ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ

Έχουν μείνει 2 ½ μήνες έως τις Ευρωεκλογές της 25ης Μάη 2014. Η σημασία της είναι μεγάλη για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα σε 6 χρόνια (1/1/2008 – 31/12/2013) το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 23,2%.

Ακόμη κι αν δεχθούμε τις προβλέψεις της κυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου, σήμερα (άνοιξη του 2014) η χώρα βρίσκεται «στον πάτο του πηγαδιού» και για να βγει από το τούνελ θα χρειαστούν 7-8 χρόνια. Μόλις το 2021-2022 η Ελλάδα θα ξαναφτάσει το επίπεδο ΑΕΠ του 2007! Δηλαδή θα έχουμε 14-15 χαμένα χρόνια. Πρόκειται για μια βαρειά αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, αλλά η μνημονιακή προπαγάνδα συνεχίζει ακάθεκτη…

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΘΡΑΣΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς παραδέχεται δημόσια τη δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας, την τεράστια αύξηση της ανεργίας, τις τεράστιες δυσκολίες εκατομμυρίων ελλήνων. Ωστόσο το μοτίβο της κυβερνητικής προπαγάνδας είναι ότι «έπρεπε να πάρουμε νωρίτερα τα αντεργατικά – νεοφιλελεύθερα μέτρα, αλλά τότε ο ελληνικός λαός….γλεντούσε ανέμελα!».

Σε πολλά παρόμοια δημοσιεύματα η Ελλάδα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα των νεόπλουτων φίλων του Σημίτη και του παρασιτικού καπιταλισμού χαρακτηρίζεται «σοβιετική Ελλάδα»! Το θράσος της νεοφιλελεύθερης προπαγάνδας δεν έχει όρια. Ενώ ακόμα και το 2007 το 75% των ελληνικών νοικοκυριών είχε ένα ή κανένα αυτοκίνητο και μόνον το 20-25% είχε δύο ή τρία, συχνά οι μνημονιακοί δημοσιογράφοι εκπέμπουν σαχλαμάρες του στυλ: «ο Έλληνας κυνηγούσε τις «Πόρσε» και τα «Καγιέν» γι’ αυτό χρεοκόπησε η Ελλάδα». Τέτοιες απίστευτες βλακείες ακούγονται συνεχώς στα ΜΜΕ που ελέγχονται από τους καπιταλιστές βαρόνους, όπου κυριαρχεί το «πνεύμα των πρωϊνάδικων».

Η ΒΑΘΥΤΑΤΗ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Στα πρώτα 13 χρόνια του 21ου αιώνα (2001-2013) το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 0,8%.

Ο Μάριο Ντράγκι μίλησε προχθές για τις τελευταίες προβλέψεις της Ε.Κ. Τράπεζας (εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ», 7/3/2014). Στα 3 χρόνια 2014,15,16 ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης θα είναι 1,5%. Άρα η Ευρωζώνη στα 16 πρώτα χρόνια του αιώνα (2001-16) θα έχει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,9%. Η Λ.Δ. Κίνας το 2001-13 είχε μέσο ρυθμό αύξησης ΑΕΠ 9,2% . Εάν αναπτυχθεί με ρυθμό 7,5% την 3ετία 2014,15,16 (όπως προβλέπεται) τότε συνολικά στα 16 χρόνια (2001-2016) η Ευρωζώνη θα έχει αύξηση ΑΕΠ 15% και η Λ.Δ. Κίνας περίπου 300% (20 φορές πιο γρήγορα).

Αυτή η Ευρωζώνη της στασιμότητας είναι το πρότυπο του Σαμαρά, του Στουρνάρα, του Βενιζέλου. Η Ελλάδα στα πρώτα 13 χρόνια συμμετοχής της στην Ευρωζώνη έχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης ΑΕΠ μόλις 0,3%! Και όμως στα ΜΜΕ της Ελλάδας κυριαρχεί η προπαγάνδα υπέρ της αποτυχημένης Ευρωζώνης που παρουσιάζεται σαν «Θεός» για την Ελλάδα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Εδώ και 185 χρόνια που δημιουργήθηκε το νεοελληνικό κράτος το κύριο πρόβλημα είναι η βαθειά εξάρτηση από την Δύση.

Στις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα είναι εξαρτημένη πολιτικοστρατιωτικά από τους αγγλοσάξονες (κυρίως ΗΠΑ), ενώ οικονομικά υπάρχει μια σημαντική εξάρτηση από την Γερμανία (τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα μέσω της Ε.Ε.).

Μετά το 1981 η Ελλάδα έπαθε μεγάλη ζημιά από την ένταξη στην ΕΟΚ-Ε.Ε. Αν δεχτούμε τις προβλέψεις της κυβέρνησης (αύξηση ΑΕΠ 2014 +0,6%, 2015 +2,9%) τότε στα 35 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΟΚ (1981-2015) η συνολική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ είναι μόνον 50% (μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης 1,2%).

Σ΄αυτά τα 35 χρόνια υπήρξε περαιτέρω απόκλιση της Ελλάδας από Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία κ.λ.π., ενώ πριν το 1981 υπήρχε μια σχετική σύγκλιση – έστω με αργούς ρυθμού.

Την ίδια 35ετία το συνολικό χρέος της Ελλάδας (δημόσιο +ιδιωτικό) από 65% του ΑΕΠ το 1981 θα βρίσκεται το 2015 στο 280-290% του ΑΕΠ (σήμερα – 31/12/2013 – είναι 295% του ΑΕΠ). Το συνολικό χρέος της Ελλάδας στις αρχές του 2014 φθάνει τα 540 δις εκ. €, δηλαδή σχεδόν τα 2/3 του συσσωρευμένου εθνικού πλούτου.

Σε πραγματικές τιμές, τα τελευταία 33-34 χρόνια στην Ελλάδα προστέθηκε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος 460 δις εκ. €, όσο έχουν 4.000.000 σπίτια ή διαμερίσματα μέσης αξίας 115.000 €.

Και βέβαια οι εκπρόσωποι του νεοφιλελευθερισμού και της μνημονιακής πολιτικής έχουν συμφέρον να κρύβουν την πραγματικότητα. Αλλά και η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, εξωκοινοβουλευτική) αποφεύγει να εκλαϊκεύσει τη μαύρη πραγματικότητα της Ελλάδας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Είτε λόγω ρεφορμισμού, είτε λόγω υπεραριστερής τακτικής, δεν γίνεται εκμετάλλευση της παρουσίας στα ΜΜΕ για να ξεσκεπαστεί η ψευδολογία της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης – καπιταλιστικής προπαγάνδας. Χρειάζεται μεγάλη αναίδεια να λέει ο Θ. Πάγκαλος το «μαζί τα φάγαμε», όταν ο ίδιος εξυμνούσε για δεκαετίες την ηγεσία των Βρυξελλών και είναι βαρειά συνένοχος για την άσχημη κατάσταση της σημερινής Ελλάδας.

Το πρόβλημα της Αριστεράς είναι ότι παίζει «στρατηγικά» στο γήπεδο του αντιπάλου. Το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., η Δύση είναι 100% υπέρ του καπιταλισμού και προωθούν τη νεοφιλελεύθερη γραμμή. Υπάρχουν και «κεϋνσιανές» φωνές σε κάποια ηγετικά κλιμάκια της Δύσης, αλλά είναι σαφώς μειοψηφία. Εξάλλου και αυτοί (Ομπάμα κ.λ.π.) προωθούν την ιμπεριαλιστική πολιτική. Ας δούμε το πραξικόπημα της Δύσης στο Κίεβο. Όλοι οι ηγέτες της Δύσης εχθρεύονται τη Ρωσία του Πούτιν, ο οποίος εφαρμόζει μια αστική – κρατικίστικη γραμμή (παρότι έχει και φίλους ιδιώτες ολιγάρχες). Επίσης, οι δυτικοί ηγέτες δυσφορούν για τον ισχυρό κρατισμό της Λ.Δ. Κίνας παρά τα μεγάλα καπιταλιστικά ανοίγματα.

Η Αριστερά πρέπει να προβάλλει μια ριζικά εναλλακτική λύση όπως το ΕΑΜ στην Κατοχή προέβαλλε τη λύση της Λαϊκής Δημοκρατίας.

Ζημιά κάνει βέβαια και η σεχταριστική – υπεραριστερή στάση του ΚΚΕ σήμερα, που ζητάει άμεση σοσιαλιστική Επανάσταση και παραλείπει κάθε ενδιάμεσο στάδιο. Αρνείται την πάλη για τη Λαϊκή Δημοκρατία και υποβαθμίζει την οικονομική στασιμότητα στην Δύση. Επίσης αποσιωπά τη μεγάλη οικονομική άνοδο των Λ.Δ. της Ασίας. Το ΚΚΕ σήμερα χτυπάει κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βέβαια (σαν κυρίαρχη τάση) ρέπει προς τον «μεγάλο συμβιβασμό» με την Γερμανία και τις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (ο καθένας με τον τρόπο του) αποδέχονται το σύνθημα «η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν» που προβάλλει πάντα η αστική τάξη της Ελλάδας και αυτό απογοητεύει τα πλατιά αριστερά στρώματα, ενώ αποτρέπει και πατριωτικά συντηρητικά στοιχεία να συνταχθούν με την Αριστερά (Στην Κατοχή υπήρχαν και βασιλόφρονες αξιωματικοί που προσχώρησαν στον ΕΛΑΣ γιατί έβλεπαν ότι χτυπούσε παλικαρίσια τους γερμανούς κατακτητές).

Έτσι ενωμένοι σήμερα παρουσιάζονται κυρίως οι φανατικοί μνημονιακοί νεοφιλελεύθεροι που υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική της τρόικας ως «μονόδρομο».

Τα βασικά ΜΜΕ ελέγχονται από μεγαλοκαπιταλιστές που έχουν χαριστικά προνόμια και φυσικά προσπαθούν να μειώσουν την Αριστερά. Κυριαρχεί ο κυνισμός και ο «νόμος της πυγμής». Χαρακτηριστική περίπτωση ο «υπουργός με την τσιριχτή φωνή» που λέει ξετσίπωτα «λατρεύω τα ΜΑΤ» (!) επειδή ξυλοκοπούν τους αντιπολιτευόμενους διαδηλωτές.

Το καθεστώς της ελληνικής παρασιτικής αστικής τάξης και οι άθλιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έκαναν βαρύτατη ζημιά στην Ελλάδα. Η Αριστερά πρέπει ανοιχτά να τιμωρήσει τους ενόχους και να σώσει την πατρίδα και τον λαό. Εδώ δεν χωρούν μισόλογα και «μεγάλοι συμβιβασμοί»….

Πηγή: iskra.gr

One comment on “ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

  1. Ο/Η Kimwn λέει:

    Ακόμη κι αν δεχθούμε τις προβλέψεις της κυβέρνησης Σαμαρά –Βενιζέλου, σήμερα (άνοιξη του 2014) η χώρα βρίσκεται «στον πάτο του πηγαδιού» και για να βγει από το τούνελ θα χρειαστούν 7-8 χρόνια.

    Γιά κάνε τα χρόνια 17-18 για να είσαι μέσα…
    Θα «πετύχουν» οι προβλέψεις τους όσο πέτυχαν και οι προηγούμενες, ειδικά αυτές του 1ου μνημονίου, που η ανεργία θα έφτανε μόνο το 17%, το ’12 θα είχαμε ανάπτυξη, ο «πολλαπλασιαστής» είναι 0,5 και όχι 1,2 κλπ κλπ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s