Το πρόσωπο του σύγχρονου ρωσικού κομμουνισμού


Το πρόσωπο του σύγχρονου ρωσικού κομμουνισμού
Πηγή: Reuters
Πάνω από είκοσι χρόνια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι Ρώσοι κομμουνιστές ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν στην εξουσία.
*

Οι κομμουνιστές που κυβερνούσαν τη Ρωσία πάνω από 70 χρόνια εξακολουθούν να είναι η δεύτερη πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα. Υπόσχονται έναν κινεζικού τύπου σοσιαλισμό, ενώ η δημοτικότητα και η επιρροή τους συνεχώς μειώνονται. Παράλληλα εμφανίζονται νέα κομμουνιστικά κόμματα, που κηρύσσουν τον «αληθινό κομμουνισμό» και καταγγέλλουν τη διεφθαρμένη παλιά φρουρά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), είναι η δεύτερη πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη σύγχρονη Ρωσία, ενώ αυτοπροσδιορίζεται ως ο διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ).

Στις τελευταίες εκλογές για την Κρατική Δούμα, που κερδήθηκαν από την Ενωμένη Ρωσία με ποσοστό 64,30%, το ΚΚΡΟ έλαβε το 11,57% των ψήφων. Ο υποψήφιός του κόμματος για την προεδρία, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ήρθε δεύτερος μετά τον Βλαντιμίρ Πούτιν με πάνω από δώδεκα εκατομμύρια ψήφους (σχεδόν το 17% του συνόλου των ψήφων) το 2012. Το κόμμα εκπροσωπήθηκε σε 81 Περιφέρειες της χώρας με 156.528 μέλη.

Σήμερα, το πρώην κυβερνών κόμμα κατατάσσει τον εαυτό του στις ομάδες αντιπολίτευσης, με δηλωμένο στόχο την καθιέρωση του σοσιαλισμού στη Ρωσία. Στους άμεσους στόχους του ΚΚΡΟ περιλαμβάνονται η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων, της γεωργίας και των μεγάλων βιομηχανιών, στο πλαίσιο μιας μικτής οικονομίας, που επιτρέπει την ανάπτυξη των ιδιωτικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Τα 2 «νέα» κομμουνιστικά κόμματα

Ωστόσο, όλοι όσοι έχουν κομμουνιστικές απόψεις δεν φαίνεται να συμφωνούν με την πολιτική του ΚΚΡΟ. Μέσα στο 2012 δημιουργήθηκαν δύο εναλλακτικά κομμουνιστικά κόμματα: Οι Κομμουνιστές της Ρωσίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Οι Κομμουνιστές της Ρωσίας πρωτοεμφανίστηκαν ως οργάνωση το 2009. Η κύρια διαφορά μεταξύ του ΚΚΡΟ και των άλλων κομμάτων έγκειται στη στάση τους απέναντι στη θρησκεία. Το ΚΚΡΟ δείχνει μια σημαντική επαναπροσέγγιση με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς επικεφαλής του κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ανακοίνωσε ότι ένα στα τρία μέλη του κόμματος είναι θρησκευόμενοι, ενώ στη Σοβιετική Ένωση ήταν απαγορευμένα όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Από την άλλη, και τα δύο «νέα» κόμματα επιμένουν ότι οι «πραγματικοί» κομμουνιστές πρέπει να είναι άθεοι, όπως ήταν στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ένα μέρος της κοινωνίας μας νοσταλγεί το σοβιετικό παρελθόν. Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων συνδέουν το ΚΚΡΟ με το προηγούμενο κομμουνιστικό κόμμα. Έτσι, ο κύριος στόχος των άλλων αναδυόμενων κομμάτων είναι να αποδείξουν στο εκλογικό σώμα ότι αυτοί είναι η συνέχεια και να πλήξουν τη φήμη του ΚΚΡΟ», υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας Κονσταντίν Τρουέβτσεφ.

Επίσης, πολύ δημοφιλής στην ρωσική κοινωνία είναι η άποψη ότι όλα τα σύγχρονα κομμουνιστικά κόμματα πρόδωσαν τις πραγματικές αξίες του κομμουνισμού Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί από το γεγονός ότι το κόμμα καθόριζε την κρατική πολιτική για εβδομήντα χρόνια και ότι απέτυχε.

Παρόλο που τα πολιτικά προγράμματα όλων των κομμουνιστικών κομμάτων είναι παρόμοια, ο ένας αμφισβητεί τον άλλον. Ο Ζιουγκάνοφ κατηγορεί τα «νέα» κόμματα για συνεργασία με το Κρεμλίνο και αυτοί από την πλευρά τους λένε ότι το πρόγραμμα του ΚΚΡΟ είναι ξεπερασμένο και πως αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δεν θα μπορέσει να έρθει ποτέ στην εξουσία. Τα «νέα» κόμματα αποτελούνται κυρίως από πρώην μέλη του ΚΚΡΟ, τα οποία είχαν ζητήσει την παραίτηση του Ζιουγκάνοφ.

Οργανώσεις της νεολαίας 

Η επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κοινωνικής Δικαιοσύνης Γιούρι Μοροζοφ ήταν μέλος του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Το γεγονός αυτό έδωσε λαβή στους αντιπάλους του οι οποίοι τον κατηγορούν για σχέσεις με τον Πούτιν.

«Όλα αυτά τα ψευδοκομμουνιστικά κόμματα είναι δημιουργήματα της εξουσίας, επειδή το Κρεμλίνο μας φοβάται. Θέλουν να δελεάσουν τους ψηφοφόρους μας με αυτά τα «πλαστά» κομμουνιστικά κόμματα, με στόχο να τους ελέγξουν και να μειώσουν τη δική μας επιρροή», δηλώνει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής για τις Διεθνείς Σχέσεις του ΚΚΡΟ Λεονίντ Καλάσνικοφ.

Από την άλλη το κόμμα των Κομμουνιστών της Ρωσίας εμφανίζεται ως κόμμα της νεολαίας, αντιμετωπίζοντας έντονο ανταγωνισμό από την Ένωση της Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που ανήκει στο ΚΚΡΟ. Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες κομμουνιστικές οργανώσεις της νεολαίας, όπως ο Συνασπισμός της Ρωσικής Κομμουνιστικής Νεολαίας, η Ένωση Λενινιστών Νέων Κομμουνιστών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Επαναστατική Κομμουνιστική Νεολαία, Η Πρωτοπορία της Κόκκινης Νεολαίας, ηγέτης της οποίας είναι ο Σεργκέι Ουνταλτσοφ, μία από τις πιο αξιοσημείωτες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης. Όλες αυτές οι οργανώσεις επηρεάζονται από το ΚΚΡΟ.

Κομμουνιστές εναντίον Σιλβέστερ Σταλόνε

Ωστόσο, σε περιφερειακό επίπεδο τα κόμματα αυτά συνεργάζονται. Πιθανότατα, στην πιο γνωστή ρωσική κομμουνιστική οργάνωση: Κομμουνιστές της Αγίας Πετρούπολης και του της Περιφέρειας Λένινγκραντ, περιλαμβάνονται μέλη όλων των κομμουνιστικών κομμάτων, καθώς και ακομμάτιστων πολιτών. Αυτή η οργάνωση είναι διάσημη για το μποϊκοτάζ που πραγματοποίησε στην έκθεση ζωγραφικής του Σιλβέστερ Σταλόνε στην Αγία Πετρούπολη τον Οκτώβριο, αποκαλώντας τον «προσωποποίηση της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής». Πριν από λίγα χρόνια είχαν ζητήσει τη σύλληψη του σκηνοθέτη του «Avatar» Τζέιμς Κάμερον, διότι κατ΄αυτούς «λεηλάτησε την επιστημονική φαντασία της Σοβιετικής Ένωσης».

Πάντως, οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τις πιθανότητες να έρθει στην εξουσία το κομμουνιστικό κόμμα.

«Με την πίεση των κομμουνιστικών κομμάτων από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης τα ρωσικά δεν καταβάλλουν προσπάθεια να προσαρμοστούν στις πιεστικές ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ακόμη και για το ΚΚΡΟ, που έχει να επιδείξει καλά αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές είναι αμφίβολο εάν θα κυβερνήσει τη Ρωσία. Επιπλέον, τα κομμουνιστικά κόμματα στη Ρωσία καθίστανται ολοένα και περισσότερο ένα χαρακτηριστικό του παρελθόντος », υποστηρίζει ο Τρούεβτσεφ.

Πηγή: http://rbth.gr/society/2013/11/26/to_prosopo_toy_sygxronoy_rosikoy_kommoynismoy_26727.html

3 comments on “Το πρόσωπο του σύγχρονου ρωσικού κομμουνισμού

  1. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

    Να τελικά που δεν είμαστε οι μόνοι με «45» κόμματα να διεκδικούν το μοναδικό στο αλάθητο της μετάφρασης. Εάν μάλιστα τους στείλουμε και τον Βενιζέλο να του δείξει τι εστί Σοσιαλισμός είναι σίγουρο ότι θα μας ακολουθήσουν επ α κ ρ ι β ώ ς !

    Ένα ΡωσοΠασόκ τους λείπει για να δέσει η σούπα ή μήπως όχι ;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

sotosblog

«Ο άνθρωπος που δεν είναι ικανός να αντλεί διαρκώς από μέσα του νέους πόθους, μαζί κι έναν καινούργιο εαυτό, να γυρίζει ως επιβεβαίωση την πλάτη στο παρωχημένο και σαπισμένο, αυτός δεν είναι άνθρωπος: είναι ένας μπουρζουάς, ένας φαρμακοτρίφτης, ένας ουτιδανός.» Αμεντέο Μοντιλιάνι (http://www.modigliani-foundation.org)

XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

ECONOMIC THEORIES

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Ερανιστής

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Τα κουρέλια τραγουδάμε ... ακόμα

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Λαϊκή Εξουσία

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ

Μέτωπο ενάντια στη διαφθορά, για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού και πολιτιστικού σκηνικού

toufekiastoskotadi

Δημοκρατία για την Ελλάδα

Delving into History ® _ Periklis Deligiannis

Ιστορικές Αναδιφήσεις® _ Περικλής Δεληγιάννης

Ανθολόγιον Sapere aude!

Sapere aude! - Τόλμα να γνωρίζεις

Poetry of gems

Poetry & Mythology

JUNGLE-Report

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Yanis Varoufakis

THOUGHTS FOR THE POST-2008 WORLD

Χειμωνιάτικη Λιακάδα

Σκέψεις, απόψεις, προβληματισμοί και συναισθήματα. Στοχασμοί που ρίχτηκαν στο διαδίκτυο σαν μπουκάλια στο πέλαγος …

VoxEU.org: Recent Articles

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Home

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

In Defence of Marxism

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

LaRouche's Latest

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Monthly Review

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

αἰέν ἀριστεύειν

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις

sibilla - σίβυλλα

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

eparistera

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

ΚΙΜΠΙ

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Kart Electronics iOS Portal

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Old Boy

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

CYNICAL

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

ὑπόγεια τάξις

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Cogito ergo sum

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

"το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή..."

Techie Chan

(λευτεριά στα playmobil)

Αντικλείδι

Επιλεγμένα άρθρα για πολιτική, οικονομία, κοινωνία, οικογένεια, πολιτισμό, ψυχολογία. Ποιοτικές φωτογραφίες και βίντεο .

Αρέσει σε %d bloggers: