Follow the money…


Οι πρόσφατες ταραχές στην Βοσνία (εδώ και εδώ) από εξοργισμένους διαδηλωτές μπορεί να μην έτυχαν της ίδιας κάλυψης με άλλες, περισσότερο φωτογενείς Ανοίξεις από τα μέσα μαζικής εξαπάτησης, αλλά κάποιος εκεί στην Μπάνια Λούκα δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδυα.

Δεν είναι άλλος από τον Αυστριακό Βαλεντίν Ινζκο, τον Υπατο Αρμοστή της “Διεθνούς Κοινότητας”. Το σώμα που καταρτίστηκε για να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας του Dayton (περισσότερα εδώ).

Ο κυρ Βαλεντίνος είπε ότι αν συνεχίσουν οι Βόσνιοι, που είναι απλήρωτοι εδώ και ένα χρόνο, να τα σπάνε στο δρόμο τότε μπορεί να επέμβει ο Ευρωπαϊκός μας στρατός για να τους συνετίσει. Να τι λέει στο κείμενο που ακολουθεί, σε μετάφραση Lenin Reloaded:

Η ΕΕ θα σκεφθεί την επέμβαση στην Βοσνία αν κλιμακωθεί η ένταση 

Υψηλός αξιωματούχος προειδοποίησε την Κυριακή ότι πιθανή κλιμάκτωση της έντασης στην Βοσνία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ.

Ο Valentin Inzko, Ύπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, δήλωσε στα αυστριακά ΜΜΕ ότι η κατάσταση στη χώρα θα αναλυθεί την Τρίτη.

“Η Αυστρία θα αυξήσει το στρατό της εκεί, αλλά αν τα πράγματα οδηγηθούν σε κλιμάκωση θα πρέπει να σκεφθούμε για την επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ. Προς το παρόν δεν έχουμε τέτοια πρόθεση”, δήλωσε ο Inzko στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

“Εδώ και πολλά χρόνια ο κόσμος δεν διαμαρτυρόταν επειδή η ειρήνη μετά τον πόλεμο, που είχε 100.000 νεκρούς, ήταν πολύ σημαντική για αυτούς”, εξήγησε.

“Όλα ξεκίνησαν στην πόλη Τούζλα, όπου οι εργάτες είναι απλήρωτοι πάνω από ένα χρόνο. Διαδήλωναν κάθε Τετάρτη, αλλά κανείς δεν τους έδινε σημασία”, είπε ο Inzko και πρόσθεσε ότι η τωρινή κατάσταση στη Βοσνία είναι η χειρότερη από το 1995.

Η Κυριακή είναι η πέμπτη μέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη. Οι ντόπιοι διαμαρτύρονται για την υψηλή ανεργία, την κραυγαλέα διαφθορά και την έλλειψη οικονομικής και πολιτικής προόδου.

Πηγή: Novite
Μτφρ.: Lenin Reloaded δες και σχόλια εκεί.

Λίγο περίεργη αυτή η σπουδή για στρατιωτική επέμβαση, και μάλιστα με δήλωση του επίσημου, του Υπάτου, του κυρ Βαλεντίνου δεν νομίζετε;

Καθόλου! Follow the money…

1.6 δις ευρώ ή 26% των ξένων επενδύσεων στην Βοσνία, που συνολικά ξεπερνούν τα 6 δις ευρώ, είναι αυστριακά κεφάλαια. Αυτό αναφέρεται στο παρακάτω κείμενο ημερομηνίας 19/06/2011:

Records of Foreign Investments Promotion Agency of BiH (FIPA) recently showed that Austria is the leading country to invest in Bosnia and Herzegovina, Fars news agency reported.

According to FIPA data, total foreign investments amounts to €6,152 million, and Austria has invested €1,621 million which comprise 26.3% of total foreign investments.
(πηγή)

Το 2011 η έκθεση των αυστριακών τραπεζών σε διεθνή δάνεια και επενδύσεις ήταν στο 134% του ΑΕΠ της χώρας τους (380 δις ευρώ), τα 2/3 των οποίων (250 δις ευρώ) στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ενώ το 20% των συνολικών δανείων που χορηγήθηκαν σε αυτές τις χώρες (και στα νοικοκυριά τους) ήταν από αυστριακές τράπεζες:

Austrian banks today hold a market share of almost 20 percent in Central and Eastern European countries. Austrian banks’ total international exposure in the first quarter of 2011 was 380 billion euros, or 134 percent of its GDP. […] Two-thirds of Austria’s exposure is concentrated in Central and Eastern Europe, with its largest claims in the Czech Republic, Romania, Hungary, Croatia and Slovakia.
(πηγή)

Τον Ιανουάριο του 2012 η πιστοληπτική ικανότητα της Αυστρίας υποβαθμίζεται από την Standard & Poors (ονόματα που διαλέγουν οι κηφήνες ε;) με αρνητικές προοπτικές. Ενας από τους λόγους ήταν και η έκθεση της χώρας σε αυτά τα χρέη που στο μεταξύ άρχισαν να γίνονται επισφαλή (πηγή). Ενώ ένα χρόνο μετά μόνο η προοπτική διορθώνεται σε “σταθερή” (πηγή).

Σημειώστε ότι τα 2/3 των δανείων που χορήγησαν οι Αυστριακές τράπεζες σε νοικοκυριά στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν ήταν σε τοπικό νόμισμα αλλά σε “σκληρό”, διεθνές, π.χ. ευρώ, ελβετικό φράγκο ή ακόμα και ιαπωνικό γεν.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι οι καρχαρίες αστοί να κατασπαράξουν τον ανέμελο μικροαστό που πίστεψε ότι το αόρατο χέρι, σύλληψης Ανδαμ Σμιθ, βρίσκεται εκεί για να προστατεύει τον μικροαστικό του μικρόκοσμο. Αυτοί όμως που πήραν στεγαστικά, κυρίως, δάνεια σε εξωτικά νομίσματα πριν χάσουν το σπίτι τους διδάχτηκαν και κάτι, ότι δηλαδή οι νομισματικές ισοτιμίες αλλάζουν και προς τα πάνω και προς τα κάτω. Στην Ουγγαρία, τα τελευταία έξι χρόνια το τοπικό νόμισμα έχασε 25% της αξίας του σε σχέση με το ευρώ. Συγκεκριμένα, το 2008, 225 φιορίνια αγόραζαν 1 ευρώ ενώ σήμερα χρειάζονται 308 (πηγή).

Αυτό κάνει την δόση μα και το ολικό χρέος των νοικοκυριών σε αυτές τις χώρες ανάλογα ακριβότερα.

Customers learned at their own cost that, yes, currencies can move” said Laszlo Olah, president of the Hungarian Venture Capital Association (πηγή). Το φαγητό τους οι καρχαρίες το λένε τώρα “Customers”.

Το 2010, στην Ουγγαρία ψηφίστηκε ένας νόμος, για να βοηθήσει δήθεν τα θύματα. Ο νόμος αυτός ορίζει για δάνεια σε ξένο νόμισμα μια “δίκαιη” ισοτιμία – λίγο-πολύ, αυτή που ίσχυε το 2008 – του τοπικού νομίσματος με ευρώ (στα 250) και ελβετικό φράγκο (στα 180) ανεξάρτητα από την καθημερινή, “πραγματική” ισοτιμία που επιβάλλει η “αγορά”. Απαραίτητη προϋπόθεση οι δανειολήπτες να πλήρωναν το χρέος τους στο ακέραιο, σε μία δόση, μέχρι το τέλος του 2011. Μόνο που δεν μπορούσαν όλοι να το κάνουν αυτό βέβαια, αλλά μόνο οι πλούσιοι και αυτοί που είχαν πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό.

Με αυτή την ρύθμιση οι δανειστές, κύρια αυστριακές τράπεζες, δηλαδή οι φορολογούμενοι που τις ανακεφαλαίωσαν, επωμίσθηκαν τις ζημιές από τον καταποντισμό του φιορινιού, που ανέρχονται σε πολλά δισεκατομύρια ευρώ (περισσότερα εδώ). Ενώ οι Ούγγροι εργαζόμενοι επωμίσθηκαν τα βάρη μιας εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή την μείωση των μισθών τους χωρίς πολλά πολλά, πεπεισμένοι ότι το Κράτος Του Κεφαλαίου κάνει τα πάντα για να τους βοηθήσει, βάζοντας τα ακόμα και με τοκογλύφους.

Τοπικό, ουγγρικό Κεφάλαιο εναντίον διεθνούς Κεφαλαίου: σημειώσατε 1, με την βόηθεια του Κράτους Του. Και ο Φτωχός, Ούγγρος ή ξένος, στη μοίρα του.

Οι δε Βόσνιοι εργαζόμενοι, μετά το κύμα ιδιωτικοποιήσεων που έγινε στην χώρα με ξένα κεφάλαια, είναι απλήρωτοι για τουλάχιστον ένα χρόνο ενώ κινδυνεύουν να χάσουν και από την σύνταξη τους αφού οι ιδιώτες εργοδότες τους δεν τους βάζουν εισφορές. Εδώ ας θυμηθούμε και τις ταραχές στην Ρουμανία.

Πιστεύω ότι η απειλή επέμβασης του Ευρωπαϊκού μας στρατού στην Βοσνία από υψηλόβαθμα χείλη έχει δύο βασικούς αποδέκτες:

  1. Τους “οίκους αξιολόγησης” πιστοληπτικής ικανότητας, “κάνουμε ότι μπορούμε!“, σαν να τους λέει, “Και κόσμο θα σφάξουμε για να διαφυλάξουμε τις επενδύσεις που έκαναν οι τραπεζίτες μας σε διάφορες χώρες. Οι επενδύσεις μας θα συνεχίσουν να απομυζούν και να φέρνουν παραδάκι στις χώρες μας, για αυτό και εσείς μην μας υποβαθμίσετε άλλο. Εξάλλου, βλέπετε ότι η ΕΕ συμμετέχει ενεργά πλέον σε πολλές τέτοιες ιμπεριαλιστικές αποστολές: Κεντροαφρικανή Δημοκρατία, Λιβύη, Συρία κ.ο.κ.“.
  2. Tις ελίτ του ντόπιου Κεφαλαίου, π.χ. της Ουγγαρίας, που κάποιες φορές δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του Διεθνούς Κεφαλαίου, ωσάν να τους λέει “Εχετε θυμώσει τον Νονό με τις πράξεις σας. Ανήκετε στην μεγάλη και άγια Οικογένεια μας, σας κάναμε την χάρη δηλαδή. Σας δώσαμε τα φιλέτα των παρθένων ανατολικών περιοχών για διαχείριση και εσείς τώρα σηκώσατε μπαϊράκι δικό σας; Με τις πράξεις σας έχετε πληγώσει τον Νονό. Μα, ο Νονός έχει άσσους στο μανίκι του πολλούς …“.

Ο κυρ Βαλεντίνος, άριστος διεκπαιρεωτής των εντολών του Κεφαλαίου, χειρίστηκε και αυτή την υπόθεση με επιτυχία.

Ενώ εγώ ένα κατάλαβα, ότι η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μας πουλούσαν εδώ και δεκαετίες απέχει παρασάγγας από το σημερινό Ιμπεριαλιστικό μόρφωμα που ζούμε στο πετσί μας. Εγινα συνένοχος σε πολεμικά και οικονομικά εγκλήματα της Διεθνούς του Κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων άλλων χωρών. Αυτό για μένα δεν είναι ανεχτό.

Αφιερωμένο εξαιρετικά στους Κουρεμένους Φιλόλογους των σχολικών μου χρόνων που με υποχρέωσαν να γράψω άπειρες εκθέσεις για την ιδέα της Ευρωπαϊκής ένωσης: Ασφαλές λιμάνι για την Κύπρο η ΕΕ; Οικονομική ανάπτυξη; Πολιτισμός και Περιβάλλον; Ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα;

Τίποτε απο όλα αυτά αγαπητέ πλην αξιοθρήνητε Κάντορεκ. Επεσες σε όλα έξω.

Πηγή.

http://topronomiotouftwxou.wordpress.com/2014/02/16/follow-the-money-3/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s