Από την αυτοοργάνωση μέχρι τον κομμουνισμό…


«Γράφει ο  Zacharias Skevakis«

Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι σύντροφοι οπού και αν τοποθετούνται, μπορούν να καταλάβουν ότι ο σοσιαλισμός ( ας αφήσουμε στην άκρη για την ώρα τον κομμουνισμό) είναι ένα συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα. Ο Μαρξ πουθενά δεν αναφέρεται σε κάποιο σύστημα πολίτικης διαχείρισης, την περίοδο των εμπνεύσεων του. Ο Λένιν στο κράτος και επανάσταση ξεκαθαρίζει “ όλη η δύναμη στα σοβιέτ”. Και οι δυο την ώρα της πολιτικής αντιμετώπισης, στηρίζουν και εφαρμόζουν μια αυταρχική πολιτική.

Ο Μαρξ το αποδέχεται και λέει δεν είμαι Μαρξιστής.

(O Μαρξ τότε ήταν μαζί με τον Ενγκελς σε περίοδο αναζήτησης, σκέψης και περισυλλογής όταν γράφουν, μανιφέστο, γράμματα, και κεφάλαιο. Είναι μια περίοδος χωρίς έντονες οξύνσεις. Αυτά που γράφει τα έχει σκεφτεί και δεν έχει εξωτερικές επιρροές. Στην διάρκεια όμως της 1ης διεθνούς, έρχεται σε αντιπαράθεση με πολλούς κομουνιστές με διαφορετικό σκεπτικό και αντιμετώπιση όχι της κριτικής του κεφαλαίου άλλα της οργανωτικής δομής του κινήματος. Κύριος αντίπαλος ο Μπακούνιν τον οποίο τελικά πετάει έξω από το συνέδριο. Δηλαδή σε περίοδο κρίσης, τον αντιμετωπίζει αυταρχικά. Σε αυτοκριτική του σε έναν φίλο του στο Λονδίνο πολύ αργότερα, ξεχνάω το όνομα του, παραδέχεται τον αυταρχισμό του και λέει ότι τελικά, εγώ δεν είμαι Μαρξιστής.)

Ριζοσπαστική αντίσταση για μια πραγματική δημοκρατία ας ρίξουμε μια ματιά στο κύμα των κοινωνικών κινημάτων που άρχισε να ανθίζει στα τέλη του 2010 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ  ως «Real Democracy Movements». Οι νέες αυτές κινήσεις αποτελούν μια αντίδραση, για την οικονομική ύφεση, αλλά και τις μαζικές περικοπές, το δημοκρατικό έλλειμμα και την κατεδάφιση των κοινωνικών παροχών. Είναι ξεκάθαρο ότι μέσα από τις περικοπές της πολιτικής ελίτ βλέπουμε ένα σύνολο χαρακτηριστικών γνωρισμάτων. Οι πολιτικές αυτές είναι εγγύηση της βίας του κεφαλαίου. Αυτοί που πλήττονται από την κρίση αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι το μέλλον τους είναι στα χέρια τους. Η άδικη, αντικοινωνική και, ενδεχομένως, αποκαλυπτική δομή της οικονομικής ελίτ δείχνει ότι, ο μελλοντικός αγώνας θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός συστήματος με στόχο την ικανοποιήσει των κοινωνικών αναγκών.
Θυμώνουμε όταν περπατάμε κατά μήκος οριζόντιων πολυκατοικιών από ανθρώπους που έχουν για σπίτι τους το δρόμο. Αισθανόμαστε και λίγο τυχεροί που δεν είμαστε στη θέση τους (ακόμα). Αυτός ο αγώνας δεν μπορεί παρά να βρει θέση σε επίπεδο βάσης έξω από την κοινοβουλευτική πολιτική εκπροσώπηση. Μας εμπνέουνε οι πρωτοβουλίες της δημοκρατικής αλληλεγγύης:
Αυτό-οργανωμένα νοσοκομεία που λειτουργούν κυριολεκτικά χωρίς χρήματα.
Εργοστάσια και χώροι δουλειάς που συνεχίζουν την κοινωνικά χρήσιμη δραστηριότητα τους αυτοδιοικούμενα , όταν εγκαταλείφθηκαν πλέον από τους ιδιοκτήτες.
Αυτο – οργανωμένες και αυτό – διοικούμενες αγροτικές και παραγωγικές κοινότητες
Σε όλο τον κόσμο, το μήνυμα είναι σαφές: υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, και τα ελατήρια αυτών των πράξεών είναι η άρνηση της αποδοχής των πολίτικων της οικονομικής ελίτ. Αλλά αυτά τα γεγονότα δεν είναι αρκετά. Πρέπει να εξαπλωθεί το κίνημα για να μας δώσει την χαρά και την έμπνευση για παραπέρα ακτιβισμό και άλλων που θα επωφεληθούν από αυτές τις εμπειρίες. Μια πλατφόρμα για κριτικό αναστοχασμό θέλει να εμπνεύσει νέα δημιουργικά οράματα μιας νέας και καλύτερης κοινωνίας.
Τα συστημικά κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλαδα, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ, ΣΥΡΙΖΑ προδιαθέτουν για μια αντικατάσταση της αστικής εξουσίας με μια αντίστοιχη σοσιαλιστική. Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι περάσαμε απέναντι, δεν κατάλαβαν ότι η κομματική γραμμή ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός και οι ντιρεκτίβες μας αφήνουν αδιάφορους και το απέναντι έχει μεγάλο εύρος. Οι εξουσιαστικές δομές της κοινωνίας δεν εξαφανίζονται μόνο από τις οργανώσεις και κινήσεις μας. Πρέπει να αγωνιστούμε κατά των διακρίσεων και της παρενόχλησης, με βάση την εθνικότητα, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου και την μορφή του σώματος. Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τις κυβερνήσεις να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο ως εγγυητές του κεφαλαίου, με μια σειρά αντιδημοκρατικών δράσεων, όπως η παρακολούθηση και η βια κατά της όποιας αντίστασης. Η αστυνομία ποτέ δεν ήταν τίποτα άλλο εκτός από καταστολείς του ακτιβισμού και βλέπουμε μια σαφή επιδείνωση της τρομοκρατίας, της παράνομης διαμονής μακράς διάρκειας σε φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, τον εκφοβισμό και την επιτήρηση.
Τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου θα είμαστε δυνατότεροι απέναντι στην βία της εξουσίας;
Θα πρέπει ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία με μαζικές διαδηλώσεις και δράσεις. -Θα πρέπει να συμμετέχουν ΟΛΟΙ σε μια συζήτηση σχετικά με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης. -Η πραγματική δύναμη του κινήματος είναι η οργή του λαού και αυτή είναι στους δρόμους,
 Τέλος συζήτησης.
————————————————————————-
Μια σύντομη περιγραφή!

κατά καιρούς κάνω κάποιες σκέψεις.

Θα ήταν στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας για κάποιον την εποχή του Μαρξ να διανοηθεί την τεχνολογική ανάπτυξη, την κεφαλαιοκρατική παγκοσμιοποίηση, την οικονομική υποδούλωση των εθνών στην σπέκουλα των κερδοσκόπων.

Αν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο ο Μαρξ, να είσαστε σίγουροι, ότι θα είχε διαμορφώσει άλλες ιδέες.

Σκέψου να μπορούσε να φανταστεί 5 από τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπων να καταναλώνουν ενεργοβόρα προϊόντα, να απομυζούν τις πρώτες ύλες και να επιβαρύνουν με τόσα απόβλητα τον πλανήτη.

Τι θα έκανε?

Πόσο διαφορετικές θα ήταν οι απόψεις του.

Θα σας πω μόνο το εξής. Πριν 45 χρόνια ούτε εγώ είχα σκεφτεί κάτι τέτοιο, το αντικαταναλωτικό κίνημα των χίπις και ένα ταξίδι στα βάθη της Αλγερίας στην χώρα των Τουαρέγκ είναι που ξύπνησε τον προβληματισμό μέσα μου. Ένα μικρο κοινωνικό σύνολο χωρίς αρχηγούς, χωρίς αυθαιρεσίες, χωρίς λογαριασμούς, αφημένοι στην φυσική εντροπία και όμως ευτυχείς.

Ήταν δύσκολο να πεις ότι αυτοί είναι απολίτιστοι και εμείς πολιτισμένοι. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s