ΟΟΣΑ: Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο, απλά δεν δουλεύει σωστά


7 φάπες

Σημ.Αμετανόητου: Δηλαδή όταν ο Αμετανόητος δημοσίευε στο Ολυμπία το: «Ελληνικός Δημόσιος Τομέας και 7 φάπες»

http://olympia.gr/2012/06/27/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-7-%CF%86%CE%AC%CF%80%CE%B5%CF%82/

αλλά και πολλοί άλλοι ανεξάρτητοι blogers που μίλαγαν στο διαδίκτυο, ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΗΤΑΝ ΟΙ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ καθηγητάδες του ΔΗΜΟΣΙΟΥ…!!!!! να ΒΓΟΥΝ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΣΙΑ με τα ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΟΣΑ και να πούν την ΑΛΗΘΕΙΑ ?

ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΗΤΑΝΕ ?

Φαντάσου…!!! ένας υπάλληλος του Ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, του 30ετίας+ ΚΑΤΕΡΓΟΥ… να λοιδωρείται και να χλευάζεται, όποτε έγραφε ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ και έκανε σχόλια για τον Ελληνικό Δημόσιο Τομέα…

*****

Την εδραιωμένη άποψη πως το ελληνικό δημόσιο είναι υπερμέγεθες αμφισβητούν τα στοιχεία έρευνας του ΟΟΣΑ, στα οποία, ωστόσο, καταγράφεται το γεγονός ότι οι υπάλληλοι που απασχολούνται δεν κατανέμονται με το σωστό τρόπο με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία τομέων και φορέων.

Το βρετανικό περιοδικό Economist επικαλείται αυτή την έρευνα, βασισμένη σε στοιχεία του 2011, σε κείμενό του με αντικείμενο τις αντίστοιχες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα.

Η Ελλάδα, στο «διάγραμμα» με τα ποσοστά απασχόλησης σε κυβερνήσεις και δήμους χωρών – μελών του ΟΟΣΑ, βρίσκεται ακριβώς στη μέση, καθώς το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα ανέρχεται στο 21% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Μεγαλύτερα ποσοστά «δημόσιας» απασχόλησης καταγράφονται σε 9 χώρες: Νορβηγία, Δανία, Τσεχία, Ρωσία, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Σλοβενία, Ολλανδία.

Σε αντίθεση οι Πολωνία, Βρετανία, Καναδάς, Σλοβακία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, Βραζιλία, Μεξικό καταγράφουν μικρότερα ποσοστά, πάντα σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων από τις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ αντιστοιχεί στη Νορβηγία (34%), ενώ το Μεξικό έχει τους λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους με ποσοστό 10%

Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων στη Νορβηγία και τη Δανία είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το αντίστοιχο στη Γερμανία και στην Ισπανία.

Στις ΗΠΑ, οι οποίες απουσιάζουν από το διάγραμμα του Economist, οι κυβερνητικοί υπάλληλοι ανέρχονται στο 15%, ακριβώς κάτω από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Οπως αναφέρει στο naftemporiki ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Χρηστος Κόλλιας, σχολιάζοντας τις επίμαχες στατιστικές, το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος των υπαλλήλων, αλλά ο τρόπος με τον οποίο κατανέμονται.

«Ο τεράστιος αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αφορά σε έναν μύθο ο οποίος πλανάται ακόμη και σήμερα πάνω από την Ελλάδα. Το πρόβλημα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων, ο οποίος κινείται περίπου στον μέσο όρο των χωρών – μελών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Αντιθέτως, το πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου είναι η κατανομή αυτών των υπαλλήλων και ο ευρύτερος τρόπος λειτουργίας του» τονίζει με νόημα.

Πως πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σε γενικές γραμμές οι δημόσιοι υπάλληλοι, στις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, πληρώνονται απευθείας από το δημόσιο, σε αντίθεση με τις ανατολικές χώρες, όπως οι Πολωνία και Τσεχία, όπου κατά βάση οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται εμμέσως, από επιχειρήσεις του δημοσίου.

Από το 2001 έως το 2011 τα ποσοστά των κυβερνητικών υπαλλήλων μειώθηκαν στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Βρετανία και τον Καναδά, χώρες στις οποίες καταγράφεται μικρή αύξηση -σημειωτέον, τα στοιχεία αφορούν στα ποσοστά των κρατικών υπαλλήλων επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά στην εκάστοτε χώρα.

6 comments on “ΟΟΣΑ: Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι μεγάλο, απλά δεν δουλεύει σωστά

 1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Το αποτέλεσμα μετράει.

  Είτε είναι μικρός είτε μεγάλος ο δημόσιος τομέας μας ενδιαφέρει αν έχουμε περισσότερους διοικητικούς από καθηγητές; Περισσότερους μπάτσους από γιατρούς; Περισσότερες καθαρίστριες από επιστημονικό προσωπικό;

  Αν βάλεις τώρα δίπλα πόσοι από αυτούς κλέβουν, δεν πάνε καθόλου, έχουν να δουλέψουν χρόνια στην ουσία φτάνουμε στο ίδιο συμπέρασμα.

  Ότι ακόμα και αν υποθετικά έχουμε ακριβώς τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που χρειαζόμαστε στην ουσία δεν έχουμε τους δημόσιους υπάλληλους που πρέπει. Άρα έχουμε περισσότερους άχρηστους σε θέσεις που χρειάζονται χρήσιμοι.

  Η σωστή αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα θα χρειαζόταν απολύσεις έτσι κι αλλιώς. Και φυσικά προσλήψεις των πραγματικά αναγκαίων. Αν είναι να έχω 10 κουράδες με τα ραδιοφωνάκια στον ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ και την Εφορία τι να το κάνω; Και μάλιστα που έχουν προσληφθεί με αδιαφανής τρόπους και μέσον; Θα μπορούν να στελεχώσουν νοσοκομεία ή σχολεία;

  Καλό είναι κανείς να μη χάνει τη δουλειά του. Αλλά το δίκαιο είναι να κάνει σωστά τη δουλειά του και να αξίζει τη δουλειά του.

 2. Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

  Σωστός απόλυτα ο συνονόματος παραπάνω και ένα τρανό παράδειγμα!!Να τον κύριο που μόλις διακρίνεται στο βίντεο,τον πλερώνουμε ως καθηγητή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να παίζει …Street Fighter εν ώρα μάλιστα υπηρεσίας !!

  ΥΓ Αν όμως,υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι διαβάλλω άνθρωπο,ας κατέβει το σχόλιο,δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να παρεξηγήσω κάτι,διαδίκτυο είναι και αυτό,σιγά!Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση των διαχειριστών!

 3. Ο/Η Μιχαήλ λέει:

  Ἔπειξε ἀπό «κεῖ» μεριά τό ἔργο, κάνω ἕνα κλίκ κι’ ἀπό δῶ…

  http://olympia.gr/2014/01/23/%CE%BF%CE%BF%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3/#comment-1476367

  Τό λοιπόν ἀδέρφια…
  Προσωπικά οὔτε…μασάω, οὔτε χαρακτῆρα θά κρατήσω σέ κανένα…
  Οὔτε καί σέ σᾶς ἐδῶ μέσα πού είναι γνωστή καί ἡ ἐκτίμησή μου καί ἡ ἀγάπη μου πρός ὅλους σας…

  Ἐσεῖς, οἱ…»ἄλλοι», οἱ ἰδεοληψίες σας…κι’ ἐγώ, μέχρι…νεωτέρας θἄμαστε ἀπέναντι…
  …Ὑγιαίνετε.

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   Οσο αφορά την πάρτη μου Μιχαήλ
   χωρίς να βγάζω την ουρά μου απόξω
   δεν θέλω νάμαι απέναντι σε κανέναν φίλο
   όσα κι αν με χωρίζουν,
   αν νομίζεις όμως;; ότι έτσι ειναι το σωστό
   συ ειπας.
   Οσο για την άλλη ανάρτηση με τους πνιγμένους
   δηλαδή τα πολλά πνιγμένα αθώα παιδάκια,
   που εγώ την ανέβασα.
   Ένα σου λέω μόνο, επειδή μπερδεύτηκε και ο Καραϊσκάκης μέσα,
   αν έβλεπε ο Στρατηγός τους άνδρες του
   να γίνονται η αιτία θανάτου αθώων πλασμάτων
   θα τους έπαιρνε το κεφάλι στεγνά,
   νομίζω.
   Την αγάπη μου έχεις!
   👿

   • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

    Καλοπροαίρετα γράφεις, ὅπως πάντα, γι’ αὐτό καί ἐπιδοκίμασα…

    Σέ ὅτι ἀφορᾶ τόν κάθε Καραϊσκάκη καί τόν κάθε…Μακρυγιάννη ὑπάρχει ἕνα μικρό θεματάκι…
    Παθαίνανε μιά…ψυχολογία μέ κάθε ΤΙ πού είχε σχέση μέ τήν ὀβραιουργιά καί τήν κάθε λογῆς καί φυράματος…
    …»σπορά» της.

    νά ζήσεις.

    • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

     O ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ είναι από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες και ΗΡΩΕΣ που πάτησαν αυτά τα χώματα.
     Οπως ξέρεις γνωρίζουμε και τον Σιωνισμό και τους Εβραίους…
     Φροντίζουμε να μην τα μπλέκουμε…
     Τη γνώμη μας για τον Μακρυγιάννη…και για εσένα….τη ξέρεις…
     Το άρθρο μου ΤΟΤΕ ήταν για να στιλιτεύσω και να αποδείξω ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΨΕΜΑ των Εθνοκτόνων…
     Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι γίνεται στο Ελληνικό Δημόσιο σχεδόν όλοι…
     Προσωπικά είχα την τύχη και την ατυχία να συνεργαστώ με αρκετά υπουργεία και φορείς και διαπίστωσα την καφρίλα
     Αλλά.! άλλο το ένα, άλλο το άλλο…

     Βάστα γερά άρχοντα,βάστα γερά…
     Η λευτεριά ζυγώνει, οι φωνές ενώνονται, Το Φως μεγαλώνει

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s