Αλαφούζοι – 3. Ο ρουμανικός στόλος-Αλαφούζοι 4. Κόντρα και φλερτ με τον Καρατζαφύρερ


Στο σημείο αυτό πρέπει να παρακαλέσω τον αναγνώστη να εντείνει την προσοχή του γιατί θα μπούμε σε λαβύρινθους.Βρισκόμαστε στις αρχές τής τελευταίας δεκαετίας του περασμένου αιώνα, εποχή κατά την οποία η καπιταλιστική αντεπανάσταση βρίσκεται στο φόρτε της και ο σοσιαλισμός ηττάται σε όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη τής υφηλίου. Το διεθνές κεφάλαιο, δίχως αντίπαλο πια, εφορμά και σκυλεύει ανυπολόγιστης αξίας δημόσιες περιουσίες, οι οποίες χτίζονταν από τους λαούς επί μακρά σειρά ετών. Μια ιδέα του τι έγινε τότε πήραμε όταν μιλούσαμε για την Σοβιετική Ένωση στην σειρά «Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού» (σημειώματα 39-41). Παρόμοιες καταστάσεις έζησαν όλες οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ανάμεσά τους κι η Ρουμανία.

Η πτώση τού σοσιαλισμού, λοιπόν, βρήκε την Ρουμανία με έναν πανίσχυρο εμπορικό στόλο (κατείχε την 9η θέση παγκοσμίως), ο οποίος αριθμούσε 310 πλοία ενώ άλλα 70 πλοία βρίσκονταν υπό κατασκευή σε διάφορα ναυπηγεία. Έτσι, είναι λογικό το γεγονός ότι αυτός ο στόλος έκανε πολλά μάτια να τον προσέξουν και πολλά σάλια να τρέξουν για πάρτη του. Όπως είναι επίσης λογικό το ότι η ρουμανική κυβέρνηση (όπως κάθε καπιταλιστική κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της) απέκτησε μια ξαφνική επιθυμία να ξεπουλήσει ως και το τελευταίο κουπί.

Το πρώτο πράγμα που έκαναν προς αυτή την κατεύθυνση οι ρουμάνοι αξιωματούχοι ήταν να αφήσουν αυτόν τον στόλο να καταρρεύσει, κόβοντας κάθε κονδύλι για την συντήρησή του. Μέσα σε λίγους μήνες, τα ρουμανικά λιμάνια γέμισαν αγκυροβολημένα πλοία που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν λόγω προβλημάτων. Κάτοπιν, όταν η απαξίωση του στόλου έφτασε σε επιθυμητά επίπεδα, μπήκε μπροστά η διαδικασία ξεπουλήματός του.

Επί σοσιαλισμού, τα ρουμανικά πλοία διαχειρίζονταν από την κρατική εταιρεία Navrom. Επειδή εταιρείες τόσο μεγάλου μεγέθους είναι ευνόητο πως δεν μπορούν εύκολα να πουληθούν, η κυβέρνηση αποφάσισε να την «σπάσει» στα τρία, δημιουργώντας από τα σπλάγχνα τής Navrom την Romlin και την Petromin. (Παρένθεση: Αν η ιστορία σάς θυμίζει την δική μας ΔΕΗ, καλώς κάνει και σας την θυμίζει. Κλείνει η παρένθεση.) Αν κι έχω πολλά να πω και για την Navrom και για την Romline (π.χ. πρώτη δουλειά τής «νέας» Navrom ήταν να πουλήσει 24 πλοία για παλιοσίδερα!)(*), ας περιοριστούμε στην Petromin για να μη ξεστρατίσει η κουβέντα.

Στην Petromin, λοιπόν, μεταβιβάστηκαν 89 πλοία πετρελαίου και μεταλλευμάτων. Όμως, πριν προλάβει καλά-καλά να ξεκινήσει την δράση της η νέα εταιρεία, Βακαρόιου (πρωθυπουργός) και Τεοντόρου (υπουργός μεταφορών) άρχισαν να κάνουν βούκινο ότι η Petromin πάει καρφί για πτώχευση, οπότε το δημόσιο συμφέρον επιτάσσει την άμεση πώλησή της. Τότε, τελείως ξαφνικά και αναπάντεχα, εμφανίζονται από το πουθενά κάποιοι έλληνες επενδυτές διατεθειμένοι να βάλουν λεφτά για να κάνουν κοινοπραξίες με την -υποτίθεται παραπαίουσα- Petromin. Φυσικά, αυτοί οι έλληνες επενδυτές θα έβαζαν τα λεφτά τους μέσω κάποιων εταιρειών τους, οι οποίες είχαν την έδρα τους σε άλλους τόπους κι όχι σε τούτην εδώ την ψωροκώσταινα.

Τον μεσάζοντα ανάμεσα στο ρουμανικό κράτος και τους έλληνες λεφτάδες για να στηθεί όλο αυτό το αλισβερίσι, τον έκανε μια από τις πιο σκοτεινές φυσιογνωμίες εκείνης της εποχής. Ήταν ο εξ απορρήτων σύμβουλος και άνθρωπος ειδικών αποστολών τού τότε πρωθυπουργού Μητσοτάκη, ο στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης. Η όλη ιστορία θυμίζει μυθιστόρημα κατασκοπείας και ίσως κάποτε αναφερθούμε με λεπτομέρειες σ’ αυτήν, όμως για την ώρα ας κρατήσουμε το ζουμί. Και το ζουμί είναι πως η πρώτη κοινοπραξία που στήθηκε με την συμβολή τού Γρυλλάκη ήταν η «Forum Maritime – Petromin», όπου η Forum Maritime ήταν εταιρεία συμφερόντων τού έλληνα εφοπλιστή Στέλιου Κατούνη. Δεύτερη στην σειρά ήταν η κοινοπραξία «Petromin – Minerva». H Minerva ήταν μια εταιρεία στην οποία ανήκε η εταιρεία Ermis Maritime, η οποία ανήκε στον Γιάννη Αλαφούζο.

Ξαναπιάσαμε το νήμα που μας συνδέει με το αλαφουζαίηκο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βγήκαμε από τον λαβύρινθο. Χρειάζεται υπομονή γιατί έχουμε δρόμο μπροστά μας.

(*) Να ένα μικρό δείγμα από το μεγάλο φαγοπότι: Στις 23 Φεβρουαρίου 2000 η γνωστή εταιρεία συμβούλων Pricewaterhouse Cooper, ενεργώντας ως εκκαθαριστής τής Navrom, πούλησε μονοκοπανιά έξι πλοία αντί συνολικού τιμήματος 1,44 εκατ. δολλαρίων, δηλαδή όσο κάνει ένα υπερπολυτελές αυτοκίνητο ή μια πολυτελής μαιζονέτα. Εκείνη την εποχή, από τον τεράστιο στόλο των 320 πλοίων τού 1990, είχαν απομείνει στην Navrom λιγώτερα από 20 πλοία. Σύμφωνα με την Pricewaterhouse Cooper, το ξεπούλημα του εμπορικού της στόλου συσσώρευσε στην Ρουμανία ζημιές πάνω από 300 δισ. λέι (περ. 67 δισ. ευρώ)

 

Αλαφούζοι – 4. Κόντρα και φλερτ με τον Καρατζαφύρερ

Λέγαμε χτες ότι οι Αλαφούζοι έβαλαν στο μάτι τον ρουμανικό στόλο, ο οποίος ξεπουλιόταν από την πουλημένη «δημοκρατική» κυβέρνηση της μετακομμουνιστικής Ρουμανίας. Πριν συνεχίσουμε με τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες τής ιστορίας, ας κάνουμε ένα διάλειμμα για να γελάσουμε λιγάκι. Δηλαδή, όχι και λιγάκι. Με την ψυχή μας θα γελάσουμε.

Πάμε πίσω, στο 2011. Ο αρχικωλοτούμπας τής συγχρονης πολιτικής μας ιστορίας, ο Καρατζαφύρερ, έχει στην μπούκα το αλαφουζαίηκο επειδή οι μηντιάδες τού Φαλήρου τα χώνουν στον ΛαΟΣ, τόσο μέσα από την Καθημερινή όσο και μέσα από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες του Σκάι. Μάλιστα δε, το τότε πρωτοπαλλήκαρο του Καρατζαφύρερ, ο Άδωνις, πνέει μένεα κατά τής «Ελληνοφρένειας», η οποία τον ξεσκίζει σχεδόν καθημερινά.

Στις 1 Φεβρουαρίου 2011, λοιπόν, ο ίδιος ο Καρατζαφύρερ, μέσα από την προσωπική του τηλεοπτική εκπομπή στο ΤηλεΆστυ, επιτίθεται με δριμύτητα κατά των Αλαφούζων και των μέσων τους, για πατριωτικούς δήθεν λόγους. Στο απόσπασμα που ακολουθεί, προσέξτε τον Καρατζαφέρη να λέει ότι «αυτό το κανάλι είναι προϊόν πονηράς αγοραπωλησίας», να χαρακτηρίζει τον Σκάι ως «προδοτικό κανάλι» και να ρίχνει μπηχτές για «καράβια από την Ρουμανία πώς ήρθαν εδώ και έγιναν ελληνικά»:

 
Η κόντρα τού Καρατζαφύρερ με το αλαφουζαίηκο ξεσπάει σχεδόν ταυτόχρονα με την όξυνση της κόντρας ανάμεσα στο αλαφουζαίηκο και τον Γιώργο Κουρή, το γνωστό φυντάνι τής Αυριανής, τουΆλτερ και του Κόντρα. Είναι η εποχή που το ΕΣΡ αξιοποιεί μια χαζή αφορμή και επιχειρεί να κλείσει τοΚόντρα. Οι Αλαφούζοι, επικροτούν την απόφαση του ΕΣΡ και αυτό κάνει τον Κουρή να βγεί στα κεραμίδια. Όπου «κεραμίδια», η εκπομπή τού Τέρενς «ανεξάρτητου έλληνα» Κουίκ στο Κόντρα (πού αλλού;). Στο παρακάτω απόσπασμα προσέξτε πόσο ωμά μιλάει ο Κουρής για τις «δουλειές» των Αλαφούζων («βούτηξε τον στόλο τής Ρουμανίας»!):

 
Προσέξτε τώρα δυο ημερομηνίες: την Τρίτη 1/2/2011 βγαίνει η εκπομπή τού Καρατζαφέρη στην οποία αναφερθήκαμε και το Σάββατο 5/2/2011 ο Καρατζαφέρης ταξιδεύει στην Ρουμανία. Την Δευτέρα στις 8 του μηνός, το Έθνος έχει στα «ψιλά» την εξής ειδησούλα««Μυστική» αποστολή στο Βουκουρέστι πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης. Πήγε με… τραγιάσκα και έφυγε με DVD!». Και συμπληρώνει: «Σαν «πράκτωρ 007», με μαύρο πανωφόρι και δερμάτινη τραγιάσκα, ο Γ. Καρατζαφέρης ταξίδεψε το πρωί του Σαββάτου για τη Ρουμανία. Στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου τον περίμενε ένας κουστουμαρισμένος εξηντάρης, με χλωμό πρόσωπο και μαύρα γυαλιά, που αυτός κι αν έμοιαζε με πραγματικό πράκτορα! Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέλυσε στο ξενοδοχείο Marriott, όπου στην πριβέ τραπεζαρία γευμάτισε με τον «σκοτεινό» εξηντάρη και δύο άλλους κύριους με παραφουσκωμένα σακάκια, δείγμα ότι οπλοφορούσαν. Βγαίνοντας, ο Γ. Καρατζαφέρης κρατούσε δύο DVD. Προφανώς ετοιμάζεται για… πόλεμο ο αρχηγός του ΛΑΟΣ. Με ποιον άραγε;…».Τελικά, όντως βρήκε DVD ο Καρατζαφύρερ στο Βουκουρέστι ή μπλοφάριζε; Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Πάντως, το μόνο που ξέρουμε είναι ότι στις 10 Μαρτίου ο Σκάι βγάζει στον αέρα μια δημοσκόπηση, η οποία δείχνει «εκρηκτική άνοδο» του ΛαΟΣ με ποσοστό κοντά στο 10% και τον ίδιο τον Καρατζαφέρη ως δημοφιλέστερο πολιτικό αρχηγό (!) ενώ την επόμενη μέρα, 11 Μαρτίου, ο «έγκριτος» και «αδέσμευτος» δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς δημοσιεύει στην Καθημερινή μια «περισπούδαστη» πολιτική ανάλυση με τον εκκωφαντικό τίτλο «Γιατί ανεβαίνει ο ΛαΟΣ;».

Αν μέχρις εδώ χαμογελάσατε, τώρα ετοιμαστείτε να ξεκαρδιστείτε.

Δυο μέρες αργότερα, στις 13 Μαρτίου, η εφημερίδα Το Παρόν δημοσιεύει ένα άρθρο με υπέρτιτλο«Το εκδοτικό και οικονομικό κατεστημένο σε δράση» και τίτλο «Στήνουν γκάλοπ για να σύρουν τον Σαμαρά σε κυβέρνηση συνεργασίας». Στο άρθρο αυτό, εκτός από τις αλαφουζαίηκες γελοιότητες της προηγούμενης παραγράφου, αναφέρονται και τα εξής: «Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο τελευταίος (ενν.: ο Καρατζαφέρης) έχει κληθεί σε γεύμα από τον ιδιοκτήτη του εκδοτικού συγκροτήματος κ. Αλαφούζο, για να… βρέξουν με σαμπάνια τη «δημοσκοπική έκρηξη» του ΛΑΟΣ και ενδεχομένως να μιλήσουν για τα μελλοντικά (κοινά) τους σχέδια».

Μη μπορώντας να αντέξει την πρόκληση, αντέδρασε αμέσως με άρθρο του στον ιστοτόπο Antinews ο ακροδεξιών πολιτικών πεποιθήσεων σύμβουλος του Σαμαρά, ο Φελλός Κρανιδιώτης, ο οποίος χαρακτήρισε με αχαρακτήριστους χαρακτηρισμούς τα αλαφουζαίηκα μουμουέ και τους συντελεστές τους. Πριν προλάβει σχεδόν να ανεβάσει το άρθρο του ο Φαήλος, ήρθε η οργισμένη αντίδραση του Καρατζαφέρη και, μάλιστα, από του βήματος της βουλής! Ω ρε και τί δεν είπε ο αρχικωλοτούμπας, προκειμένου να υπερασπιστεί την Καθημερινή και τον Σκάι, δηλαδή δυο μέσα που μόλις ενάμιση μήνα πριν έθαβε και εναντίον των οποίων είχε κηρύξει τον πόλεμο! Απολαύστε τον να «αγανακτεί» επειδή ο Φαήλος χαρακτήρισε την Καθημερινή ως «φυλλάδα» και τον Σκάι ως «παπαγαλάκι»:

Αρκετά γελάσαμε με την «αδέκαστη», «ανεξάρτητη» και «ανυπότακτη» δημοσιογραφία, η οποία θέλει να αποτελεί και τον κεντρικό στύλο τής δημοκρατίας -τρομάρα τους και της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας. Είναι καιρός να δούμε τί μπορεί να περιείχαν εις βάρος τού αλαφουζαίηκου τα dvd που έφερε -αν έφερε- μαζί του ο Καρατζαφύρερ από το Βουκουρέστι. Υπομονή ως αύριο.

 Πηγή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s