TO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ


Δελαστικ-3
Γ.Δελαστίκ
Τίποτα τελικά δεν θα μείνει όρθιο από το υφιστάμενο πολιτικό σκηνικό στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Αυτήν την αναπότρεπτη εξέλιξη τη συνειδητοποιούν σταδιακά ολοένα και περισσότεροι βουλευτές όλων των κομμάτων και προσαρμόζουν ανάλογα την πολιτική συμπεριφορά τους, επιλέγοντας και προτάσσοντας τακτικές προσωπικής πολιτικής επιβίωσης. Καμιά κομματική πειθαρχία δεν υφίσταται πλέον σε κανένα κόμμα. Μόνο η αποτροπή των εκλογών πάση θυσία ενώνει τους βουλευτές όλων των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλοι αντιμετωπίζουν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο σαν… πολιτικά ζόμπι, από τα οποία θα απαλλαγούν – συμβολικά μιλώντας – τη νύχτα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Την ίδια νύχτα όμως οι σημερινοί ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα συμπαρασύρουν στο πολιτικό τους τέλος τουλάχιστον καμιά ….διακοσαριά (!) από τους σημερινούς τριακόσιους βουλευτές όλων των κομμάτων. Αυτό εξηγεί και την εμφανέστατη απέχθεια σχεδόν όλων των βουλευτών προς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, δεδομένου ότι καμιά ιδεολογία και κανένα γενικότερο ταξικό ή κομματικό συμφέρον δεν τίθενται στις σημερινές συνθήκες από κανένα βουλευτή πάνω από την προσωπική επανεκλογή του! Μέχρι τώρα καταλυτικός παράγοντας της αποσύνθεσης του πολιτικού σκηνικού ήταν το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι πέρυσι τον Απρίλιο είχε θεωρητικά 160 βουλευτές (τόσους δηλαδή είχε εκλέξει στις εκλογές του 2009), πέρυσι τον Ιούνιο εξέλεξε 33 και σήμερα, ενάμισι χρόνο μετά, του έχουν απομείνει 27! Έχει χάσει δηλαδή πάνω από 130 βουλευτές!

Αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ έρθει δεύτερο κόμμα, χάνοντας και αυτή τουλάχιστον …60 με 70 έδρες από τις 129 που έβγαλε πέρυσι (και από τις οποίες της έχουν απομείνει 127), είναι προφανές ότι οι πυλώνες του μεταπολιτευτικού πολιτικού σκηνικού θα έχουν ισοπεδωθεί. Αυτό μπορεί να είναι δευτερεύουσας σημασίας για την Αριστερά από τη στιγμή που το σύστημα δεν φαίνεται για την ώρα να απειλείται με ανατροπή, αλλά έχει τεράστια σημασία για την αστική τάξη. Πόσο μάλλον που, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η επόμενη κυβέρνηση είναι πιθανό να έχει ηγετικό πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα δηλαδή που δεν είναι αστικό, αλλά το οποίο η αστική τάξη πρέπει να ενσωματώσει πλήρως και μάλιστα ταχύτατα, αν δεν θέλει να μπει σε περιπέτειες απελευθέρωσης μιας λαϊκής δυναμικής με εντελώς απρόβλεπτες συνέπειες. Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατοχή της Ελλάδας από τους Γερμανούς και τους υπόλοιπους μισητούς ευρωπαίους εταίρους της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κυοφορεί παντελώς άγνωστες και ενδεχομένως κοινωνικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις και εξελίξεις. Αποκλείεται τα πράγματα να μείνουν όπως είναι σήμερα! Μπορεί προσωρινά τα πράγματα να μην εξελίσσονται όπως θα ήθελε η Αριστερά, με ταξικές και κοινωνικές συγκρούσεις στο μαζικό κίνημα υπό την ηγεμονία ανατρεπτικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι ήδη κατακλυσμιαίες και η πρώτη φάση τους θα ολοκληρωθεί στις κάλπες των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Όσο κι αν η ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική Αριστερά της ανατροπής δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη στους κερδισμένους των πολιτικών ανακατατάξεων, δεν μπορεί να μην αναγνωρισθεί τις εκ βάθρων ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό που έχει επιφέρει ο μνημονιακός όλεθρος της κατοχής και εξαθλίωσης της χώρας μας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Εξαιτίας της δραματικής φτωχοποίησης του λαού μας μέσω του καθεστώτος που επέβαλλε το Μνημόνιο από τον Μάιο του 2010 αναδείχθηκαν με θεαματικό τρόπο τρία αντιμνημονιακά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από το χώρο της Αριστεράς πήγε από το 4,6% του 2009 στο 26,9% του περσινού Ιουνίου. Δημιουργήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και πήραν αμέσως 7,5% στο χώρο της Δεξιάς. Εκτοξεύθηκε από το 0,29% στο 6,92% η Χρυσή Αυγή, στο ακροδεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος. Από το 4,9% δηλαδή που είχαν συνολικά τα κόμματα αυτά στις βουλευτικές εκλογές του 2009 πήγαν στο…41,3%! Από το «τίποτα» του 5% πλησίασαν στο μισό των ψηφοφόρων – και έπεται συνέχεια! Αυτονόητο είναι ότι η αντιμνημονιακή στάση δεν ενοποιεί ούτε κατά διάνοια πολιτικά τα κόμματα αυτά ή κάποιους στόχους τους, δείχνει όμως τις εκλογικές μεταπτώσεις της ελληνικής κοινωνίας. Από 335.289 ψήφους συνολικά το 2009 πήραν …2.543.489 ψήφους τον περσινό Ιούνιο! Πάνω από 2,2 εκατ. επιπλέον ψηφοφόροι τάχθηκαν στο πλευρό των αντιμνημονιακών κομμάτων! Σχεδόν… οκταπλασίασαν (!) την εκλογική τους απήχηση.

Αυτό συνιστά πολιτικό σεισμό, ανεξάρτητα αν η επαναστατική Αριστερά δεν επωφελήθηκε από αυτόν μέχρι τώρα. Βρισκόμαστε όμως ακόμη στην αρχή της πολιτικής σεισμικής δραστηριότητας. Όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα ενδέχεται να αποδειχθούν απλώς προσεισμοί του κύριου πολιτικού σεισμού που θα ακολουθήσει. Το βέβαιο είναι πως θα ζήσουμε μεγάλα, πολύ μεγάλα γεγονότα. Και είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν θα έχουν πια τους γνωστούς μέχρι σήμερα πρωταγωνιστές, οι οποίοι στη καλύτερη περίπτωση θα πάνε σπίτι τους. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν θα είναι παρατηρητής αλλά συνδιαμορφωτής των εξελίξεων αυτών. Έχει κάθε λόγο να φιλοδοξεί να παίξει όχι απλώς ενεργό, αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο – με την κυριολεκτική σημασία των λέξεων αυτών. Από αυτή τη νοοτροπία πρέπει να διακατέχεται και τέτοιο ρόλο να προετοιμάζεται πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά.

Πηγή:»Πριν»,17/11/2013

40 comments on “TO ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

 1. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Από τις σοβαρές πένες ο Δελαστίκ αλλά με αφήνει με μια απορία. Πως γίνεται να δημιουργηθεί, να υπάρξει, μια αντικαπιταλιστική σταγόνα σε έναν καπιταλιστικό ωκεανό ;

  Μήπως υπερβάλλει στον χαρακτηρισμό του ;

  Υπ όψιν φυσικά ότι έχουμε παράδειγμα «αριστερής» διακυβέρνησης στον ελλαδικό χώρο.

  Την περίοδο Χριστόφια στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα γνωστά, όπως επίσης γνωστό Ποιός προηγήθηκε στην διακυβέρνηση κι έμεινε στην Ιστορία.

 2. Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

  Πιθανότατα θα δούμε σε επόμενες εκλογές ένα «ντέρμπι κορυφής» μεταξύ Σύριζα και Χρυσής Αυγής,με τα άλλα κόμματα να μένουν αρκετά πίσω,χωρίς όμως κάποιος να κατακτήσει την αυτοδυναμία!!Πολύ φοβάμαι ότι μετά τον Σαμαρά δεν θα υπάρξει πρωθυπουργός εκλεγμένος από τον λαό!!Έρχεται κάτι το σαρωτικό!!

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   Το τέρας ξεψυχάει εδώ στην Ελλάδα.
   Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω…
   Οι Βρυξέλλες παγιδεύτηκαν στα ίδια τα «πιστεύω» τους που υπόγραψαν στη Λισαβόνα…
   Αν λέω… Αν… ο Τσίπρας βγεί…και θέλει να τους χορέψεις στο ταψί…οι Γερμανοί θα πάθουν μεγάλο κάζο…Τεράστιο…
   Τους την έχουν στημένη από καιρό πολλοί και πολύ…ειδικά στη Μέρκελ…
   Η περιφέρεια να ΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ και να ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ πλουσιοπάροχα το ΚΕΝΤΡΟ…αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί…δεν συμφέρει γενικά την «πλανητική (καπιταλιστική) πολιτική»…
   Τα γίδια ξύπνησαν…

  • Ο/Η lux interior λέει:

   …έλα ρε Ιωάννη, μην τσιμπάς τώρα και’συ στις μ@λακίες που σου πασάρουν τα ούγκανα στην Ολυμπία…. πολλοί από αυτούς δε, σίγουρα είναι έμμισθα τσουτσέκια…..

   …διάβασε λίγο το παρακάτω:
   http://exthrostoumalaka.blogspot.gr/2013/11/blog-post_1264.html

   ….και για επαλήθευση κοίτα και αυτό:
   http://www.stoxos.gr/2013/11/blog-post_6098.html

   …εάν γίνουν εκλογές το δίπολο θα είναι πάλι ΣΥΡΙΖΑ vs ΝΕΑΠΑΣΟΚΟΚΡΑΤΙΑ!!!!
   …βλέπεις στις εκλογές του ’12 είχαμε την ευκαιρία να διώξουμε το σύστημα που μας καταληστεύει χρόνια τώρα(και δεν εννοώ μόνο τους βουλευτές, αλλά όλους τους αποκάτω: γραμματείς, διευθυντές, συμβούλους, προέδρους οργανισμών, μέλη διοικητικών συμβουλίων, περιφερειάρχες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σου) αλλά εμείς επιλέξαμε τους δήμιους μας να μας σώσουν…..
   …όχι πως πολυπιστεύω στον συριζα, αλλά έστω ρε αδελφέ να τους διώχναμε τους προηγούμενους….
   ….τώρα όσο αφορά στο άρθρο, όντως το πολιτικό σκηνικό καταρρέει και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι κατάρρευσε το Πασοκ…..

   • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

    Καλημέρα σας!!! Τα ανεγκέφαλα ουγκανά
    έχουν κάνει σημαία την δήθεν δημοσκόπηση
    του εκβιαστή αλλά και απατεώνα Ζουγκλιάρη.
    Διαδικτυακή δημοσκόπηση;; μόνο σαν φάρσα ακούγεται
    άντε να κάνουμε και εμείς μία μέσα δω να σου απαντήσω εγώ
    με 10 ip, νικ νέιμ, και ηλεκτρονικές διευθύνσεις,
    βλέπουμε τι γίνεται και στην παλιά γειτονιά
    μπανάρουν ένα ουγκανό, και σε λίγο τσουπ
    με άλλο ip και άντε ξανά μανά.
    Μην ξεχνάμε ότι τα ουγκ ουγκ διατηρούν ολόκληρη
    βάση δεδομένων απείραχτη.
    Οι πάτρωνες εκεί δεν άγγιξαν.
    👿

   • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

    Όλο τα ίδια και τα ίδια…. προπαγάνδα για αφελείς και από ότι βλέπω ο Peacemaker έχει αρχίσει και την πιστεύει….

    Η αλήθεια αποτυπώνεται στους αριθμούς. Και είναι οι αριθμοί τόσο ψυχροί που δεν μπορεί κανείς με υποθέσεις να τους διαψεύσει.

    Τι έλεγαν πέρυσι στις εκλογές τα χρυσαύγουλα; Τι έλεγαν οι ντερμπεντέρηδες για τη ΝΔ;

    Τα χρυσαύγουλα λοιπόν έλεγαν ότι είναι στο 15%. Οι ντερμπεντέρηδες έλεγαν ότι η ΝΔ είναι στο 34%.

    Τελικά στις πρώτες εκλογές τα χρυσαύγουλα πήγαν στο 6,5 και η ΝΔ στο 18.

    Τελικά από τις δεύτερες εκλογές;;; 430.000 στη ΧΑ και 1.800.000 στη ΝΔ.

    Τώρα πως τα γκάλοπ δίνουν στη ΝΔ 27% σε αναγωγή σε περίπτωση νέων εκλογών είναι άλλο θέμα….

    Όσο αφορά τις 430.000 ψηφοφόρων της ΧΑ κοίτα πως πάει η προπαγάνδα…

    Πρώτα το 430 το έκαναν 450. Μετά 500. Ύστερα με βάση κάποια γκάλοπ το έφτασαν στο 1.000.000. Το ότι στα γκάλοπ είναι ποσοστά και όχι απόλυτοι αριθμοί μάλλον θέλει ειδικές μεταπτυχιακές γνώσεις για να το καταλάβει κάποιος ή θα πρέπει να είναι εντελώς βόδι για να το πιστέψει.

    Μετά αυτό έγινε στη βουλή και πάτημα. Πχ. Λέει ο Κασιδιάρης » Δεν μπορείτε να αποκαλείτε τους 500.000 Έλληνες που ψήφισαν τη ΧΑ ότι στηρίζουν ή ανήκουν σε εγκληματική οργάνωση»

    Τώρα αν κάποιος γυρίσει και του πει ότι

    Κασιδιάρη….

    1ον. Δεν σας ψήφισαν 500.000
    2ον Δεν ήξεραν τότε αν είστε εγκληματική οργάνωση όπως δεν ξέρουν και τώρα γιατί δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση.
    3ον. Το ότι σας ψήφισαν δεν σημαίνει ότι σας πιστεύουν κιόλας εκτός αν είστε εντελώς τουρούκια να πιστεύετε κάτι τέτοιο.

    θα τον αποκαλέσουν εβραίο μασώνο αριστερό αναρχοάπλυτο εαμοβούλγαρο κλπ….

    Όπως κάνει και ο Άδωνις κάθε φορά που δεν συμφωνεί κάποιος μαζί του… τον αποκαλεί «Συριζαίο».

    Χθες για παράδειγμα μια και ανέφερα την προπαγάνδα είδα τον Βορίδη στον Ενικό του Χ»νικολάου.

    Τρεις ερωτήσεις έγιναν και ο Μάκης έδωσε τέτοιες απαντήσεις που κανονικά σε άλλη χώρα θα έπρεπε σήμερα να τον έχουν στείλει φυλακή. Δυστυχώς όμως δεν βρέθηκε κανένας να του απαντήσει αναλόγως.

    Στην πρώτη τέθηκε θέμα μη δυνατότητας καταβολής των δόσεων στην τράπεζα και οι συνέπειες της. Τι απάντησε λοιπόν ο Μάκης;;;; Τι είπε;;;;;;;;;;;;;;

    Είπε…

    Αν κάποιος δεν πληρώνει το δάνειο του τότε η τράπεζα θα έρθει σε μας και θα μας ζητήσει να της καλύψουμε το χρηματοδοτικό κενό και έτσι θα αναγκαστούμε να βάλουμε νέους φόρους. Για αυτό κάνουμε τώρα τον φόρο ακινήτων. Και δεν πιστεύω να έχει κανείς αντίρρηση στον φόρο κατοχής!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Δεν βρέθηκε εκεί μέσα ένας να του πει του Axeman….

    Μάκη….

    Οι τράπεζες δεν είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα του δημοσίου για να σου ζητά κάλυψη χρηματοδοτικού κενού ώστε να στραφείς στη φορολογία. Γιατί με την ίδια λογική ο κάθε επιχειρηματίας κάθε φορά που τρώει κανόνι θα έπρεπε να τρέχει σε σένα για την κάλυψη της μαλακισμένης επιχειρηματικής του πολιτικής όπως οι Γ@ΜΗΜΕΝΕΣ οι τράπεζες όταν σε έπρηζαν από το πρωί μέχρι το βράδυ για να σου δώσουν προσωπικό δάνειο που δεν είχες ανάγκη!!!!! ΟΠΟΤΕ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΕΝΟ ΤΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΝΑ Γ@ΜΗΘΕΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΙΣΛΑΝΔΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΣ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ!!!!!!!

    Μετά όταν ανέφερε τον φόρο κατοχής ακινήτου μόνο ένας αντέδρασε. Δεν γύρισε κανείς να του πει…

    Ρε μπαγλαμά….. φόρος σημαίνει ΜΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΟ ΚΡΑΤΟΣ. Και όταν έχεις τους περισσότερους φόρους στην Ελλάδα τότε αυτόματα κατατάσσεσαι στο λιγότερο ευνομούμενο κράτος του πλανήτη!!!!!!!!!! ΜΠΑΓΛΑΜΑ!!!! Και οι φόροι ΜΠΑΓΛΑΜΑ που δεν είναι ανταποδοτικοί είναι ΛΗΣΤΕΙΑ!!!!!

    Και όταν ανέφεραν την περίπτωση συνταγματικότητας του νόμου και ότι ο Παυλόπουλος έχει πει ότι είναι αντισυνταγματικός αυτός είπε » δεν νομίζω ότι είναι «.

    Σε εκείνη την περίπτωση που » δεν νομίζεις» και φέρεις τον νόμο και κάποιος χάσει το σπίτι του… όταν θα έρθουν να το πάρουν και πάρει μια καραμπίνα και τινάξει τα μυαλά του τραπεζίτη θα είναι έγκλημα ή θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε να είναι αντισυνταγματικός ο νόμος;

    άντε πρωί πρωί…..

    καλημέρα είπα;;;

    • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

     Καλησπέρα

     θα θυμίσω ότι στο άρθρο μου που είχε αναφερθεί ο Αμετανόητος είχα στοιχεία από δημοσκόπηση που εξέταζε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία οι ψηφοφόροι επέλεγαν το κόμμα που ΘΑ ψηφίσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η οργή – ως κριτήριο επιλογής – ήταν το 50% των ψηφοφόρων της ΧΑ. Το άρθρο – δημοσκόπηση ήταν στις 18/10 δλδ πριν από τις δολοφονίες των δύο μελών της ΧΑ στο Ν. Ηράκλειο και πριν την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο έπεσε στο κενό αλλά σε σημαντική μερίδα πέρασε σαν βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Αναφέρω αυτές τις «λεπτομέρειες» γιατί πιστεύω ότι έκτοτε η οργή έχει μεγαλώσει αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του «έκλεισε» την πόρτα σε κάποιους που ήσαν μετέωροι ως προς την επιλογή τους.

     Συμπερασματικά η ΧΑ θα είναι σίγουρα τρίτο κόμμα αλλά μην απορήσουμε αν την δούμε δεύτερο, ειδικά εάν οι εκλογές γίνουν πριν εκδικαστούν οι υποθέσεις των κατηγορουμένων μελών της και σίγουρα δεύτερο αν έχουν εκδικαστεί οι υποθέσεις και καταπέσουν συνολικά ή ως μέρος οι κατηγορίες.

     Αυτά φυσικά ανεξάρτητα απ το τι θα ήθελα, αλλά με βάση αυτά που συμβαίνουν και αυτά που διαβάζω ή ακούω.

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      Καλησπέρα Γιάννη….

      για να το κάνουμε και λίγο πιο ενδιαφέρον….

      τι θα ήθελες;

      • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

       Πρόσφατα κοίταζα τα πολιτεύματα των σκανδιναβικών χωρών που για μένα είναι πρότυπα χωρών. Εκεί είναι η απάντηση τι θα ήθελα προσωπικά

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Πήγα να το κάνω πικάντικο και μου ξεγλύστρισες….

        χαχαχαχαχαχαχα

       • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

        Το κατάλαβα 🙂

        προτίμησα όμως αυτή την απάντηση για να δώσω ερέθισμα να μιλήσουν κι άλλοι, αφού το συγεκριμένο «μοντέλο» έχει γενικώς πέραση και να δούμε πως για παράδειγμα η Σουηδία αν και με βασιλευομένη δημοκρατία είναι πρότυπο για εμάς ή τελικά είμαστε η χώρα του «τα θέλω όλα στα μέτρα μου και κατά το συμφέρον μου» ; 😉

       • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

        Για να μην υπάρξουν αυθαίρετες ερμηνείες στο παράδειγμα της Σουηδίας που ανέφερα να διευκρινήσω ότι ο προβληματισμός μου είναι στο εάν φταίει ο θεσμός «βασιλευομένη … » ή ο τρόπος που λειτουργεί, έτσι ώστε εκεί να έχει γίνει μια χώρα πρότυπο για πολλούς, ενώ εδώ έγινε υπόθεση αχταρμά κλπ κλπ

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Αφού δεν το λες εσύ όμως θα το πω εγώ….

        Δεν πιστεύω στην κοινοβουλευτική δημοκρατία με τη σημερινή της μορφή.Θέλει πολλές βελτιώσεις για να είναι πραγματική δημοκρατία.
        Δεν πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα σε δημοκρατία να υπάρχουν απολυταρχικά κόμματα που τα ίδια δεν πιστεύουν στη δημοκρατία. Όπως πχ η νεοναζιστική χιτλερική φασιστική και χούντοφιλη ΧΑ καθώς και το φιλοσταλινικό ΚΚΕ.

        Τώρα παίξε μπάλα και άσε τον Λεωνίδα να τσιρίζει όσο θέλει….

        αλλά μη διαβάσω τίποτα για χούντες γιατί θα έχουμε δράματα…..χαχαχαχαχα

       • Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

        Ο Αριστοτέλης μας έδωσε τον ηγέτη Αλέξανδρο – πεφωτισμένη μοναρχία, την εποχή εκείνη αλλά … Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε σήμερα νέο Αριστοτέλη για να έχουμε έναν νέο Αλέξανδρο – αδιαφορώντας αν θα είναι καραμπλέ ή καρακόκκινος, αρκεί να είναι ΕΘΝΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ.

        Άρα πηγαίνουμε σε επιλογές ενισχυμένης Δημοκρατίας αλλά με ισχυρούς μηχανισμούς που θα ελέγχουν το απαρέγκλιτο της πορείας σε όλο το εύρος των θεσμών

        Πριν από καιρό είχα δημοσιεύσει την πρόταση για ένα νέο Σύνταγμα ενός Έλληνα της ομογένειας, του κου Καλογερόπουλου. Χωρίς να λέω ότι είναι η απόλυτη πρόταση θεωρώ ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση προς εξέταση :

        http://aoratipoli.blogspot.gr/2013/03/blog-post_13.html

       • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

        Εγώ πάντως σήμερα έγραψα άρθρο για το Σύνταγμα και μόνο για Αλέξανδρους και Αριστοτέληδες δεν έγραψα…

        αύριο θα ανεβεί κι εδώ αν θες να με κράξεις για αυτά που έγραψα…

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Το πρόβλημα δεν είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία, η «δημοκρατία» έστω διαμέσω αντιπροσώπων (είμαστε πολλοί άλλωστε για να κάνουμε την αγορά της αρχαίας Αθήνας) αλλά το πολίτευμα της κυνο-βολευτικής δημοκρατίας που έχουμε τουλάχιστον εδώ και 70 χρόνια.
        Κάτι θα μπορούσε να γίνει πάντως με την χρήση των νέων τεχνολογιών και με δημοψηφίσματα, άμεση δημοκρατία, ανακλητούς βουλευτές κλπ.
        Καλύτερα να μην συγκρίνουμε την δική μας βασιλευόμενη δημοκρατία με τις αντίστοιχες ξένες γιατί απέχουμε έτη φωτός από τις αντίστοιχες των σκανδιναβών…
        Ακόμα και αν επαναληφθεί το πείραμα αυτό στην Ελλάδα (ειδικά μετά από καταστροφή), πάλι θα γυρίσουμε στις μαύρες εποχές του ’60. Ο διάδοχος παύλος ετοιμάζεται από τον μπαμπάκο…
        Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε το γαλλικό le roi reigne mais il ne gouverne pas.(o βασιλιάς βασιλεύει αλλά δεν κυβερνά).

    • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

     Μακάρι να έχεις εσύ το δίκιο,αλλά δυστυχώς από το ανθελληνικό σύστημα γίνονται τα πάντα ώστε να γιγαντωθούν οι νεοναζί και να φθάσουν σε ποσοστά τον Σύριζα!!Η απόγνωση λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης αλλά και του εποικισμού περιοχών της πατρίδος από μουσουλμάνους μετανάστες έχει ήδη αναιρέσει την λογική αρκετών συμπατριωτών μας που βλέπουν την σωτηρία της Ελλάδος αλλά και την προσωπική τους, στους νεοναζί της «χρυσής αυγής» !!

   • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

    Ότι και αν πασάρουν τώρα εκεί στο olympia.gr απάνω στην προσπάθεια μου να καταδείξω το αυτονόητο,με ανορθόδοξο όμως τρόπο, ήτοι να ξεμπροστιάσω κάποιον εκεί,ότι δηλαδή είναι ένας εκεί σχολιαστής γράφει με πολλαπλά ψευδώνυμα [ε δεν θα αναφέρουμε εδώ ψευδώνυμα,δεν είμαστε δα και ρουφιάνοι] βάσει γραφικού χαρακτήρα και εμμονών με τους..εβραίους αποκλείστηκα εγώ!!Δεν βαριέσαι!!Υγεία να υπάρχει!!

    • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

     μάλλον βάσει συντακτικού και όχι γραφικού χαρακτήρα!!

    • Ο/Η lux interior λέει:

     …σε απέκλεισαν απ’το ΟΛΥΜΠΙΑ και δεν χαίρεσαι;!!!!!….
     …αυτό και μόνο είναι απόδειξη ότι είσαι νορμάλ άνθρωπος!!!!!

     Α και κάτι άλλο… όσον αφορά το θέμα με τους μετανάστες, επειδή μάλλον σου έχει γίνει πλύση εγκεφάλου από το Ολυμπία και τα ούγκανα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα εκεί μέσα, ρίξε και μια ματιά σε αυτό:
     http://barikat.gr/content/poses-manolades-horaei-i-hora

     • Ο/Η Kimwn λέει:

      Εγώ δηλαδής που δεν έχω αποκλειστεί (ακόμα…) τί είμαι οεο ???

      ΥΓ . δεν είμαι εγώ παράξενος , εσύ είσαι φυσιολογικός…

     • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

      Eνδιαφέρον άρθρο Lux interior!!

      Όχι δεν νομίζω να γενικεύει τόσο ο Lux Interior απλά εγώ έκανα χρήση περισσότερων του ενός ψευδόνύμων όταν αντιλήφθηκα την παρουσία ενός αποκλεισμένου σχολιαστή από τα παλιά[και υβριστή]και με την χρήση του παλαιού του ψευδονυμου προσπάθησα να αποδείξω ότι είναι αυτός!!Ε εγώ προκάλεσα τον αποκλεισμό μου, αλλά πιστέψτε με διόλου με απασχολεί αυτό!!

      • Ο/Η Kimwn λέει:

       Χαλάρωσε Ιωάννη Ειρηνοποιέ.
       Αν θες τόσο να σχολιάζεις υπάρχουν και άλλες ιστοσελίδες (και ιστολόγια) με σοβαρούς ανθρώπους να συζητήσεις (για τον συνονόματο σου μιλάω, εγώ εξαιρούμαι και στερούμαι).
       Πιστεύω πάντως πως μετά από κάνα-δύο βδομάδες θα μπορείς να ξανασχολιάσεις κι εκεί.

       Εγώ έχω κόψει τους διαλόγους και ειδικά δεν θέλω να αποδείξω σε κανέναν τίποτε, μόνο τον Ανύπαρκτο κυνηγάω και τον ξεφωνίζω που και που (μόλις τώρα εκεί του έγραφα).

      • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

       Πλάκα έκανες,ε;;
       Καλά εγώ μέεεεεχριι να το καταλάβω,έπρεπε να μετατρέψεις τα εκατοστάρικα σε δεκάρικα!!Τόσο ξεφτέρι είμαι και εγώ βλέπεις!! :mrgreen:

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Τα κατοστάρικα σε δεκάρικα είναι εύκολο, που να σου βάλω μιγαδικούς αριθμούς…

        Δεν κάνω πλάκα, συνήθως είμαι σοβαρός (ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ), εξάλλου θα σου έλεγα να μην παίρνεις και πολύ στα σοβαρά ούτε την ζωή, πόσο μάλλον ούτε το διαδίκτυο…

       • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

        Σωστός!!

       • Ο/Η Kimwn λέει:

        Σας μερσώ (στην νεο-ελληνικιά) και σας καληνυχτίζω !

       • Ο/Η Ιωάννης ο Peacemaker λέει:

        Eπίσης καληνύχτα!! 🙂

 3. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Ακούστε το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ και ανεβάστε το αν το κρίνεται απαραίτητο.

  [audio src="http://www.real.gr/audiofiles/277215.mp3" /]

  Από τον Real.gr που έχει άρθρο.

 4. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Θα γνωρίζετε πιστεύω ότι το Σύνταγμα της Ελβετίας ήταν έργο του Καποδίστρια και γι αυτό τον τιμούν ακόμα και σήμερα, ενώ στο ελίνικος έχουμε άλλες προτεραιότητες …

 5. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Ιωάννη απαντώ εδώ αναγκαστικά. Θα το δω και θα τοποθετηθώ. Συμφωνώ μαζί σου ότι το σημερινό Σύνταγμα έτσι όπως το κατάντησαν είναι δεσμοφύλακας του (κατά την θεωρία μόνο) κυρίαρχου Λαού.

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Εδώ είναι αλλά άσε τα σχόλια για εδω στο Γαλάζιο όταν θα αναρτηθεί.

   Αν θες διαβασε το εδώ…

   http://aienaristeyein.com/2013/11/19/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%80%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85/

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Το Σύνταγμα (και όχι η ομώνυμη βρωμερή πλατεία) δεν είναι δεσμοφύλακας, αλλά ας το πούμε λυτρωτής. Άλλο αν με νομιμοφανείς (ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΟΜΙΜΟΥΣ) τρόπους έχει γίνει σουρωτήρι και κουρελόχαρτο.
   Από το Μάϊο του 2010 που υπογράφηκε «δανειακή σύμβαση» με λιγότερους από τα 3/5 (=180) βουλευτές ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΛΑΑΑΑΑΑ είναι στον αέρα…

   Και δεν συνεχίζω με τις λοιπές παραβιάσεις (και παραβάσεις) των υπολοίπων άρθρων (ιδιωτικές συλλογικές συμβάσεις, προστασία κατοικίας, περίθαλψη, παιδεία ιδιωτική κλπ κλπ)

   • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Κύριε Κίμωνα…!!!!!

    ‘Αρθρο 28: (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί)

    1. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

    2. Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

    3. H Eλλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας.

    _______________________
    **Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της Χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    • Ο/Η Kimwn λέει:

     Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

     Προφανώς στην ερμηνεία του ΒΟΘΡΟ-ΠΑΡΑ-ΚΡΑΤΟΥΣ η δανειακή σύμβαση (10 μνημόνιο) δεν αποτελεί συνθήκη ή/και συμφωνία…

     Επίσης (τυχαία απορία όπως πάντα) γιατί οι συμβαλλόμενοι ήταν ΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛΑ τα κράτη της ΕΕ και εμείς από την άλλη ΠΛΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ (‘Η ΒΗΣΙΓΟΤΘΙΑΣ)΄η οποία έβαλε ως «συμβαλλόμενο» την «κρατική» τράπεζα ΚfW, επειδή τάχαμου δεν μπορεί να δανείζει άλλα κράτη βάσει του συντάγματος της ???

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Βασικά δεν έχω πει ποτέ ότι το σημερινό σύνταγμα είναι δεσμοφύλακας του λαού.

   Το σύνταγμα είναι μια χαρά. Αλλά υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα.

   1ον. Ψηφισμένοι πολιτικοί που δεν λειτουργούν με βάση το σύνταγμα.
   2ον και κυριότερον ότι ο λαός είναι ανάξιος να το υπερασπιστεί.

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Νόμοι και Σύνταγμα ΥΠΑΡΧΟΥΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ, ας εφαρμόζονταν τουλάχιστον….

    Κ(Λ)όπυ πάστε από το άρθρο σου

    Γιατί στη ζωή αξίζεις πάντα αυτό που έχεις, γιατί ακόμα κι αν νομίζεις ότι δεν το αξίζεις….τότε πάλι το αξίζεις επειδή το ανέχεσαι.

 6. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  ΟΛΑ μα ΟΛΑ οσα αναφερετε (περι Συνταγματων,Κομματων ,Πολιτικων ,Νομων ,Δικαστων κλπ ) ,οπως ΚΑΙ οσα γραφει ο Δελαστικ ειναι «ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ να αγαπιομαστε»…..γυρω γυρω απ το προβλημα γιατι το ΙΔΙΟ το προβλημα ή κανει «τζιζ» (ιδεολογικα) για καποιους ή δεν αντιλαμβανονται στην ΟΥΣΙΑ του το προβλημα .
  ΟΛΑ μα ΟΛΑ οσα αναφερετε εχουν ΕΝΑΝ μαεστρο που τα διαμορφωνει ,τα ελεγχει ,τα επηρρεαζει και τα καθοδηγει να πηγαινουν οπως αυτος ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ …και οσο ασχολειστε με τα επιμερους οργανα και τα φαλ΄τσα τους ΑΥΤΟΣ μια χαρα διευθυνει την ορχηστρα να παιζει το «τραγουδακι »

  ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (200 περιπου οικογενειες) ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΘΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΟΙ ΤΟΥΣ( ο διεθνης και Ευρωπαικος Ιμπεριαλισμος)

  ΥΓ1(και συνεχισε εσυ πορτμπαγκαζακια να εξομοιωνεις τον κομμουνισμο με τον φασισμο ….περιεργως και ολο αυτο το παραπανω σκυλολοι των ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ αφεντικο σου ….ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΡΟΩΘΕΙ πανευρωπαικα και εγχωριως ….μαλλον σε εχει πεισει η προπαγανδα του )

  ΥΓ2 οποιος δεν διαβαζει τις Ιστορικες εξελιξεις με ΤΑΞΙΚΑ γυαλια παθαινει οτι επαθε ο Λαος μας μαζικα απο το 10 και μετα ,αντι να προετοιμαζεται απο το 92 ακομα (Μααστριχτ )

 7. Ο/Η Γιάννης Μ. λέει:

  Το σύστημα καταρρέει ή μεταλλάσσεται (ή αυτό επιχειρεί) ώστε να συνεχίσει το έργο του ;

  Δείτε μια σχετική έκθεση του stratfor : Ευρώπη: Ο αγώνας επιβίωσης των ελίτ και τα κινήματα

  h**p://aoratipoli.blogspot.gr/2013/11/blog-post.html

  ΥΓ έχω την αίσθηση ότι με επιβεβαιώνει όταν έγραφα για ευθύνες αντιπολίτευσης, συνδικαληστών και γενικώς των ελίτ που συνδιαμόρφωσαν τις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s