Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία: Δανείζονται σε χαμηλό αιώνων!


Ευρώπη

Στο χαμηλότερο επίπεδο της Ιστορίας βούτηξε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας χθες, αντικατοπτρίζοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης από την ΕΚΤ. Οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν έως και το 1,11% χθες το πρωί, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο για τη Γερμανία από τις αρχές του 19ου αιώνα -αν εξαιρεθεί η περίοδος του υπερπληθωρισμού της δεκαετία του 1920. Δεν είναι όμως μόνο το κόστος δανεισμού της Γερμανίας που υποχωρεί σε ιστορικά επίπεδα.

Τα αντίστοιχα κόστη δανεισμού της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας βρίσκονται σε επίπεδα πρωτόγνωρα εδώ και αιώνες. Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο 2,5% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο αιώνων, ενώ η αντίστοιχη του γαλλικού στο 1,5% που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 2,5 και πλέον αιώνων.

Αντίστοιχα το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,64%, ενώ είχε διολισθήσει ακόμη χαμηλότερα μόνο για λίγες εβδομάδες το 1945.

Οι αναλυτές αποδίδουν τη μοναδική αυτή πορεία των ευρωπαϊκών επιτοκίων σε πληθώρα γεγονότων, μεταξύ αυτών και στις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις. Πάνω απ’ όλα τονίζουν όμως ότι η πτώση των επιτοκίων αποδίδεται στην ευρεία εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα κάνει περισσότερα στη συνέχεια προκειμένου να βγάλει την ευρωπαϊκή οικονομία από το περιβάλλον του χαμηλού πληθωρισμού και των αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης.

Μπ.Μιχ.

http://www.efsyn.gr/?p=221569

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s