Εμπρός της γης οι κολασμένοι … ρε μουνιά. #Manolada (2014)


 

(Οι κοντές μνήμες και σκέψεις κάνουν τους ανθρώπους ελλιπείς)

Πάνε χρόνια από τότε που εξαθλιωμένοι άνθρωποι ξεκίνησαν από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να αναζητήσουν , όχι καλύτερες συνθήκες ζωής , αλλά την ίδια τη ζωή.

Μερικοί από αυτούς τους ταξιδιώτες της επιβίωσης έφτασαν και στο χώρο που οι κάτοικοί του τον προσδιορίζουν με το όνομα ελλάδα.

Ενώ οι ντόπιοι είχαν συνηθίσει τόσα χρόνια να μεταναστεύουν και οι ίδιοι , για να μπορέσουν να επιβιώσουν , τώρα , από χώρα εξαγωγής εξαθλιωμένων-απελπισμένων εργατών , έφτασαν να γίνουν αποδέκτες στον τόπο τους , το ίδιο ή και περισσότερο εξαθλιωμένων συνανθρώπων τους από άλλα μέρη του πλανήτη.

Η επίφαση της ”ανάπτυξης”  , που ιδεοληπτικά κατέλαβε τους κατοίκους της ελλάδας , δημιούργησε ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν. Έργα που σκοπό είχαν να καταδείξουν την ”πρόοδο” ξεκίνησαν να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται.  Δρόμοι , βιομηχανικά-βιοτεχνικά κτήρια , σπίτια , λιμάνια κι αεροδρόμια άρχισαν να φυτρώνουν με πρωτόγνωρους ρυθμούς στον τόπο. Ο χορός του χρήματος πήρε διονυσιακή μορφή και ως άλλοι αρχαίοι μύστες οι περισσότεροι παρασύρθηκαν στη δίνη του ”πιο πολλά,πιο πολλά”.

Παραδοσιακές εργασίες επιβίωσης , με πρώτη και καλύτερη τη γεωργική απασχόληση , άρχισαν να φθίνουν και οι ασχολίες των ανθρώπων επικεντρώθηκαν σε εντελώς παρασιτική κατεύθυνση. Η ”παραγωγή” περιορίζεται στην παροχή υπηρεσιών και στην κατασκευή προιόντων πολυτελείας , που όχι μόνο δεν λύνουν κανένα από τα βασικά βιοτικά ανθρώπινα ζητήματα και ανάγκες , αλλά αντίθετα δημιουργούν ένα κύμα απληστίας και πλεονεξίας στον τόπο.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες κατανάλωσης τροφής άρχισαν να εισάγονται προιόντα , τα οποία πλέον δεν μπορούσαν να παράξουν οι κάτοικοι αυτής της χώρας , όντας απασχολημένοι στο κυνήγι της γκλαμουριάς και του στάτους .  Κανένας δεν θέλει τα παιδιά του να γίνουν κτηνοτρόφοι , αγρότες και ψαράδες. Αυτό που ονειρεύονται όλοι είναι κοστούμια και γραβάτες , ως πρωινή ενδυμασία , και φούτερ-πόλο με τρέντι τζινάκια  για τις απογευματινές εξορμήσεις στα καφέ , στα μπιστρό και στα tea rooms!

Επειδή όμως κάθε τι που έχει ως κίνητρο την πλεονεξία και το ψέμα κρατά λίγο , άρχισαν να εμφανίζονται τα  πρώτα σημάδια της κοινωνικής – οικονομικής και ηθικής κρίσης. Αυτά προσπάθησαν , οι ιδεολογικές δεξαμενές τους συστήματος , σε συνεργασία με τους πολιτικούς , τους οικονομικούς και τους πνευματικούς εκφραστές του , όχι να τα επαναπροσδιορίσουν , πόσο μάλλον να τα λύσουν , αλλά να τα καλύψουν ή τουλάχιστον να τα απωθήσουν σε ύστερους χρόνους. Μια φωτεινή ιδέα των συστημικών ήταν να πραγματοποιήσουν ολυμπιακούς αγώνες , για να τονωθεί η , σε πήλινα πόδια , εγχώρια οικονομία. Πάρτυ δισεκατομμυρίων σχεδιάστηκε και στήθηκε από τα αφεντικά για τα αφεντικά . Έπρεπε όμως τα αφεντικά να έχουν και εργάτες . Αλβανοί , πακιστανοί και αιγύπτιοι  ήταν η πιο φτηνή και βολική λύση , για να υπάρξει το μέγιστο όφελος . Καραβάνια ”λαθραίων” με τις ευλογίες του νόμου και της τάξης , άρχισαν να κατακλύζουν τον τόπο .  Όπως τώρα που το ζητούμενο είναι ”η ελλάδα να γίνει ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός ” , έτσι και τότε , υπόγεια και οργανωμένα οι συστημικοί έστησαν δρόμους μετανάστευσης εξαθλιωμένων χειρώνακτων , για τη ”δόξα και την ανάπτυξη της χώρας μας” και για ( αποκλειστικά ) τον προσωπικό τους υπερπλουτισμό .

Κατάφεραν να κάνουν τον τόπο ένα απέραντο εργοτάξιο άχρηστων και αντικοινωνικών κατασκευών  ,  χρησιμοποιώντας φτηνούς ( σε χρήμα και ζωή ) ”λαθρομετανάστες” ( που οι ίδιοι έφερναν ) .  Όσο για τους αυτόχθονες  , αυτοί αρκέστηκαν στη δουλειά γραφείου , στην ενασχόλησή τους με το χρηματιστήριο και τα σπορ .

Όπως σε κάθε έωλο και παρασιτικό σχεδιασμό , το τέλος και η κατάρρευση ήρθαν σύντομα. Χάθηκαν αστικές περιουσίες , αστικές καριέρες , αστικές και κυριολεκτικές ζωές , αλλά έμειναν αμανάτι στον τόπο οι εργάτες – οικονομικοί πρόσφυγες , ως παρακαταθήκη από την εποχή της ευμάρειας .

Μερικοί από τους εργάτες – οικονομικούς πρόσφυγες , χώθηκαν πιο βαθιά στην ευρώπη , αλλά οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν εδώ. Δουλειές και μεροκάματα μειώθηκαν , μέχρι του σημείου της εξαφάνισης  τους .  Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς καμιά προοπτική σε ένα ξένο , για αυτούς , τόπο , εγκλωβισμένοι σε καταστάσεις χειρότερες κι απ’ αυτές που ζούσαν πριν ξεριζωθούν .

Το σύστημα όμως δεν άφησε ανεκμετάλλευτη και αυτή την ευκαιρία . Οι ίδιοι ομολογούν , χωρίς να ντρέπονται , ότι ”η κρίση γεννάει ευκαιρίες”!  Είχαν μια τεράστια δεξαμενή εξαθλιωμένων , έτοιμων για πιο άγρια ακόμα εκμετάλλευση .  Ξεχασμένες ασχολίες , όπως η γεωργία , η κτηνοτροφία και η αλιεία , ξαναεμφανίστηκαν στο προσκήνιο ως νέες ευκαιρίες πλουτισμού . Πάμπλουτοι ολιγάρχες αγόρασαν μεγάλες εκτάσεις γης σε χαμηλότατη τιμή , ή στην καλύτερη περίπτωση , νοίκιασαν τη γη μαζί με τους κατόχους της . Μικροιδιοκτήτες χωραφιών έκαναν αποκλειστικά – πολυετή συμβόλαια διάθεσης της παραγωγής τους με εταιρείες συσκευασίας και εμπορικής διάθεσης γεωργικών – κτηνοτροφικών και αλιευτικών προιόντων . Πολύ και σκληρή δουλειά για τους παραγωγούς , εύκολο και μεγάλο κέρδος για τους εκμεταλλευτές .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραπάνω η περιοχή της μανωλάδας . Πάνω από 7.000 (σήμερα) οικονομικοί πρόσφυγες δουλεύουν σε εντελώς απάνθρωπες συνθήκες είτε για τους μικροιδιοκτήτες των χωραφιών , είτε απευθείας για τους μεγάλους εκμεταλλευτές . Συχνό το φαινόμενο να ”προσλαμβάνει” κάποιος 10-20 οικονομικούς πρόσφυγες , να τους χρησιμοποιεί στα χωράφια του για 3-4 μήνες  και μετά , όταν έρθει η ώρα της πληρωμής , να καλεί την αστυνομία  να μαζέψει τους ”παράνομους λαθρομετανάστες” . Συχνό και το φαινόμενο (από τους πιο ανθρωπιστές!!! ) να τους χρησιμοποιούν με αμοιβή 10-12 ευρώ τη μέρα .

Όλοι μάθαμε για βάρβαρες συμπεριφορές των αφεντικών και των επιστατών τους , τα προηγούμενα χρόνια , σε βάρος των εργατών γης – οικονομικών προσφύγων . Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δολοφονίες αυτών που ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους , τους εξευτελισμούς και τα μαρτύρια ( όπως το σύρσιμο στον κεντρικό δρόμο της μανωλάδας εργάτη-οικονομικού πρόσφυγα με το χέρι πιασμένο στο παράθυρο αυτοκινήτου ) ;;;

Αυτό όμως που ξεχνάμε , εντελώς συνειδητά , είναι το ότι καταναλώνουμε ματωμένες τροφές .

Μια απόπειρα μποικοτάζ της ”φράουλας μανωλάδας” έγινε πέρυσι τέτοιο καιρό . Η συμμετοχή των ντόπιων νοικοκυραίων ήταν από μικρή έως ελάχιστη. Μερικοί εναλλακτικοί ή ψαγμένοι αριστεροί σταμάτησαν να αγοράζουν φράουλες μανωλάδας και στράφηκαν προς τις φράουλες αρκαδίας ή θεσσαλίας , λες και εκεί οι συνθήκες παραγωγής τους είναι έστω και στο ελάχιστο καλύτερες.

Φέτος άρχισαν ήδη οι διαφημίσεις στην τηλεόραση για φράουλες με 1,50 ευρώ το κεσεδάκι από τα LIDL , τη γνωστή πολυεθνική διάθεσης φτηνών και χαμηλής ποιότητας τροφίμων και προιόντων .  Οι πάγκοι στις λαικές γέμισαν με φράουλες και , από νοικοκυρές ως επίδοξους εραστές , έτρεξαν να πάρουν το εξωτικό ματωμένο φρούτο .

Ίσως και φέτος να αποφασίσουν κάποιοι ”ευαίσθητοι” να μποικοτάρουν τις φράουλες.Πρέπει όμως να ξέρουν ότι η παραγωγή της φράουλας  αποτελεί μόνο το 7% της γεωργικής παραγωγής της μανωλάδας . Η περιοχή παράγει το ίδιο αιματοβαμμένα κουνουπίδια , μαρούλια , ντομάτες , κρεμμύδια , λάχανα , πατάτες , καρπούζια και πεπόνια.

Με το μποικοτάζ της φράουλας ακτιβίζουμε και δεν αντιμετωπίζουμε ούτε καν ακροθιγώς το θέμα .  Αποσπασματικές και τάχα συμβολικές κινήσεις είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστούν από τους εκμεταλλευτές των ανθρώπινων ζωών και των αναγκών των ανθρώπων για σίτιση .

Οριστική λύση στο θέμα (σε αυτή την κοινωνία που υπάρχει ) θα ήταν να αποκτήσουν χαρτιά και ταυτότητες οι οικονομικοί πρόσφυγες-μετανάστες  και να αρχίσουν να απολαμβάνουν όλα τα αστικά δικαιώματα που απορέουν από το σύνταγμα (όπως αυτοί το ορίζουν ) , όπως εργασιακά δικαιώματα , ασφάλιση , περίθαλψη , αξιοπρεπή διαβίωση .

Στα παρακάτω βίντεο θα σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά εικόνες από ένα καταυλισμό εργατών γης – οικονομικών προσφύγων  της μανωλάδας , που δεν έχει ξαναμπεί κανείς άλλος , εκτός από τους ίδιους.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε για να μπούμε στον καταυλισμό ήταν απίστευτες . Μας παρακολουθούσαν στενά και οι κρατικοί ασφαλίτες και τα τσιράκια των εκμεταλλευτών . Το  πιο δύσκολο όμως ήταν η καχυποψία των ίδιων των οικονομικών προσφύγων . Ενώ βρέθηκαν μερικοί να μας οδηγήσουν στον καταυλισμό , μόλις μπήκαμε , εμφανίστηκαν άλλοι ομοεθνείς τους οι οποίοι απείλησαν εμάς και τους συμπατριώτες τους ότι θα φωνάξουν τα ”αφεντικά” και ότι όλοι θα έχουμε ”συνέπειες” .

Στην ”επίσκεψη” στον καταυλισμό μας συνόδεψε και ένας σύντροφος , ο οποίος μας χάρισε μια υπόνοια υποτυπώδους ασφάλειας ( όση μπορεί να νιώσει κανείς σε ένα χώρο 1.000 περίπου εξαθλιωμένων και τρομοκρατημένων ανθρώπων ) .

Τις συνθήκες στις οποίες ζούνε μπορείτε να τις δείτε και μόνοι σας . Απλά φανταστείτε ότι με τις βροχές και τα κρύα το χειμώνα , ο καταυλισμός ήταν ένας απέραντος λασπότοπος που έκανε ακόμα και το περπάτημα σε αυτόν μια πραγματική περιπέτεια. Τα πλάνα τραβήχτηκαν τον αύγουστο που μας πέρασε και δεν τα παρουσιάσαμε ως τώρα γιατί σεβαστήκαμε μια προφορική συμφωνία.

Όσο αφορά τον τίτλο…

Το ”της γης οι κολασμένοι” δεν αφορά μόνο τους οικονομικούς πρόσφυγες αλλά και όσους επιτρέπουν να συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην αυλή τους. Προστατεύοντας και παλεύοντας για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των οικονομικών προσφύγων στην ουσία παλεύουμε για το δικό μας μέλλον μέσα σε ένα σύστημα που έχει αποφασίσει να ξανασυστήσει  τις συνθήκες ζωής του μεσαίωνα και να καταφέρει να ξανακαταστήσει κάθε άνθρωπο αυτής της χώρας δουλοπάροικο και έρμαιο των διαθέσεων της αγοράς και των πλουσίων : του νεοφιλελευθερισμού ή όπως προτιμώ να τον αποκαλώ , της νεοφεουδαρχίας.

Πηγή.http://metaretriever2.wordpress.com/2014/03/23

17 comments on “Εμπρός της γης οι κολασμένοι … ρε μουνιά. #Manolada (2014)

 1. Ο/Η Kimwn λέει:

  Πάω να πάρω ένα κεσεδάκι φράουλες από το λίντλ…
  Βάλτε τώρα ντισλάϊκς…

  • Ο/Η lux interior λέει:

   Αυτό το άρθρο καλά θα κάνει ο φίλος ο αμετ να το ποστάρει στην Ο μπας και καταλάβουν κάποια ξόανα εκεί μέσα ότι και να μην υπήρχαν αυτοί οι μετανάστες, δεν υπήρχε περίπτωση ούτε μια στο εκατομμυριο να άντεχαν έστω και μια μέρα δουλειάς μέσα στα θερμοκήπια της Μανωλαδας…..

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    lux interior!!! καλησπέρα φίλε
    δεν φτάνει που μας κλέβουν τις δουλειές εκεί
    στα χωράφια,
    έχουν καπαρώσει και όλες τις θέσεις εργασίας
    στα φανάρια.
    Αυτό που το βάζεις;;
    😦

    • Ο/Η lux interior λέει:

     Καλησπέρα Μανώλη…
     …άστα να πάνε ρε φίλε…..
     ….τείνω να πιστέψω πια ότι είχε απόλυτο δίκιο ο Αϊνστάιν όταν έλεγε ότι η ανθρώπινη βλακεία είναι ατελείωτη….
     “a working class hero is something to be»

     http://m.youtube.com/watch?v=CbmuplAhAeI

   • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

    Aν ο Αμετανόητος ποστάρει το άρθρο αυτό στην Ο. τότε θα βρεθούν μερικά ναζιστικά ξόανα να διαμαρτύρονται που η λέξη «Ελλάδα» είναι γραμμένη με «ε» μικρό.Μα να τους δείχνεις το φεγγάρι και να κοιτούν το δάχτυλο;

    • Ο/Η Kimwn λέει:

     Στους τυφλούς ΜΑΘΕ να μην μιλάς για φως…
     Κάποιοι θα βγάλουν κάποτε τις τσίμπλες και θα δουν καθαρά, μέχρι τότες ΓΡΑΨΕ ΤΟΥΣ…

    • Ο/Η lux interior λέει:

     Ιωάννη, επειδή τα βαριέμαι τα ούγκανα εκεί μέσα ρε φίλε στο Ο, για ρίξε μια ματιά σ’αυτό (αναρωτιέμαι τι θα απαντούσαν κάτι βασιλικές, εθνικιστές,φωτεινές και λοιποί ταλιμπάν για να καλύψουν τους νεοναζιστές…)

     http://jungle-report.blogspot.gr/2014/03/xrysi-avgi-nazistikos-xairetismos.html?m=1

     • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

      Lux Interior

      Ευχαριστώ πολύ που θα έχω ένα ακόμη σοβαρό επιχείρημα να παρουσιάζω κατά της ελεεινής αυτής «αυγής»!Δεν αξίζει όμως,πίστεψέ με ειλικρινά, τον κόπο να παρουσιάσω σε τούτα τα άτομα-σχολιαστές, ένα ακόμη αποκαλυπτικό άρθρο που ξεμπροστιάζει την ναζιστική{κατα Μιχαήλ} ΧΑ-φιεδαυγή!
      Ψάρια στον Όλυμπο και κουνέλια στο Ιόνιο θα μου βρουν[σχήμα λόγου] οι μυστήριοι οπαδοί αυτοί της ναζιστικής συμμορίας,για να δικαιολογήσουν τ’ αδικαιολόγητα και με …»επιχειρήματα» διανθισμένα με κατάρες και προσβολές.

      ΥΓ
      Αηδίασα και με την αισχρή,σιχαμερή,ύπουλη και άνανδρη επίθεση ενός σχολιαστή στον σχολιαστή Κερκυραίο εκεί στο olympia.gr!Έχασα πάσα ιδέα σήμερα για κάποιους τους από εκεί.

      • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

       Στην Ολυμπία υπάρχουν σχολιαστές που έσκιζαν τα ιμάτιά τους για τον Σαμαρά και χρυσή αυγή και τώρα το παίζουν αμερικανάκια…
       Για τον μεν Σαμαρά λένε ότι ξεγελάστηκαν…και για την χ.α. δε,σιγή ιχθύος…
       Και σχολιάζουν και τα χώνουν σε άλλους ανθρώπους…και ασκούν και κριτική π.χ. στον Σύριζα…
       Αντί να χώσουν τη μούρη τους 10μέτρα κάτω από τη γή και να μην ξαναμιλήσουν για ΠΟΛΙΤΙΚΗ ποτέ γιατί είναι ΑΣΧΕΤΟΙ,ΞΕΡΟΛΕΣ,ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ και συνεπώς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ…έχουν πιάσει πρώτο στασίδι και που τους χάνεις και που τους βρίσκεις…με σχόλια παντού…
       Και πολλές φορές τα έχωναν στην «Ο» και είχαν φύγει…γράφανε σε κάτι φασιστοσάϊτ…και μετά ξανάρθανε σαν κλαμμένα μ@@νιά….
       Είναι αηδιαστικοί πραγματικά αλλά και αηδιαστικό να παρακολουθείς αυτόν τον ηθικό ξεπεσμό…
       Μην ασχολείσαι λοιπόν…
       Δεν αξίζει…

       • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

        Καλησπέρα σας!
        αυτό είναι το σωστό «δεν αξίζει ο κόπος»
        ειδικά διαβάζοντας την ανάρτηση που εννοεί ο Ιωάννης,
        αλλά τι να πείς πια;;
        συχαίνεται η ψυχή σου μερικούς
        όνομα και μη χωριό, αλλά και το κατάντημα κάποιων
        που τους είχαμε σε εκτίμηση.
        😦

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Πάντως εγώ θυμάμαι τι τζάμπα φράουλες έτρωγα με το τσερνομπίλ το ’86…
    Κάπου 1/3 της περυσινής τιμής τους…

    Ετοιμάζω κι εγώ άρθρο πόσοι είναι οι μετανάστες στην Ελλάδα…

 2. Ο/Η Αμετανόητος λέει:

  Και μ’αυτά και μ’αυτά θα γίνουμε πιό ανταγωνιστική οικονομία…!!!

  Τι να πούμε ?
  Τί να ξαναπούμε μάλλον ?
  Θα σταματήσει ποτέ η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ?
  Εχουμε τελειώσει σαν άνθρωποι, σαν είδος, σαν πλάσματα του Θεού…
  Είμαστε νεκροί και δεν το ξέρουμε…
  Το ΚΕΡΔΟΣ επισκιάζει τα πάντα…

  Εχουμε κάνει τόσες αναλύσεις…έχουμε αναφέρει τόσα πολλά προσωπικά παραδείγματα…
  Οι Πακιστανοί έρχονται στην Ελλάδα διότι η χώρα τους σπαράζεται ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ…μην το αναλύσουμε…
  (π.χ. έχουν μόνο 3-4 ώρες τη μέρα Ηλεκτρικό ρεύμα !!!! ) και οι Ελληνες φεύγουν από αυτή την ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ γή…για το Λονδίνο…! και το Βερολίνο…!!!

  Εχουμε τελειώσει…

  • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

   ψυχραιμια !!!! οι δουλοι και οι καραβιες τους απ την Αφρικη ετσι εννοιωθαν ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ και μετα γιναν και Προεδροι των ΗΠΑ

   χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Σας το λεω χρόνια, χαΛΛΛΛΛΛΛΛΛαρώστε να πτωχεύσουμε , το πεπρωμένο μας φυγείν αδύνατον….

   Είμαστε νεκροί και δεν το ξέρουμε…
   Δεν είναι νεκρο αυτό που αιώνια κοιμάται, και με το πέρασμα των παράξενων αιώνων μέχρι και ο θάνατος μπορεί να πεθαίνει. (Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ και για το κ(Λ)οπυράϊτ Κίμων)….

  • ΓΙΑ ΜΗΝ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΄ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ¨ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΗΣΗ ΤΟΥ…Ο ΓΚΑΝΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΨΥΧΗ ΑΛΛΑ ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΕ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s