Κρίσιμες οι επιλογές των πολιτών στις ευρωεκλογές


ΔρεττάκηςΤου Μανόλη Γ. Δρεττάκη*

Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, οι πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. καλούνται να επιλέξουν τους αντιπροσώπους της χώρας τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε ό,τι, όμως, αφορά τη χώρα μας (αλλά και άλλες χώρες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τρόικας των δανειστών τους), οι εκλογές αυτές έχουν κρίσιμη σημασία για το μέλλον.

Η δικομματική κυβέρνηση, προκειμένου να υποβαθμίσει τη σημασία του αποτελέσματος των εκλογών αυτών και να συνεχίσει το καταστροφικό της έργο, τηρεί δύο διαφορετικές γραμμές. Από τη μια, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης τη σημασίας τους, διαλαλεί ότι στις εκλογές αυτές δεν εκλέγεται νέα κυβέρνηση και, κατά συνέπεια, το όποιο αποτέλεσμα δεν την επηρεάζει. Από την άλλη, φοβούμενη ότι η αποδοκιμασία της θα είναι συντριπτική, προβάλλει το έωλο επιχείρημα ότι αν το άθροισμα των ποσοστών που θα λάβουν τα δύο κόμματα εξουσίας είναι υψηλότερο από εκείνο που θα λάβει η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν συντρέχει κανένας λόγος για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

  Ανεξάρτητα, όμως, από τις απέλπιδες αυτές προσπάθειες των δύο κομμάτων πρώην εξουσίας να συνεχίσουν την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών μας, οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη συνέχιση αυτής της εξουθενωτικής για τους ίδιους, για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους πολιτικής ή στην απόρριψή της με συντριπτικό ποσοστό και να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ώστε οι ίδιοι να αποφασίσουν ποια κόμματα θέλουν να εφαρμόσουν την πολιτική εκείνη με την οποία θα αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση την οποία βιώνει η μεγάλη πλειονότητά τους και να μπει η χώρα στον δύσκολο και ανηφορικό δρόμο της ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ποια από τις δύο αυτές επιλογές θα επικρατήσει δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί με βάση όσες δημοσκοπήσεις έχουν μέχρι σήμερα δει τη δημοσιότητα, διότι (α) ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ερωτώμενων δεν εκφράζει προτίμηση προς τα υπάρχοντα κόμματα και (β) ένα επίσης μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων δεν είναι τηλεφωνικά προσβάσιμο διότι δεν είχε τηλέφωνο ή, για οικονομικούς λόγους, διέκοψε την τηλεφωνική του σύνδεση. Εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς τους, το ίδιο ισχύει για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών της 18.5.14.

Με βάση τα όσα προαναφέρθηκαν, αυτό που θα μετρήσει είναι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών το βράδυ της 25ης Μαΐου. Στα αποτελέσματα αυτά ένας παράγοντας που θα παίξει μεγάλο, αν όχι αποφασιστικό, ρόλο είναι το ποσοστό της αποχής, το οποίο η δικομματική κυβέρνηση προσπάθησε να αυξήσει με τη διεξαγωγή των εκλογών στις 25 αντί στις 18 Μαΐου. Οσοι, όμως, δεν θα προσέλθουν στις κάλπες αφήνουν να αποφασίσουν γι’ αυτούς εκείνοι που θα προσέλθουν. Δεν θα πρέπει, επομένως, εκ των υστέρων, να εμφανιστούν δυσαρεστημένοι από ένα αποτέλεσμα που δεν συμφωνεί με τις προτιμήσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους ρίξουν λευκό ή άκυρο στην κάλπη, δεδομένου ότι αυτά έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την αποχή.

Προκειμένου, επομένως, να αποτυπωθεί όσο γίνεται πειστικά η θέση του λαού για την κατάσταση στην οποία τον έχει βυθίσει η πολιτική που εφαρμόζεται από τις διαδοχικές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα, έχει κρίσιμη σημασία η μαζική προσέλευση στις κάλπες της 25ης Μαΐου και η έκφραση προτίμησης στα κόμματα τα οποία θα μετάσχουν στις εκλογές. Ποιες θα είναι οι συνέπειες της κρίσιμης αυτής προτίμησης;

Αν το εκλογικό σώμα δώσει την πρωτιά στη Ν.Δ. και η Ελιά, δηλαδή το κρυπτόμενο σ’ αυτήν ΠΑΣΟΚ, λάβει ένα ποσοστό που θα είναι υψηλότερο από αυτό που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, και αν το άθροισμα των ποσοστών που θα λάβουν δεν απέχει πάρα πολύ από το άθροισμα των ποσοστών τους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, δηλαδή το 42%, η δικομματική κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής. Οσοι, επομένως, θα ψηφίσουν τα κόμματα αυτά πρέπει να πάψουν να παραπονιούνται για όσα υποφέρουν και όσα θα υποφέρουν από την πολιτική αυτή.

Αν, αντίθετα, το εκλογικό σώμα δώσει την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ, το άθροισμα των ποσοστών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ απέχει πολύ από το 42% και αν το άθροισμα των ποσοστών ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων (με την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής) που είναι εναντίον της εφαρμοζόμενης πολιτικής ξεπεράσει το 51%, τότε η δικομματική κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να παραμείνει στην εξουσία και θα αναγκαστεί να προκηρύξει αμέσως βουλευτικές εκλογές. Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα καθορίσει το μέλλον της χώρας. Αν τις εκλογές αυτές κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε τόσο αυτός όσο και τα κόμματα με τα οποία θα σχηματίσει κυβέρνηση επωμίζονται την τεράστια ευθύνη για την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, την ανόρθωση του τόπου και τη στήριξη των εκατομμυρίων πολιτών που υποφέρουν από τις συνέπειες των μέτρων των μνημονίων. Ουαί κι αλίμονό τους αν αποτύχουν.


*Πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=200268

2 comments on “Κρίσιμες οι επιλογές των πολιτών στις ευρωεκλογές

 1. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Δεν είναι τόσο απλοϊκά τα πράγματα όσο τα παρουσιάζει ο αρθρογράφος. Κι αυτό γιατί ενώ ξεκινά και σωστά υπενθυμίζοντάς μας ότι ψηφίζουμε για το ποιοί θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρωβουλή, ξεχνά να αναφέρει τις διεθνιστικές υποψηφιότητες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να πάνε στην ευρωβουλή υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που λόγω διεθνιστικών αντιλήψεων είναι ικανοί να υπερασπίζονται την δημοκρατία του Μογκαφτύστου αλλά όχι ότι έχει σχέση με εθνικό ελληνικό συμφέρον, κάτι που το έχουμε δει αρκετές φορές.

  Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα, το παιχνίδι παίζεται στο σημείο της διαφοράς του από το άθροισμα των δύο κυβερνητικών κομμάτων ΑΛΛΑ ΚΑΙ στην παρουσία άλλων κομμάτων που θα αντισταθμίσουν τις διεθνιστικές συνιστώσες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο θα είναι δυνατός ο σχηματισμός ενός ευρύτερου Μετώπου του ΟΧΙ, πάνω σε μια κοινά αποδεκτή ελάχιστη βάση, καθώς αυτό που βιώνουμε ως χώρα ΚΑΝΕΝΑ κόμμα μόνο του δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Το «άσχημο» είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει την αυτοδυναμία που θα «ήθελε».
   Θα είναι 3-4 μονάδες μπροστά (μαξ 5%) αλλά δεν θα έχει τον αέρα π.χ. 10 μονάδων , όπως «ευαγγελιζόντουσαν» κάποιοι αρθρογράφοι.
   Δυστυχώς επίσης η κουτσου(ε)λιά θα τσιμπήσει έναν εΒρωβολευτή
   ΔΥΣΤΥΧΩΣ επίσης η αποχή θα είναι μεγαλύτερη από το 30% (στην Ελλάδα μόνο) της προηγούμενης Κυριακής (ενδεικτικά στις προηγούμενες εκλογές πανευρωπαϊκά η συμμετοχή ήταν 40% – και η αποχή 60%)…
   Δυστυχώς επίσης μικρές ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ δυνάμεις δεν θα μπούνε στην εΒρωβολή (π.χ. ΕΠΑΜ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
   Και τέλος δυστυχώς οι δυνάμεις στο εΒρωκυνοβόλιο θα παραμείνουν οι ίδιες (με πτώση των ποσοστών τους βέβαια) αλλά οι φόροι μας θα συνεχίσουν να υπάρχουν..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s