Αναλυτές προειδοποιούν: Δεν θα σώσει η Γερμανία την Ε.Ε. από τη κρίση -Η οικονομία της δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται


Γερμανια

Από το ξεκίνημα της κρίσης, η γερμανική οικονομία θεωρείται ως η ισχυρότερη στην ευρωζώνη. Παρά τα εντυπωσιακά μεγέθη που παρουσιάζει, όμως, η κατάσταση της χώρας ηγέτιδας της Ε.Ε. δεν είναι τόσο υγιής όσο φαίνεται, αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του ο καθηγητής στο ESCP Europe Business School, Terence Tse.

Στην ανάλυση του επισημαίνει αφενός ότι τα επίπεδα εσωτερικών επενδύσεων είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αφετέρου ότι οι δημογραφικές τάσεις ενδεχομένως να εμποδίσουν την όποια μελλοντική ανάπτυξη, τέλος ότι αντί η Ε.Ε. να στηρίζεται στη Γερμανία για τη διάσωσή της από την κρίση, θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται ως πιο παραγωγική λύση το πώς θα βοηθήσει τις χώρες της περιφέρειας (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) να ορθοποδήσουν από μόνες τους.

Δίχως αμφιβολία, μία ματιά στα βασικά μεγέθη της γερμανικής οικονομίας (παραγωγικότητα, ποσοστά ανεργίας κ.ο.κ.) εκ πρώτης όψεως αρκεί για να δικαιολογήσει την οικονομική και πολιτική ισχύ της Γερμανίας. Ωστόσο, πρόκειται για στοιχεία παραπλανητικά που συγκαλύπτουν τις αδυναμίες της.

Ένα τέτοιο μελανό σημείο της κατάστασής της είναι λόγου χάρη ο τομέας των εξαγωγών: παρά το γεγονός ότι τα γερμανικά προϊόντα έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά, λειτουργώντας έτσι εις βάρος της ανάκαμψης των χωρών σε κρίση, ωστόσο η ίδια αυτή κρίση έχει αναγκάσει τις «πληγωμένες» ευρωπαϊκές χώρες να παράξουν και να εξαγάγουν φτηνότερα και άρα πιο ανταγωνιστικά προϊόντα που, σε βάθος χρόνου, είναι σε θέση να υποσκελίσουν τα αντίστοιχα γερμανικά, επηρεάζοντας τον τομέα εξαγωγών της.

Πράγματι, τα μεγάλα εξαγωγικά μεγέθη της Γερμανίας ουσιαστικά δείχνουν την αδυναμία της παρά την δύναμή της: δεν επενδύει όσο θα όφειλε για να διασφαλίσει την ισχύ της. Οι τρέχουσες επενδύσεις της χώρας αντιστοιχούν μονάχα στο 17% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, τη στιγμή που χώρες σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, επενδύουν περισσότερο στο εσωτερικό των χωρών τους. Απεναντίας, η Γερμανία χαρακτηρίζεται από χρόνια ανεπαρκή επένδυση στον τομέα της ενέργειας, των μεταφορών, των υποδομών και της εκπαίδευσης.

Το γεγονός ότι η Γερμανία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουμε σημαίνει ότι ίσως δεν είναι ικανή να σηκώσει τα οικονομικά βάρη της Ε.Ε. και ότι σε λάθος σωτήρα έχουμε αποθέσει τις ελπίδες μας.

ΓΙ’ αυτό το λόγο, ενδείκνυται και επιβάλλεται να βρεθούν άλλοι πιο παραγωγικοί τρόποι επίλυσης της ευρωζωνικής κρίσης: τρόποι που δεν προϋποθέτουν τη Γερμανία σε ρόλο σωτήρα.

Διότι, τώρα η Γερμανία τα πηγαίνει καλά, κάτι που ίσως δεν συνεχίσει να συμβαίνει στο μέλλον…

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

5 comments on “Αναλυτές προειδοποιούν: Δεν θα σώσει η Γερμανία την Ε.Ε. από τη κρίση -Η οικονομία της δεν είναι τόσο ισχυρή όσο φαίνεται

 1. Ο/Η Kimwn λέει:

  Να το ξαναγράψουμε κι εδώ διότι η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως (και παθήσεως)

  Η ζάντα της bmw τρώγεται ??????????????????

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Θα τρώνε τα φωτοβολταϊκά…

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Θα τρώνε τα φωτοβολταϊκά…

    ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΤΑΝ βγάζει ήλιο…

    Η ζάντα της bmw τρώγεται ??????????????????
    Η απάντηση είναι
    Με΄λίγο ταμπάσκο και ΜΠΟΛΙΚΗ ΠΕΙΝΑ κάτι γίνεται…

  • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

   Δυστυχώς για εμάς, αυτοί που δεν διαθέτουν ενέργειακούς πόρους κατάφεραν να μας βάλουν στο χέρι, αντί να είναι του χεριού μας, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Κάτι άλλο θα βάλουν στο χέρι ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s