Τα παιδιά των αστεριών


ΓΑΖΑ

Γράφει ο Αμετανόητος

«Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων” (απολογία Ν. Μπελογιάννη).

Σε μιά άδεια Αθήνα, εγκλωβισμένη στα αλεπάλληλα μνημόνια οικονομικών δολοφόνων το καλοκαίρι του 2014 φαντάζει μελαγχολικό.Μελαγχολική είναι και η διάθεσή μου αφού αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι ανήκουστο.Φρικτό.Απάνθρωπο.
Τώρα βλέπεις πεθαίνει κόσμος στην Αθήνα γιατί πολύ απλά δεν έχει να φάει ή δεν έχει να πληρώσει το χαράτσι του γαμπρού του Μπακατσέλου ή πολύ απλά αυτοκτονεί…
Στη Γάζα οι άνθρωποι δολοφονούνται πιό “ψυχρά”.Ωμά.!Κυνικά.!
Μπροστά λοιπόν,σε κάποιο φανάρι σήμερα περιμένοντας τον “πράσινο Γρηγόρη” να σκάσει μύτη και να εξαφανιστώ με τη μοτοσυκλέτα μου,πέφτει μπροστά μου πάλι ο Νίκος Μπελογιάννης
“Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων” διατυμπάνιζε η αφίσα του φεστιβάλ της ΚΝΕ οδηγητή.Η αφίσα των νέων Ελλήνων κομμουνιστών…
Εκεί λοιπόν πήγα πίσω.Πολύ πίσω.Βασικά το μυαλό πήγε πίσω και η μοτοσυκλέτα μπροστά.
Θυμόμουνα καθώς οδηγούσα το φίλο μου τον Τάσο που μου έλεγε και μου εξιστορούσε σε μιά εσωτερική αυλή παλιάς Αθηναϊκής μονοκατοικίας, το μεγαλείο του ‘Ελληνα Νίκου Μπελογιάννη.
Παιδί εγώ.Ούτε λύκειο δεν πήγαινα…

Η μητέρα του, η κυρά Ειρήνη γεννημένη σε ένα χωριό πολύ κοντά στον Μελιγαλά.
Είχε ζήσει τα γεγονότα του Β’ΠΠ στην Καλαμάτα αφού ήταν “εσωτερική” ενός μεγαλογιατρού που συμπόναγε και έκανε καλό σε όλη την Καλαμάτα…και τα ήξερε όλα,αφού περνούσαν όλοι από το σπίτι του φημισμένου γιατρού.Τον είχαν όλοι ανάγκη βλέπετε…
Ο Τάσος λοιπόν ο γιός της,ήταν (και είναι) ίσως ο πιό μορφωμένος άνθρωπος που έχω γνωρίσει ποτέ μου.Ανοικτό πανεπιστήμιο τα αυλάκια του εγκεφάλου του.
Εξαιρετικός μαθηματικός και φυσικός με πτυχία Νομικών και Οικονομικών…
Αλλά κομμουνιστής.!
Ο Τάσος λοιπόν όπου έμπαινε και εννοώ με εξετάσεις διέπρεπε.Αλλά δεν μπορούσε να κάνει καριέρα…Οι άξιοι και οι κομμουνιστές στην Ελλάδα είναι κόκκινο πανί για την ισχύουσα τάξη.
Οι “αριστερούληδες με δεξιές τσέπες” και οι “ικανότατοι φελλοί” στην Ελλάδα ως γνωστόν διαπρέπουν.
Ο Τάσος όμως δεν είναι γυμνοσάλιαγκας.Είναι ένας Ιδεολόγος.Ενας ονειροπόλος.Ενας γνήσιος απόγονος του Μπελογιάννη.
Ενός Μπελογιάννη που δεν βοηθήθηκε τη στιγμή που έπρεπε και όπως έπρεπε, από το κόμμα του.
Ενός Μπελογιάννη που η σύζυγός του η πολύ μεγάλη Έλλη Παππά δεν έτρεφε ως γνωστόν μέχρι το τέλος της ζωή της,ιδιαίτερες συμπάθειες γιά το κόμμα του Περισσού.
Ο Τάσος δεν έδωσε τη ζωή του για το κόμμα και την Ελλάδα όπως ο Μπελογιάννης.Άλλωστε ο φίλος μου ο Τάσος δεν ήταν πότε επίσημο μέλος της ΚΝΕ ή του ΚΚΕ…
Όμως πολύ σιωπηρά και αθόρυβα, γαλούχησε πολλούς ανθρώπους με την ιδεολογία και τα πιστεύω του κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη.Σε αυτόν λοιπόν οφείλονται πολλά από τις συνήθειες του χαρακτήρα μου.Και εννοώ πρώτιστα την ενασχόλησή μου με την πολιτική και το “όνειρο” ενός καλύτερου κόσμου.
Τα όνειρα λοιπόν του Μπελογιάννη και των κομμουνιστών δεν μαντρώνονται.
Και δεν μπορεί κανείς να τα σβήσει από το συλλογικό φαντασιακό.Δεν πεθαίνουν.Δεν δολοφονούνται.Περιφέρονται στον αέρα αιώνια.
Και ξέρετε γιατί ? Γιατί είμαστε και εμείς άστρα.Μικρές κουκίδες μέσα στο αέναο σύμπαν.
Το σώμα μας, είναι φτιαγμένο ακριβώς από τα ίδια στοιχεία που κάποτε αποτελούσαν το σύμπαν μας.’Οπως και τα άστρα.Οπως και τα όνειρα…
Και αυτό το έμαθα από τον Τάσο.Τα πρώτα μαθήματα φυσικής, μου τα έκανε ο Τάσος.
Ο Μπελογιάννης μου έμαθε κάτι άλλο.
Ότι κάθε σταγόνα αίματος, κάθε σταγόνα ιδρώτα, πόνου και θλίψης,κάθε αγώνας που δίνεται σε αυτή τη γή,όσο μικρός κι αν φαντάζει είναι ένα μεγάλο βήμα για να κάνουμε τα όνειρα πραγματικότητα.Σε όλη τη γή.Σε όλο τον πλανήτη.
Γιατί παραδείγματα σαν του Νίκου Μπελογιάννη μπορούν να δώσουν υπόσταση στα όνειρα και στα ιδανικά των νέων ανθρώπων.

Των νέων αγωνιστών.Των νέων ονειροπόλων.

-Αμετανόητος 02/08/2014

Υ.γ. Οι λέξεις αυτές, αφιερώνονται στον παιδικό φίλο μου,ασπρομάλλη πλέον, Τάσο Δ. και στα αθώα παιδιά της Γάζας, που έφυγαν από αυτή τη γή και είναι αστεράκια στον ουρανό μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s