Βίκτορ Φρανκλ, Αναζητώντας το νόημα της ζωής και της ελευθερίας σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης…


Διαμόρφωση κειμένου από «brain teaser»


Τον Σεπτέμβριο του 1942, ένας νεαρός Εβραίος γιατρός, η νέα γυναίκα του, η μητέρα του, ο πατέρας και ο αδερφός του, συνελήφθησαν στη Βιέννη και μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βοημία. . Ο πατέρας του πέθανε εκεί από την πείνα. Η μητέρα και ο αδελφός του σκοτώθηκαν στο Άουσβιτς το 1944. Η σύζυγός του πέθανε στο Μπέργκεν Μπέλσεν-το 1945. Μόνο η αδελφή του Στέλλα θα επιβίωνε, αφού κατάφερε να μεταναστεύσει στην Αυστραλία λίγο νωρίτερα.

Ήταν τα γεγονότα που συνέβησαν εκεί και σε άλλα τρία στρατόπεδα που οδήγησαν το νεαρό γιατρό – κρατούμενος 119, 104 – να συνειδητοποιήσει τη σημασία του νοήματος στη ζωή και να γράψει το σχετικό βιβλίο «Αναζητώντας το νόημα της ζωής» το 1946 ως κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ένα από τα πρώτα γεγονότα ήταν η απώλεια ενός χειρογράφου. Όταν μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς, το χειρόγραφο “The Doctor and the Soul” ανακαλύφθηκε και καταστράφηκe. Η επιθυμία του να ολοκληρώσει το έργο του και η ελπίδα του ότι θα πρέπει να επανενωθεί με τη σύζυγό του και την οικογένειά του μια μέρα, τον κράτησε από το να χάσει την ελπίδα σε ό, τι φαινόταν μια απελπιστική κατάσταση. Πέρασε πολλές νύχτες αργότερα προσπαθώντας να το ανακατασκευάσει, πρώτα στο μυαλό του, στη συνέχεια, σε μια κόλλα κλεμμένου χαρτιού.

Μια άλλη σημαντική στιγμή ήρθε σε μια πορεία εργασίας πριν την αυγή,  στις σιδηροδρομικές γραμμές: Ένας άλλος κρατούμενος αναρωτήθηκε για την τύχη των συζύγων τους. Ο νεαρός γιατρός άρχισε να σκέφτεται τη σύζυγό του, και συνειδητοποίησε ότι ήταν παρούσα μέσα του:

Η σωτηρία του ανθρώπου είναι μέσα από την αγάπη και στην αγάπη. Κατάλαβα πως ένας άνθρωπος που δεν του έμεινε τίποτα στον κόσμο, μπορεί να είναι ευδαίμων για μια στιγμή, σκεπτόμενος ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Σε μια κατάσταση έσχατης απόγνωσης, όταν ένας άνθρωπος το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να αντέξει τις δοκιμασίες του με έναν έντιμο τρόπο, μπορεί σε αυτή την κατάσταση να αυτοεκπληρωθεί ως άνθρωπος, μέσω της σκέψης και της νοερής εικόνας ενός αγαπημένου προσώπου.

 

Σε όλη τη δοκιμασία του, αν και δεν μπορούσε να βοηθήσει, είδε ότι, μεταξύ εκείνων που είχαν μια ευκαιρία για επιβίωση, ήταν αυτοί που είχαν ένα όραμα για το μέλλον  (είτε επρόκειτο για ένα σημαντικό έργο μπροστά τους, ή επιστροφή στους αγαπημένους τους),  που ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν από τα βάσανά τους.

Τελειώνοντας το πρώτο μέρος του βιβλίου του, ο Φρανκλ περιγράφει τις ψυχολογικές αντιδράσεις των κρατουμένων στην απελευθέρωση τους, διακρίνοντας τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο χαρακτηρίζεται από αποπροσωποποίηση – μια περίοδο επαναρρύθμισης, όπου ο κρατούμενος επιστρέφει βαθμιαία στον κόσμο. Αρχικά οι πρώην κρατούμενοι είναι τόσο μουδιασμένοι που δεν μπορούν να κατανοήσουν τι σημαίνει η ελευθερία και να ανταποκριθούν συναισθηματικά σε αυτήν. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μια αυταπάτη, ένα όνειρο το οποίο θα τελειώσει. Κατά την πρώτη έξοδο από την φυλακή οι κρατούμενοι δεν μπορούσαν να αντλήσουν ευχαρίστηση από οτιδήποτε. Η ελευθερία που τόσο ονειρεύονταν για χρόνια, έμοιαζε σουρεαλιστική και ασύλληπτη πραγματικότητα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου επιχειρείται μια εισαγωγή στην ιδέα του προσωπικού νοήματος και στη θεωρία της υπαρξιακής Λογοθεραπείας.

Κατά τον Φράνκλ η επιτυχία και η ευτυχία δεν είναι κάτι που μπορεί να επιδιωχθεί αλλά κάτι που επακολουθεί. Όσο πιο πολύ αναζητά κάποιος την επιτυχία, τόσο θα απομακρύνεται από αυτή. Η επιτυχία, όπως και η ευτυχία, αποτελούν «παρενέργειες» της αφοσίωσης σε έναν ανώτερο σκοπό ή αποτελούν παράγωγα της προσωπικής αφιέρωσης σε έναν άλλο άνθρωπο. Η ευτυχία είναι κάτι που συμβαίνει και έτσι πρέπει να αφήνεται να συμβεί και όχι να αναζητείται ως άμεσος στόχος. Η επιτυχία ακολουθεί σε βάθος χρόνου την επιδίωξη ενός ανώτερου σκοπού.

Ο Viktor Emil Frankl πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1997, από καρδιακή ανεπάρκεια. Πραγματοποίησε 209 διαλέξεις σε πανεπιστήμια  στις 5 ηπείρους.

Σύμφωνα με το American Journal of Psychiatry, το έργο του είναι «ίσως η πιο σημαντική σκέψη και από του Freud και Adler.»

Οι επιδράσεις του στην ψυχολογία και την ψυχιατρική θα είναι αισθητές ακόμα και στους αιώνες που έρχονται.Ο ΒΙΚΤΟΡ Ε. ΦΡΑΝΚΛ (1905-1997), ειναι ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του 20ού αιώνα, ήταν καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και, για 25 χρόνια, διευθυντής της Νευρολογικής Πολυκλινικής της. Είναι ο ιδρυτής της λεγόμενης «Τρίτης Σχολής Ψυχοθεραπείας της Βιέννης». Μετά την απελευθέρωσή του από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και για σαράντα χρόνια, έκανε αμέτρητα ταξίδια σε κάθε γωνιά του κόσμου, δίνοντας πάμπολλες διαλέξεις στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και την Αφρική. Ήταν Καθηγητής στο Χάρβαρντ, στο Στάνφορντ, και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπεργκ, καθώς και Διακεκριμένος Καθηγητής Λογοθεραπείας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ηνωμένων Πολιτειών του Σαν Ντιέγκο. Είκοσι εννέα πανεπιστήμια του απένειμαν τιμητικούς τίτλους, ενώ η Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση τον τίμησε με το βραβείο Oskar Pfister. Το σύνολο του συγγραφικού έργου του Βίκτορ Ε. Φρανκλ έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες, το δε βιβλίο του ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα και συμπεριλαμβάνεται στα δέκα βιβλία που έχουν ασκήσει τη μεγαλύτερη επιρροή στις ΗΠΑ


Στοιχεια από Wikipedia «Αναζητώντας το νόημα της ζωής»

Και από τη βιογραφία του από τον

Δρ  George Boeree
Πανεπιστήμιο Shippensburg

 

One comment on “Βίκτορ Φρανκλ, Αναζητώντας το νόημα της ζωής και της ελευθερίας σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης…

  1. Ο/Η brain teaser λέει:

    Mε την ευμάρεια και την κατανάλωση σε εποχές σταθερότητας δύσκολα έβλεπες υπαρξιακές αγωνίες. Οταν όμως αλλάζουν οι εποχές και ζούμε άλλη πραγματικότητα, η παραίτηση και η απόγνωση ζητούν απαντήσεις. Αν προσέξει κανείς, μέσα στη διάλεξη του βίντεο λέει ο επιζών ψυχίατρος οτι αυτοί που έχουν πολλές ελπίδες επιβίωσης, είναι αυτοί που οραματίστηκαν το μέλλον. Αν δεν μπορείς να αλλάξεις μιά κατάσταση, βρίσκεις το κουράγιο να βάλεις σε εφαρμογή αυτό που θεωρείς νόημα της ζωής σου. Και να μην ξεχάσεις πώς θα βλέπεις τον εαυτό σου σε δέκα χρόνια απο τώρα, όταν η πραγματικότητα που βιώνεις σήμερα, θα είναι πιά πολύ πίσω σου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s