ΟΛΙ ΡΕΝ: ΘΥΣΙΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ!


Δελαστικ-3του Γ.Δελαστίκ

Ωμή, κυνική, σοκαριστική η ομολογία του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, αργά το βράδυ της Δευτέρας. Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που απαρτίζουν τη διερευνητική επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στις χώρες που έχουν τεθεί υπό μνημονιακό καθεστώς, ο Φινλανδός κομισάριος τους είπε ουσιαστικά ότι η ΕΕ προτίμησε να θυσιάσει την Ελλάδα για να σώσει άλλα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης και πάνω απ’ όλα για να διασώσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες! Τι ακριβώς είπε ο Ολι Ρεν; «Στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010 και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη – μέλη όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη» δήλωσε επί λέξει. Θα υπήρχαν λοιπόν «δραματικές συνέπειες μετάδοσης», λέει ο Ρεν, αν γινόταν «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους την άνοιξη του 2010. Χρησιμοποιεί, πέρα από τις επιπτώσεις «σε άλλα κράτη – μέλη» και μια έκφραση κατ’ ουσίαν ακατάληπτη από τον μη επαΐοντα αναγνώστη: «μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη». Τι ακριβώς εννοεί ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν;

Ο ίδιος φυσικά προτιμάει να το αφήσει απροσδιόριστο. Εμείς όμως δεν έχουμε κανέναν λόγο να μη διευκρινίσουμε αυτό που ο ίδιος αποφεύγει να εξηγήσει. Το ζήτημα είναι απλούστατο: αν γινόταν κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων την άνοιξη του 2010, το κόστος θα το πλήρωναν κυρίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες!

Ενώ με το μνημόνιο που επέβαλαν οι Γερμανοί στη χώρα μας και με τη μετάθεση του «κουρέματος» δύο χρόνια αργότερα, σχεδόν όλο το κόστος το πλήρωσαν αποκλειστικά οι Ελληνες! Βάσει των στοιχείων της «τράπεζας των τραπεζών», από τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ που ανερχόταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στις 31 Δεκεμβρίου 2009, τα 184 δισεκατομμύρια τα χρωστούσε σε ξένες τράπεζες, σχεδόν αποκλειστικά ευρωπαϊκές και όλες ιδιωτικές!

Τότε δεν υπήρχαν καθόλου ελληνικά κρατικά χρέη προς άλλα κράτη, προς το ΔΝΤ, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν υπήρχαν δηλαδή δανειστές της χώρας μας που να αποκλείεται εκ προοιμίου να κουρευτούν τα δάνεια που μας είχαν δώσει. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες, αν υποθέσουμε ότι γινόταν ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% το 2010, θα έχαναν περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ! Αντιθέτως, με το μνημόνιο που μας επιβλήθηκε και με τα δάνεια που μας έδωσαν υποτίθεται για να σωθεί η Ελλάδα, στην πραγματικότητα πληρώθηκαν στο ακέραιο όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατείχαν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες και έληγαν ως το 2012.

Τα υπόλοιπα ελληνικά ομόλογα, μεγαλύτερης διάρκειας, τα ξεφορτώθηκαν οι ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες πουλώντας τα στη δευτερογενή αγορά στην ΕΚΤ, με πολύ περιορισμένες απώλειες. Ετσι… «κρατικοποιήθηκε» σχεδόν όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος στο εξωτερικό, αφού πλέον χρωστάμε ως χώρα σχεδόν μόνο στα κράτη της Ευρωζώνης, στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ, όπου όλα τα ομόλογα που λήγουν πληρώνονται στο 100% της ονομαστικής αξίας τους! Οταν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά αυτός ο κύκλος της «κρατικοποίησης» σε διεθνές επίπεδο του ελληνικού δημόσιου χρέους, έλαβε χώρα το 2012 το διαβόητο «κούρεμα». Τότε όμως, με την προαναφερθείσα μεθόδευση των Ευρωπαίων, σχεδόν όλα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που μπορούσαν να «κουρευτούν» βρίσκονταν στα χέρια των… ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών, των Ελλήνων μικροομολογιούχων, των ελληνικών πανεπιστημίων, των ελληνικών νοσοκομείων!

Οι Ελληνες λοιπόν κουρεύτηκαν «γουλί», οι Ευρωπαίοι καθόλου! Υπάρχει και άλλη μεγαλύτερη τραγωδία. Αν το ελληνικό δημόσιο χρέος «κουρευόταν» π.χ. κατά 50% το 2010, τότε τα 300 δισ. ευρώ του χρέους θα γίνονταν 150, επειδή δεν υπήρχαν ελληνικά κρατικά ομόλογα στα χέρια κρατών ή διεθνών οργανισμών (ΕΚΤ, ΔΝΤ) που εξ ορισμού δεν κουρεύονται.

Η Ελλάδα τότε όντως θα είχε σωθεί! Με το «κούρεμα» όμως του 2012, όταν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο εξωτερικό είχε «κρατικοποιηθεί» με δάνεια που είχαν φορτώσει στο ελληνικό κράτος, τα 300 δισ. ευρώ του χρέους της χώρας μας του 2009 έγιναν 330 το 2010 και 355 δισ. ευρώ το 2012 και στη συνέχεια, μετά το «κούρεμά» τους κατά 53% έγιναν… 321 δισ. ευρώ το 2013! «Μάγοι» οι Ευρωπαίοι: «κούρεψαν» κατά 53% τα 300 δισ. και τα έκαναν… 321! Η μαθηματική επιστήμη παραδίνεται στη μεγαλοφυΐα τους!

 

Πηγή: Εθνος 16/01/2014, από: Iskra.gr

25 comments on “ΟΛΙ ΡΕΝ: ΘΥΣΙΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ!

 1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Κι όμως Δελαστίκ έπρεπε να το πει ο Ρεν ο καραγκιόζης… κι ακόμα και τώρα υπάρχουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέχρι να τους γ@μηθεί το σύμπαν.

  Ασχέτως τις παρελθοντικές διαπιστώσεις πλέον πρέπει να γίνονται και παροντικές. Κι αυτό που είναι σίγουρο ότι είμαστε κωλολαός για αυτό και έχουμε όλα τα σκ@τά στη βουλή. Από στρατόγκαβλους χουντικούς μέχρι τοκογλύφους, ρουφιάνους και δοσίλογους.

  Κάθε μέρα που περνάει το μόνο που διαπιστώνω είναι ότι όλοι διαμαρτύρονται μέχρι να τους δώσεις το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Μόλις το πιάνουν… το βάζουν στον κ**ο τους. Μετά συνεχίζουν να διαμαρτύρονται…

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Εικόνα μας είναι ΚΕΝΩΝΙΑ (και το κυνο-βόλιο= βολή των κυνών) και μας Ομοιάζει…

   Δυστυχώς έχουμε δρόμο ως τον πάτο και η πλειοψηφία ζει στο καβούκι της και δεν καταλαβαίνει…

 2. Ο/Η Kimwn λέει:

  Και πάλι ΟΜΩΣ κύριε ΟΥΧΟΥ ΣΤΙΚ, τι σημαίνει χρέη προς τα υπόλοιπα εΒρωπΕηκα κράτη ???

  ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

  H kfw είναι κράτος ΕΕΕΕ ??? οι λοιπές κεντρικές τράπεζες (που μας «δανείζουν» καραβιές χρήμα- εγώ δεν είδαπάντως κάνα βαπόρι να έρχεται) ανήκουν στα «κράτη» ΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ σε ιδιώτες (δες λίγο και για την εγχώρια ττΕ) ???

  Του Όλυ πάντως του δίνω δίκιο (όχι ότι δεν θα τον μπιπ αν τον έβρισκα) κι εγώ Ιωάννη, διότι όταν οι λοιποί εγχώριοι νταβατζήδες πανηγύριζαν ότι σωθήκαμε αυτός μας είπε ΓΚΑΛΟ ΓΛΟΥΡΑΓΚΙΟ, ξέρωντας πόσο καλά (!) θα περάσουμε για να σωθούν οι λοιποί…

 3. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Όποιος δεν είδε πριν από λίγο την «συνέντευξη» του Naigel Farage από τον Ευαγγελάτο στο ΣΚΑΙ δεν πρόκειται ποτέ να καταλάβει τι θα πει ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΣ.

  Ερωτήσεις

  1. Δεν είναι προσβλητικό να απευθύνεστε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας με αυτόν τον τρόπο όταν ο Ελληνικός λαός τον ψήφισε για το πρόγραμμα του;

  2. Θέλετε η Αγγλία να είναι εντός ή εκτός Ευρώπης;

  3. (3 φορές) Θα ήθελα να μου πείτε 2 επενδυτές που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα αν γυρνούσε στη δραχμή

  4. Με ποιο κόμμα νομίζετε ότι συμφωνούν οι θέσεις σας περισσότερο στην Ελλάδα;

  5. Είστε υπέρ της επιστροφής των Ελγινίων στην Ελλάδα;

  ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΙΑ ΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΖΕΙ ΑΚΡΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΓΓΛΙΚΑ

  ΤΕΤΟΙΟ ΦΕΡΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΗΣ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ. ΟΥΤΕ Ο ΜΠΑΜΠΙΝΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΑΣ ΟΥΤΕ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΦΤΑΝΟΥΝ!!!!

 4. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Κι οσο ασχολουμαστε με παστιτσια και «ποιηματακια» μας ξεφευγει μια μεγαλη αληθεια που επιμελως πανε να κρυψουν απ τους λαους της Ευρωπης :
  ΤΟ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και η ΚΤΕ αποφασισαν και θεσμοθετησαν τις προαλλες οτι τα»μνημονια» ….(σικ!) {η αυστηρη δημοσιονομικη πολιτικη δλδ) ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ για ολα τα κρατη μελη …οχι σε βαθος χρονου ή με καποιο χρονοδιαγραμμα αλλα ΜΟΝΙΜΑ πλεον στην ΕΕ !!!!!!(ουτε καν την γνωμη του Ευρωκοινοβουλιο δεν ζητησαν ,μια και ειναι γνωστοι απο την αρχη της δημιουργιας της ΕΕ οτι ειναι …»συμβουλευτικο» ….δλδ ΓΛΑΣΤΡΑ )

  Οσοι εχουν ακομα αυταπατες οτι Τσιπρες ,τσουπρες ,κλπ θα ακολουθησουν αλλες πολιτικες εντος της ΕΕ ,Ή ΟΤΙ ΘΑ «ΑΛΛΑΞΟΥΝ» ΤΟ ΣΚΥΛΟΛΟΙ αυτο ,η οτι υπαρχει πατος ή τελος στα βαρελια και στο τουνελ ΑΠΛΑ ΑΥΤΑΠΑΤΟΝΤΑΙ γιατι ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΚΑΤΑΜΑΤΑ μια μεγαλη αληθεια : ΟΤΙ ΕΝΤΟΣ ΕΕ…ΜΕΛΛΟΝ ΠΑΠΑΛΑ

  • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

   Καλημέρα! τι εννοείς οτι ασχολούμαστε
   με παστίτσια και ποιηματάκια;;
   δηλαδή επειδή εγώ ασχολούμαι πιο πολύ.
   Ξεκαθάρισε το!
   κάτσε φρόνιμα ρε γιατί θα σου βάλω
   φάτσα κάρτα
   εκείνο πούγραψες εσύ για την Οίτη που κάθε σούρουπο
   αγκαλιάζει τον Όλυμπο και πάνε για τρέλλες.
   😈
   Aχαχαχαχαχαχαχ!

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    δεν λεω για τα αρθρα εδω μεσα βρε Κομανταντε …Γενικως μιλαω για την κοινωνια
    (αν και αντανακλαται εν μερει κι εδω απο τον αριθμο των σχολιων σε …δευτερευοντα θεματα )

    • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

     Καλαμπουρίζω ρε, αυτό όμως με τον παστίτσιο
     πέρα απ το κυνηγητό του ανθρώπου αυτού,
     τον άθεο Τσίπρα, τους καλούς καπιτάλες,
     την απαγωγή;;; του ψωμά, κλπ
     αυτό ειναι μια πονηρή μέθοδος να στρέφουν
     όπως μπορούν την προσοχή
     του κόσμου απ τα πραγματικά προβλήματα που τον καίνε.
     Η λογοτεχνία όμως ειδικά αυτήν την εποχή,
     ειναι αν μη τη άλλο μια ψυχική περισσότερο
     διέξοδος, γιατί αλλιώς πως;
     Ζουρλομανδύες ον λάϊν πουλάνε;;
     👿

     • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

      Τώρα παίρνουν πίσω λέει τις μειώσεις αποδοχών
      των στρατιωτικών, και των σωμάτων ασφαλείας,
      με διαταγή των δικαστικών που πρώτα φρόντισαν
      για την δικιά τους καλύβα.
      Περίεργη δεν ειναι η σειρά;
      👿
      Αχ, στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

      • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

       Εμ πώς ?
       Θα τους τα δώσουν πίσω και με τόκο…!!!
       Σιγά μη κόψουν από τα σώματα ασφαλείας και τα στρατά…
       Ποιοί θα τους προστατέψουν ?

       • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

        Καλησπέρα!!!
        Aυτό λέω Αμέτ, οταν ο σκύλος
        ειναι πεινασμένος
        την κοπανάει απ το μαντρί.
        Γι αυτό τώρα φροντίζουν για το
        ποιος θα φυλάει τα πρόβατα.
        👿

    • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

     Σιγά μη σε ρωτήσουμε κομμούνι που και πόσα σχόλια θα γράφουμε…

     Απεργία πάλι κάνεις σήμερα;;;;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s