ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ WOODSTOCK….


1.Πού έγινε;

Το φεστιβάλ του Woodstock δεν έγινε στο Woodstock.
Σχεδιαζόταν να γίνει εκεί, αλλά οι κάτοικοι, είχαν ξεσηκωθεί, και απειλούσαν πως αν πατούσαν εκεί οι «βρωμοχίπηδες», θα τους κυνηγούσαν με τις τσουγκράνες. Έτσι, οι διοργανωτές, μετέφεραν το φεστιβάλ σε φάρμα (Max Yasgur’s) της πόλης Bethel, που απέχει, 100 σχεδόν χιλιόμετρα, από το Woodstock.

2.Ποιοί το διοργάνωσαν;

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε από τέσσερις πανέξυπνους νεαρούς (ο μεγαλύτερος ήταν 27 χρόνων), που ήθελαν με αυτόν τον τρόπο να βγάλουν χρήματα για να αποκτήσουν στούντιο ηχογραφήσεων. Τα ονόματά τους : John Roberts, Joel Rosenman, Artie Kornfeld, και Mike Lang.

3.Πότε έγινε και πόσες μέρες διήρκεσε;

Το Φεστιβάλ σχεδιαζόταν τριήμερο 15 -17 Αυγούστου 1969. Το κεντρικό σύνθημα ήταν «3 ΜΕΡΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ», και έτσι (3 DAYS OF PEACE AND MUSIC) τυπώθηκε στην αφίσα. Τελικά όμως, εξελίχθηκε τετραήμερο, και μάλιστα στις 18 Αυγούστου 1969, την τέταρτη μέρα, εμφανίστηκε ο Hendrix, τον οποίο οι περισσότεροι δεν είδαν, αφού είχαν φύγει από τη νύχτα της τρίτης μέρας, νομίζοντας ότι το φεστιβάλ τελείωσε.

4. Γιατί οι Doors δεν συμμετείχαν;

Και οι Doors και άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες, σπουδαία ονόματα της εποχής, είχαν καλεστεί, αλλά δεν πήγαν. Ο λόγος είναι ότι κανείς, δεν περίμενε το Φεστιβάλ αυτό, να έχει επιτυχία. Όλοι νόμιζαν ότι οι «πιτσιρικάδες» και άγνωστοι διοργανωτές, θα μάζευαν πολύ λίγο κόσμο. Τα γκρουπ που πήγαν, πήγαν όχι γιατί πίστευαν ότι το Φεστιβάλ θα ήταν κάτι σημαντικό, αλλά γιατί τους άρεσε η «τρέλα» των πιτσιρικάδων. Οι Doors, κατά το κοινώς λεγόμενο, την πάτησαν, νομίζοντας πως το Φεστιβάλ, ήταν ανάξιο λόγου.

5.Γιατί το Φεστιβάλ, τελικά συγκέντρωσε, τόσο πολύ κόσμο;

Γιατί, είχε προηγηθεί ο ξεσηκωμός των χωριατών στο Woodstock, που με τις τσουγκράνες στα χέρια απειλούσαν να μην πατήσει κανένας χίπις στον τόπο τους. Οι διαμαρτυρίες αυτές, μεταδόθηκαν από τις τηλεοράσεις και αποτέλεσαν την καλύτερη διαφήμιση. 500 χιλιάδες χίπηδες πήγαν τελικά, από όλα τα μέρη της Αμερικής.

6.Ως ύμνος του Φεστιβάλ, αναδείχθηκε το τραγούδι Woodstock, της Joni Mitchell. Ποια μέρα έπαιξε εκεί;

Καμία. Η Joni Mitchell, ήταν από αυτούς που δεν περίμεναν να γίνει κάτι σπουδαίο και δεν πήγαν. Στη διάρκεια όμως του Φεστιβάλ, και παρακολουθώντας τις ανταποκρίσεις από την τηλεόραση, συγκλονίστηκε από τις εικόνες και έγραψε το γνωστό μας τραγούδι. Ο Ύμνος λοιπόν, γράφτηκε από την Joni, που παρευρισκόταν εκεί, όχι σωματικά, αλλά ψυχικά.

7.Γιατί το Woodstock, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του Ροκ και πέρασε στην αθανασία;

Λόγω της ταινίας. Ο σκηνοθέτης Michael Wadleigh, είχε την ιδέα να κινηματογραφήσει το Φεστιβάλ. Η ταινία αυτή, αποτύπωσε καταστάσεις ανεπανάληπτες, μοναδικές. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και επηρέασε τη νεολαία όλου του κόσμου.

8.Η Ταινία παίχτηκε τότε στην Ελλάδα;

Ναι. Για πρώτη φορά το φιλμ προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 1970. Μάλιστα, ο σκηνοθέτης είχε έρθει στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών, πάνω στο νόημα του κινηματογραφικού του έργου. Όμως αμέσως , το Woodstock, απαγορεύτηκε από τη χούντα. Η προβολή του «επετράπη» αργότερα, αφού όμως οι χουντικοί αφαίρεσαν το υλικό που έκριναν ως επικίνδυνο για τη νεολαία. Το υλικό που αφαιρέθηκε, είχε διάρκεια μίας ώρας. Στην πραγματικότητα, η απαγόρευση του φιλμ, ίσχυε πάντα κατά την Εποχή της Δικτατορίας, διότι η αφαίρεση των ουσιαστικότερων σκηνών, αλλοίωνε το ήθος και το ύφος. Παρόλη την λογοκρισία, το Woodstock, επηρέασε εξαιρετικά, αποτελώντας το κύριο πρότυπο (αισθητικής και συμπεριφοράς), στην διαμόρφωση της ελληνικής ψυχεδελικής νεολαίας.

 

8 comments on “ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ WOODSTOCK….

 1. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Βάλε ρε και το τραγούδι που απαγόρευσαν πρώτο πρώτο οι χουνταίοι,
  Αχχχχχ! ολα εγώ θα στα μαθαίνω. 🙂

 2. Ο/Η Αμετανόητος λέει:

  Ελα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου…
  Εντάξει…το παραδέχομαι…
  Υποκλίνομαι κομαντάτε….!!!!!!!

  • Ο/Η Ἀρχάγγελος...Ohne Gnade λέει:

   Ἀνταποδίδω, ἔστω καί καθ – «υστερημένα» λόγω σαμποτάζ στό…cache latency, τούς ἀδερφικούς χαιρετισμούς στόν…άκριβό μου Ἀμέτ, οὐ μήν ἀλλά καί σ’ ὅλα τά ἀδέρφια τῆς…ἀπεναντι «ὄχθης», τοῦ Kομμαντάντε προεξάρχοντος…

   Θά τά πούμε:

   (Γιαλαδο – κομμαντάντεεε…
   Τά…μιστά μου ρέ…καπιτάλααα…
   Θά…πεινάσετε ρέ…πεινάλεεες…
   …Α…Χ.Α.χαχαααχ).

   ΥΓ. Ὅποιος γατούλης ἤ…γατούλα ἔχει ὑπόγεια ἐπικοινωνία μέ κεῖνα τά Γιαλαδο – ορφανά τῆς…Παπαναστασίου καίἤ τοῦ…Περισσοῦ, νά μέ ἐνημερωσει/διά καί…βεβαιώσει γιά τήν ὑγεία τους καί τό…εὐ ζεῖν τῶν οἰκογενειῶν τους…
   …over’n night).

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Mιχαήλ!!! μουσικούς χαιρετισμούς έχεις
    απόψε
    Αχαχαχαχαχαχαχ! 🙂

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    Να είσαι πάντα καλά.
    Να προσέχεις την υγεία σου και μην φοβάσαι τίποτα.
    Ξυπνάμε αδελφέ μου.
    Ξυπνάμε αργά αλλά σταθερά…
    Το 2021 ΔΕΝ θα είμαστε ακόμα ελεύθεροι…
    Το 2031 όμως θα είναι αλλιώς τα πράγματα…
    Εχουμε χρέος…ΠΟΤΕ ΜΗΝ το ξεχνάς…πολέμα ασταμάτητα.
    Και φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους.

    Ο Θεός μαζί σου αδελφέ.

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   Το πρωτοεπαιξε εδώ το Παλλάς
   απάγορευτηκε και μετά ξαναπαίχθηκε πετσοκομμένο
   εγώ το είδα στο Αελλώ της Πατησίων
   χίλιοι θεατές και καμμιά 20ρια χωροφυλάκοι στην αίθουσα
   γύρω γύρω να φωνάζουν όποτε ξεσηκώνονταν οι αποκάτω,
   «σκασμός κάντε ησυχία’
   Αχαχαχαχαχαχαχ!

 3. Καλά όλα αυτά τα φραγκολεβαντίνικα, αλλά πότε θα κάνετε αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης; Να γαληνέψει η ψυχή μας με Νάντια Κωνσταντοπούλου και Κλειώ Δενάρδου…αχχ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s