Αντικαπιταλισμός: ιδεοληψία ή δογματισμός;


Η απερίφραστη εναντίωσή μας στον καπιταλισμό δεν υπάρχει, επειδή απλώς αυτή είναι η πολιτική μας άποψη ή επειδή έτσι μας “την βάρεσε”. Ο καπιταλισμός, το σύστημα που επιτρέπει στους λίγους να κατέχουν τα μέσα παραγωγής και να αρπάζουν τον πλούτο που παράγουν με τον ιδρώτα τους οι εργάτες και ο λαός, επιτρέπει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, επιτρέπει την συσσώρευση αμύθητου πλούτου από την μία και την απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια από την άλλη. Ειδικά σήμερα, είναι μεγάλη αναγκαιότητα η εναντίωση και ο αγώνας για την ανατροπή του καπιταλισμού. Και αυτό, δεν το λέμε επειδή απλώς μας αρέσουν οι κόκκινες σημαίες, τα σφυροδρέπανα ή το μουστάκι του Στάλιν!

Επίσης, το ότι εναντιωνόμαστε στην διαχείριση του συστήματος της εκμετάλλευσης, ακόμα κι όταν αυτή θέλει να ονομαστεί “αριστερή”, δεν συμβαίνει απλώς επειδή έτσι λέει το Κόμμα! Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική πραγματικά υπέρ του λαού και οικονομία φτιαγμένη έτσι ώστε να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, αν τα κλειδιά της οικονομίας και ο πλούτος είναι στα χέρια των καπιταλιστών. Κοροϊδεύουν το λαό όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Και δεν μπορεί να υπάρξει συμμαχία, στήριξη ή συμπόρευση με όσους καλλιεργούν αυταπάτες.

Είτε θεωρείς τον εαυτό σου μαρξιστή-λενινιστή, είτε όχι. Είτε υποστηρίζεις τον διαλεκτικό υλισμό, είτε όχι. Είτε πιστεύεις στο Θεό, είτε όχι. Είτε έχεις ελληνική ιθαγένεια, είτε όχι. Είτε είσαι αριστερός, είτε όχι! Σε κάθε περίπτωση (καλώς ή κακώς), το θέμα είναι να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι τι εστί καπιταλισμός, τι είναι η εργατική τάξη, η εκμετάλλευση, η υπεραξία, το κεφάλαιο, η συσσώρευση πλούτου, η εξαθλίωση, η ανισότητα. Κι αυτό δεν είναι θέμα ιδεοληψίας ή δογματισμού, έχει να κάνει με τη ζωή σου!

Πηγή.

3 comments on “Αντικαπιταλισμός: ιδεοληψία ή δογματισμός;

 1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Υπάρχει μια λεπτομέρεια….

  Στο αν θα πρέπει οποιοσδήποτε να γνωρίζει τις έννοιες του επιλόγου….

  Επάνω στις έννοιες αυτές στηρίχθηκαν κάποιες άλλες «φτιαχτές» οι οποίες είναι εκείνες στην ουσία το πρόβληματου καπιταλισμού. Αυτές λοιπόν είναι έννοιες ή άγνωστες στο ευρύ κοινό ή δυσκολονόητες.

  Πχ…

  Η έννοια της εκμετάλλευσης είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή από τον καθένα. Το ίδιο και η έννοια της υπεραξίας της εξαθλίωσης ή του κεφαλαίου.

  Αυτά δεν είναι το πρόβλημα.

  Το πρόβλημα ξεκινά όταν για τη δημιουργία της υπεραξίας κατασκευάζονται ψεύτικες πηγές υπεραξίας. Πχ…. Παράγωγα και πολλοί συνδυασμοί τους.

  Ο άκρατος καπιταλισμός είναι άκρατος φασισμός. Είναι η χειρότερη μορφή εκμετάλλευσης και ανάλογα την εποχή έχει και ανάλογες μορφές. Ταυτόχρονα επειδή συμπίπτει με την εξουσία καθώς και με το πολιτικό – οικονομικό σύστημα «αναγκάζει» τους πολίτες σε συμμόρφωση.
  Πάντα φυσικά «αφήνει» για ξεκάρφωμα περιθώρια κέρδους στους λίγους κοινούς θνητούς και εκμεταλλεύεται τις μάζες. Όχι με την έννοια του κοπαδιού αλλά του κράτους. Ο καπιταλισμός δημιουργεί ψεύτικες πηγές κέρδους. Από τη στιγμή που κάποιος αποδεχτεί να λειτουργεί ως παγκοσμιοποιημένη οικονομία αποδεχόμενος τους νεόδμητους νόμους του άκρατου καπιταλισμού – φασισμού είναι από χέρι χαμένος και ανά πάσα στιγμή εξαρτημένος.

  Δεν άρεσε ο κανόνας του χρυσού… τι να κάνουμε…

  φάτε τώρα τον κανόνα του ισχυρού με το χαρτάκι υγείας που γράφει 1 dollar επάνω…

  και πληρώστε τις μελλοντικές του υπεραξίες από τις χρηματιστηριακές του φαντασιώσεις…

  • Ο/Η Kimwn λέει:

   Δεν άρεσε ο κανόνας του χρυσού… τι να κάνουμε…

   φάτε τώρα τον κανόνα του ισχυρού με το χαρτάκι υγείας που γράφει 1 dollar επάνω…

   Τον κανόνα ανταλλαγής προϊόντων τον θυμάσαι….
   Ετοιμάσου, δύο μήλα = ένα αυγό (όχι χρυσό ασημένιο)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s