Φιντέλ Κάστρο: «To παλαιστινιακό Ολοκαύτωμα στην Γάζα»


Sylvia

 

Μια νέα αποκρουστική μορφή του φασισμού.

Το παλαιστινιακό Ολοκαύτωμα στη Γάζα.
από τον Φιντέλ Κάστρο (μετάφραση, προσαρμογή, Sylvia)

 Νομίζω ότι μια νέα, αποκρουστική μορφή  φασισμού αναδύεται με αξιοσημείωτη αντοχή, αυτή τη στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία, όπου περισσότεροι από επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Καμία από αυτές τις συνθήκες δεν έχει να κάνει με τη δημιουργία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, περίπου 2.400 χρόνια πριν, ή με την αυτοκρατορία των ΗΠΑ, που σε αυτήν την περιοχή μόλις πριν από 200 χρόνια, την είχε περιγράψει ο Σιμόν Μπολιβάρ, όταν αναφώνησε, «…οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζονται να είναι προορισμένες, ώστε να βασανίζουν την Αμερική με μιζέρια, στο όνομα της ελευθερίας». Η Αγγλία ήταν η πρώτη πραγματική αποικιακή δύναμη που χρησιμοποίησε την κυριαρχία της πάνω σ’ ένα μεγάλο μέρος της Αφρικής, της Μέσης  Ανατολής, της Ασίας, της Αυστραλίας, της  Βόρειας  Αμερικής, και σε πολλά νησιά της Καραϊβικής , κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Με την ευκαιρία αυτή δεν θα μιλήσω για τους πολέμους και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την αυτοκρατορία των  Ηνωμένων Πολιτείων για περισσότερα από 100 χρόνια, αλλά θα αναφέρω μόνο, ότι ήθελε να κάνει στην Κούβα, αυτό που έχει κάνει σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, και χρησίμευσε μόνο για να αποδείξει εντέλει, ότι «μια δίκαιη ιδέα στο βάθος ενός σπηλαίου είναι ισχυρότερη από ό, τι ένας στρατός».

Η ιστορία είναι πολύ πιο περίπλοκη από αυτά που έχω πει, αλλά αυτή είναι η ουσία της, σε αδρές ​​γραμμές, όπως γνωρίζουν και οι κάτοικοι της Παλαιστίνης, και είναι επίσης λογικό, ότι τα μέσα ενημέρωσης και οι σύγχρονες επικοινωνίες αντανακλούν τις ειδήσεις που φτάνουν καθημερινά, όπως συνέβη και με τον επαίσχυντο, εγκληματικό πολέμο στη Λωρίδα της Γάζας, ένα κομμάτι γης, όπου ο πληθυσμός ζει σε ό, τι έχει απομείνει από αυτό που αποτελούσε την  ανεξάρτητη Παλαιστίνη μόλις πριν 50 χρόνια.
Το γαλλικό πρακτορείο AFP ανέφερε στις 2 Αυγούστου, «Ο πόλεμος μεταξύ του κινήματος της ισλαμικής παλαιστινιακής Χαμάς και του Ισραήλ έχει προκαλέσει το θάνατο σε σχεδόν 1.800 Παλαιστίνιους, … την καταστροφή χιλιάδων κατοικιών, και την καταστροφή μιας οικονομίας η οποία είχε ήδη αποδυναμωθεί», παρόλο που δεν  αναφέρει, βέβαια, ποιος ξεκίνησε τον τρομερό πόλεμο.
Αργότερα προστέθηκε, «… Μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης είχαν σκοτωθεί 1.712 Παλαιστίνιοι και τραυματίστεί 8.900. Τα Ηνωμένα Έθνη ήταν σε θέση να ταυτοποιήσουν τους 1.117 νεκρούς, στην πλειοψηφία τους άμαχοι πολίτες  … ενώ η UNICEF μέτρησε τουλάχιστον 296 νεκρούς ανήλικους».

«Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν … ότι περίπου 58.900 άτομα έχουν μείνει άστεγα στη Λωρίδα της Γάζας.»

«Δέκα από τα 32 νοσοκομεία έκλεισαν και άλλα 11 έχουν καταστραφεί.»

«Αυτός ο παλαιστινιακός θύλακας των 362 χλμ ² δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές  για τους 1,8 εκατομμύρια κατοίκους, και κυρίως όσον αφορά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.»

«Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 40% στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006. Το 2000, η ανεργία ήταν 20%, και το 2011, 30%. Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια των «κανονικών» περιόδων, σύμφωνα με την Gisha.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κήρυξε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα στις 07:00 GMT την Δευτέρα, ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, έσπασε την εκεχειρία με επίθεση σ’ ένα σπίτι, τραυματίζοντας 30 άτομα, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, και ένα 8χρονο κορίτσι σκοτώθηκε.
Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, 10 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων σε ολόκληρη την Γάζα και ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν δολοφονηθεί, έχει ήδη αυξηθεί στους 2.000.

Οι δολοφονίες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που, «ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Laurent Fabius δήλωσε αυτή τη Δευτέρα, ότι το δικαίωμα του Ισραήλ στην ασφάλεια, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σφαγή των αμάχων που λαμβάνει χώρα.»

Η ναζιστική γενοκτονία των Εβραίων εξόργισε όλους τους λαούς της γης. Γιατί αυτή η κυβέρνηση πιστεύει, ότι ο κόσμος δεν θα δίξει ιδιαίτερη ευαισθησία στην μακάβρια γενοκτονία, που σήμερα συντελείται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού; Ίσως να αναμένει, ότι η συνενοχή της αυτοκρατορίας των ΗΠΑ σε αυτή την επαίσχυντη σφαγή θα αγνοηθεί;

Το ανθρώπινο είδος ζει σε ένα άνευ προηγουμένου στάδιο της ιστορίας. Μία σύγκρουση μεταξύ στρατιωτικών αεροπλάνων ή πολεμικών πλοίων, τα οποία παρακολουθούνται στενά, ή άλλες παρόμοιες ενέργειες,  θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σύγκρουση με τη χρήση εξελιγμένων, σύγχρονων όπλων, που θα μπορούσε να γίνει η τελευταία γνωστή περιπέτεια του Homo sapiens.

Υπάρχουν γεγονότα που αντικατοπτρίζουν την σχεδόν πλήρη ανικανότητα των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα προβλήματα του κόσμου. Μπορεί να επιβεβαιωθεί, ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα, ούτε Γερουσία, ούτε Κογκρέσο, ούτε  CIA και Πενταγώνο, που θα καθορίσει την τελική έκβαση. Είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός αυτό που συμβαίνει, όταν οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι, αλλά και οι ευκαιρίες να προχωρήσουμε είναι μεγάλες επίσης.

Όταν συνέβη ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος , οι Ρώσοι πολίτες υπερασπίστηκαν τη χώρα τους, όπως οι Σπαρτιάτες, η υποτίμησή τους είναι το χειρότερο λάθος, που γίνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι πιο στενοί συμμάχοι τους, οι Κινέζοι, οι οποίοι όπως και οι Ρώσοι πέτυχαν τη νίκη τους με βάση τις ίδιες αρχές  αποτελούν σήμερα, την πιο ισχυρή οικονομική δύναμη της γης. Οι χώρες θέλουν γιουάν και όχι δολάρια για να αποκτήσουν αγαθά και τεχνονολογία και για την αύξηση του εμπορίου.

Νέες, απαραίτητες δυνάμεις έχουν προκύψει. Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, οι οποίες – δημιουργώντας δεσμούς με τη Λατινική Αμερική και την πλειοψηφία των χωρών της Καραϊβικής και της Αφρικής αγωνίζονται για την ανάπτυξη – αποτελούν τις δυνάμεις που στην εποχή μας είναι πρόθυμες, να συνεργαστούν με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, χωρίς να εξαιρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη ή την Ιαπωνία.

Κατηγορώντας τη Ρωσική Ομοσπονδία για την κατάρευση του εν πτήσει αεροπλάνου της Μαλαισίας, είναι μια εκπληκτική υπεραπλούστευση. Ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός των Εξωτερικών Σχέσεων της Ρωσίας, ή οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης αυτής της κυβέρνησης θα σκεφτόταν ποτέ μια τέτοια ανοησία.

Είκοσι-έξι εκατομμύρια Ρώσοι έχασαν τη ζωή τους στην υπεράσπιση της πατρίδας τους ενάντια στους Ναζί. Οι κινέζοι, άνδρες και γυναίκες, οι κληρονόμοι ενός αρχαίου πολιτισμού, είναι άνθρωποι με ασυνήθιστη ευφυΐα και ένα ανίκητο αγωνιστικό πνεύμα. Ο Xi Jinping είναι ένας από τα ισχυρότερους και πιο ικανούς επαναστατικούς ηγέτες, που έχω γνωρίσει στη ζωή μου.

( Έχω ζητήσει από την εφημερίδα Granma να μην χρησιμοποιήσει το πρωτοσέλιδο για αυτές τις σύντομες γραμμές σχετικα με τη γενοκτονία των Παλαιστινίων .
Τις γράφω γρήγορα, να δηλώσω μόνο αυτό που απαιτεί βαθύ προβληματισμό. )

Fidel Castro Ruz

(http://www.granma.cu/idiomas/ingles/cuba-i/5agosto-fidelgaza.html)

Πηγή. https://omniatv.com/blog/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s