«Υλοποιείται ήδη το μοντέλο του δήμου επιχείρηση»


ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ, υποψήφιος του ΚΚΕ για το Δήμο Αθηναίων

Στήριξη των εργαζομένων του δήμου με αλλαγή του ΟΕΥ που καταψηφίσαμε γιατί προβλέπει το ένα τρίτο των εργαζομένων του δήμου να είναι συμβασιούχοι

Sofianos-Nikos Στον Νίκο Σβέρκο

 Την άποψη ότι οι υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν επί της ουσίας το «μοντέλο Καμίνη» εκφράζει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Νίκος Σοφιανός. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ για τη δημαρχία στην Αθήνα υποστηρίζει μάλιστα ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τον νυν δήμαρχο Αθηναίων, καταλογίζει στον Αρη Σπηλιωτόπουλο ότι θυμήθηκε τώρα το δημοψήφισμα και εκτιμά ότι το πρόγραμμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη «μας προετοιμάζει για ‘τα έργα και τις ημέρες’ της πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Αναφέρει τις δεσμεύσεις της παράταξης του ΚΚΕ για την Αθήνα, ενώ τονίζει ότι το κόμμα του δεν μπαίνει καν στη συζήτηση για το ενδεχόμενο να είναι στον δεύτερο γύρο ο χρυσαυγίτης υποψήφιος.

 

– Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι ο σημερινός δήμαρχος εμφανίζεται πρώτος στις δημοσκοπήσεις; Αναγνωρίζεται το έργο του;

 

Ακόμα και δημοσκοπικά η μεγάλη πλειοψηφία των Αθηναίων κρίνουν αρνητικά τον δήμαρχο της συγκυβέρνησης. Η αμέριστη στήριξη των συγκροτημάτων του Τύπου δημιουργεί εντυπώσεις και προδιαθέτει. Αυτό που ενισχύει τον σημερινό δήμαρχο είναι ότι οι υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ τον αντιπολιτεύονται, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο που ο κ. Καμίνης υπηρέτησε καλά. Ο δήμος που στηρίζεται στη φορολεηλασία των πολλών, που συμπράττει με επιχειρηματίες και ΜΚΟ, που διαφημίζει και υλοποιεί το ευρωενωσιακό μοντέλο βρήκε αξιόπιστο εκφραστή στο πρόσωπο του σημερινού δημάρχου. Την εικόνα του αριστερού Καμίνη τη «στόλισε», εκτός των άλλων, και η άμεση στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον β’ γύρο των προηγούμενων εκλογών.

 

– Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος πρότεινε να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην Αθήνα για την ανέγερση λατρευτικού χώρου μουσουλμάνων…

 

Ο μέχρι πρόσφατα βουλευτής της Ν.Δ. ψήφισε δύο φορές (2006, 2011) την ανέγερση του τζαμιού στον Ελαιώνα. Ως βουλευτής Β’ Αθηνών δεν τον ενοχλούσε το τζαμί στον Ελαιώνα, ως υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας θυμήθηκε το δημοψήφισμα. Το ΚΚΕ είχε εκφράσει ενστάσεις στη Βουλή και στο δημοτικό συμβούλιο για την επιλογή λειτουργίας ενός μόνο λατρευτικού χώρου μουσουλμάνων, σε ένα σημείο και για όλο το λεκανοπέδιο, γιατί με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες γκετοποίησης.

 

– Εχετε υπονοήσει ότι η εκλογή Σακελλαρίδη στον δήμο θα είναι κατ’ ουσίαν μνημονιακή επιλογή. Ορισμένοι μιλούν για σκληρή κριτική από μέρους σας και λένε πως αφήνετε στο απυρόβλητο τους άλλους υποψηφίους…

 

Κάνουμε ανοιχτή κριτική στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς υπονοούμενα. Στο πολυσέλιδο πρόγραμμά του αναφέρει ρητά ότι δεν συζητάει, λόγω μνημονίου, την καταβολή των θεσμοθετημένων πόρων του κράτους προς τον δήμο. Οχι μόνο δέχεται τις μνημονιακές περικοπές, αλλά μας προετοιμάζει για «τα έργα και τις ημέρες» της πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οι πόροι για τον δήμο, κατά τον κ. Σακελλαρίδη, θα είναι τα τέλη, το ΕΣΠΑ και περικοπές 10 εκατομμυρίων, χωρίς να μπει στον κόπο να μας πει από πού θα τα κόψει. Κάνουμε σκληρή κριτική στους υποψηφίους των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, στους οποίους εντάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί υιοθετούν στην πράξη το μοντέλο του δήμου–επιχείρηση. Από κοινού συμφωνούν στην ανταποδοτικότητα, στις συμπράξεις με τους ιδιώτες, στη φορομπηξία, στο αλισβερίσι με τις ΜΚΟ. Είναι χαρακτηριστική η ψήφιση της μελέτης για τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Ελαιώνα και από τον ΣΥΡΙΖΑ στο δημοτικό συμβούλιο, που θα γίνει σε σύμπραξη με μεγαλοεργολάβο.

 

– Οι τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση των συνομιλιών Μπαλτάκου και Κασιδιάρη θεωρείτε ότι θα δράσουν θετικά για τον υποψήφιο της Χρυσής Αυγής;

 

Η υπόθεση Μπαλτάκου αποδεικνύει τις «πλάτες» που είχε η Χρυσή Αυγή από μηχανισμούς του κράτους, όλη την περίοδο που ανέπτυσσε την εγκληματική της δράση. Οι δήθεν αντισυστημικοί ναζιστές είχαν και έχουν στηρίγματα από τα σπλάχνα του συστήματος: γενικό γραμματέα κυβέρνησης, φίλους βουλευτές συνομιλητές, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβους, ακούγεται για πράκτορες της ΕΥΠ, λειτουργώντας ως νταβατζήδες εργοδοτών, μπράβοι της νύχτας κ.λπ. Προστίθεται νέο υλικό για την πολιτική περιθωριοποίηση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης από τον λαό.

 

– Αν περάσει στον δεύτερο γύρο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ποια στάση θα κρατήσετε; Θα εξαρτηθεί η στάση σας από το ποιος θα είναι αντίπαλός του;

 

Σας θυμίζω ότι η κλιμάκωση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με τη δολοφονική επίθεση εναντίον του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Εμείς χωρίς ενδοιασμούς, που βλέπουμε σε άλλα κόμματα, απαιτούμε τη μέχρι τέλους δίωξη των υπόδικων στελεχών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, χωρίς διαφοροποιήσεις που είχαν όλα τα άλλα κόμματα, ψήφισαν υπέρ της άρσης ασυλίας. Βάλαμε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα για άρση των διευκολύνσεων (δημοτικά γραφεία, τηλέφωνα, αποσπασμένους υπαλλήλους κ.λπ.) που έχει η παράταξη της Χρυσής Αυγής και ο δήμαρχος αρνήθηκε. Επίσης, σας θυμίζω ότι καλέσαμε να σταθούν προσεκτικά τα κόμματα στην υπόθεση Μπαλτάκου, για να μην αφεθεί η παραμικρή χαραμάδα στις θεωρίες περί «συνωμοσίας» που λέει το ναζιστικό μόρφωμα. Επειδή, τέλος, εμείς δεν ασχολούμαστε με το αν θα ψηφίζουν επιστολικά ή όχι οι προφυλακισμένοι της Χ.Α., όπως προβληματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπαίνουμε σε λογικές που αντικειμενικά «αβαντάρουν» τον ναζιστή υπόδικο με σενάρια περί δεύτερου γύρου, όταν ακόμα και στις δημοσκοπήσεις πάνω από το 80% των Αθηναίων είναι αρνητικοί στο όνομα Κασιδιάρης.

 

– Ο χαρακτηρισμός «τσογλάν μπόι» που απέδωσε η Λιάνα Κανέλλη στον Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε αρκετή συζήτηση. Εσείς πώς τοποθετείστε επ’ αυτού;

 

Δεν συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς στην πολιτικοϊδεολογική αντιπαράθεση με τους αντιπάλους μας. Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ για την προσωπική προβολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι μνημείο αμοραλισμού. Ποια σχέση έχει με την ηθική η χρησιμοποίηση πλάνων από την κακοποίηση ενός ανθρώπου από έναν ναζιστή για να δοξαστεί τηλεοπτικά ο «ηγέτης»;

 

– Ισχυροί επιχειρηματίες και παράγοντες, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, θα κατέλθουν σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πώς εξηγείτε αυτή την κίνηση;

 

Πέρα από τον εμφανή ανταγωνισμό εφοπλιστικών συμφερόντων με αιχμή τον δήμο του Πειραιά, το μοντέλο του δήμου–επιχείρηση υλοποιείται ήδη με άμεση ή έμμεση συμμετοχή επιχειρηματιών και παραγόντων σε δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς. Οι αναπλάσεις, τα σκουπίδια, οι τουριστικές ζώνες, τα εμπορικά κέντρα είναι τομείς όπου συγκρούονται επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία επενδύουν και με ανθρώπους τους στα ψηφοδέλτια των άλλων κομμάτων.

 

– Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές συγκεντρώσατε πάνω από 13%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Ενα μικρότερο ποσοστό θα σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσετε και την εκλογική τακτική του ΚΚΕ;

 

Είναι η όγδοη ερώτηση που μου κάνετε χωρίς να ζητάτε να παρουσιάσω τους βασικούς άξονες της πολιτικής μας για τον δήμο. Με την πολιτική μας σηκώσαμε το βάρος της αντιπολίτευσης στον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο αυτά τα χρόνια, τιμώντας την εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός της Αθήνας. Επειδή εμείς εκφράζουμε, όχι δημοσκοπικά, αλλά εκλογικά 13άρια, επιτρέψτε μου να θέσω στους αναγνώστες σας βασικούς άξονες που μόνο η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει:

 

  • Αμεση μείωση 40% των φόρων που πληρώνει ο λαός της Αθήνας στον δήμο. Αύξηση κάθε είδους τελών και φόρων σε τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, αλυσίδες καταστημάτων κ.λπ.
  • Στήριξη των εργαζομένων του δήμου, αλλάζοντας τον ΟΕΥ που καταψηφίσαμε γιατί προβλέπει το 1/3 των εργαζομένων του δήμου να είναι συμβασιούχοι.

  • Αμεση ακύρωση διαγωνισμών και μνημονίων που υπονομεύουν και συρρικνώνουν δημοτικές υπηρεσίες και λειτουργίες.

  • Κατάργηση συνεταιρισμών του δήμου με ΜΚΟ σε μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες (Ιδρυμα Σόρος, Εθνικός Κήπος, Βιβλιοθήκη, ΚΥΑΔΑ, κ.λπ.).

  • Προτεραιότητα στην άμεση εκτέλεση των 80 δεσμευμένων χώρων από τον δήμο για απαλλοτριώσεις.

 

Προς το παρόν πρόβλημα συσπείρωσης κομματικών ποσοστών έχουν οι υποψήφιοι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς φιλοδοξούμε η αναγνώριση και η εκτίμηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων για τη δράση που αναπτύξαμε στον δήμο να εκφραστεί και με ψήφο στον συνδυασμό του ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=190253

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s