ΕΛΣΤΑΤ: Στο -2% ο αποπληθωρισμός τον Μάιο


ΕΛΣΤΑΤ


Σημ.Αμετανόητου: Τα λόγια είναι περιττά.’Εχουμε μεταφέρει, μέσα σε αυτό το μπλογκ,απόψεις ανθρώπων έμπειρων και καταρτισμένων στην οικονομική επιστήμη οι οποίοι λένε (και πολύ σωστά) ότι ο ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ θα σκοτώσει την ήδη αναιμική Ευρώπη….Είναι προφανές ότι οι Γερμανοί για να κυριαρχήσουν ΠΛΗΡΩΣ έπρεπε να ρίξουν όλη την ήπειρο σε μία τέτοια κατάσταση. Όπως λέμε ότι στους «μονόφθαλμους» κυριαρχεί ο θαμπίζων…

Η Ευρώπη πλέον δεν είναι ούτε «μονόφθαλμη» ούτε θαμπίζων.Είναι παντελώς τυφλή.Και εντελώς αδύνατη να παρακολουθήσει τις τεκτονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε Ασία αλλά και Αμερική.Πλησιάζει κατάρρευση και θα είναι ΗΧΗΡΟΤΑΤΗ.

Α…! Η χώρα μας. Τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει.Παγκόσμιο Οικονομικό Φαινόμενο μετατροπής Κράτους σε Γεωγραφικό Χώρο (κάτι σαν οικονομικό Κόσοβο) Αέναου Χρέους με συνεπακόλουθη Οικονομική σκλαβιά…


Επιταχύνθηκε τον Μάιο εφέτος ο αρνητικός ρυθμός του πληθωρισμού, καθώς διαμορφώθηκε στο -2%, από -1,3% τον Απρίλιο εφέτος και έναντι μείωσης 0,4% τον Μάιο πέρυσι. Σε ετήσια βάση, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε σημαντικές ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (11,7%), στα φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (21,9%), στη βενζίνη (0,5%), στα αεροπορικά εισιτήρια (20%) και στα έξοδα ξενοδοχείου- παρά τον περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών (3,5%). Στον αντίποδα, σημαντικές μειώσεις τιμών υπήρξαν σε νωπά λαχανικά (13,3%), νωπά φρούτα (14,9%) και νωπές πατάτες (18,1%).

Παράλληλα, λόγω του δεκαήμερου των εκπτώσεων, καταγράφηκαν μειωμένες τιμές σε ένδυση- υπόδηση (9,4%), είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη (6,4%) και οικιακές συσκευές (2,7%). Σε μηνιαία βάση, καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε νωπά φρούτα (1,9%), τυρί φέτα (2,3%), βενζίνη (0,3%), έξοδα ξενοδοχείου (7,7%) και αεροπορικά εισιτήρια (6,9%). Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής: Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου 2014 προς τον αντίστοιχο δείκτη του Μαΐου 2013, προκύπτει μείωση 2%, έναντι μείωσης 0,4%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012.

Ο γενικός δείκτης, τον Μάιο 2014 σε σύγκριση µε τον Απρίλιο 2014, παρουσίασε μείωση 0,8% έναντι μείωσης 0,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. Η μείωση κατά 2% σε ετήσια βάση, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές:

  1. Από τις μειώσεις των δεικτών:

α) Κατά 2,9% της οµάδας «∆ιατροφή και µη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα νωπά λαχανικά, νωπά φρούτα, νωπές πατάτες, νωπά ψάρια, δημητριακά και παρασκευάσµατα, κρέατα γενικά, ζάχαρη και καφές. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από τη αύξηση των τιµών γενικά στα γαλακτοκομικά και αυγά.

β) Κατά 9,4% της οµάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω μείωσης των τιµών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 0,6% της οµάδας «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των ενοικίων κατοικιών, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στον ηλεκτρισµό.

δ) Κατά 2,2% της οµάδας «∆ιαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών στα είδη: έπιπλα- καλύµµατα δαπέδου, είδη κλινοστρωμνής- λευκά είδη, οικιακές συσκευές, είδη άµεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

ε) Κατά 2,8% της οµάδας «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών του οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστών, των ειδών και υπηρεσιών αναψυχής και του πακέτου διακοπών.

στ) Κατά 3,9% της οµάδας «Εκπαίδευση», λόγω µμείωσης κυρίως των τιµών στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και ΙΕΚ. ζ) Κατά 1,6% της οµάδας «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των εστιατορίων- ζαχαροπλαστείων- καφενείων- κυλικείων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιµών στα ξενοδοχεία.

η) Κατά 5,6% της οµάδας «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιµών των κουρείων- κοµµωτηρίων, των ειδών ατοµικής φροντίδας, των προσωπικών ειδών και των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων.

  1. Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 1,6% της οµάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,1% της οµάδας «Υγεία», λόγω αύξησης κυρίως της συμμετοχής των καταναλωτών στις λιανικές τιµές των φαρµάκων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

γ) Κατά 0,1% της οµάδας «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών στα καύσιµα αυτοκινήτου (βενζίνη) και στα εισιτήρια αεροπλάνων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιµών στα αυτοκίνητα.

δ) Κατά 0,1% της οµάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιµών των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο στο -2,1% από -1,6% τον Απρίλιο και -0,3% τον Μάιο πέρυσι. Σε μηνιαία βάση, ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,6% έναντι καμίας μεταβολής που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s