Διαφωνώ με αυτό που λες…


Να μην πούμε σε όλες, γιατί θα είναι υπερβολικό. Να πούμε στο 98,9 έως 99,8 τοις εκατό των περιπτώσεων, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι. Οι αντιλήψεις που έχουν οι άνθρωποι για τα πράγματα, για τα όποια πράγματα, για τα πάσης φύσεως πράγματα, δεν είναι στα αλήθεια ούτε επιδεκτικές αλλαγής ούτε ανοικτές σε αντίλογο. Δεκτικός κριτικής στα αλήθεια δεν είναι κανείς. Ο άλλος καλείται να προσυπογράψει την όποια αντίληψη έχουμε, να συμφωνήσει μαζί της, να την επιβεβαιώσει, να τη δεχθεί. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι εξ ορισμού ύποπτο. Τις αντιλήψεις μας τις έχουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι σωστές. Ειδάλλως δεν θα τις είχαμε, σωστά; Όταν λοιπόν ο άλλος, ο όποιος άλλος, αντιδρά απέναντι στο σωστό, όπως κι αν αντιδρά, τότε είναι λάθος. Αυτονόητα. Διαφωνείς με αυτό που λέω ή με αυτό που κάνω, άρα θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά μου να χαρακτηρίσω τη διαφωνία σου κάπως αλλιώς: επιθετικότητα, κόλλημα, πρόβλημα, εμπάθεια, οτιδήποτε. Χαρακτηρισμοί υπάρχουν. Δεν υπάρχει στα αλήθεια σύνθεση, υπάρχει στα αλήθεια μόνο θέση και αντίθεση. Και βαθμοί υποχωρητικότητας. Κι αν υποχωρείς και δέχεσαι την εφαρμογή μιας λάθος αντίληψης, ποτέ δεν θα δεχθείς και ότι δεν είναι λάθος. Δεν υπάρχει, δεν υπήρχε ποτέ, δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ η κοινή συνισταμένη μέσα από τη συζήτηση. Υπάρχει η αντίληψη η δική σου και η αντίληψη των άλλων. Αν συμπίπτουν είστε όλοι ευτυχισμένοι. Αν δεν συμπίπτουν, από τη στιγμή που αρχίζουν οι διαφοροποιήσεις και οι διαφορετικές οπτικές, τότε αρχίζεις κι εσύ να βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τον άλλο για να βλέπει τα πράγματα έτσι, δικαίωμά του βέβαια να τα βλέπει έτσι, αλλά κάτι δεν πάει καλά μαζί του, κάτι έχει, κάτι έχει γαμώτο για να τα βλέπει τα πράγματα έτσι, κάτι έχει μην συμπίπτοντας μαζί σου και το βγάζει, το βγάζει αυτό το πράγμα που δεν μπορεί να κρυφτεί, αυτό το θέμα της αντίδρασης για την αντίδραση, της διαφωνίας για τη διαφωνία, της επίθεσης για την επίθεση.


Από: http:http://old-boy.blogspot.gr/?wref=bif

8 comments on “Διαφωνώ με αυτό που λες…

 1. Ο/Η φυσιοκρατούμενος λέει:

  «Τις αντιλήψεις μας τις έχουμε γιατί θεωρούμε πως είναι σωστές».
  Και θεωρούνται ευρύτερα σωστές όταν μπορούμε να τις διατηρήσουμε ικανοποιητικά σε όλα τα πεδία εφαρμογών, που αφορούν έτσι ενδεχόμενη εμπλοκή μας σε πολλαπλά σενάρια ζωής.
  Αυτά όλα όμως προυποθέτουν ευρεία αντίληψη και ευρύτερη τριβή σε πολλά και διάφορα πράγματα, είτε με ιδική εμπειρία, είτε με ειδική και αποτελεσματική προσομοίωση από εις βάθος τίμια παρατήρηση.
  Υπάρχει και ο Κλεοβούλειος απλούστερος οδηγός… «ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις», πάσχει όμως ως ολοκληρωτική λύση και πάσχει διότι καλύπτει ένα κατά συνθήκη κοινωνικό (ας πούμε) συμβόλαιο, δεν καλύπτει καθεαυτές ανάγκες και ατομικές οπτικές που φύσει καθορίζονται με μη σύμμετρο τρόπο… η δικτατορία των πολλών θα ελέγαμε, μεγάλο και αυτό θέμα, πού αρχίζουν δηλ οι επιβολές των πρόσκαιρων πλειονοψηφιών και πού τελειώνουν… απέραντες νυκτερινές συζητήσεις και… εισηγήσεις.
  Υπάρχει και το προχριστιανικό του Δημοκρίτου «αγαθόν ού το μη αδικέειν, αλλά το μη εθέλειν (αδικέειν)»… αρκετά προχωρημένα πράγματα δηλαδή, για άλλες ζωές!

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι θεματολογίες σας, σε όλο το φάσμα των διαλεκτικών… συχνοτήτων «και τούτο ποιήσαι κακείνο μη αφιέναι», έστω και ενίοτε «αναφλεκτικές».
  Ρίχνουν περισσότερο «κάρβουνο» για ισχυρές ροπές… στρέψεως και διεγείρουν προς συμμετοχή -ακόμη και εάν δεν υπάρχει ευθεία πρόθεση και θέλει κάποιος απλώς να… διέρχεται, δελέατα.
  Συγχαρητήρια.

  ΥΓ.
  Σχολιάζοντας, κάπου, στο μεταγενεστερο ανάρτημα, λέγω πως η χρήση τύπων αποφθεγματικού μη περιφραστικού λόγου, είναι και αδράνειες παλαιού τύπου παιδείας… δεν κόβονται οι άτιμες, «χαλάει την γεύση», old navy ταυτότητες.

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   φυσιοκρατούμενος!!!
   Καλησπέρα,
   σας ευχαριστούμε πρώτα απ όλα
   για τους σχολιασμούς σας που από μόνοι τους
   αξίζει να αναρτηθούν σαν άρθρα.
   Να είσαστε καλά!

 2. Ο/Η all hands on deck λέει:

  Φίλτατε συσκεπτόμενε και συμπροβληματιζόμενε, με φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση…

  Για αντευχαριστίες ένα συμβολικό-εικαστικό τραγουδάκι, από τις ορίτζιναλ και ακοπιάριστες μουσικά εποχές.
  Μία οκτάβα με 8 συχνότητες περιορίζει σε κάποιους των χιλιάδων βασικούς συνδυασμούς που ηδηγούν σε διατεταγμένη αρμονική ταυτότητα… την ταυτότητα των κομματιών.
  Τα υπάρχοντα ακούσματα είναι δισεκατομμύρια, στα παλαιότερα αυτιά όλα τα νεότευκτα κάτι άλλο θυμίζουν…

  • Ο/Η brain teaser λέει:

   Πολύ ωραίο το τραγούδι των Procol Harum «A salty Dog», την έκφραση αυτή τη λένε για τους έμπειρους ναυτικούς που περάσαν τη μισή ζωή τους πάνω στο κατάστρωμα και μέσα στην αρμύρα της θάλασσας, αλλα μου διαφεύγει το νόημα του τραγουδιού, η πορεία του ανθρώπου στη ζωή είναι; Η εποχή μέχρι τα μέσα του 70 ήταν απο τις παραγωγικότερες στη μουσική τους καριέρα, απο το 67 κιόλας που δημιούργησαν το Whiter shade of Pale, σαρανταεπτά χρόνια απο τότε και το παίζουν σε κάθε συναυλία τους καθώς η μπάντα είναι ενεργή, αλλα με πολλές αλλαγες των μελών της. Σπουδαίο συγκρότημα.

   • Ο/Η φυσιοκρατούμενος λέει:

    Αγαπητέ φίλε.
    Έχω την αίσθηση (που μου έχει αφήσει παλιά εμπλοκή με το ξεχασμένο πλέον αντικείμενο), πως οι στίχοι πάρα πολλών τραγουδιών είναι Πύθιοι!
    Δηλαδή -όπως και η ποίηση άλλωστε- αφἠνουν στον δέκτη να ξεδιπλώσει εξ αυτών αυτό που ο ίδιος (δεκτης) υποκειμενικά θέλει να προσλάβει απο το τραγούδι.
    Γιαυτό άλλωστε έχουν τόσο μεγάλη επιτυχία τα… μερικώς σαφή πράγματα.
    Σαν την δημαγωγία των πολιτικών δηλ, ένα πράγμα.
    Είναι βέβαιο πάντως πως χωρίς την μουσική επένδυση, που είναι πράξη – ή αρέσει ή δεν αρέσει, πολλοί στίχοι θα πέρναγαν απαρατήρητοι.
    Και εδώ, στα καθ’ ημάς, πόση ποίηση ήταν «χαμἐνη» και αναδείχθηκε από την μαγεία της αρμονίας σε συνδυασμό με τον κατάλληλο για την περίσταση ρυθμό…
    Μουσική, μια παράλληλη γλώσσα, άπειρες οι συζεύξεις και τα ειδικά αποτελέσματα.
    Ίσως η γλώσσα του επέκεινα.

    • Ο/Η brain teaser λέει:

     Πράγματι φίλτατε, πολλά τραγούδια είναι ποίηση γραμμένη σύμφωνα με εντυπώσεις και εμπειρίες του δημιουργού τους. Ισως να μην καταλαβαίνουμε πάντα τί εννοεί ο ποιητής, αλλα σε εμπνευσμένα κομμάτια σαν αυτό, τη μουσική τουλάχιστον την απολαμβάνεις. Και ακόμη και αν δεν αποσαφηνίζουμε το πλήρες νόημα, μερικές φορές είναι καλύτερα έτσι, ίσως είναι ο στόχος του δημιουργού να ταξιδεύει το μυαλό. Μερικά είναι διαχρονικά κομμάτια, αξεπέραστα.
     Πολύ ωραία η τελευταία σου φράση, δεν το είχα σκεφτεί και έτσι.

 3. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Συμπάσχων της ιδίας εποχής
  με παλαιότερα αυτιά αφού τα νέα ακούσματα
  ολο κάτι του θυμίζουν
  αχαχαχαχαχ! 🙂
  ο Gary Brooker είχε την τύχη να τραγουδήσει
  το A whiter shade of pale
  και την ατυχία να μην μπορέσει
  να το ξεπεράσει ποτέ.

 4. Ο/Η φυσιοκρατούμενος λέει:

  Ο κόσμος άλλαξε αλλάξαν οι καιροί, όμως και τα δυτικά προβλήματα έρχονται πάντα, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών.
  Νομίζω πως το κομμάτι γράφτηκε για την «φυλή» των ναρκοπαθών, αν θυμάμαι καλά, γιατί βαριέμαι τώρα να το σκαλίζω διαδικτυακά.
  Ένα γεμάτο πουλόβερ φίλε μου η εποχή μας, που το ξεχείλωμά του (στριπτιζ), είχε ενδιαφέρον γιατί ανακαλύπταμε καινούρια πράγματα, «γυμνά»… η ευχαρίστηση της αποδόμησης από τα φορτία του παρελθόντος.
  Τώρα όμως πρέπει να… «ξαναντυθούμε» και η ευθύνη των… τρωσάντων είναι και να… ιάσονται.

  Έλα, κάτι από τα… pinball wizard κατορθώματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s