Τα σουβλατζίδικα, ως εχθροί της ανάπτυξης…


Ο κόσμος προσπαθώντας να ξεπεράσει την κρίση και να δει το ΑΕΠ του να ξεφεύγει από το αναιμικό τίποτα προς κάτι που να θυμίζει μετάβαση σε καλύτερες εποχές, ομνύει στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα που θα αναλάβει να την υλοποιήσει.
Παρ’ όλες τις επικλήσεις στη χάρη της, παρ’ όλες τις παραινέσεις στα χειμαζόμενα κράτη να κάνουν επιτέλους κάτι  για να την βγάλουν από την τρύπα της, παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις ότι χωρίς καινοτομία αποκλείεται να ανακάμψουμε, η καινοτομία παραμένει άφαντη. Κι εδώ, δεν μιλάμε απλά για κάποιο μασκάρεμα του παλιού που μπορεί να περάσει για καινούργιο και έτσι να την κουτσοβγάλουμε. Μπορεί αυτό να ισχύει για μάς, αλλά πρόβλημα ανάπτυξης έχουν και οι πάλαι ποτέ ισχυρές οικονομίες που δεν μπορούν πλέον να μπαλώνονται με ψευτοπράγματα.
Η τελευταία μεγάλη καινοτομία που έβαλε τον πλανήτη σε κατάσταση τούρμπο ήταν η ανακάλυψη ότι η μόχλευση, η αέναη γέννηση του χρήματος, θα μπορούσε να γενικευτεί, να φύγει από τους κλειστούς κύκλους των ειδικών του χρήματος, με λίγα λόγια να «εκδημοκρατιστεί»  και να διαχυθεί σε κάθε μικρή ή μεγάλη γωνιά. Βγάζοντας το χρήμα σε discount ο πλανήτης γνώρισε πρωτόγνωρες στιγμές ευημερίας, μέχρι τη στιγμή που μια γιγάντια σκούπα άρχισε να το μαζεύει πίσω, δυστυχώς από δικαίους και αδίκους.
Περιμένοντας λοιπόν τη μεγάλη ιδέα, που θα ξαναδώσει κίνηση στο χρήμα ώστε να αρχίσει πάλι να πολλαπλασιάζεται, βλέπουμε τα λόγια και τις ευχές να περισσεύουν. Κυρίως στα μέρη μας, όταν ουδέποτε είχαμε καλές σχέσεις, ακόμα και στις καλές μέρες, ούτε με την υγιή όπως λέγεται επιχειρηματικότητα, ούτε με ερευνητικές πολιτικές, δημόσιες και ιδιωτικές. Μπορεί η δυσφορία για το αναποτελεσματικό παραγωγικό μας μοντέλο να ξεχύνεται απ’ όλες τις μεριές, μπορεί να ακούγεται από πάσα κατεύθυνση, δεξιά και αριστερή, η αναγκαιότητα ανάταξής του, (κοινοτοπίες τελικά που από την τόση επανάληψη προσπερνάνε το αυτί χωρίς να το αγγίζουν), αλλά από πουθενά δεν έρχεται κάποιο συμπαγές σχέδιο για το πώς θα μοιάζει αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο και για το ποια βήματα θα πρέπει να κάνουμε για να του δώσουμε ζωή.
Αυτά φαίνεται είναι ψιλά γράμματα, που δεν χρειάζεται να πολυνοιαστούμε, όταν έχουμε ανακαλύψει και σημαδέψει με το δάχτυλο τους Φταίχτες και τους Ανάξιους, αυτούς δηλαδή που καθηλώνουν το παραγωγικό μας μοντέλο στην αναποτελεσματικότητα και την εσωστρέφεια, αυτούς που διακορεύουν την ύψιστη επιχειρηματική αξία, δηλαδή το ρίσκο. Και δεν είναι άλλοι από τους όψιμους επιχειρηματίες που αντί να επενδύουν στα διαστημικά συστήματα και τη ρομποτική, στη νανοτεχνολογία και τα φωτονικά, βάζουν τα χρήματά τους στις καφετέριες, στα σουβλατζίδικα και στους φούρνους, διότι άκουσον άκουσον, αυτές οι επενδύσεις επιβραβεύουν περισσότερο και συντομότερα.
Θα ήταν όμως λιγότερο αλαζόνες οι όψιμοι αυτοί επικριτές αν στοχάζονταν για λίγο ποιοι είναι αυτοί που επενδύουν σε καφετέριες, σουβλατζίδικα και φούρνους:
Είναι αυτοί που στα πενήντα τους βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά και με λίγα χρήματα στο στρώμα ή την τράπεζα, δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι οποίοι συνεταιριζόμενοι δυο-δυο, τρεις-τρεις αποφάσισαν πρωτίστως για να επιβιώσουν, να ανοιχτούν σε τομείς που είχαν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να τους γλιτώσουν από την πείνα και στα γρήγορα.
Ας στρέψουν  λοιπόν αλλού τα βέλη τους, κι ας αφήσουν τους ανθρώπους αυτούς στις αγωνίες τους.
Πηγή.

12 comments on “Τα σουβλατζίδικα, ως εχθροί της ανάπτυξης…

 1. Ο/Η Kimwn λέει:

  Μπίζνες και επενδύσεις θέλετε ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕε

  Ορίστε…

  http://papatzides.blogspot.com/2009/10/o_06.html%2B%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82+%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%BF%CE%B9+%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF&gbv=2&ct=clnk

  O «μαστροπός φούρναρης» , το ΑΛ ΚΑΤΡΑΖ της Συγγρού , οι εκπτώσεις σε αστυνομικό τμήμα , και το εξώδικο στην ΕΛ.ΑΣ

  http://www.zougla.gr/greece/article/kseplene-mavro-xrima-o-idioktitis-fournon-ke-striptizadikon-pou-anazitite%2B%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82+%CF%86%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%BF%CE%B9+%CE%A7%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF&gbv=2&ct=clnk
  Ξέπλενε μαύρο χρήμα ο ιδιοκτήτης φούρνων και στριπτιζάδικων που αναζητείται

  http://www.newmoney.gr/article/25989/o-vasilias-toy-striptiz-egine-aytokratoras-toy-horiatikoy
  Ο «βασιλιάς του στριπτίζ» έγινε αυτοκράτορας του «χωριάτικου

  • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

   Καλημέρα Κίμωνα

   πολλές οι περιπτώσεις που το μαύρο χρήμα ξεπλύθηκε σε νομιμοφανείς επιχειρήσεις είτε προκαλώντας ζημιά στους κλάδους που έπεσε, είτε υγιή ανταγωνισμό. Ζημιά με την έννοια ότι οι νόμιμοι επιχειρηματίες στους κλάδους αυτούς βρέθηκαν ξαφνικά σε αδυναμία να μπορούν να ανταγωνιστούν τους «αλεξιπτωτιστές» καθώς οι δεύτεροι δεν είχαν σκοπό μέσα από τη νέα μορφή επιχειρήσεων να επιβιώσουν, παρά μόνο να ξεπλύνουν το μαύρο χρήμα τους, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα.

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Καλή σου μέρα Γιάννη.
    Ότι όντως δεν μπορούν σουβλατζίδικα και καφετέριες να φέρουν μεγάλη ανάπτυξη είναι αλήθεια.
    Αλλά έστω κι έτσι υπάρχει μία κάποια κίνηση στην «αγορά», που είναι ΥΠΕΡαπαραίτητη στην οικονομία.
    Τώρα το αν θα καταντήσουμε σερβιτόροι των γερμανών είναι μία άλλη ιστορία…
    Επίσης να μην κατηγορούμε την μαύρη οικονομία, ΕΙΔΙΚΑ την μικρή (και ας μην φανώ ότι είμαι υπέρ της φοροδιαφυγής), διότι ΚΑΤΑ’ΕΜΕ η παραοικονομία (και ο τουρισμός) μας κρατάει «ζωντανούς» μετά από 6 χρόνια ΤΑΧΑΜΟΥ ύφεσης

    • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

     Κίμωνα σίγουρα είναι διαφορετικό η φοροδιαφυγή προς επιβίωση με τη φοροδιαφυγή προς πλουτισμό αλλά με το ξέπλυμα προηγουμένως αναφέρθηκα στο μαύρο χρήμα από όπλα, ναρκωτικά, πορνεία και σέξ ώς θέαμα, κυκλώματα γύρω από νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος κλπ. Γνωρίζω προσωπικά περίπτωση καφέ σε κεντρικό σημείο των Αθηνών που πίσω του βρίσκεται χρήμα από κυκλώματα προστασίας (ίσως και άλλων «συναφών» δραστηριοτήτων). Με την περίπτωση Τσοχατζόπουλου, είδαμε πως κι εκεί το χρήμα ξεπλύθηκε μέσω της αγοράς νομίμων επιχειρήσεων (σε τιμές που οδήγησαν τους υγιείς επιχειρηματίες εκτός παιχνιδιού)

     Δεν ξέρω αν θα υπήρχαν οι σημερινοί ρυθμοί ανάπτυξης στον πλανήτη εάν δεν υπήρχε το μαύρο χρήμα από τις πηγές που ανέφερα πριν, αλλά το σίγουρο είναι ότι πετάει έξω από την αγορά όσους δεν μπορούν να ακολουθήσουν ανάλογες τακτικές και προσπαθούν με νόμιμες πηγές εσόδων να διατηρηθούν στην επιχειρηματική αγορά.

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      Άστα να πάνε , αλλίμονο σε όσους επιχειρηματίες πάνε με «τον σταυρό στο χέρι»…
      Πάντως κι εγώ με πόσες ιστορίες έχω δει και σε κάποιες εργαστεί κιόλας , απορώ εάν υπάρχει ΠΛΗΡΩΣ «υγιής» επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα…
      Θυμάμαι (ενδεικτικά μία) που με γραφεία στην Αθήνα έπαιρνε «δουλειές» στο ανατολικό Αιγαίο, μόνο από την διαφορά 18%-13% είχε ένα 5 ΠΑΑΝΤΑ στην τσέπη…
      Και δεν μιλάμε πλέον για τις εξαιρέσεις στον κανόνα…

 2. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, η μία στις τέσσερις νέα επιχείρηση, είναι στον χώρο εστίασης – καφέ.

  Προσωπικά τα βλέπω σαν κινήσεις απελπισίας αφού με δεδομένη την μείωση της αγοραστικής αξίας, η πίτα θα μοιραστεί σε ακόμα μικρότερα κομμάτια, με αποτέλεσμα έναν φαύλο κύκλο που θα οδηγήσει σταδιακά ίσως ισάριθμες επιχειρήσεις του κλάδου σε κλείσιμο.

  Μακάρι να κάνω λάθος φυσικά αλλά …

 3. Ο/Η Cristos Tsokaktsis λέει:

  Ανάπτυξη στην Ελλάδα θα μπορούμε (ενδεχομένως στο μέλλον) να ισχυρισθούμε – πως έχομεν – όταν ο παραγόμενος πλούτος του Πρωτογενή Τομέα μας, είτε αυτούσιος, είτε μεταποιημένος από τον Δευτερογενή Τομέα μας και προωθούμενος από τον Τριτογενή Τομέα μας – πέραν της επάρκειάς του εντός της ελληνικής αγοράς – πλεόναζε – σε τέτοιο βαθμό’ ώστε το πλεόνασμα να δημιουργούσε αθρόες εξαγωγές οι οποίες θα κάλυπταν το ισοζύγιο «εισαγωγών – εξαγωγών» με θετικά πρόσημα υπέρ της ελληνικής αγοράς.

  Όταν όμως για παράδειγμα εισάγουμε μονίμως χοιρινό κρέας από όμορες Βαλκανικές χώρες (αυτούσιο ή ήδη μεταποιημένο) για να το ψήσουμε και να το προσφέρουμε εν είδει μπριζόλας, μπιφτέκι, σουβλάκι και γύρου πωλώντας τα στην εσωτερική αγορά – ομολογώ πως κι αυτό ανάπτυξη λέγεται – αλλά sorry «ανάπτυξη του κώλου» …εφόσον το χρήμα φεύγει έξω και εδώ μένουν τα σκατά! …με μόνον κερδισμένο το κράτος από τον φ.π.α

  Στην πρώτη περίπτωση της πραγματικής Ανάπτυξης το χρήμα εισρέει άφθονο από τις χώρες (πελάτες) ενώ «τα σκατά» παραμένουν στις χώρες (πελάτες). Στην δεύτερη περίπτωση (ανάπτυξη του κώλου) συμβαίνει το αντίθετο.

  Άρα αναπτυγμένη χώρα κατ΄εμέ θεωρείτε η χώρα εκείνη η οποία έχει την ικανότητα να μπλοκάρει όσα περισσότερα από «τα σκατά» ετοιμαζόταν να της πασάρουν – πολύ δε περισσότερο ικανή – όταν θα είναι άξια να αντλεί το χρήμα από τις χώρες (πελάτες) μέσω της υποδομής του Πρωτογενή, Δευτερογενή, Τριτογενή Τομέα της – υποχρεώνοντας – τις άλλες χώρες (πελάτες) να παρακρατούν – για εκείνες τις ίδιες – τα σκατά τους!

  Με τόσο απλά μαθηματικά και πρακτική αριθμητική της 4ης και 5ης Δημοτικού.

  Πουφ! …Σαμαρά και Στουρνάρα πνιγήκαμε από την πολύ «ανάπτυξη του κώλου» στην Ελλάδα και σας το αναγνωρίζω!!!

  Εύγε – Άξιοι κι δυο σας!!!

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   Cristos Tsokaktsis!!!
   Καλό μεσημέρι φίλε,
   έτσι ακριβώς όπως τα γράφεις
   σωστός!!!
   😈

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Παροιμιώδεις οι προτάσεις σας και εν μέρει σωστές…
   Συμφωνώ ότι χρειάζεται ισορροπημένη ανάπτυξη μεταξύ των τριών τομέων, ΠΟΥ ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΝΝΝ ΕΧΟΥΜΕ…
   Αλλά για να υπάρχει πλήρης εικόνα δεν πρέπει να κοιτάμε ΜΟΟΟΟΝΟ τα εμπορικά ισοζύγια (που αναφέρεστε) αλλά τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών…
   Εξάλλου σε ποια χώρα (του γαλαξία) θα μπορούσε να υπάρχει αυτάρκεια πρωτογενούς τομέα όταν πέραν από τα 11 μμύρια κατοίκων, θρέφει και άλλα 4 μεταναστών και 17-18 μμύρια εποχικών τουριστών ????
   Τα παραδείγματα από την παγκόσμια οικονομία δείχνουν (¨ΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ ) ότι μεγαλύτερη ανάπτυξη, ευμάρεια κλπ έχουν κράτη με δευτερογενή τομέα αναπτυγμένο (π.χ. κίνα, γερμανία) . Επίσης χώρες εντελώς εξαρτημένες από τον τριτογενή τομέα και ΕΙΔΙΚΑ της φούσκας των τραπεζών (π.χ. ελβετία, λουξεμβούργο) παρέχουν αξιοζήλευτο επίπεδο ζωής ακόμα και εάν δεν έχουν ελάχιστο πρωτογενή τομέα…

 4. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Κίμωνα! λέω εγώ τώρα
  πρωτογενή τομέα είχαμε (τονίζω το είχαμε)
  πολύ μεγάλο από την δεκαετία του 50-60-70
  που τον καταστρέψαμε τελείως λόγο ΕΟΚ,
  και που αν είχε αναπτυχθεί σωστά όχι 10 εκατομμύρια
  μπορούσε να θρέψει αλλά και 20 εκατομμύρια ακόμα
  μην ξεχνάμε τις τεράστιες εξαγωγές στην Ευρώπη κάποτε.
  Και με πρώτες ύλες φθηνές, (Κρατικά λιπάσματα, καύσιμα,φυτοφάρμακα κλπ)
  Αλλά και αρκετά αξιόλογο δευτερογενή αν και στα σπάργανα,
  που πήγε όμως κι αυτός για βρούβες.
  Για τριτογενή δεν ξέρω,
  αυτός πάντα ήταν ο τομέας των μαφιόζων εδώ τουλάχιστον.
  😈

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Έτσι είναι κυρ Μανώλη, και επιδοτούσε η εοκ να καταστρέφουμε στις χωματερές την παραγωγή για να μην «χτυπήσουμε» π.χ. την παραγωγή των γάλλων σε κρασιά…

   Για βιομηχανία απλά θα πω ότι πέρυσι πετάξαμε από το χωριό μία τηλεόραση Μίζενς του 1983 ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΕΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΣΣΣΣΣΣ, δεν είχε σκάρτ και δεν παίρνει αποκωδικοποιητή…
   Κι από τριτογενή τομέα είχαμε, τόσος τουρισμός εκεί τον «μετράνε», ας μην θέλουμε να γίνουμε και ελβετία από τράπεζες…
   Το ζήτημα είναι ότι εδώ και 30 χρόνια οι 2 πρώτοι τομείς ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΝΕ, τυχαία έτσι…
   Μόνο συνωμοσιολόγοι λένε το αντίθετο (και κάποια πρόβατα που τώρα ξυπνάνε)…

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Ναι τον τουρισμό τον ξέχασα,
    άλλη ανοργανωσιά εκεί,
    πιο πολλούς τουρίστες από μας οι Ελβετοί
    λόγω βουνών και σκι, και μαύρων πακέτων δεν λέω.
    Βρε εμείς έπρεπε να είχαμε τουρισμό κάργα 12 μήνες τον χρόνο,
    τη ζητάς κύριε;; βουνό; θάλασσα; κάμπο, μνημεία,
    ζέστη; κρύο, λιακάδα, απ όλα έχει ο μπαχτσές
    και αμέσως έφτασε,. αλλάααα;;
    Αει σιχτίρ βαρέθηκα την φύτρα μας, είμαστε ένας λαός
    που συμπεριφέρεται σαν αόμματος και δεν βλέπει την τύφλα του.
    👿

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s