Η ρωσική οικονομία σε δύσκολη καμπή.


Κώστας Μελάς

Η ρωσική οικονομία την τελευταία περίοδο ήταν σταθερή , με καλό ρυθμό μεγέθυνσης 2011: 4,3%,2012: 3,4%, 2013: 1,3%, με ισοζυγισμένο δημοσιονομικά μεγέθη 2012: 2,0%, 2013: 0,2% 2014: 0,6%  , με πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 2013: 1,6% , 2014: 3,2%  και με μικρό δημόσιο χρέος 2012: 12,7%, 2013: 13,9%, 2014: 15,9%.

Από το 2014 , πάντως , η ρωσική οικονομία , άρχισε να χειροτερεύει και αν οι ασκούμενες πολιτικές δεν μεταβληθούν, εκτιμάται ότι το 2015 θα εισέλθει σε υφεσιακή κατάσταση με ότι αυτή συνεπάγεται. Οι βασικοί λόγοι αυτών των εξελίξεων είναι : οι κυρώσεις της Δύσης λόγω των γεγονότων της Ουκρανίας και η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2014 , το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας ανέρχονταν σε 678 δις δολάρια, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου έτους τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας ήταν 421 δις δολάρια.

Από αυτά 45 δις δολάρια ήταν τα διαθέσιμα σε χρυσό και 172 δις δολάρια ήταν επενδυμένα από τα δύο sovereign wealth funds, the Reserve Fund and the National Wealth Fund, που ελέγχει το Υπουργείο Οικονομικών. Τα υπόλοιπα 200 δις δολάρια είναι τοποθετημένα σε διάφορα νομίσματα. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι πληρωμές της ρωσικής κυβέρνησης στο εξωτερικό κυμαίνονται σε 150 δις δολάρια το χρόνο, ενώ το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κυμαίνεται γύρω στα 60 δις δολάρια το χρόνο , κάτι που σημαίνει ότι με αυτές τις παραδοχές τα συναλλαγματικά διαθέσιμα  κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλη μείωση. Αν υπάρξουν αυτές οι εξελίξεις, τότε θα έχουμε πιθανά μια επιτάχυνση της εκροής κεφαλαίων (το 2014 υπολογίζεται ότι κεφάλαια ύψους 120 δις δολάρια   εγκατέλειψαν την χώρα) κάτι που θα μειώσει περαιτέρω την τιμή του της εγχώριας νομισματικής μονάδας(ρούβλι).Την τελευταία περίοδο το ρωσικό νόμισμα υποτιμήθηκε περίπου 30,0% σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.  Δεδομένων των κυρώσεων κανένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν δανείζει σήμερα την Ρωσία.

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα της ρωσικής οικονομίας είναι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών το πετρελαίου που μειώνει σημαντικά τους εισερχόμενους πόρους στην ρωσική οικονομία. Η συνεχιζόμενη μείωση της τιμής του ρωσικού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο επιβάλλει μείωση των εισαγωγών γεγονός που επιδρά αντισταθμιστικά στη μείωση των εισροών διατηρώντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε ισορροπία.

Πάντως υπ’ αυτές τις συνθήκες το 2015 αναμένεται δύσκολο έτος για τη ρωσική οικονομία. Οι προβλέψεις για τη μεγέθυνση του ΑΕΠ έχουν γίνει αρνητικές και αναμένονται αρνητικές εξελίξεις στις κινήσεις κεφαλαίων  και στην ισοτιμία του νομίσματος.

http://www.kostasmelas.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s