Η ΑΣΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ


Γ.Εμμανουηλίδης

Έχουν μείνει 3-4 εβδομάδες ως τις εκλογές. Η καθεστωτική νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα των ΜΜΕ καλά κρατεί. Και ενώ η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται βαθειά μέσα στο τούνελ της κρίσης, οι καθεστωτικοί δημοσιογράφοι συνεχίζουν την «πλύση εγκεφάλου».

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ!

Την ημέρα που η Α. Μέρκελ ήρθε στην Αθήνα και τα καθεστωτικά ΜΜΕ πανηγύριζαν, ανακοινώθηκαν νέα άσχημα μαντάτα: Τον Γενάρη 2014 η οικοδόμηση στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 41% σε ετήσια βάση (εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 12.4.2014).

Να σημειωθεί ότι για το σύνολο του 2013 ο όγκος οικοδόμησης στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 26% (εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 13.3.2014). Σε σχέση με το 2005 η οικοδόμηση στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί σχεδόν κατά 90%!

Ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στην Ελλάδα του 2014 έχει γυρίσει πίσω κατά 60 χρόνια, στην εποχή του Παπάγου (1953-54)! Είναι μία από τις σοβαρότερες συνέπειες της καταστροφικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής και του Μνημονίου. Παρόλα αυτά τα ΜΜΕ τις περισσότερες φορές «θάβουν» τέτοιες ειδήσεις.

Λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε ότι οι εξαγωγές της Ελλάδας συρρικνώθηκαν κατά 7% τον Φλεβάρη 2014, μετά τη συρρίκνωση κατά 4% τον Γενάρη.. (εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 8.4.2014).

Εξάλλου τον Γενάρη 2014 είχαμε τη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων κατά 4,3%. Την 3ετία 2011,12,13 οι λιανικές πωλήσεις στην Ελλάδα συρρικνώθηκαν κατά 25% και αυτό δείχνει τη βαρύτατη κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων.

ΟΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της Ελλάδας βρίσκεται σε χρόνια κρίση εδώ και 35 χρόνια.

Το 2013 η ελληνική βιομηχανία ήταν συρρικνωμένη κατά 27% σε σχέση με το 2005! (εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 31.12.2013).

Όμως αυτό αντιμετωπίζεται από την κυρίαρχη προπαγάνδα με «αστειάκια» του τύπου: «Δεν πειράζει, η βαρειά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός».

Φυσικά οι αρχαιότητες της Ελλάδας, το ωραίο κλίμα καθώς και η πληθώρα των ελληνικών νησιών προσελκύουν εκατομμύρια ξένους τουρίστες και φέρνουν δισεκατομμύρια € στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να υποκαταστήσει την έλλειψη μιας εθνικής βιομηχανικής πολιτικής. Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει τριπλάσια ή τετραπλάσια βιομηχανική ισχύ. Όμως αυτό δεν συμβαίνει και επομένως αυξάνεται η εξάρτηση της Ελλάδας. Ιδεολογικά ενισχύεται ο ραγιαδισμός και η θεωρία της «σώφρονος υποτέλειας».

Να σημειωθεί ότι, εφόσον εκπληρωθεί ο στόχος της κυβέρνησης για αύξηση 1% εφέτος στο ΑΕΠ, τότε συνολικά στα πρώτα 14 χρόνια του 21ου αιώνα (2001-2014) η Ελλάδα έχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης ΑΕΠ μόνον 0,3%! (Ενώ η ελληνική βιομηχανία του 2014 βρίσκεται 15% χαμηλότερα σε σχέση με τη βιομηχανία του 2000!).

Δηλαδή η ένταξη στην Ευρωζώνη είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα. Αλλά αυτό σχεδόν ποτέ δεν ακούγεται στην TV ή στο ραδιόφωνο. Για τα καθεστωτικά ΜΜΕ «όταν η πραγματικότητα δεν συμφέρει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

«ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»: ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ…. «ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ»

Στις 10 Απρίλη 2014 η Ελλάδα βγήκε για νέα δάνεια στις διεθνείς αγορές. Δανείστηκε 3 δις εκ.€ με ετήσιο επιτόκιο σχεδόν 5%. Τα καθεστωτικά (νεοφιλελεύθερα) ΜΜΕ «ξεσάλωσαν» και χλεύασαν την αντιπολίτευση.

Να σημειωθεί ότι, επισήμως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στις 31/12/2013 έφτασε τα 321,5 δις εκ.€ (176% του ΑΕΠ).

Στα 34 χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ-Ε.Ε. το δημόσιο χρέος αυξήθηκε από 30% σε 175-176% του ΑΕΠ. Ειδικά στην εποχή της Ευρωζώνης (2001-2014) η Ελλάδα προσέθεσε 140 δις εκ.€ δημόσιο χρέος και 160 δις εκ.€ ιδιωτικά χρέη. Το «όνειρο» του Κ. Σημίτη και των νεοφιλελεύθερων «εκσυγχρονιστών» έγινε ο εφιάλτης του ελληνικού λαού.

Τα 300 δις εκ.€ πρόσθετα χρέη της Ελλάδας τον 21ο αιώνα ισοδυναμούν με την αξία 2.500.000 σπιτιών των 120.000 €. Πώς θα εξοφληθούν αυτά και πότε;

Και όμως τα ΜΜΕ του καθεστώτος, όταν παραδέχονται την άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κατηγορούν τους ….μαρξιστές συνδικαλιστές, τις «συντεχνίες», τις απεργίες και διαδηλώσεις ή την ….8ετία του Ανδρέα Παπανδρέου 1981-89. Ποτέ δεν κατηγορούν τον Μητσοτάκη ή τον Σημίτη, ούτε τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ούτε τους μεγαλοαστούς πλουτοκράτες της Ελλάδας.

Αποσιωπάται συστηματικά ότι και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης (κυρίως του Νότου) έχουν πάθει μεγάλες ζημιές. Π.χ. το δημόσιο χρέος της Ισπανίας τον Φλεβάρη 2014 έφτασε το 97% του ΑΕΠ (εφ. «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ», 15.4.2014).

Μέσα σε 6-7 χρόνια προστέθηκαν 600 δις εκ.€ δημόσιο χρέος στην Ισπανία. Αλλά και η Πορτογαλία στις 31/12/2013 είχε δημόσιο χρέος σχεδόν 130% του ΑΕΠ. Πιθανόν εκεί η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα να λέει ότι φταίει η ….Επανάσταση των γαρυφάλλων του 1974 που έριξε τη χούντα.

Η Αντίδραση πάντα ίδια ήταν στη συμπεριφορά της. Στη διάρκεια της Κατοχής οι συνεργάτες του φασισμού κατηγορούσαν συνεχώς την Αντίσταση ότι «με τας καταστροφάς εις τα έργα υποδομής εμποδίζει την μεταφοράν των τροφίμων και επιδεινώνει το επισιτιστικόν πρόβλημα». Ενώ βέβαια οι γερμανοιταλοί φασίστες φρόντιζαν για ……το καλό του ελληνικού λαού! Έτσι, ενώ πέθαιναν από την πείνα χιλιάδες Έλληνες κάθε ημέρα, στις εφημερίδες προβάλλονταν κύριοι τίτλοι όπως: «Ο Πρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Τσολάκογλου δια το ειλικρινές ενδιαφέρον των αρχών Κατοχής υπέρ του δεινώς δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού» [!] (εφ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 1942). Ή, λίγους μήνες αργότερα: «Ο κ. Τσολάκογλου δια την συνομιλίαν του μετά του Ντούτσε. Εις το πρόσωπον του μεγαλοφυούς δημιουργού της Φασιστικής Ιταλίας, το έθνος μας ευρίσκει αληθώς ένα ανεκτίμητον φίλον» [!] (εφ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», Τετάρτη 5 Αυγούστου 1942).

Τότε ήταν οι φασίστες ηγέτες της «νέας» Ευρώπης, σήμερα είναι η Μέρκελ, Ο Σόϊμπλε και οι μεγαλοτραπεζίτες της Γερμανίας. Και στις 2 περιπτώσεις ο ελληνικός λαός υφίσταται βαρύτατη ζημιά.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΤΑΠΑΤΗ

Εδώ και 35 χρόνια η Ελλάδα, ένα εξαρτημένο αστικό καθεστώς της Δύσης, μπήκε σε χρόνια οικονομική κρίση. Με την ένταξη στην ΕΟΚ δέχτηκε σοβαρό πλήγμα η βιομηχανία και η γεωργία της Ελλάδας.

Στα 20 πρώτα χρόνια της ένταξης στην ΕΟΚ – Ε.Ε. (1981-2000), το ΑΕΠ της Ελλάδας είχε μέση ετήσια αύξηση 1,75%. (εφ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» 29.5.2011, ειδικό ένθετο).

Στα πρώτα χρόνια της Ευρωζώνης το αστικό καθεστώς της Ελλάδας στηρίχθηκε στον τεράστιο ιδιωτικό δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά το 2008-2009 είχαμε παροξυσμό της κρίσης και το 2010 με το μνημόνιο υπήρξε η ανοικτή υποταγή στην Μέρκελ και τον γερμανικό ιμπεριαλισμό. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι πολύ φιλόδοξοι στόχοι Τρόικα – Κομισιόν (ετήσια αύξηση ΑΕΠ 3,5% για 6 συνεχή χρόνια), τότε συνολικά στα 20 χρόνια (2001-2020) η μέση ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι μόλις 1,25%. Δηλαδή, στα «πρώτα» 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΟΚ-ΕΕ (1/1/1981-31/12/2020) η μέση ετήσια αύξηση ΑΕΠ θα είναι μόνον 1,5%.

Αυτό δείχνει τη μεγάλη ζημιά που έπαθε η Ελλάδα με τη «στρατηγική» ενσωμάτωσή της στο ιμπεριαλιστικό κέντρο Βρυξέλλες – Βερολίνο.

Σ΄αυτά τα 40 χρόνια το ΑΕΠ της «Ευρωπαϊκής Ελλάδας» θα αυξηθεί περίπου 80%, ενώ η Λ.Δ. Κίνας θα έχει συνολική αύξηση πάνω από 2.000%. Ετσι το 2020-21 Κίνα και Βιετνάμ θα περάσουν στον Β’ Κόσμο μαζί με Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία και ίσως Ιταλία.

Η Ελλάδα εδώ και 35-40 χρόνια έμεινε ουσιαστικά στάσιμη στον Β’ Κόσμο, δεν υπήρξε πραγματική σύγκλιση με Γερμανία κ.λ.π.

Αντίθετα το 1980-2020 η Κίνα κάνει ένα γιγαντιαίο βήμα από τον Γ’ στον Β’ Κόσμο (σ΄ ότι αφορά το ΑΕΠ).

Στη βιομηχανία όμως το 2020-21 η Λ.Δ.Κίνας θα βρίσκεται στον Α’ Κόσμο, αφού το κατά κεφαλήν βιομηχανικό προϊόν θα έχει προσεγγίσει πολύ εκείνο των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας.

Εκεί που υστερεί (ακόμη) η Κίνα είναι στην κατανάλωση, αν και οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 12-13%. Θα χρειαστεί άλλα 15 χρόνια τουλάχιστον, ώστε να φθάσει (μετά το 2030) τα υψηλότερα διεθνή καταναλωτικά επίπεδα. Θα δούμε εάν θα τα καταφέρει. Πάντως οι ηγέτες της Δύσης θα κάνουν ότι μπορούν για να μην τα καταφέρει.

Ξαναγυρνώντας στην Ελλάδα πρέπει να αναφερθεί ότι τα επίσημα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ) λένε την πραγματικότητα, αλλά η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού δεν τα γνωρίζει. Τα καθεστωτικά ΜΜΕ χρησιμοποιούν προπαγανδιστικές φράσεις όπως «η ελληνική οικονομία πάει καλά», «η Κομισιόν λέει μπράβο στην Ελλάδα», «η Ε.Ε. δίνει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα» κ.λ.π. Προχθές ο υπουργός Προπαγάνδας Κεδίκογλου είπε: «η Αντιπολίτευση πονάει για τις νίκες της Ελλάδας (!)».

Ο Κεδίκογλου είναι φοβερά αχάριστος: Το σωστό είναι ότι η αντιπολίτευση – και κυρίως η Αριστερά – είναι απαράδεχτα μετριοπαθής και δεν ξεσκεπάζει τις ήττες της ευρωπαϊστικής-καπιταλιστικής γραμμής: Το ΚΚΕ, ενώ τάσσεται επίσημα ενάντια στην Ε.Ε., αποφεύγει να μιλήσει για τις οικονομικές ήττες Ε.Ε.-Ευρωζώνης τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν μιλάει για τη μεγάλη οικονομική αποτυχία της αστικής Ελλάδας και την πλήρη στασιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Κάνει μόνον γενικές μαρξιστικές αναφορές ότι «οι καπιταλιστές καταπιέζουν την εργατική τάξη» κ.λ.π. Αυτό όμως είναι γενικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σωστά χτυπάει την Μέρκελ και τον Σόϊμπλε καθώς και τη νεοφιλελεύθερη γραμμή, όμως έχει μια μεγάλη αυταπάτη: Η Μέρκελ έχει πίσω της τη μεγάλη πλειοψηφία της γερμανικής μεγαλοαστικής τάξης και δύσκολα θα κάνει σημαντικές παραχωρήσεις στον Νότο, και ιδίως στην εργατική τάξη του Νότου.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να ετοιμαστεί για αποφασιστική σύγκρουση ενάντια στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και την ιθύνουσα μεγαλοαστική τάξη της Ε.Ε.

Αλλιώς υπάρχει φόβος να επαναληφθεί εκείνο το αμίμητο που εκστόμισε ηγέτης της Αριστεράς το φθινόπωρο του 1944: «Οι Άγγλοι να χτυπήσουν το ΕΑΜ και να επέμβουν στην Ελλάδα; Αδύνατον! Αυτοί είναι Σύμμαχοι!».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Η Δύση συνεχίζει τις ραδιουργίες για να επιβάλλει την πραξικοπηματική ηγεσία του Κιέβου σε όλη την Ουκρανία. Η Ρωσία αποφάσισε να αντιδράσει.

Στις 7 Απρίλη 2014 ανακηρύχθηκε η Λ.Δ. Ντονιέτσκ και καταλήφθηκαν τα βασικά κυβερνητικά κτήρια στην πόλη. Προετοιμάζεται δημοψήφισμα για πλήρη αυτονομία- ημιανεξαρτησία για τις 11 Μάη. Ακολούθησαν ανακηρύξεις Δημοκρατιών σε Οδησσό και Λουγκάνσκ. Η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου συγκέντρωσαν στρατό στην Ανατ. Ουκρανία, αλλά προς το παρόν διστάζουν να προχωρήσουν σε βίαιη καταστολή γιατί ο ρωσικός στρατός είναι πολύ κοντά. Ο πληθυσμός στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία είναι ρωσικός ή ρωσόφωνος στην πλειοψηφία του και απεχθάνεται το ΝΑΤΟ και την Δύση.

Σε πολλές βιομηχανικές πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας το ΚΚ Ουκρανίας παίρνει 25-30%, ακόμη και 40% των ψήφων και αυτό κάνει τους δυτικόφρονες του Κιέβου να οργίζονται περισσότερο. Υπεκλάπη (όπως είναι γνωστό) συνομιλία της Γ. Τιμοσένκο που έλεγε ότι έπρεπε να εξοντωθούν μαζικά οι κάτοικοι της Ανατ. Ουκρανίας! Είναι φανερό ότι Χάρκοβο, Ντονιέτσκ, Οδησσός κ.λπ. δεν έχουν καμιά θέση στο ΝΑΤΟ ή στην Ε.Ε. Αντίθετα, θέλουν στενή συμμαχία με Ρωσία – Λευκορωσία-Αρμενία κ.λπ. Δεν είναι άσχετο με αυτό η παρουσία αρκετών κόκκινων σημαιών στα οδοφράγματα του Ντονιέτσκ πλάι στις ρωσικές σημαίες.

Το «βαθύ κράτος» της Δύσης απάντησε με μίσος κατά της Ρωσίας. Αυτό ίσως αποβεί πολύ χρήσιμο για την Αριστερά γιατί η Ρωσία (ενεργειακή υπερδύναμη και μία από τις δύο πυρηνικές και διαστημικές υπερδυνάμεις) μπορεί να συσφίξει πολύ περισσότερο τους δεσμούς με Κίνα , Βιετνάμ,Β. Κορέα, Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία, Ισημερινό κ.λπ. Πιθανή στροφή της αστικής Ρωσίας προς τα αριστερά θα δυσκόλευε αρκετά. Το τερατώδες «έργο» του Ρηγκανοθατσερισμού σε παγκόσμια κλίμακα, θα κατάφερνε πλήγμα στην νεοφιλελεύθερη αλαζονεία. Από αυτή τη σκοπιά πρέπει να το δει και η Αριστερά στην Ελλάδα.

Πηγή: iskra.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s