ΖΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ;


kartesios010614

Θεωρώ πολύ θετική εξέλιξη τη δήλωση – πρόβλεψη του Τάκη Μπαλτάκου: «Δεν θα τα καταφέρουν όμως, όπως δεν τα κατάφερε το ΕΑΜ ΤΟ 1945. Θα έχουμε νέα “Συμφωνία της Βάρκιζας”. Πάλι θα παραδώσουν τα όπλα». Η δήλωση του κυρίου Τάκη καταργεί κάθε άλλοθι περί «παραπλανημένων», αλλά κυρίως περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο των εγκεφάλων που έχει επιλέξει ο Σαμαράς ως συμβούλους, φίλους, «στενό κύκλο».

Είμαι βέβαιος ότι οι διάφοροι Φαήλοι και Χρύσανθοι ανέκραξαν «πες τα ρε Τάκη!» μόλις έμαθαν το περιεχόμενο της συνέντευξης του Τάκη στο «ΒΗΜΑ». Μάλλον και ο Αντώνης Σαμαράς θα ήπιε ένα ποτήρι βερμούτ στην υγειά της ειλικρίνειας του Τάκη.

Ο Μπαλτάκος είχε βρει αρκετούς υποστηρικτές μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας του με τον Κασιδιάρη. Υποστηρικτές που εκτός από τον Τάκη, στηρίζουν τη ΝΔ του Σαμαρά και την ψήφισαν στις ευρωεκλογές. Κανείς δε δικαιούται να χαρίζει σε αυτούς τους ανθρώπους το άλλοθι του παραπλανημένου.

Για αυτούς τους ανθρώπους ο Εμφύλιος δεν τελείωσε ποτέ. Για αυτούς τους ανθρώπους ο πόλεμος είναι διαρκής. Αυτοί οι άνθρωποι όταν αναφέρονται σε αριστερή ηγεμονία εννοούν ότι όσο υπάρχει έστω κι ένας ζωντανός αριστερός που δουλεύει, ζει και σκέφτεται, η νίκη του Εμφυλίου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Αυτοί οι άνθρωποι κυβερνούν μία χώρα στην οποία οι αριστεροί δεν έχουν χώρο και θέση. Γι’ αυτούς, υπάρχουν οι Έλληνες και οι αριστεροί. Και η «πολιτική σταθερότητα» που οραματίζονται, πρεσβεύουν και επιδιώκουν, είναι προφανές ότι θέλει την Αριστερά παραδομένη και εξόριστη.

Με μία τέτοια κυβέρνηση κι έναν τέτοιο πρωθυπουργό δεν υπάρχουν περιθώρια συνομιλίας και «βομβαρδισμού νομιμότητας». Δε μπορείς να τους πείσεις ούτε με υπνοπαιδεία ότι αυτό δεν είναι Δημοκρατία, αλλά ξενοδουλεία, γερμανολαγνεία και φασισμός.

Αυτοί οι άνθρωποι αναβλύζουν από κάθε κύτταρό τους μίσος για τους αριστερούς – αλλά και για όσους δεν συμφωνούν απόλυτα με την κυβερνητική πρακτική. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να τους αντιμετωπίζεις με τη φιλοσοφία του Ζεν. Δεν είναι δυνατόν να τους χτυπάς στο συναίσθημα και να επικαλείσαι τον οίκτο τους για τα θύματα της πολιτικής τους ζητώντας να αλλάξουν πολιτική, διότι αυτό ακριβώς θεωρούν πολιτική επιτυχία τους. Την εξόντωση. Τον πλήρη έλεγχο μέσω του εξευτελισμού και της εξαθλίωσης.

Ίσως – λέω ίσως – το τεράστιο δέντρο της «Χρυσής Αυγής» να τοποθετήθηκε στο σημείο που βρίσκεται για να μας αποσπάσει την προσοχή από το πυκνό δάσος του φασισμού που κυβερνά υπό το μανδύα της δημοκρατικότητας. Ένας φασισμός που δε βρίσκεται μόνο «εκεί ψηλά». Έχει τις ρίζες του στο φασισμό της καθημερινότητας και στους φασίστες της διπλανής πόρτας που μας «ανέχονται», αλλά πιστεύουν ακράδαντα ότι «θα έρθει η ώρα μας».

Ο Μπαλτάκος δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι οι αριστεροί «Δεν θα τα καταφέρουν όμως, όπως δεν τα κατάφερε το ΕΑΜ ΤΟ 1945. Θα έχουμε νέα “Συμφωνία της Βάρκιζας”. Πάλι θα παραδώσουν τα όπλα». Το ίδιο πιστεύει και ο κύριος Τάκης της διπλανής πόρτας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, το «έκαστος εφ’ ω ετάχθη» έχει αυξημένη σπουδαιότητα. Οι «μάχες της Βουλής», ο «πολιτικός πολιτισμός» και η λεκτική «διασταύρωση των ξιφών» είναι βούτυρο στο ψωμί των μισάνθρωπων και τα γράμματα που θα χαραχθούν πάνω στην ταφόπλακα κάθε αντίδρασης.

Το Σαμαρικό λεφούσι με τα Βενιζέλεια και Λοβέρδεια δεκανίκια του ετοιμάζει την τελική του επίθεση. Αυτό που μένει να μάθουμε είναι αν τα αριστερά αντανακλαστικά ζουν μέσα στη σημερινή Αριστερά. Σε διαφορετική περίπτωση και όσο η «μάχη» περιορίζεται σε παρακλήσεις για εκλογές, ευχές για να μη βρεθούν 180 «ναι» στην εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας και ελπίδες ότι τα έξυπνα συνθήματα θα πιάσουν τόπο, τότε αιωνία της η μνήμη, αιωνία μας η μνήμη, αιωνία η δόξα του κυρίου Τάκη που θα βγει στο διπλανό μπαλκόνι να φωνάζει «Βάρκιζα ρεεεεεε!».

Πηγή: http://kartesios.com/?cat=28

 

6 comments on “ΖΕΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ;

 1. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Τι είναι Αριστερά ; Κι ας μην υποτιμηθεί η ερώτηση, με τόσους συνδυασμούς υποψήφιους πρόσφατα, αυτοπροσδιοριζόμενους ως αριστερούς.

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   «Τι είναι Αριστερά ;»

   Ο όρος Αριστερά στην πολιτική, σήμερα, αναφέρεται κυρίως σε αντιλήψεις και θέσεις που προωθούν την ισότητα, την πολυπολιτισμικότητα και τον διεθνισμό, ενώ διάκειται ουδέτερα και πολλές φορές εχθρικά απέναντι στο θρησκευτικό φαινόμενο[εκκρεμεί παραπομπή]. Ο όρος «αριστερά», καθώς και ο αντίστοιχος όρος «δεξιά», έχουν τις ρίζες τους στη Γαλλική Επανάσταση (1789–1799) όπου αναφέρονταν στον τρόπο που κάθονταν οι παρατάξεις στη Γενική Συνέλευση (Γαλλ: états généraux): στην αριστερά πλευρά του προέδρου κάθονταν όσοι εναντιωνόντουσαν στη Μοναρχία και υποστήριζαν την επανάσταση, την εγκαθίδρυση δημοκρατίας και ένα κοσμικό καθεστώς [1], ενώ στη δεξιά πλευρά κάθονταν οι υποστηρικτές του Παλαιού Καθεστώτος. Η χρήση του όρου «Αριστερά» εν γένει ξεκίνησε, όμως, μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το 1815, οπότε και περιέγραφε του «Ανεξάρτητους» [2]

   Ο όρος «Αριστερά» εφαρμόστηκε ιστορικά για να περιγράψει σειρά κινημάτων και ρευμάτων, και συγκεκριμένα: τον Ρεπουμπλικανισμό κατά τη Γαλλική Επανάσταση, τον Σοσιαλισμό [3], τον Κομμουνισμό, και τον Αναρχισμό [4]. Από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, ο όρος «Αριστερά» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ακόμη μεγαλύτερη γκάμα κινημάτων [5] που περιλαμβάνει το αντιρατσιστικό, το φεμινιστικό, το αντιπολεμικό, και το οικολογικό [6] [7] ένω έχει εφαρμοστεί και σε κόμματα όπως το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ και το Εργατικό Κόμμα στο ΗΒ [8] [9].

   Οι οικονομικές θεωρήσεις που περιλαμβάνονται στο φάσμα της «Αριστεράς» περιλαμβάνουν από τον Κέυνς και το Κράτος Πρόνοιας ως και την κοινωνικοποιηση των μέσων παραγωγής όπως μεγάλα εργοστάσια και τον κεντρικό σχεδιασμό. [10]. Η «Αριστερά» υποστήριζε τα εργατικά συνδικάτα κατά τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, ενώ τον 20ο αιώνα σχετίστηκε με την κυβερνητική παρεμβατικότητα στην οικονομία.[11]. Στον 21ο αιώνα, η Αριστερά κατακρίνει την παγκοσμιοποίηση και τον διεθνή ανταγωνισμό των οικονομιών, καθώς θεωρεί πως επιφέρουν πιέσεις για χαμηλότερες αποδοχές, απορρύθμιση των εργατικών σχέσεων, και άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

   http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC_%28%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%29

   Και αν αρχίσουμε να βάζουμε τους ορισμούς που δίνουν πραγματικές, αριστερές, παγκόσμιες ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ… θα πρέπει να γράψουμε βιβλίο…

   Η αριστερά πάντως θέλει δεν θέλει κανείς να το παραδεχτεί…έχει σαν σκοπό της τον Σοσιαλισμό και στο βάθος του τούννελ… την ΑΤΑΞΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
   Εκεί που όλοι οι άνθρωποι θα είναι πραγματικά ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ και ΙΣΟΙ…
   Και για αυτό το λόγο αγγίζει τα ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ παραδείγματα περί αδελφοσύνης και ισότητας…

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Προφανώς αυτοί οι 3 που σε καταψήφισαν δεν τους αρέσει η ιστορία και δεν έχουν ξεπεράσει την γαλλική επανάσταση ακόμα.
    Μπράβο συμ-παρτηώτες…

    • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

     Σε όσους αρέσουμε Κίμωνα…για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε.
     Σεβαστή η άποψη όλων των αναγνωστών…

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      Κάποιων ο (ΑΝ)εγκέφαλος είναι πιο πίσω και από την γαλλική επανάσταση, κάπου στον μεσαίωνα θα έλεγα…
      Απόδειξη και τα αποτελέσματα των εΒρωεκλογών (22% αντωνάκης, 8% μπενίτο)…
      ΠΑΡΕ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΑ ΣΟΥ…

      • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

       […] Αρκετά πριν το ΚΚΕ φέρει στην ημερήσια διάταξη της ελληνικής δημόσιας συζήτησης την διαβόητη γραμμή: «Εμείς δεν είμαστε αριστερά, είμαστε κομμουνιστές», από την άλλη –γραμμή που από ό,τι βλέπω ακόμη και οι φίλοι του κόμματος (ας όψεται ο Ρούσης) βρίσκουν ακατανόητη–, ο Μπαντιού είχε εξηγήσει γιατί θεωρεί υποτιμητική για τους κομμουνιστές τη λέξη «αριστερά.» Το έκανε σ’ ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, και που είχε τον τίτλο Η κομμουνιστική υπόθεση. […]
       http://leninreloaded.blogspot.gr/2012/05/alain-badiou_22.html

       http://www.biblionet.gr/book/148894/Badiou,Alain/%CE%97%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7

       To βιβλίο βέβαια το έχω,το έχω διαβάσει και είναι θησαυρός…
       Και σκέφτηκα προς στιγμήν να απαντήσω στον Γιάννη Μ με αποσπάσματα από αυτό ακριβώς το βιβλίο…
       Αλλά…ψιλά γράμματα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s