Της φυλακής…τραγούδια…


Η απεργία πείνας του κρατούμενου Νίκου Ρωμανού που τελείωσε την Τετάρτη το μεσημέρι με την διακοπή της απεργίας μετά από 31 μέρες, και αφού η βουλή ακαγκάστηκε να αλλάξει τις ρυθμίσεις της ηλεκτρονικής παρακολούθησης «βραχιολάκι» και να διευρήνει τις κατηγορίες κρατουμένων για να συμπεριλάβει και την περίπτωση του Ρωμανού, επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα των φυλακών, των κρατουμένων, των συνθηκών κράτησης, και των πολύ δύσκολων, επίπονων αλλά και επίμονων αγώνων που κάνουν άνθρωποι μέσα στις φυλακές, πολλά χρόνια τώρα.

Ευτυχώς, κάθε φορά, όσο συντηρητική και αυταρχική και να είναι η εκάστοτε κυβέρνηση- που πάντα είναι-, υπάρχουν κομμάτια της κοινωνίας που στέκονται αλληλέγγυα στους κρατούμενους και συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα τους.

Ευτυχώς, κάποιες φορές, και οι καλλιτέχνες παίρνουν θέση υπέρ τους, και χρησιμοποιούν την τέχνη τους για να «σηκώσουν ψηλά» τα αιτήματά τους, για να βοηθήσουν να ακουστούν οι φωνές πίσω από τα κάγκελα.

Δέκα καλλιτέχνες, δέκα τραγούδια που έχουν αναδείξει είτε την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, είτε έχουν αποκαλύψει την αλήθεια γύρω από τις ιστορίες και τις προσωπικότητες των κρατουμένων.

Όχι ότι το ζήτημα της φυλακής και των δικαιωμάτων μπορεί να αλλάξει ή να επιρρεαστεί επι της ουσίας από ένα τραγούδι, αλλά στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς φυλακή, όλα μετράνε και όλα μπορούν να βρουν τη θέση τους.

1. Sam Cooke Chain Gang

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του μαζί με τον αδερφό του, ο Sam Cooke συνάντησε τυχαία μια ομάδα κρατουμένων δεμένων με αλυσίδες που δούλευαν στα χωράφια. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Cooke και ο αδερφός του σταμάτησαν και έκατσαν ώρα με τους κρατούμενους και τους έδωσαν κούτες τσιγάρα που είχαν μαζί τους. Μετά, έγραψε αυτό το τραγούδι.

2. Merle Haggard -Life in prison

Τραγουδιστής της country και παραβάτης, ο Haggard πέρασε σε διάφορες φάσεις της ζωής του από τη φυλακή και διάφορα αναμορφωτήρια για ληστείες, κλοπές, αντίσταση κατά της αρχής.

3. Nick Cave- The mercy seat

Σκοτεινό και βίαιο, όπως και η ιστορία του…η ιστορία ενός άνδρα που ετοιμάζεται να εκτελεστεί στην ηλεκτρική καρέκλα.

4.  Johnny Cash: prison concert

Πρώην κρατούμενος και ο ίδιος, ο Τζώνυ Κάς είχε δώσει πολλές συναυλίες μέσα σε φυλακές και έχει γράψει και πολλά τραγούδια για παραβάτες του νόμου και για τη ζωή στο κελί.

6. Διονύσης Σαββόπουλος: Μακρύ ζειμπέκικο για το Νίκο.

Η ιστορία του Νίκου Κοεμτζή που σκότωσε 3 άτομα σε ένα μπουζουκσίδικο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και η δίκη του απασχόλησε έντονα την ελληνική κοινωνία.

7. Toots & The Maytals : 54-46 was my number

Γραμμένο για την περίοδο που ο Toot είχε μπει φυλακή για κατοχή μαριχουάνας.

8. Gary Og- H Block Song

Maze Prison, The Maze, The H Blocks or Long Kesh) was a prison in Northern Ireland that was used to house paramilitary prisoners during the Troubles from mid-1971 to mid-2000.

Η φυλακή του Maze, ή Long Kesh, ή H Block, ήταν μια φυλακή στην Βόρεια Ιρλανδία που χρησιμοποιούνταν κυρίως για τους πολιτικούς κρατούμενους κατά τη διάρκεια των ταραχών στην Βόρειο Ιρλανδία από τη δεκαετία του 70 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Ήταν η φυλακή στην οποία έγινε η μεγάλη απεργία πείνας το 1981 με τον Μπόμπυ Σαντς ο οποίος και πέθανε μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας.

Η φυλακή γκρεμίστηκε το 2013.

9. Πάνος Τζαβέλας: Ο Μπεζεντάκος

Ο Μιχάλης Μπεζεντάκος  ήταν ο αγωνιστής κομμουνιστής που δραπέτευσε κατά τρόπο μυθιστορηματικό το Μάρτιο του 1932 από τις φυλακές Συγγρού και η απόδρασή του έγινε θρύλος.

10. Spirit Of Freedom: Bobby Sands

Υπάρχουν πολλά τραγούδια γραμμένα για τον Μπομπυ Σαντς, τον κρατούμενο που πέθανε μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας το 1981 και έγινε με τον αγώνα του σύμβολο των αγωνιστών εντός και εκτός των τειχών σε όλο τον κόσμο.

Σε μια χώρα που οι αγώνες και οι φυλακές είναι γραμμένες στο πετσί της.

___________________________________________________

Από: http://www.hitandrun.gr/tis-filakis-tragoudia/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s