει θα ήθελα να ακούσω τις εξηγήσεις τους. Ως προς τα έξιτ πολ, επαναλήφθηκε το πατρόν των ευρωεκλογών: το πρώτο έξιτ πολ έδινε ακόμα μεγαλύτερη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ (12 μονάδες διαφορά στη μέση τιμή των διαστημάτων) ενώ τελικά η διαφορά θα είναι, όπως είπαμε λίγο πάνω από τις οχτώμισι μονάδες.

Δεν ήταν όλα ευχάριστα στα χτεσινά αποτελέσματα: η ναζιστική συμμορία κατάφερε να διατηρήσει την τρίτη θέση που είχε κατακτήσει στις ευρωεκλογές έστω και με σημαντικές απώλειες. Αλλά θα ήταν άτοπο να το συζητήσουμε σήμερα αυτό και να λερώσουμε τη χαρά μας. Στο κάτω-κάτω, μεγαλύτερο ποσοστό από το χτεσινό της ΧΑ είχε πάρει το 1977, τρία χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η χουντική Εθνική Παράταξη.

Ναι, χτες ήταν νύχτα χαράς, σήμερα είναι μέρα χαράς. Και σ’ αυτή τη χαρά μας, θα σκεφτούμε κι όλους εκείνους τους κοντινούς μας ανθρώπους, που δεν στάθηκαν τυχεροί, δεν πρόλαβαν, να ζήσουν τη χαρά αυτή -σαν τον αξέχαστο τον πατέρα μου. Πρώτη φορά αριστερά, λοιπόν!

Υστερόγραφο:

Καλά όλα αυτά, αλλά εμείς εδώ είχαμε βάλει και ένα στοίχημα, ποιος θα μαντέψει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποτελέσματα των εκλογών. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο του Γς για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, ο φίλος Στάζιμπος έφτιαξε μιαν ειδική σελίδα όπου μπορείτε να δείτε την κατάταξη. Μας ενδιαφέρει κυρίως η πρώτη στήλη, αφού το ζητούμενο ήταν να μαντέψετε τα ποσοστά των 6 πρώτων κομμάτων. Τα αποτελέσματα υπολογίστηκαν με βάση το 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων, ίσως με τα τελικά να έχουμε μικροαλλαγές.

Νικητής είναι ο φίλος stagon, που είχε σφάλμα προβλέψεων 0.08, δίνοντας τις προβλέψεις: 36-28-6-6-5-5.  Συγχαρητήρια! Δεύτεροι ο Γς και ο Μούργος με σφάλμα 0.15. Βλέπω με καμάρι ότι οι προβλέψεις μου είχαν σφάλμα 0.22 και με φέρνουν στην έκτη θέση απο τους 134 που έδωσαν πρόβλεψη. Ευχαριστώ όλους εκείνους που ψήφισαν.


Από: https://sarantakos.wordpress.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s