ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΠΙΑ…


Στάθηςτου Στάθη

Μεγάλες επιτυχίες Σαμαρά: Πτώση 5,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Οκτώβριο. Τρελό success story στο χονδρικό εμπόριο: μείωση 11,1% στον κύκλο εργασιών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. «Επανάσταση» Σαμαρά στις εξαγωγές: κάμψη 12,2%! καλά πάμε! θα μπορούσε να ’ναι 15%, αλλά ύστερα απ’ τις άοκνες προσπάθειες Σαμαροστουρνάρα και Σία κρατηθήκαμε κατά 5% λιγότερο νεκροί. Εκεί που είμαστε κατά 14,4% περισσότερο νεκροί είναι στις οικοδομικές άδειες. Εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά: πώς γίνεται μια αγορά τελείως νεκρή (όπως των οικοδομών) να πεθαίνει 10% περισσότερο κάθε φορά που τη μετράνε!

Σε όλες τις εποχές, αλλά κυρίως στη σύγχρονη εποχή η καλύτερη άμυνα μιας χώρας είναι η οικονομία της όταν πηγαίνει καλά, ή, για να το πούμε καλύτερα, η οικονομία βρίσκεται στη βάση της άμυνας μιας χώρας. Η ελληνική οικονομία είναι σμπαράλια.

Πάει ήδη καιρός απ’ όταν (έκπληκτοι ορισμένοι από μας) γράφαμε στην εποχή της ψευδούς ευμάρειας για την ανάδυση της γενιάς των 700 ευρώ – επί Σημίτη. Τώρα βρισκόμαστε στη γενιά της κατάδυσης στα 250 ευρώ (ή όσο-γουστάρει-τ’ αφεντικό) και στη γενιά της μετανάστευσης. Κι έχει κι άλλο κακό μπροστά μας. Διότι αυτοί που παίρνανε τις μίζες κι αιχμαλώτιζαν το μέλλον των Ελλήνων σε swaps, κυβερνούν και τώρα. Μάλιστα με τέτοιο θράσος, ώστε ακόμα κι εκείνοι εξ αυτών που ξεβράσθηκαν από τα άθλια έργα τους, να θέλουν να επιστρέψουν πάλι ως «σωτήρες», πάλι ως «εκσυγχρονισμός», ακόμα πιο ευρωλιγούρηδες, ακόμα πιο αλαζονικοί, εκλαμβάνοντας την έως τώρα ατιμωρησία τους ως επιβράβευση των «προσόντων» τους. Δεν ξέρω όμως αν οι καιροί μας επιτρέπουν πια τον Συβαριτισμό τους – ο κυρ Ερντογάν ξέσπασε πάλι σε ένα νεοοθωμανικό παραλήρημα άνευ προηγουμένου. Εφθασε ο γαζής με τους τσέτες του ώς το αρπαλίκιον (απ’ το αρπάζω) της Θεσσαλονίκης κι από ’κει στο σαντζάκι του Βαρδάρη και το Σεράγεβο. Η πολιτική της Τουρκίας βρωμάει μπαρούτι, χθες το τουρκικό «Μπαρμπαρός» αλώνιζε στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ο απίθανος κ. Βενιζέλος φαίνεται να έχει αποδεχθεί την τετραμερή για το μαρτυρικό Νησί – κάτι που η ελληνική εξωτερική πολιτική απέφευγε τριάντα χρόνια.

Το συμπέρασμα είναι ασφαλές: όταν η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία ουδέν θα έχει πλέον να δώσει, ο πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος. Μετά τα Υμια και κυρίως μετά τις ανοησίες Σημίτη στη Λισσαβώνα, όταν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στη Συνθήκη της Λωζάνης, η Τουρκία δεν έπαψε ουδ’ επί στιγμήν να πιέζει και να επωφελείται.

Σ’ αυτήν την έντονη διπλωματική βία της Τουρκίας όλα αυτά τα χρόνια, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντέταξαν την απομόνωση της χώρας – ιδίως τώρα, που το κράτος έχει χάσει ικανά κυριαρχικά χαρακτηριστικά (σχεδόν το αυτεξούσιόν του) και έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο. «Ενδιαφέροντος» Γερμανίας.

Το «ενδιαφέρον» της Γερμανίας και της Τουρκίας για τα Βαλκάνια έχει ιστορικό παρελθόν. Κοινών συμφερόντων, και συμμαχιών. Σήμερα τα συμφέροντα αυτά, πάντα εις ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, όχι μόνον δεν συγκρούονται αλλά και αναπτύσσονται παράλληλα. Μια ειδική οικονομική ζώνη στη Θράκη έχει το ίδιο ενδιαφέρον για τη Γερμανία, όσο και μια αυτόνομη (κατ’ αρχήν, και ενσωματωμένη στη συνέχεια) Θράκη για την Τουρκία. Οποιος δεν το βλέπει αυτό, δεν βλέπει τι έγινε στη Γιουγκοσλαβία και τι πάει να γίνει με την (Μεγάλη, τρομάρα της) Αλβανία. Μεγάλη Αλβανία σημαίνει περισσότερη Γερμανία στην περιοχή, περισσότερο ΝΑΤΟ, περισσότερο χειραγωγημένον αλβανικό εθνικισμό. Το ίδιο ισχύει και για τα Σκόπια, όπου ο κωμικός εθνικισμός των γειτόνων μας στα χέρια των Αμερικανών, των Γερμανών (της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και των Τούρκων μπορεί να αποδειχθεί η θρυαλλίδα για μια νέα «μακεδονική σαλάτα» που θα ξανακάνει τα βαλκανικά εθνικά κράτη πολυεθνικά νεοοθωμανικά σαντζάκια, ή (και ταυτοχρόνως) γερμανικό «ζωτικό χώρο». Οσο για την Ελλάδα, μοιραία, άβουλη και αδρανής δείχνει να αφήνεται σ’ αυτό που δύναται η μεταπρατική αστική τάξη της να κάνει και να έχει: μια Ελλάδα της Μελούνας σε «εκσυγχρονισμένη» εκδοχή. Με κάποιες ζώνες, μέσα στις οποίες θα ζουν ασφαλείς στη χλίδα τους οι απαραίτητοι κι αναγκαίοι συνεργάτες, Γερμανών, Αμερικανών, Εταιρειών, Νεοοθωμανών και Τραπεζών με τον πολύ λαό σε καθεστώς σκλαβιάς, κατοχής, όπως θέλετε πείτε το, όταν: οι πολίτες έχουν ριχτεί σε μια εργασιακή ζούγκλα, χωρίς οκτάωρο και συλλογικές συμβάσεις, με υποτυπώδη ασφάλιση, άγριο χαράτσωμα, σε μια διαρκή πολιτική ανωμαλία, με τη δημοκρατία να εκφυλίζεται ώσπου να εκφασισθεί.

Η Ελλάδα, με την παιδεία να φυτοζωεί, την υγεία να καταρρέει, τη δημόσια διοίκηση να διώκει τους πολίτες, το Σύνταγμα να υπέχει θέση κουρελόχαρτου, έχει ήδη κοινωνικά διαμελισθεί. Πόσον απέχει ο κοινωνικός διαμελισμός απ’ τον εθνικό;

Μιλούν για πατριωτισμό αυτοί που υπήγαγαν τη χώρα στο Μνημόνιο και την έκαμαν Φόρου Υποτελή. Μιλούν για πατριωτισμό αυτοί που με κάθε ευκαιρία διαιρούν τον λαό, φέρ’ ειπείν σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα. Αυτοί που εξισώνουν διαρκώς προς τα κάτω τους πάντες, εκτός απ’ τον εαυτό τους. Μιλούν για πατριωτισμό στα πάνελ εκείνοι που ξεπούλησαν την ενέργεια και τις υποδομές κι έχουν βάλει στο μάτι το νερό, τους φυσικούς πόρους και τη λαϊκή μικροϊδιοκτησία. Μεγάλοι πατριώτες για την COSCO, τη Ζήμενς και την Μπούντεσμπανκ.

Μεγάλοι πατριώτες αυτοί που κατηγορούν τον λαό για λαϊκιστή. Τεμπέλη και διεφθαρμένον. Μια Ιλιάδα και δύο Οδύσσειες θητεύω στα κοινά κι ακούω την ίδια κουβέντα: 0,65 τα μήλα στο χωράφι, 1,50 στο ράφι. Η ίδια κουβέντα, αλλά όλο και μεγαλύτερη η κούραση – τη μαράζωσε την Ελλάδα, την έφερε στο 1.500.000 ανέργους, στις 5.000 αυτοκτονίες και υπό μια νέα Κομαντατούρ στην Αθήνα…

Αν δει κανείς έναν χάρτη της Ευρώπης, σε ποιες χώρες ανέρχεται η Ακροδεξιά, σε ποιες χώρες απλώνεται η γερμανική επιρροή, τι εργασιακό καθεστώς αναδύεται παντού, και δίπλα σ’ αυτόν τον χάρτη βάλει έναν χάρτη της Ευρώπης του 1943, θα πάθει πλάκα!..

Αν μάλιστα συνυπολογίσει ότι σ’ αυτούς τους δυο χάρτες το 80% των Ευρωπαίων δεν μπορεί να δει τίποτα, θα πάθει πανικό…

Πηγή: enikos.gr

7 comments on “ΤΑ ΚΟΥΡΕΛΙΑ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΠΙΑ…

 1. Ο/Η Kimwn λέει:

  Η μείωση στις εξαγωγές Στάθη (με τα πετρελαιοειδή) οφείλεται στο ότι εγκαταστάθηκε σύστημα εισροών -εκροών στα πρατήρια καυσίμων και κόπηκαν (ΚΑΠΩΣ) ιο εξυπνάδες κάποιων που ζήλεψαν την δόξα του ΤΖΙΜΗ του τίγρη…

 2. Ο/Η Kimwn λέει:

  Και αν θέλετε λίγα στατιστικά καόμα..

  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231280304

  Κατακόρυφη πτώση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα (σε μονάδες αγοραστικής δύναμης) στα χρόνια της κρίσης και των πολιτικών σκληρής λιτότητας καταδεικνύουν τα στοιχεία της Eurostat για το 2012. Ειδικότερα ανήλθε στο 75% του μέσου κοινοτικού όρου, από 88% που ήταν το 2010, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ΕΕ.

  Βουτιά σημείωσε και η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση των νοικοκυριών στην Ελλάδα, η οποία από το 98% το 2010 υποχώρησε στο 85% το 2012.

  Για την καλύτερη αντίληψη των μεγεθών, αλλά και του τεράστιου χάσματος και των επικίνδυνων ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό της ΕΕ, αναφέρεται ότι στο Λουξεμβούργο που παραμένει η πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ το κατα κεφαλήν ΑΕΠ είναι 263% και στη φτωχότερη της ΕΕ Βουλγαρία 47%.

  Σύμφωνα δε με την Eurostat, ο δείκτης αυτός αντανακλά καλύτερα το επίπεδο υλικής ευμάρειας των νοικοκυριών από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

  Τα στοιχεία

  Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το Λουξεμβούργο παραμένει η πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ των 28 κρατών-μελών, με την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις, ενώ φτωχότερη όλων είναι η Βουλγαρία.

  Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είπε ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, όπως εκφράζεται σε αγοραστική δύναμη, διαμορφώθηκε στο 263 για το Λουξεμβούργο το 2012, αισθητά πάνω από το 100 που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ.

  Η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση με 75, πίσω από την Πορτογαλία και την Σλοβακία. Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα διέθετε κατά κεφαλήν ΑΕΠ 88 το 2010, το πρώτο έτος λιτότητας και 80 το 2011.

  Σε κατώτερες της Ελλάδας θέσεις βρίσκονται η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πολωνία.

  Η Τουρκία, που δεν ανήκει στην ΕΕ, έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 54 και η Αλβανία 30.

  Η αγοραστική δύναμη (PPS) είναι εικονική νομισματική μονάδα που εξαλείφει τις διαφορές τιμών μεταξύ των χωρών. Ένα PPS αγοράζει τον ίδιο όγκο αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις χώρες.

  Η Αυστρία ήταν η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ το 2012 με 130, έναντι 129 το 2011 και 127 το 2010.

  Παραδόξως η Ιρλανδία, που εντάχθηκε σε πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του 2010, παραμένει η τρίτη πλουσιότερη χώρα της ΕΕ.

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Ελλάδα, Λιθουανία, Πολωνία και Εσθονία…
   Τέλεια…
   Θυμάμαι το 2000 που έλεγε ένας καθηγηταράς Χαρδούβελης, ότι θα πιάσουμε τον Μ.Ο. των πρώτων 15 χωρών…το 2010 παρακαλώ…!!!
   Και εμείς είμαστε το 2012 στον ΠΑΤΟ ΤΩΝ 27…!!!!!

 3. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

 4. Ο/Η Μιχαήλ λέει:

  Πονηρούλη Στάθη…
  Cosco μαζί μέ Siemens καί DB στόν «ἴδιο» ντορβᾶ…
  Πονηρούλη…
  Νά στό…»ἀναλύσω»;

  Ἄστο, δέν…»ἔχω χρόνο μάτια μου»…
  …»κλείσανε τά περάσματα κι’ ἅμα σέ…παίρνει, πέρνα»:

  …ΤΙ…ψηφίζεις εἴπαμε;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s