«Εδώ είμαστε ήδη όλοι νεκροί…»


TASS_Stalingrad_468(1)Πηγή φωτο: ITAR-TASS

Μαρτυρίες για τη μάχη του Στάλινγκραντ, μέσα από τα μάτια αυτών που συμμετείχαν στο κορυφαίο ιστορικό γεγονός,

που άλλαξε τον ρου του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μετά το φαγητό, στις 23 Αυγούστου, άρχισε ο μαζικός βομβαρδισμός της πόλης. Μέσα σε δύο ημέρες η πόλη είχε καταστραφεί. Πρώτα καταστράφηκε το κέντρο της πόλης, όπου έμενα. Πήγαμε στο καταφύγιο, τη δεύτερη μέρα το σπίτι μας δεν υπήρχε πλέον». (Από τις αναμνήσεις του κατοίκου του Στάλινγκραντ, Μπορίς Κριζανόβσκι).

«23 Αυγούστου. Θαυμάσια νέα. Τα στρατεύματά μας έφτασαν στον Βόλγα και κατέλαβαν ένα τμήμα της πόλης. Οι Ρώσοι έχουν μόνο δύο επιλογές: Είτε να υποχωρήσουν προς τον Βόλγα, είτε να παραδοθούν. Στην πραγματικότητα συμβαίνει κάτι που δεν μπορούσε να φανταστεί κανείς. Στα βόρεια, ο στρατός μας καταλαμβάνει την πόλη και προχωρά προς τον Βόλγα, και νότια, οι καταδικασμένες μεραρχίες εξακολουθούν να αντιστέκονται με λύσσα. Φανατισμένοι…». (Από το ημερολόγιο του γερμανού στρατιώτη, Βίλχελμ Γκόφμαν).

«21 Σεπτεμβρίου. Χθες, δύο στρατιωτικοί ήρθαν για να πιούν, εμείς τους ρωτήσαμε: “Είναι κοντά το τέλος;”. Απάντησαν, πως δεν το γνωρίζουν, και πως καμιά πόλη δεν έχει αντέξει τόσο πολύ όσο το Στάλινγκραντ. Σήμερα, συμπληρώνονται 30 ημέρες από τον πρώτο βομβαρδισμό. 30 ημέρες που δεν έχουμε βγει από το καταφύγιο». (Από το ημερολόγιο της κατοίκου του Στάλινγκραντ, Σεραφίμα Βορόνινα).

«26 Σεπτεμβρίου. Αφ’ ότου καταλάβαμε τη σιταποθήκη, οι Ρώσοι δεν σταμάτησαν να μάχονται με το ίδιο πείσμα. Δεν φαίνονται πουθενά, έχουν εγκατασταθεί στα σπίτια και στα υπόγεια, πυροβολούν από εκεί προς κάθε κατεύθυνση, ακολουθούν μεθόδους κλεφτοπόλεμου. Οι Ρώσοι έχουν σταματήσει τελείως να παραδίνονται. Ακόμη και όταν καταφέρνουμε να πιάσουμε κάποιον αιχμάλωτο, αυτός είναι θανάσιμα τραυματισμένος και δεν μπορεί να μετακινηθεί. Το Στάλινγκραντ, είναι μια κόλαση. Τυχεροί όσοι απλώς έχουν τραυματιστεί, θα πάνε στα σπίτια τους και θα γιορτάσουν τη νίκη με τις οικογένειές τους…». (Από το ημερολόγιο του γερμανού στρατιώτη, Βίλχελμ Γκόφμαν).

«Θυμάμαι που μου έλεγαν οι σύντροφοί μου στη Γαλλία: “Να λοιπόν που θα πάμε τώρα και στη Ρωσία, θα δοκιμάσουμε το κρέας αρκούδας που έχουν εκεί, και τι δεν έχουν αυτοί εκεί πέρα!”. Νόμιζαν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε τις ίδιες επιτυχίες, όπως στη Γαλλία. Η τροπή όμως που πήραν τα πράγματα ήταν ένα αληθινό σοκ για όλους μας». (Από τις αναμνήσεις του στρατιώτη πυροβολικού Χάιντς Χουν)

«25 Οκτωβρίου. Πολεμώ εδώ περισσότερο από ένα μήνα. Εξοντώνουμε καθημερινά περί τους 100 ναζί. Θα κυνηγήσουμε τους φασίστες ως το Στάλινγκραντ! Θα εκτελέσουμε τη διαταγή, θα υπερασπιστούμε τον Καύκασο!».(Από γράμμα του πολιτικού μέλους, Νικολάι Ντανίλοφ).

«30 Νοεμβρίου. Στέλνω κάποια σύντομα νέα μου. Η κατάστασή μας είναι πολύ σοβαρή. Οι Ρώσοι περικύκλωσαν το στρατιωτικό Σώμα, και βρισκόμαστε μέσα σε ένα τσουβάλι. Το Σάββατο δεχθήκαμε επίθεση, είχαμε πολλούς νεκρούς και τραυματίες. Το αίμα έτρεχε ποτάμι. Η υποχώρηση ήταν φρικτή. Τραυματίστηκε βαριά ο διοικητής μας, δεν έχουμε πλέον ούτε έναν αξιωματικό».(Από γράμμα του υπαξιωματικού Γκέοργκ Κρίνγκερ).

«1 Δεκεμβρίου. Ο καιρός είναι απαίσιος, τα αεροπλάνα με τα εφόδια δεν πετούν, παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι θα πάρουμε το Στάλινγκραντ κι αν κρατήσουμε ως το Μάρτιο, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». (Από γράμμα γερμανού στρατιώτη).

«Ήρθε και είπε: “Αντίο λοιπόν, δεν νομίζω ότι θα μείνουμε ζωντανοί…”. Με αγκάλιασε. Κανένα φιλί. Δεν χωράνε φιλιά σε έναν αποχαιρετισμό όπως αυτός». (Από τις αναμνήσεις της ασυρματίστριας Μαρία Φαουστόβα).

«26 Δεκεμβρίου. Φάγαμε όλα τα άλογα. Θα έτρωγα και γάτα, λένε ότι το κρέας της γάτας είναι νόστιμο. Οι στρατιώτες μοιάζουν με πτώματα ή υπνοβάτες, καθώς ψάχνουν κάτι να βάλουν στο στόμα τους. Δεν προσπαθούν πλέον να φυλαχτούν από τις ρωσικές βόμβες, δεν έχουν δυνάμεις να μετακινηθούν ή να κρυφτούν». (Από το ημερολόγιο του γερμανού στρατιώτη Βίλχελμ Γκόφμαν).

«Σήμερα λόγω της γιορτής βράσαμε μια γάτα».(Από το σημειωματάριο του Βέρνερ Κλέι).

«19 Ιανουαρίου. Συνεχής είναι ο βρυχηθμός από τους κανονιοβολισμούς. Τη νύχτα 2.000 βγήκαν στους δρόμους του Στάλινγκραντ με τις ξιφολόγχες. Αποτελειώνουμε τα καθάρματα».(Από το ημερολόγιο του λοχαγού Κορνιένκο).

«24 Ιανουαρίου 1943. Αγαπητέ μου αδερφέ! Συγχώρεσέ με για τον κακό γραφικό χαρακτήρα, τα χέρια μου έχουν πάθει κρυοπαγήματα και το μυαλό μου βρίσκεται σε σύγχυση. Με ζεσταίνουν μονάχα οι αναμνήσεις της Γιούτα μου και της μικρής Μάργκο. Δεν θα καταφέρω να βγω από εδώ. Δεν θα διασπάσουμε τον κλοιό. Εδώ είμαστε ήδη όλοι νεκροί, και το γεγονός ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αποσύνθεση, οφείλεται μόνο στην παγωνιά της Ρωσίας».(Από το γράμμα του υπολοχαγού Χέλμουτ Κβαντ).

«Σου λέω “έχε γειά”, επειδή ύστερα από το σημερινό πρωινό τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν. Δεν θα γράψω για την κατάσταση στο μέτωπο, είναι προφανές ότι αυτή βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια των Ρώσων. Το μόνο ερώτημα είναι πόσο καιρό θα αντέξουμε, ίσως μερικές ημέρες, αλλά ίσως και μερικές ώρες». (Από γράμμα γερμανού στρατιώτη).

«Πήγα στον Πάουλους, χαιρέτησα και ανέφερα ότι ήρθε τηλεγράφημα σύμφωνα με το οποίο του απονεμήθηκε ο τίτλος του στρατάρχη, και αυτός μου απάντησε: “Είμαι πλέον ο νεότερος στρατηγός στο στράτευμα και πρέπει να παραδοθώ”. Ομολογώ πως σάστισα επειδή σκεπτόμουν, όπως και ο Χίτλερ φυσικά, ότι πρόκειται να αυτοκτονήσει. Ο Πάουλους είπε: “Είμαι πιστός χριστιανός, καταδικάζω την αυτοκτονία”. Παρ’ όλο που 14 ημέρες πριν είχε πει ότι ένας αξιωματικός δεν έχει το δικαίωμα να πιαστεί αιχμάλωτος, τώρα λέει άλλα». (Από τα απομνημονεύματα του υπολοχαγού Γκέρχαρντ Χίντενλαγκ).

«2 Φεβρουαρίου 1943. Το Στάλινγκραντ έπεσε». (Από το ημερολόγιο του κροάτη λοχία Γιούριτς).

Πηγές: Kommersant, Moskovskie Novosti. / http://rbth.gr/arts/2013/02/18/edo_eimaste_idi_oloi_nekroi_20139.html

33 comments on “«Εδώ είμαστε ήδη όλοι νεκροί…»

 1. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Οταν συνεληφθει ο Φον Παουλους και το εμαθε ο Χιτλερ προτεινε να ανταλλαξει τον Στραταρχη με τον αιχμαλωτο γιο του Σταλιν ,Γιακοβ που ειχαν οι Ναζι στα χερια τους .
  «Έχεις στα χέρια σου όχι μόνο τον γιο μου τον Γιάκοφ αλλά εκατομμύρια γιους μου. Ή θα τους ελευθερώσεις όλους ή ο γιος μου θα μοιραστεί την τύχη των υπόλοιπων»….απαντησε ο Ηγετης
  Και οι ΝΑΖΙ εκτελεσαν το γιο του

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Πάντως αν ήταν συμφωνημένη η δουλειά από πριν (λέω εγώ τώρα)
    για τον Β! παγκόσμιο μιλάω
    30 εκατομμύρια Ρώσοι νεκροί και 50 όλοι οι άλλοι μαζί (πολίτες και στρατιώτες)
    τι συμφωνία ήταν αυτή;;
    Τους έπιασαν κώτσους τους Ρώσους φαίνεται.
    Και δεν σαρκάζω.
    👿

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Αυτό δεν το ήξερα σφε…
   +10000000000
   Θυμίζει Μάρκο Μπότσαρη και Αλή Πασά…

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Κι επίσης να μην ξεχνάτε εξαιτίας ΠΟΙΩΝ καθυστέρησε 2 μήνες η εισβολή στην Ρωσία και χάθηκε το καλοκαίρι για τον χίτλερ…

    • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

     ΚΑΙ γι αυτο ειπε ο Σταλιν τοτε : Στην Ουγγαρια θα μπουμε ως τιμωροι ,στην Βουλγαρια ως ελευθερωτες και στην Ελλαδα ως …προσκηνυτες !!!

     • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

      Ναι ρε τόπε, αλλά δεν κατέβηκε να προσκυνήσει
      μέχρι την Γιάλτα έφτασε και ξαναπήρε την ανηφόρα
      😈

     • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

      Ναί,ναί το είδαμε…Μην ξύνεις πληγές…
      Επρεπε να είχαμε ξεμπερδέψει με τους Ταγματασφαλίτες,τους Μελανοχίτωνες και τους Δωσίλογους εδώ και 50 χρόνια…
      και τους βρήκαμε πάλι μπροστά μας…
      Ο «πατερούλης» διάλεξε τα οικόπεδα στη Γιάλτα… και μετά κουκουρούκου…
      «Αυτός είναι ο στρατός σας»…έφτασαν να λένε στους άπλυτους και ξενέρωτους…

      • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

       αστε ρε το παραμυθακι του εγγλεζου με τις Γιαλτες ! ΕΧΕΙΣ 200.000 ΕΤΟΙΜΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΘΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥΣ ΤΟΥ ΖΟΥΚΩΦ!!
       (γΙΑΤΙ ΜΠΗΚΕ γΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ Ο κΟΚΚΙΝΟς σΤΡΑΤΟς ?)

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Βρε ας μην είχε ο σκόμπυ άρματα και θα σου έλεγα εγώ…

       • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

        Κανένα παραμύθι…
        Αστο Λεώ…η υπόθεση πονάει το ίδιο,και εμένα και εσένα…
        Αστο να πάει στο διάολο…ιστορία συνεχίζουμε να διαβάζουμε,το ξέρεις…
        Τώρα, τι κάνουμε…

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Αστο να πάει στο διάολο

        ΌΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΧΙ βρε να έρθει και να το(υς) πάρει μαζί του, μπας και ησυχάσουμε οι υπόλοιποι …

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Συγνώμη Λεώνίδα αλλά οι μονάδες του Ερυρθού Στρατου στην Γιουγκοσλαβία ήταν μονο για υποστήριξη και σε περιορισμένη κλιμάκα «την κύρια δουλεία» την έκαναν οι (πρώην) Παριτζάνοι του Τίτο -τακτικός στρατός πλέον καθώς το κύριο ενδιαφέρον της Στάβκα ήταν στραμένο στην Πολώνια- Οτγγάρια και το γεγόνος ότι οι γερμανοι ετοιμάζαν την περιόδο της Γιάλτας την τελέυταία τους επιθετική επιχειρήση «Επιχειρήση Ανοιξιατικό Ξυπνήμα » με αιχμή την 6η ΤΘΣ των SS εκάνε την ανάγκη συγκέντρώσης των Σοβιετικών δυνάμεων μακρία απο το Βαλκανικό μέτωπο πιο επιτακτική

 2. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Δεν κατέβηκε να προσκυνήσει
  γιατί δεν έβρισκε δρομολόγιο
  είχε χαλάσει το τραίνο για την Βάρκιζα.
  😈
  Aχαχαχαχαχαχ! (κλαυσίγελως)

 3. Ο/Η Kimwn λέει:

  Εδώ είμαστε ήδη όλοι νεκροί….

  Δεν είναι νεκρό αυτό που αιώνια κοιμάται (ή/και βλέπει τηλεόραση στο μεγκλατσάνελο), και με το πέρασμα των παράξενων αιώνων, μέχρι και ο Θάνοατος μπορεί να πεθαίνει…

  Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ , και για την αντιγραφή Κίμων…

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Ο Θάνατος είναι κομπάρσος του έργου που έκανες την αντιγραφή;

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Ο θάνοατος Ιωάννη είναι μία ιδέα, σαν την καθημερινή ζωή…
    Θα μπορούσες να πεις ότι τα όνειρα είναι η «πραγματική» ζωή, και η καθημερινότητα που ζούμε είναι το όνειρο (ή καλύτερα ένας εφιάλτηςπου «βιώνουμε»)…

    • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

     Μου αντιμιλάς τώρα;

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      Ε’αν αυτό κατάλαβες θα σου ξαναπώ τον πιραντέλο…

      Έτσι είναι εάν έτσι νομίζεις…

      • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

       Εσύ τι νομίζεις;

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Εγώ νομίζω ότι με κάνεις πλάκα …
        Αν και έχω πάψει να έχω νομίζματα (ευφυολόγημα) εδώ και χρόνια…

        Στο τέλος θα ξεμείνω και από πραγματικά νομίσματα, ευτυχώς καβάτζωσα λίγα τρόφιμα…

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Εσύ καλά κατάλαβες αλλά ο διαχειριστής καίει κάρβουνο….

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Αν φτάσουμε κι εμείς την ηλικία του μπορεί να καίμε αέρα…

        Τι περιμένεις ελεύθερη ενέργεια ή πυρηνική ????

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Στην ηλικία του θα είμαστε με ένα μαγγάλι στο ένα χέρι και με το άλλο αγκαλιά ένα γκομενάκι

        ότι κάνει κι αυτός δηλαδή

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Από το στόμα σου και στου ΘΕΟΥ το αυτί…

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Άσε που μάλλον εγώ θα νταντεύω κάνα εγγόνι που θα μου παρκάρουν τα «προκομμένα» …

   • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

    Ποιος τόλμησε να αλλάξει το σχόλιο μου;;; Κάνετε και τέτοια τώρα;;;

    Ο Κίμων έγραψε λάθος το θάνατος. Και χαλάτε την πλάκα!!!

    • Ο/Η Kimwn λέει:

     Ναι βρε από την βιασύνη και τον γερμανό Αλτζχάϊμερ έβαλα και ένα ο ανάμεσα…

     Το νόημα δεν το έπιασες ???

     Υπάρχει και σχετικό mail που μπορείς να διαβάσεις αναγραμματισμένο αρκεί τα αρχικά και τελικά γράμματα να είναι σωστά…

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΧΑΛΑΤΕ ΤΟ ΧΑΒΑΛΕ ΑΜΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕΤΑ ΛΑΘΗ!!! Ο ΘΑΝΟΑΤΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΛΟΓΟΣ!!!

      • Ο/Η Kimwn λέει:

       Βρε αγοράκι μου στο ξαναΛΕΩ η βιασύνη και ο Αλτζχάϊμερ φταίνε (Είδες δικαιοολογίες)

       Επίσης τα πλήκτρα είναι μικρά για τις χερούκλες μου….

       ΧΕΧΕ
       Άκου κι ένα ανέκδοτο (πριν καληνυχτίσω γιατί πάω για μαγείρεμα), έχω ξάδελφο (στο νησί του Βούλγαρη) που τα πλήκτρα του τηλεφώνου τα πατάει με στυλό γιατί το δάχτυλο πατάει 3 πλήκτρα ταυτόχρονα, φοβερό θέαμα ….

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Κατάλαβα ότι έκανες λάθος!!! :Απλά πήρα το λάθος σου για να ξεκινήσω χαβαλέ αλλά μέχρι να το καταλάβετε πέρασε αιώνας!!!!!!! Αντε κάρβουνο τσαφ τσουφ!!!

       • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

        Αλάνθαστος, οι φωνές σου
        ακούγονται μέχρι το κράτος των Αθηνών.
        😈
        Αχαχαχαχαχαχαχαχ!

       • Ο/Η Βούλγαρης Χρήστος λέει:

        Σεβάσμος στο Καρβούν….ο αν τελιώσει το πετρέλαιο θα το χρείαστεις…εκτός αν πιστεύεις στην πράσινη ενέργεια του ΓΑΠ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s