Να γιατί δεν είναι ψέμα ότι ο Γλέζος έκλεψε τη σημαία των Ναζί (Βίντεο)


«Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας που υπεξήρεσαν εν ώρα νυχτός τη γερμανικήν σημαίαν την ώρα που αυτή εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως παραπλεύρως της δικής μας ελληνικής σημαίας.Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες που αγαπούν το Έθνος των»…

efimerida nazistiki simaia

“Βραδυνή”, της 31ης Μαϊου 1941.

 

Μεγάλη κουβέντα έγινε  με αφορμή ένα -ενυπόγραφο- κείμενο το οποίο αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα της η Χρυσή Αυγή και χαρακτηρίζει ψέμα το ότι οι Γλέζος- Σάντας έκλεψαν τη σημαία των ναζί από την Ακρόπολη. Κάνοντας πέρα τα περί “εσχατόγερου” που είπε βουλευτής του κόμματος για τον Μ. Γλέζο, σήμερα θα προσπαθήσoυμε, με ντοκουμέντα και ιστορικά στοιχεία και όχι αστήρικτες αηδίες καφενείου, να καταδείξουμε σε μια πολύ σύντομη αλλά μεστή έρευνα, τι πραγματικά έγινε εκείνη τη νύχτα μεταξύ 30 και 31 Μαΐου 1941. Αν οι 19χρονοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας υπέστειλαν τη πολεμική σημαία του γερμανικού στρατού κατοχής από το βράχο της Ακρόπολης.


Εν αρχή λοιπόν, είναι το ντοκουμέντο: Στη φωτογραφία, βλέπετε το φύλλο της εφημερίδας “Βραδυνή”, της 31ης Μαϊου 1941. Την αποκάλυψη του άρθρου έκανε το blog Πινάκιο . Σε αυτή, αναφέρεται αυτολεξεί: «Δεν είναι δυνατόν να ήσαν άνθρωποι με σώας τα φρένας που υπεξήρεσαν εν ώρα νυχτός τη γερμανικήν σημαίαν την ώρα που αυτή εκυμάτιζεν επί της Ακροπόλεως παραπλεύρως της δικής μας ελληνικής σημαίας.Πάντως δεν είναι δυνατόν να ήσαν Έλληνες που αγαπούν το Έθνος των»…
Την επομένη, η γερμανική κατοχική διοίκηση καταχώρησε σχετική ανακοίνωση σε όλες τις εφημερίδες (όσοι το αμβισβητείτε, να σας τις στείλουμε με… email). Αυτό, είναι ένα ντοκουμέντο. Γιατί οι Γερμανοί θα έπρεπε να είναι πολύ ηλίθιοι για να βγάλουν μια ανακοίνωση, ή να επιτρέψουν να γραφούν κείμενα για τους “προδότες” που υπεξαίρεσαν την πολεμική σημαία των ναζί από την Ακρόπολη. Ηλίθιοι δεν ήταν. Οργισμένοι ήταν για το γεγονός. (Θρυλείται ότι εκτελέστηκε ολόκληρη η διμοιρία – οι 30 φρουροί που βρίσκονταν εκείνη τη νύχτα στην Ακρόπολη, αλλά δεν αποδεικνύεται από ιστορικά γεγονότα).
Άρα λοιπόν, το περιστατικό έγινε. Κάποιοι έκλεψαν τη σημαία. Αυτοί, ήταν οι Γλέζος και Σάντας (θρυλείται πως μετείχε και μια Ελληνίδα φοιτήτρια, η οποία απασχόλησε τον φρουρό στο φυλάκιο, με τρόπο που φαντάζεστε).
Όμως, το ερώτημα που θέτει το κείμενο, είναι το πώς κατέβασαν τη μισητή σβάστικα από τον ιστό του Ιερού Βράχου. “Αυτό ήταν αδύνατον! Διότι, όλοι οι στρατοί του κόσμου κάνουν έπαρση σημαίας τις πρωινές ώρες και υποστολή με την δύση του ηλίου. Αποκλείεται, λοιπόν, ο γερμανικός στρατός της εποχής εκείνης να μην είχε υποστείλει την σημαία”. Θα πρέπει να “θυμίσουμε” στον γράφοντα ότι σε μέρη που βρίσκονται υπό κατοχή, η σημαία των κατοχικών δυνάμεων δεν κατεβαίνει ούτε τη νύχτα. Αυτό, θα μπορούσατε, για παράδειγμα, να το δείτε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία.
Η σημαία κατεβαίνει και φυλάσσεται εν καιρώ πολέμου, για να μην κλαπεί, καθώς θεωρείται τρομερή προσβολή (από εκεί προέρχεται και η κλοπή των λαβάρων- πανώ- κασκόλ μεταξύ των οπαδών των αθλητικών ομάδων). Οι Γερμανοί λοιπόν, σίγουρα δεν είχαν παρατήσει αφύλακτη τη σημαία με τη σβάστικα. Από πουθενά άλλωστε δεν προκύπτει ότι η Ακρόπολη (το πρώτο σημείο στο οποίο κατευθύνθηκαν οι Γερμανοί για να υψώσουν τη σβάστικα, μόλις μπήκαν την Αθήνα) “ήταν αφύλακτη”. Το αντίθετο. Υπήρχαν περίπου 30 στρατιώτες, οι οποίοι φέρονται να “απασχολήθηκαν διασκεδάζοντας με Ελληνίδες πόρνες”.
Γερμανός αξιωματικός φέρεται να είχε δηλώσει πάντως σε Έλληνα στρατηγό, μετά τον πόλεμο, πως η σημαία ήταν κατεβασμένη και πως φυλασσόταν, αλλά “κλάπηκε από αγνώστους που ξεγλίστρησαν από τους φρουρούς”.
Ακόμα και έτσι να ήταν, να μην ήταν υψωμένη η σημαία στον ιστό, όμως, ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να πει πως δυο αμούστακα παιδιά που τρύπωσαν μέσα στη νύχτα ανάμεσα στους -αδίστακτους, όπως θα φαντάζεστε- Γερμανούς στρατιώτες των SS για να την κλέψουν, δεν ήταν ηρωική πράξη; Σίγουρα κανείς σημερινός Έλληνας δεν έχει κάνει κάτι παρόμοιο. Και είναι τουλάχιστον ντροπή, να αμφισβητείται μια ηρωική πράξη που έδωσε ελπίδα και αναπτέρωσε το φρόνημα στον καταδυναστευόμενο τότε (και τώρα) ελληνικό λαό. Το ποιο κόμμα επέλεξε να στηρίξει ο κάθε ήρωας, δεν θα πρέπει να αφορά κανένα σώφρονα άνθρωπο, όπως και δεν μας αφορά η ιδεολογική τοποθέτηση του κάθε στρατιώτη που πολέμησε ηρωικά στα μέτωπα του ’40…

πηγή: http://www.itabloid.gr

Από: http://www.kar.org.gr/2013/05/29/

4 comments on “Να γιατί δεν είναι ψέμα ότι ο Γλέζος έκλεψε τη σημαία των Ναζί (Βίντεο)

 1. Ο/Η ΚΡΙΤΩΝ λέει:

  Mανώλη καλημέρα

  επισυνάπτω ένα άρθρο του Παν. ΤραΪανού, για τον Γλέζο …………………

  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2013/11/manolis-glezos-kalpikos-iroas.html

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Ο Τραϊανού είναι αρνητικός και λέει ότι το κατέβασμα της σημαίας στην Ακρόπολη ήταν μία ψευτιά.
   Η δική σου θέση ποιά είναι φίλε Κρίτωνα ? αν έχεις ψάξει το θέμα και έχεις καταλήξει βέβαια…

 2. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  ΚΡΙΤΩΝΑ! καλημέρα φίλε
  τον εχουμε διαβάσει τον Τραϊανού πολλές φορές,
  για το πόσα χρόνια κάθησε ο Γλέζος στην φυλακή
  έχει καμμιά εξήγηση;; ξέρεις εσύ κανέναν άνθρωπο να μπαίνει στην φυλακή για πλάκα.

  Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, ο Γλέζος επανεκλέχθηκε βουλευτής με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΑ 1961. Στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο Γλέζος συνελήφθη τα ξημερώματα, μαζί με το υπόλοιπο των πολιτικών ηγετών και κρατήθηκε επί τέσσερα έτη διαδοχικά στο Γουδί, το Πικέρμι, στη Γενική Ασφάλεια (Χωροφυλακής), τη Γυάρο, το Παρθένι Λέρου και τέλος στον Ωρωπό απ΄όπου και απελευθερώθηκε το 1971 μετά από γενική αμνηστία. Συνολικά έχει καταδικασθεί 28 φορές για την πολιτική και αντιστασιακή δραστηριότητα του από τις οποίες τρεις φορές σε θάνατο. Ο συνολικός χρόνος παραμονής του Μανώλη Γλέζου στις φυλακές είναι 11 έτη και 5 μήνες, ενώ 4 έτη και 6 μήνες συμπλήρωσε στην εξορία. Έγιναν εννέα απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Το 1968 από την εξορία, καταδικάζει την επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στην Τσεχοσλοβακία. Το 1967 το καθεστώς της 21ης Απριλίου δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στην κηδεία της μητέρας του.
  😦

 3. Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

  Reblogged στις ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s