Έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας: Τριάντα χρόνια πίσω η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων


Στα επίπεδα του 1980 έχει καταλήξει, εν μέσω της κρίσης, η αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων, εκείνων δηλαδή που λαμβάνουν τον βασικό μισθό, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) που εκτός των άλλων, καταδεικνύει και την αύξηση των εργαζομένων που καθυστερούν να πληρωθούν.

Χαμηλοί μισθοί, ανασφάλιστη εργασία και ευέλικτες μορφές απασχόλησης, είναι το τρίπτυχο που συνοψίζει την κατάσταση στην αγορά εργασίας του σήμερα, σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περίπου 850.000 εργαζόμενοι καθυστερούν να λάβουν τον μισθό τους, από 1 μήνα έως και 12 μήνες.

Ακόμη, σε ό,τι αφορά στον μέσο πραγματικό μισθό στον ιδιωτικό τομέα έχει γυσρίσει στα επίπεδα του 1980 και ανέρχεται στα 750 με 800 ευρώ μεικτά, από 1.100 που ήταν στην αρχή της κρίσης, παρουσιάζοντας μείωση, κατά μέσο όρο, 23%. Το πλήγμα είναι μεγαλύτερο, σε ό,τι αφορά στους κατώτατους μισθούς των εργαζομένων που από 751 ευρώ μειώθηκαν κατά 22% στα 560 ευρώ μεικτά για τους άνω των 25 ετών και κατά 32% στα 510 ευρώ μεικτά για τους εργαζόμενους κάτω των 24 ετών.

Πηγή: Κέρδος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s