ΕΡΤ: Ένας χρόνος μετά. Μια νίκη σε εκκρεμότητα…


Barikat

Η υπόθεση της ΕΡΤ ήταν και είναι μέχρι σήμερα, ένας αγώνας πάνω σε οικονομικά αιτήματα, σε εργατικές διεκδικήσεις, αλλά και για κάτι παραπάνω από αυτά. Η υπόθεση της ΕΡΤ αφορά την ίδια τη δημοκρατία. Αφορά την ύπαρξη μιας φωνής ξεχωριστής στο επίπεδο της ενημέρωσης, του πολιτισμού, της ιστορικής μνήμης, της λαϊκής κουλτούρας. Αφορά την ενοχλητική υπενθύμιση προς το κυρίαρχο κατεστημένο, ότι στο νεκροταφείο της αλήθειας που λέγεται «κυρίαρχα ελληνικά ΜΜΕ», υπάρχει και άλλος δρόμος.

Οι μέρες στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, στα κτήρια της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ σε όλες τις πόλεις της χώρας, ανέδειξαν την πιο βαθιά σημασία της έννοιας του δημόσιου αγαθού.Το δημόσιο αγαθό όχι ως κρατική παραχώρηση αλλά ως δικαίωμα. Αυτό που το απολαμβάνεις αφού το έχεις κατακτήσει και όταν στο στερούν εσύ θα το υπερασπιστείς με τη φωνή σου στη συγκέντρωση, με το σώμα σου μπροστά στα ΜΑΤ.

Την ΕΡΤ υπερασπίστηκαν οι νέοι και οι νέες, ο κόσμος της γνώσης, της διανόησης και του πολιτισμού. Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες. Οι επιστήμονες, οι άνεργοι, οι απολυμένοι. Οι επισφαλώς εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί. Οι κάτοικοι της περιφέρειας, οι μετανάστες στο εξωτερικό.

Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, βρέθηκαν και βρίσκονται οι άνθρωποι της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί της. Αυτοί από την πρώτη στιγμή, έριξαν το σύνθημα «Η ΕΡΤ δεν κλείνει» και δούλεψαν μέχρι σήμερα με συνέπεια πάνω σε αυτό τον σκοπό. Αυτοί έσπασαν το μαύρο της κυβέρνησης, δούλεψαν για το πρόγραμμα των εκπομπών, συντόνισαν βάρδιες, περιφρουρήσεις, δράσεις. Αυτοί που θυσίασαν προσωπικό χρόνο, επαγγελματικές προοπτικές, χτυπήθηκαν από την κρατική καταστολή.

Το κλείσιμο της ΕΡΤ σήμαινε 2.675 απολύσεις. Από αυτούς, δεν άντεξαν όλοι. Κάποιοι, καλοθελητές της εξουσίας, περίμεναν το φιλεύσπλαχνο χέρι αυτού που τους απέλυσε για να πιάσουν πόστα στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοι τους, 12 τον αριθμό βυθισμένοι στην απόγνωση και στο αδιέξοδο της ανεργίας, έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Σήμερα όμως, η ΕΡΤ είναι ακόμα εδώ, υπόδειγμα και όαση αντιπληροφόρησης απέναντι στα καθεστωτικά μέσα. Η ERTOPEN εκπέμπει και δίνει φωνή στους καταπιεσμένους. Η ΕΤ3 είναι ακόμα στον αέρα.  17 σταθμοί της ΕΡΑ λειτουργούν από τους απολυμένους.

Ένα χρόνο μετά, η ΕΡΤ αναπνέει ακόμα. Αντιθέτως, ο υπουργός που την έκλεισε πετάχτηκε στα αζήτητα μετά τον ανασχηματισμό, ενώ ο επόμενος μετά την αποτυχία του να εκλεγεί ευρωβουλευτής, το’χει ρίξει στον χόμπι της ανασύστασης της εξωκοινοβουλευτικής κεντροαριστεράς.

Χρειάστηκαν πέντε μήνες και δεκάδες διμοιρίες για να πάρει πίσω τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ ο Σαμαράς. Όταν βρεθούμε ξανά στο Ραδιομέγαρο, δεν θα χρειαστούν παρά λίγες ώρες για να επιστρέψει η ΕΡΤ εκεί που ανήκει, όσες διμοιρίες και να επιστρατευθούν. Αυτός ο αγώνας θα νικήσει.

 

Πηγή. https://barikat.gr/content/ert-enas-hronos-meta-mia-niki-se-ekkremotita

12 comments on “ΕΡΤ: Ένας χρόνος μετά. Μια νίκη σε εκκρεμότητα…

  1. Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

    Reblogged this on ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.

  2. Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

    Την καλησπέρα μου σε όλη την παρέα !!!!

    Για να μην τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με τον λόγο που έκλεισε η ΕΡΤ….. :

    http://www.ertopen.com/news/ellada/koinwnia/item/21595-to-pshfiako-egklhma-oloklhrwnetai-h-nerit-parachwrei-thn-pshfiakh-ths-ekpomph-sthn-digea-kai-thn-plhrwnei-adra

    Συγχωρήστε μου τα * στο link, αλλά έγινε ώστε να μην μου «βάλει απαγορευτικό» η wordpress.

    • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

      Καλησπέρα Ποπολάρε φίλε!!!

      Η Digea – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε. είναι η εταιρία που έχει συσταθεί από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ALPHA, ALTER, ANTΕΝΝΑ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, ΣΚΑΪ και STAR.

      Το MEGA ιδρύθηκε και ανήκει σε ομάδα ομίλων μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι όμιλοι Λαμπράκη, Τεγόπουλου, Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη, Αλαφούζου. Σήμερα είναι πολυμετοχικό και όπως λέγεται μερίδια κατέχουν οι όμιλοι Κόκκαλη και Κοντομηνά.

      Ο ΑΝΤΕΝΑ και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV ανήκουν στον τον όμιλο Κυριακού

      Το STAR ιδρύθηκε από τον Γ. Κουρή ως Κανάλι 29 και σήμερα ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη.

      Ο ALPHA ιδρύθηκε και ανήκει στον όμιλο Αλαφούζου ενώ σήμερα σημαντικό μερίδιο κατέχει ο όμιλος Κοντομηνά.

      Ο ΣΚΑΪ στον ομιλο Αλαφούζου

      Για να μην τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με τον λόγο που έκλεισε η ΕΡΤ…..

      😦

      • Ο/Η Επαναστάτης Ποπολάρος λέει:

        Ακριβώς έτσι αδερφέ μου Μανώλη !!!!

      • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Μπορεί η ΕΡΤ να είχε ότι προβλήματα είχε αλλά τα ιδιωτικά κανάλια παραφράζωντας την ετυμηγορία του Ξενοφώντα για τους Τριάκοντα Τυράννους στα «Ελληνικά» κατάφεραν μέσα σύντομο χρονικό διάστημα να αποδειχτούν ακόμα χειρότεροι..Καλημέρα στην εκλεκτή ομήγυρη (εδώ που είμαι είναι ακόμα πρωί)

  3. Ο/Η Kimwn λέει:

    Και κάτι άσχετο με την ΕΡΤ …
    Στα 51,2 δισ. ευρώ ή στο 26,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το όφελος από την μείωση του ελληνικού χρέους το 2012, παρά το γεγονός ότι τόσο το «κούρεμα» των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα (PSI) όσο και η επαναγορά χρέους που ακολούθησε είχαν ονομαστικά απομειώσει την αξία του χρέους κατά 137,9 δισ. ευρώ.

    Ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνεται στην έκθεση «Το χρονικό της μεγάλης κρίσης 2008-2013» περιγράφει αναλυτικά τους λόγους που το PSI δεν είχε μεγάλη επίπτωση στη συγκράτηση του χρέους και πως περιορίσθηκαν τα οφέλη από τη διαγραφή του χρέους του 2012.
    Σύμφωνα με την έκθεση το ύψος των ελληνικών ομολόγων προς τους ιδιώτες επενδυτές μειώθηκε το Φεβρουάριο κατά 106 δισ. ευρώ περίπου, ενώ με την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά 31,9 δισ. ευρώ, δηλαδή αθροιστικά διαγράφηκε χρέος 137,9 δισ. ευρώ (71% του ΑΕΠ του 2012).
    Ωστόσο το καθαρό όφελος από την αναδιάρθρωση αυτή περιορίσθηκε σημαντικά λόγω του γεγονότος ότι η μείωση της αξίας των ομολόγων που διακρατούσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία ή άλλοι φορείς ύψους 16,2 δισ. ευρώ δεν οδήγησε σε μείωση του χρέους, επειδή επρόκειτο για ενδοκυβερνητικό χρέος, λόγω του δανεισμού 4,5 δισ. ευρώ για την παροχή ομολόγων του EFSF στα ασφαλιστικά ταμεία ως αντισταθμιστικού οφέλους έναντι της μείωσης των απαιτήσεων που υπέστησαν, λόγω του δανεισμού 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά χρέους, λόγω της ανάγκης για δανεισμό 11,9 δισ. ευρώ για την κάλυψη του ελλείμματος του 2012, λόγω της ανάγκης κάλυψης λοιπών υποχρεώσεων του Δημοσίου ύψους 1,9 δισ. ευρώ, αλλά και λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και της έκδοσης νέου χρέους ύψους 41 δισ. ευρώ εντός του 2012.
    Αποτέλεσμα ήταν το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης να μειωθεί πρόσκαιρα στο 157,2% του ΑΕΠ το 2012, από 170,3% του ΑΕΠ το 2011, αλλά να ανέλθει εν συνεχεία στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013.

    in.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s