Πως οι απατεώνες της Eldorado Gold «κλέβουν» νομότυπα το ελληνικό κράτος…


DCIM100MEDIA

Ο χρυσός της Χαλκιδικής αποδεικνύεται άνθρακας για το ελληνικό δημόσιο το οποίο εκτιμάται ότι έχασε 1.000.000 ευρώ από παρακράτηση φόρων και σχεδόν 2.000.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αφού η Eldorado Gold εκμεταλλευόμενη με μαεστρία διάφορα νομικά «παραθυράκια» και μέσα από μια πολυδαίδαλη δομή θυγατρικών εταιρειών, απολαμβάνει τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Μπαρμπάντος.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η έρευνα που διεξήγαγε η ολλανδική ΜΚΟ «SOMO», ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έρευνα η οποία παρουσιάστηκε την 1η Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση που διοργάνωσε από κοινού με τοΠαρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Η ενδελεχής μελέτη της εταιρικής δομής και των οικονομικών και φορολογικών στοιχείων της καναδικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται το μεταλλείο χρυσού στη Χαλκιδική σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, θέτει προ των ευθυνών τους όλες τις κυβερνήσεις που επέλεξαν να στηρίξουν βιαίως την «επένδυση» μέσα από την ποινικοποίηση της δράσης των κατοίκων της περιοχής και της διώξής τους ως μέλη εγκληματικής  οργάνωσης!

Η έρευνα αυτή, καταρρίπτει το βασικό επιχείρημα των μνημονιακών κυβερνήσεων ότι η επένδυση στο μεταλλείο χρυσού της Χαλκιδικής αποτελεί μέγα βήμα για την ανάπτυξη της χώρας και τη διατύπωση μιας νέας στρατηγικής για την έξοδο από την κρίση. Όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων : «Η υποτιθέμενη “ανάπτυξη” και το περιβόητο “δημόσιο όφελος” από αυτά τα έργα αποδεικνύονται όμορφες λέξεις κενές περιεχομένου.  Όπως συμβαίνει σε τόσες και τόσες χώρες σε όλο τον κόσμο, η γη μας θα καταστρέφεται ενώ τα κέρδη θα κάνουν φτερά σε εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους, γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών δεν θα βρίσκει τίποτα να φορολογήσει».

Μάστερ στην φοροαποφυγή

Όπως αποκαλύπτει στην έκθεσή της η SOMO, η Eldorado διαθέτει πολλαπλές εταιρείες – «κελύφη», επί της ουσίας εικονικές εταιρείες, που δεν διαθέτουν τίποτε πλην μιας ταχυδρομικής θυρίδας, με έδρα την Ολλανδία.
Τις 12 θυγατρικές αυτές εταιρείες  τις χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Τουρκία και τον Καναδά. Με εξαίρεση μια θυγατρική που διαθέτει τρεις υπαλλήλους καμιά από τις υπόλοιπες έντεκα δεν έχει υπαλλήλους ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία ανέρχονται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την εξαγορά της European Goldfields το 2012, η Eldorado κληρονόμησε επίσης μια εταιρική δομή στην οποία θυγατρικές στην Ολλανδία διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο ενώ παράλληλα επέκτεινε τη θυγατρική διακλάδωση με τη δημιουργία ομίλου εταιρειών με έδρα τα  Μπαρμπάντος.

Η Eldorado, διαθέτει συνολικά 43 θυγατρικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο  με κύρια λειτουργία την κατοχή και  χρηματοδότηση εταιρειών που κατέχουν μετοχές της καθώς και την παροχή δανείων προς άλλες εταιρείες του ομίλου.

Επί της ουσίας οι θυγατρικές αυτές εικονικές εταιρείες λειτουργούν ως αγωγοί προκειμένου τα έσοδα της πολυεθνικής να μεταφέρονται και να υπάγονται στη δικαιοδοσία φορολογικών παραδείσων.
Για να το κάνουμε λιανά, η αποφυγή της φορολόγησης από την Eldorado Gold στην Ελλάδα, γίνεται μέσω της χρηματοδότησης της ελληνικής θυγατρικής Hellas Gold με ομολογιακά δάνεια από ολλανδικές θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες με τη σειρά τους λαμβάνουν ομόλογα από ένα όμιλο εταιρειών με έδρα τα  Μπαρμπάντος.

Πώς συνδέονται οι εταιρείες

Η Eldorado Gold (Ολλανδίας) έχει στην ιδιοκτησία της Eldorado Gold (Ελλάδας) η οποία κατέχει το 95% της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ. Αμφότερες οι ολλανδικές θυγατρικές, καθώς και δυο ακόμα, χρηματοδοτούν την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., μέσω της εγγραφή σε ομόλογα που η ίδια εκδίδει.  Η συνολική αξία των ομολόγων και ομολογιακών δανείων που οι θυγατρικές ολλανδικές εταιρείες προσυπέγραψαν αυξήθηκε από € 8.000.000 το 2009 σε € 176 εκατομμύρια το 2013. Λόγω των υφιστάμενων φορολογικών συνθηκών και των Οδηγιών της ΕΕ, η παρακράτηση του φόρου που οφείλεται για τις πληρωμές τόκων από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στην Ολλανδία ήταν χαμηλή και μειώθηκε στο 0% το 2013.

Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η SOMO, οι φορολογικοί συντελεστές θα ήταν πολύ υψηλότεροι εάν οι ελληνικές δραστηριότητες χρηματοδοτούνταν απευθείας από την καναδική μητρική εταιρεία. Το αποτέλεσμα αυτό του τρικ είναι ότι υπάρχει πιθανή απώλεια για το ελληνικό δημόσιο από φορολογικά έσοδα περίπου  1.000.000 ευρώ σε παρακράτηση φόρων για τα έτη 2009-2013.

Παράλληλα οι ερευνητές της SOMO, εκτιμούν ότι το ελληνικό δημόσιο έχασε κατά το 2012 και το 2013 , 1.800.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, καθώς τα έσοδα από τους τόκους μεταφέρονται μέσω της Ολλανδίας στο φορολογικό παράδεισο  Μπαρμπάντος. Οι πληρωμές τόκων που αφαιρέθηκαν από τα κέρδη της εταιρείας στην Ελλάδα και κατέληξαν σχεδόν αφορολόγητα στα Μπαρμπάντος, εκτινάχθηκα από 32.000 ευρώ το 2009 σε πάνω από 7 εκατομμύρια το 2013.

Οι ερευνητές της SOMO που εξέτασαν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η Eldorado, υποστηρίζουν ακόμα ότι στρεβλώνει την εικόνα παρουσιάζοντας κατά το 2013 μικτό κέρδος -5.022.000 ευρώ και φόρο εισοδήματος ύψους 122.657.000 ευρώ. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, δεν πρόκειται για καταβληθέντα φόρο αλλά για αναβαλλόμενες φορολογικές δαπάνες, για φόρο, δηλαδή που δεν έχει ακόμα καταβληθεί σε ποσοστό έως και 85%.

Σημείωση: H SOMO είναι ένας ανεξάρτητος, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας σε θέματα κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά. Από το 1973, η οργάνωση ερευνά τις πολυεθνικές εταιρείες και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, οι χρηματοδότες της είναι:

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    -Το Ολλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών
    -Το Ολλανδικό Υπουργείο Οικονομικών
    -Το Ολλανδικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
    -Διάφοροι αναπτυξιακοί οργανισμοί και funds

Τα έξοδα της έρευνας και της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, καλύφθηκαν αποκλειστικά από τη SOMO.

Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ


Από: http://antigoldgr.org/blog/

One comment on “Πως οι απατεώνες της Eldorado Gold «κλέβουν» νομότυπα το ελληνικό κράτος…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s