κουτιά…


—————————————————————-

Σε πόσα κουτιά χωράει μια ζωή; Σε αμέτρητα. Ξεκινάει μέσα σ’ ένα κουτί μαιευτηρίου και μέσα σ’ ενα κουτί τελειώνει, νεκροταφείου. Οι κατασκευές είναι απλές ή πολύπλοκες, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες του υπόκουτου, εκείνου που θα υπαχθεί κάθε φορά στο κουτί. Μέσα εκεί θα χρησιμοποιήσει άλλα κουτιά, θα εγκουτίσει, ή θα εγκιβωτίσει όπως το λένε, θα αποκουτίσει, θα ξεκουτίσει, κιόλας. Πρόκειται για παραλληλεπίπεδα. Κάποτε με ίσες μεταξύ τους ακμές, τότε πρόκειται για κύβους. Αν ψάξεις στη φύση δεν θα βρεις κουτί. Όμως οι κουτοί τα χρειάζονται. Ο λόγος είναι πρακτικός. Σωστή στήριξη, εξοικονόμηση χώρου. Κτίρια, διαμερίσματα, δωμάτια, έπιπλα, αντικείμενα, ένας κόσμος κουτιών, ένας κόσμος κουτών. Το κουτί βγαίνει από το κυτίον, ενώ ο κουτός από τον κοττό, το κουτό κοκοράκι σε κοτέτσι – κουτάκι.

Μέσα στα κτίρια – κουτιά μετακινούμαστε από κουτί σε κουτί. Τα κουτιά – δωμάτια, αίθουσες κλπ – επικοινωνούν. Βγαίνουμε από το κουτί κτίριο για να κατευθυνθούμε μέσω κινούμενων τροχοφόρων κουτιών σε άλλα κουτιά. Σπίτι – δουλειά. Και διασκέδαση εγκιβωτισμένη. Τα γωνιώδη και αγωνιώδη κουτιά που μας περιβάλλουν συνδέονται με σωλήνες που, χωρίς γωνίες, επιτρέπουν τις ροές. Εισροές ύδατος, εκροές αποχέτευσης. Οι ροές συνεχίζονται από και προς τα εγκλωβισμένα σώματα. Καθώς ζούμε εκπαιδευμένοι και κοινωνικοποιημένοι στην έγκουτη ζωή και στους περιορισμούς των εισροών και των εκροών μας, οι προσπάθειες να εξηγηθούν οι συμπεριφορές μας με τη μελέτη άλλων ζώων μέσα σε κουτιά, έχουν γνωρίσει επιτυχίες. Ο Skinner με το περίφημο για κάποιους κουτί του έδωσε κάποιες εξήγήσεις για τις ανθρώπινες προλήψεις. Έμεινε τόσο ικανοποιημένος που στο τέλος έφτιαξε ένα κουτί και για τη μικρή του κόρη.
 Αν κάτι είναι καινούριο είναι, λέμε, του κουτιού. Κι αν είναι παλιό πάλι του κουτιού γίνεται. Καταχωνιάζεται μάλλον για πάντα σε κουτί. Η εκκαθάριση γίνεται από τους κληρονόμους των κουτών. Οι ίδιοι, αν και κατά βάθος ξέρουν ότι δεν θ’ ξανανοίξουν το κουτί των αναμνήσεων, το φυλάνε. Οι άλλοι συνειδητοποιούν στο λεπτό πόσο άχρηστο είναι. Εκτός αν κατέχονται από κουτομανία ή είναι αλιείς αναμνήσεων, αναμνηστικών μάλλον. Η Μιράντα Παπαδοπούλουαναρωτιόταν αν θα χωρούσε στο κουτί που της έφτιαξε ο καθ’ ου η ποίησή της. Και η Feetundertable άντεχε δια της γραφής την εκμηδενιζόμενη εν κυτίοις επαφή μετά τον πανικό μιας ιλιγγιώδους μετακόμισης. Μετακομίζω, κατά Georges Perec και κατά τη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη:
Αφήνω ένα διαμέρισμα. Αδειάζω τη γωνιά. Ξεκου-μπίζομαι. Παίρνω δρόμο. Παίρνω πόδι. Παίρνω τα μπο-γαλάκια μου.

Καταγράφω τακτοποιώ ταξινομώ ξεσκαρτάρω
Διαγράφω πετώ διώχνω
Σπάω
Καίω
Κατεβάζω ξεκολλώ ξεκαρφώνω ξεβιδώνω ξεγαντζώνω ξεκρεμώ
Αποσυνδέω αποσπώ αποσυναρμολογώ κόβω τραβώ διπλώνω κόβω
Τυλίγω
Συσκευάζω αμπαλάρω δένω ζώνω σφίγγω εγκιβωτίζω στοιβάζω μαζεύω συσσωρεύω προστατεύω σκεπάζω καλύπτω κουκουλώνω
Επωμίζομαι φορτώνομαι σηκώνω
Σκουπίζω
Κλείνω
Φεύγω

Το μαύρο κουτί
του περασμένου
Αύγουστου
αποκαλύπτει το λάθος.
Η περιδιάβαση
σε άλλους στίχους
ήταν φορτίο βαρύτερο
από αυτό
που ξεφορτώθηκα
προσωρινά.
Μπλογκοζωή,
μπγλογκόκοσμε
και μπλογκοκοινωνία.
———————————————————————-

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s