Τι κρύβει η αλματώδης ανάπτυξη στην Αφρική


ghana

Πώς μπορεί το ΑΕΠ μίας χώρας να υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μία νύχτα; Το πρόβλημα των στατιστικών στοιχείων στην Αφρικανική ήπειρο. Η επικείμενη «επανάσταση» και οι επενδύσεις δισεκατομμυρίων από πολυεθνικές. Οι μεγάλες διαφορές.
Financial Times, Javier Blas

Η Γκάνα, από φτωχή αφρικανική χώρα, ένα ωραίο πρωί ξύπνησε ως κράτος μίας νέας λαμπρής μεσαίας τάξης. Κυβερνητικό κόλπο; Όχι. Το 2010 η χώρα απλώς υπολόγισε ξανά για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία το μέγεθος της οικονομίας της, λαμβάνοντας υπόψη νέους κλάδους ανάπτυξης όπως οι τηλεπικοινωνίες. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί το ΑΕΠ Της χώρας κατά 62% εν μία νυκτί.

Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Νιγηρία. Εκτιμάται πως αυτή η εξισορρόπηση του υπολογισμού θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά 40%, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η θέση της Νοτίου Αφρικής ως η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου.

Μέχρι πρότινος, οι εξελίξεις αυτές στη Γκάνα και τη Νιγηρία θα απασχολούσαν ελάχιστους στον ακαδημαϊκό χώρο. Δεδομένου όμως, ότι η Αφρική κατέχει πλέον σημαντική θέση στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών – καθώς οι αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνονται- η ποιότητα των οικονομικών στατιστικών της ηπείρου είναι θέμα μείζονος ενδιαφέροντος για πολύ κόσμο, από συνταξιοδοτικά funds στις ΗΠΑ μέχρι στελέχη ιαπωνικών επιχειρήσεων στον κλάδο εμπορευμάτων.

«Δεν είναι το Μεξικό ή η Βραζιλία όπου κάθε εβδομάδα υπάρχουν ανακοινώσεις στοιχείων και μπορείς να παρακολουθείς εντατικά τις εξελίξεις» εξηγεί ο Francesc Balcells, επικεφαλής αναδυόμενων αγορών για την Pimco, το μεγαλύτερο επενδυτή σε τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος στον κόσμο και συμπληρώνει: «Τα στοιχεία στην Αφρική έχουν μεγάλες καθυστερήσεις».

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης αναγνωρίζει ότι αυτές οι μεγάλες αναθεωρήσεις «εύλογα έχουν ανησυχήσει πολλούς παρατηρητές». Δήλωσε όμως επίσης πως φέτος δεν υπάρχει «γενικό και ευρύ πρόβλημα». Άλλοι ωστόσο, ανησυχούν περισσότερο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οργάνωσε φέτος σεμινάριο για να συζητηθεί το πρόβλημα, προειδοποιώντας ότι «η ποιότητα βασικών οικονομικών στατιστικών στην υπο-Σαχάρια Αφρική είναι συχνά τόσο φτωχή που μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαιτέρως εσφαλμένη διάγνωση».

Οι αναθεωρήσεις μπορεί να αποδειχθούν τεράστιες. Όταν η Γουϊνέα – Μπισάου και η Γκάμπια, τα δύο μικρά κράτη της δυτικής Αφρικής, υπολόγισαν ξανά το μέγεθος των οικονομιών τους πριν λίγα χρόνια, ανακάλυψαν ότι το ΑΕΠ τους ήταν υπερδιπλάσιο από ότι εκτιμούσαν μέχρι πρότινος.

Οι επενδυτές εδώ και χρόνια παλεύουν με αντίστοιχα προβλήματα και σε άλλες περιοχές που βίωσαν αστραπιαία οικονομική ανάπτυξη και ταχεία ενσωμάτωση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, όπως η νοτιοανατολική Ασία κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Morten Jerven όμως, επίκουρος καθηγητής στο Simon Fraser University του Βανκούβερ όμως, και συγγραφέας του βιβλίου «Poor Numbers» υποστηρίζει ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ στην υπό-Σαχάρια Αφρική από ότι σε άλλες περιοχές όπως η Λατινική Αμερική.

Η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης δήλωσε πως δαπάνησε περίπου 100 εκατ. δολ. την τελευταία δεκαετία για να υπάρξει η δυνατότητα παροχής στοιχείων ανά την Αφρική. Ο Pierre Ndiaye, διευθυντής του τμήματος προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών της Σενεγάλης εξηγεί πως οι αφρικανικές χώρες δυσκολεύονται να βρουν καλούς στατιστικούς επιστήμονες. «Πρέπει να προσφέρουμε πιο ανταγωνιστικούς μισθούς» δηλώνει.

Τα νέα στοιχεία για την Αφρική, στην περίπτωση της Γκάνα, είναι θετικά για τους επενδυτές που χρειάζονται όσο το δυνατόν πιο έγκυρη εικόνα για την οικονομία. Οι αναλυτές πιστεύουν μάλιστα πως θα ενθαρρύνουν την είσοδο νέων κεφαλαίων στη χώρα. Είναι όμως, και καμπανάκι. Αν και το μέγεθος τη οικονομίας εκτινάσσεται, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης παραμένει χαμηλός.

Η Νιγηρία θα παρουσιάσει τις νέες εκτιμήσεις της τον επόμενο χρόνο. Το μέγεθος της οικονομίας μπορεί να αυξηθεί κατά 40% καθώς θα περιλάβει κλάδους με ταχεία ανάπτυξη όπως οι τηλεπικοινωνίες και την κινηματογραφική βιομηχανική γνωστή και ως «Nollywood». Εν μία νυκτί, η χώρα θα γίνει πολύ πιο πλούσια, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθεί όπως και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Μπορεί όμως, να μειωθούν και άλλοι οικονομικοί δείκτες, όπως τα δημόσια έσοδα ως ποσοστό της οικονομίας κι αυτό ανησυχεί τους επενδυτές.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως η «αυξημένη ενσωμάτωση της Αφρικής στην παγκόσμια οικονομία» εντείνει το πρόβλημα καθώς όλοι και περισσότεροι επενδυτές χρειάζονται ποιοτικά στοιχεία. Η Αφρική προσέλκυσε τον προηγούμενο χρόνο άμεσες ξένες επενδύσεις 50 δισ. δολ. – υπερδιπλάσιες από τα προ δεκαετίας επίπεδα – από εταιρείες όπως IBM, Glencore Xstrata, Coca Cola και Nissan. ΄Σε επίπεδα ρεκόρ φτάνουν επίσης οι φετινές εκδόσεις ομολόγων με ονομαστική αξία σε δολάρια από τις αφρικανικές χώρες.

Και οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν δισεκατομμύρια δολαρίων στα τοπικά χρηματιστήρια από το Ναϊρόμπι μέχρι το Λάγος. Το χρηματιστήριο της Νιγηρίας καταγράφει άνοδο 37% για το έτος.

Ενώ όμως, ορισμένες αφρικανικές χώρες καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση των στατιστικών τους οι περισσότερες έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους. Σύμφωνα με την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, μόνο εννέα αφρικανικές χώρες χρησιμοποιούν έτος βάσης που να ανταποκρίνεται στους διεθνείς κανόνες. Μία ομάδα 19 χωρών αναφέρει στοιχεία ΑΕΠ χρησιμοποιώντας γραμμή βάσης που είναι τουλάχιστον μία δεκαετία παλαιότερη. Οχτώ χώρες, εκ των οποίων η Νιγηρία και το Σουδάν, χρησιμοποιούν γραμμή βάσης 20ετίας. Η πλούσια σε εμπορεύματα Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και η Ισημερινή Γουϊνέα χρησιμοποιούν γραμμή βάσης από τη δεκαετία του 1980.

Πάντως, ακόμη κι αν τα στατιστικά των εν λόγω χωρών είναι ατελή, πολλοί επενδυτές πιστεύουν πως η τρέχουσα περίοδος ανάπτυξης, που αρκετοί χαρακτηρίζουν «αφρικανική επανάσταση», είναι πραγματική. Μέχρις ότου βελτιωθούν τα στατιστικά στοιχεία όμως, οι Κασσάνδρες θα έχουν επιχειρήματα να δυσπιστούν.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/article-ft-gr/1148349/ti-kryvei-h-almatodhs-anaptyxh-sthn-afrikh.html

14 comments on “Τι κρύβει η αλματώδης ανάπτυξη στην Αφρική

 1. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Αυτούς τους Κούντα Κιντέ τι μας τους μόστραρες στη φωτό;;;

  Πρέπει να περαστούμε λάδια για να έρθει η ανάπτυξη ή είναι προτροπή κανενός που το μαζεύει το ροδάκινο;

 2. Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

  Τι έγινε, ρε παιδιά; Δημνιουργική στατιστική και στην Αφρική; Πέρασε καμιά βόλτα από κει ο Σημίτης με τον Στουρνάρα;

 3. Ο/Η Kimwn λέει:

  Η αλματώδης ανάΦτυξη στην αφρική βασικά κρύβει από πίσω της ΠΑΜΠΟΛΛΑ δις (ΑΝ ΤΑ ΔΕΙΣ) από την κίνα.
  ΜΙΑ από τις αποδείξεις είναι όταν έγινε το μπραφ στην λιβύη και τα ελληνόκτητα καράβια της AOUDIMOS CYPRUS (γιατί το ελληνικό μαγαζάκι πτώχευσε και άφησε τα υπερκέρδη του στους εγχώριους καφίρι) μετέφεραν πίσω καμμιά τριακοσαριά Έλληνες και 13.000 (ολογράφως δεκατρείς χιλιάδες) κινέζους.
  Επίσης από το άρθρο αυτό ΒΓΑΙΝΕΙ και το καλύτερο και ΑΡΙΣΤΟ συμπέρασμα τι παπάντζα, μπουρδονούμερο, μπαρούφα, βρώμα είναι ο υπολογισμός του ΑΕΠ και πόσο «βοηθάει» τον κοσμάκη. Ο διπλασιασμός του ΑΕΠ (με νόμιμους και ηθικούς τρόπους) στην γουϊνέα και στην γκάμπια ΠΡΟΦΑΝΩΣ μείωσε και την παιδική θνησιμότητα !!!!! ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.
  Η ίδια παπάντζα ( ΠΑΛΙ με νόμιμους και ηθικούς τρόπους) μπορεί να εφαρμοστεί και στην μοναδική ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ χώρα με λευκούς κατοίκους, στο ελλάντα (ή ραγιαδιστάν).
  Και ξηγιόμαστε (για να παρεξηγιόμαστε π.Χ. με τον ΙΩΑΝΝΗ) . Όταν πριν από 7 χρόνια κάποιος αλογομούρης υπέβαλλε αίτημα να αυξηθεί το αεπ κατά 25% λόγω παραοικονομίας (και ήταν ΠΟΛΥ έξω καθώς εκείνη την εποχή ήταν 40% η παραοικονομία) του έδωσαν μόνο ένα 9% και πολύ του ήταν…
  Τώρα ο φρέσκος αλογομούρης (πιο πο-ρ-νηρός) μπορεί κάλλιστα να πει για τις 600.000 νομιμοποιηθέντες ημιυπαίθριους και αυθαίρετα (ΠΟΥ ΤΙΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΙΑ) και να τα προσμετρήσει στις ιδιωτικές επενδύσεις, να νομιμοποιήσει το χόρτο και την πορνεία και να μετρηθούν στην «κατανάλωση», να βαφτίσει τις καταθέσεις (και κάτω από τα 100 χηνόπουλα) επενδύσεις (ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΤΣΑΚΙΣΕΙ), να ΔΙΠΛΟμετρήσει τις εισροές από το εσπα (και επένδυση τα χρήματα που έγινε το έργο και εισροή κεφαλαίου από βρουξέλλες το ποσοστό συμμετοχής της εε), κλπ κλπ Σταματώ γιατί μπορεί τίποτα λουστροκοράκια του οικονομικών να διαβάζουν και τους παραέβαλα ιδέες…

  Με λίγα λόγια θα δούμε φοβερή ανάΦτυξη στα χαρτιά, αλλά στους δρόμους θα σου επιτίθενται για μία τυρόπιττα, ΑΪΝΤΕ να προοδεύσουμε βρεεεεεεεεεε

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Και συνεχίζω…

    Τα λαθραία βυτία καυσίμων που τάχαμου εξάγονται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, μετράνε στις εξαγωγές ή στην εγχώρια κατανάλωση (ιδιωτική ή δημόσια,βλέπε κατσγγελίες σούρλα για λαθραια πετρέλαια στο στρατό)????

    Οι τριγωνικές, τετραγωνικές, πενταγωνικές συναλλαγές (καρουσέλ και σια επε) μετράνε στο αεπ μας ή στην κύπρο όπου φορολογούνται????

    Οι εικονικές εταιρείες (με εταίρους και εταίρες) που ΚΑΝΟΥΝ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟΝ ΤΖΙΡΟ ΤΟΥΣ (μέχρι και μεγαλοστελέχια του ΠΡΩΚΤΟΥ) αλλά δηλώνουν εδώ υποκατάστημα και έδρα την αρούμπα σε τίνος το αεπ μετράνε ????
    Οι βιλλάρες στο λονδίνο μετά κρίσης, στην ελβετία τα σαλέ προ κρίσης, τα ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ εφοπλΗστικά κέρδη, ΠΟΥ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ οεο ????

    ΑΕΠ του ΚΩ@@@@ και ΠΡΩ(Κ)ΤΟΓΕΝΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ, αριθμητική για α(Χ)ρίστους…

    • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

     Τα λαθραία βυτία καυσίμων που τάχαμου εξάγονται στις γειτονικές βαλκανικές χώρες, μετράνε στις εξαγωγές ή στην εγχώρια κατανάλωση (ιδιωτική ή δημόσια,βλέπε κατσγγελίες σούρλα για λαθραια πετρέλαια στο στρατό)?
     ———————————————————————-
     Κίμωνα!!! μην τσιγκλάς ρε τον πρόεδρα για παλιές αμαρτίες
     μέχρι να μας φτιάξει τον ναό, μετά; ορμάτεεεεε του
     😈
     Aχαχαχαχαχαχαχαχ!

  • Ο/Η lux interior λέει:

   …..για να πούμε του στραβού το δίκιο Κίμωνα, αυτά τα έχει πει ο Καζακης εδώ και ένα χρόνο πριν, ότι δηλαδή θα μας πάνε σε μία αεριτζίδικη ανάπτυξη όπου μπορεί το ΑΕΠ να αυξάνεται ( μέσω χρηματιστηρίου άυλων τίτλων κ.α.) χωρίς ουσιαστικά να έχει αυτή η ανάπτυξη κάποια σχέση με την πραγματική οικονομία….
   …όσο και να διαφωνεί κάποιος κυρίως με το ύφος του και με τον τρόπο του(που ορισμένες φορές καταντάει ακόμα και φασιστικός) τις αλήθειες τις έχει πει ο μπαγάσας!!!!…..

   • Ο/Η Kimwn λέει:

    Χωρίς να θέλω να θίξω τον εν λογω κύριο, απλά θα σου πω ότι ο τραϊανού τα έλεγε από το 1999 πριν από το εΒρώ και την ονέ, εγώ τα έλεγα πριν από το 2009 ότι λεφτά ΥΠΑΡΧΟΥΝΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ (και φρόντισα να μην εννοεί τα δικά μου…), ένας ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ δάσκαλος και καθηγητής μου στο πολυτεχνείο τα έλεγε ΑΠΟ ΤΟ 1988 ότι θα γίνουμε οι σερβιτόροι των γερμανών, και εν πάση περιπτώση ΟΛΟΙ μετά Χριστόν προφήτες….
    Για να μην πω για τον Αμετανόητο που 4 χρόνια στο ολυμπία μας ξεστράβωνε (μαζί με το παπί κλπ).

    ΑνάΦτυξη θα έρθει, δεν θα είναι για όλους και δυστυχώς θα πεθαίνει κοσμάκης στους δρόμους από πείνα και κρύο, ΟΠΩς ΕΒΡΩ-ΠΗ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ…

    ΥΓ (5ετίας) χαλάρωσε να πτωχεύσουμε, το πεπρωμένο μας φυγείν (αλλά και φαγείν ) ΑΔΥΝΑΤΟΝ…

 4. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  το μωρο πλεον θα προστατευεται απο το εργατικο κινημα !!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  http://anemosantistasis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_828.html#ixzz2im2kZdpO

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s