Eurobank: Η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία είναι η ανεργία


 

σημ.Αμετανόητου: Η ανεργία δεν είναι καθόλου απειλή για την οικονομία.Αν ήθελαν δεν θα υπήρχε.Απειλή για τον καπιταλισμό είναι.

Και δεν ξέρω αν θα τη γλυτώσουν πάλι.Γιατί Κέϋνς στον ορίζοντα, δεν βλέπω… 


 

Ως την μεγαλύτερη και πλέον μακροχρόνια πρόκληση χαρακτηρίζει την ανεργία η διεύθυνση οικονομικών μελετών και προβλέψεων της Eurobank, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς συμβούλους της τράπεζας κ. Στυλιανό Γώγο και Όλγα Κοσμά, η διατήρηση της ανεργίας σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα στην Ε.Ε. αποτελεί ισχυρή απειλή για την οικονομία, καθώς από τη μία πλευρά είναι ιδιαίτερα υψηλή η σπατάλη πόρων αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.

Όπως τονίζουν η μείωση του αριθμού των ανέργων θα πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα, ενώ εκφράζεται η άποψη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί – και μάλιστα μείωση της ανεργίας κατά 10 έως 15 ποσοστιαίες μονάδες – εντός της επόμενης 10ετίας εάν η ελληνική οικονομία κατορθώσει να επιτύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Προϋποθέσεις για την ισχυρή ανάπτυξη αποτελούν η αύξηση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, η μείωση του κόστους κεφαλαίου αλλά και η βελτίωση των οικονομικών προοπτικών των νοικοκυριών.

Βάσει του οικονομικού μοντέλου που εξετάζουν οι αναλυτές της Eurobank, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα, ανάλογα με τον «βαθμό αισιοδοξίας» του κάθε σεναρίου:

 • Μία μοναδιαία αύξηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης συνδέεται με μια μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες. Η ευαισθησία της ανεργίας σε μεταβολές του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης αυξήθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της ύφεσης 2007-2013, καθώς προ κρίσης η αντίστοιχη ελαστικότητα ήταν 0,12.
 • Υπάρχει αρνητική και στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της μεταβολής στο ποσοστό ανεργίας  και της ποσοστιαίας μεταβολής των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις, καθώς και με τις προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών και τη χρηματοοικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Αντιθέτως, παρατηρείται θετική αλλά μη στατιστικά σημαντική σχέση με το πραγματικό επιτόκιο (απόδοση 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου μείον την ποσοστιαία μεταβολή στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ).
 • Σύμφωνα με το βασικό προβλέπεται ότι το δ’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό της ανεργίας θα έχει μειωθεί περίπου κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 (από 27,6% στο 16,8%).
 • Σε ένα πιο αισιόδοξο σενάριο, όπου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται στο 4,5%, ο ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής της δανειοδότησης των επιχειρήσεων στο 5,5%, το πραγματικό επιτόκιο στο 2,0% και οι δείκτες των καταναλωτών και των νοικοκυριών  αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό, το ποσοστό ανεργίας πέφτει πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες (στο 12,1% το δ’ τρίμηνο του 2020). Αυτό το σενάριο αντιστοιχεί σε αύξηση της απασχόλησης ως ποσοστού κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες και ως επιπέδου κατά 979 χιλιάδες άτομα.
 • Σε ένα απαισιόδοξο σενάριο, όπου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώνεται στο 2,5%, ο ποσοστιαίος ρυθμός μεταβολής της δανειοδότησης των επιχειρήσεων στο 3,5%, το πραγματικό επιτόκιο στο 4,0% και οι δείκτες των καταναλωτών και των νοικοκυριών αυξάνονται με πολύ βραδύτερο ρυθμό, το ποσοστό ανεργίας πέφτει μόλις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες (στο 21,1% το δ’ τρίμηνο του 2020) και η απασχόληση αυξάνεται κατά 500 χιλιάδες άτομα.

Πηγή: Κέρδος

 

 

8 comments on “Eurobank: Η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία είναι η ανεργία

 1. Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

  H μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία είναι οι οικονομολόγοι…
  Πουλημένοι – η πλειοψηφία – μέχρι μυελού των οστών.
  Δε με λέτε ρε χρειάζεται πτυχίο οικονομολογίας από τα χαρβαρντ,πρινστον,σορμπόν και άλλα ευαγή ιδρύματα, για να ειπωθεί ότι «για να υπάρξει μείωση της ανεργίας, χρειάζεται ανάπτυξη της οικονομίας»;
  Μένω Παυλόπουλος και από οικονομικά δεν ξέρω….

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Μένω Παυλόπουλος και από οικονομικά δεν ξέρω….

   Να λες μένω πάκης…
   Επίσης αν δεν ξέρεις οικονομικά ΤΟΟΟΤΕ ποιος νέμεται τα του οίκου σου ΟΕΟ???
   Ελπίζω να βρήκες οικονόμα κυρά…

   • Ο/Η ΒΡΑΧΟΣ λέει:

    Ξαναμένω πάκης από το σχόλιό σου.
    Υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να ΜΗΝ έκανε κουμάντο στα οικονομικά η κυρά του σπιτιού και εγώ να έχω αντέξει τόσο;
    Καμία.
    Η κυρά μου αξίζει το βάρος της σε πλατίνα και είμαι και εντελώς συντηρητικός.
    Οικονομικά μιλώντας.

 2. Ο/Η lux interior λέει:

  …..ε όχι και «απειλή» η ανεργία για τον καπιταλισμό…..
  …αντιθέτως, το ζητούμενο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού είναι η υψηλή ανεργία, έτσι ώστε να καθηλώνονται οι αμοιβές σε πολύ χαμηλά επίπεδα……
  ….τι σημασία έχουν οι συλογικές συμβάσεις και οι κατώτατοι μισθοί όταν η ανεργία «τρέχει» σε μονοψήφια νούμερα….καμία….άμα υπάρχει δουλειά οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες του κατώτερου μισθού και το αντίστροφο βέβαια….
  …αλλά είπαμε…νεοφιλελευθερισμός είναι αυτός….
  …για να ετοιμαζόμαστε όλοι για διακοπές…..ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ!!!!!!

  • Ο/Η lux interior λέει:

   …ps….. το τραγουδάκι είναι αφιερωμένο στον φιλαράκο τον John που αν και «χάθηκε» ξέρω ότι μας διαβάζει…….

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Το like είναι από μένα !!!
    Κι εγώ ελπίζω να μας διαβάζει και να κάνει την μεγάλη επιστροφή, αν και αυτή την εποχή κάπου στην Χαλκιδική θα είναι…

 3. Ο/Η Kimwn λέει:

  Eurobank: Η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία είναι η ανεργία

  Μα τι λες βρε Αμετανόητε, η εΒρομπάνκ έχει και άποψη αλλά δεν μας λέει ΠΟΟΟΣΟ στοίχισε η «διάσωση» της και πόσα δις λείπουν από την καταπολέμηση της ανεργίας …

  για πες μας βρε λάτση πόσα ακόμα θα αρπάξεις κοψοχρονιάς ????

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s