ΡΩΣΙΑ – ΙΝΔΙΑ: ΑΠΟΚΑΘΗΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΔΟΛΛΑΡΙΟ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΟΥΒΛΙ


ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ

ΤΕΚTΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ρωσία και η Ινδία υπέγραψαν την συμφωνία για τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου στις εμπορικές συναλλαγές τους, αντικαθιστώντας έτσι το αμερικανικό δολάριο, ενώ σε παρόμοια συμφωνία πρόκειται σύντομα να προχωρήσει και η Κίνα.

Πριν από δύο εβδομάδες, οι BRICS ( Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότιος Αφρική) υπέγραψαν συμφωνία για την ίδρυση της δικής τους Παγκόσμιας Τράπεζας και του δικού τους Νομισματικού Ταμείου, παρακάμπτοντας έτσι το ΔΝΤ και το οικονομικό καθεστώς της Δύσης. Στο πνεύμα αυτής της συμφωνίας, η Ρωσία και η Ινδία προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα.

Συγκεκριμένα η Ρωσία και η Ινδία συμφώνησαν τη χρησιμοποίηση του ρωσικού νομίσματος στις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών και συνέστησαν ειδική ομάδα εργασίας, η οποία θα εξετάσει την υλοποίηση της απόφασης των κυβερνήσεών τους. Η ομάδα εργασίας των δύο χωρών έχει ως αποστολή τον συντονισμό των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών.

Η πρώτη αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, Ξένια Γιουντάεβα, προέβη στη σχετική δήλωση μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της ινδικής Ρεσέρβ Μπάνκ, Γκοβινταραγιάν Παντμαρνάμπχα.

Η νέα αυτή απόφαση αποτελεί επίτευγμα της ρωσικής διπλωματίας και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών για την εξουδετέρωση των επιπτώσεων των κυρώσεων των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας, με αφορμή την συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΙ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΣΥΜΦΝΩΝΙΑΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΚΙΝΑΣ

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών Αλεξέι Ουλιουκάεφ, η Ρωσία σύντομα θα υπογράψει παρόμοια συμφωνία και με την Κίνα. Μια συμφωνία η οποία κρίνεται απολύτως απαραίτητη προκειμένου να υλοποιηθούν όσα προβλέπουν οι οικονομικές συμφωνίες που οι BRICS έχουν ήδη υπογράψει.

Έτσι, ήδη στην Ινδία, και σταδιακά στην υπόλοιπη Ασία, ένας μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός διεθνών εταιρειών που έχουν εμπορικές δοσοληψίες με τη Ρωσία θα καθιερώσουν το ρούβλι στις συναλλαγές τους, αφού το ρωσικό νόμισμα έχει πλέον καταστεί θεμέλιο του παγκόσμιου εμπορίου.

Είναι σαφές ότι ένας νέος κόσμος, με νέο οικονομικό σύστημα κτίζεται σήμερα στην Ανατολή. Με κεντρικούς πυλώνες τις μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, Κίνα και Ινδία, οι BRICS καθίστανται σταδιακά το αντίπαλο δέος της ΕΕ, των ΗΠΑ και του δυτικού πολιτικο-οικονομικού συστήματος γενικότερα.

Μία εξέλιξη που σαφώς θέτει νέα γεωπολιτικά δεδομένα και επιλογές και δυνατότητες προς εξερεύνηση, για την εξωτερική πολιτική κάθε χώρας στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας.

Πηγή:http://www.iskra.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s