ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ: ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ


Η τερατογένεση του φασισμού και η αναγεννητική πορεία της Αριστεράς

Του ΕΥΤΥΧΗ ΜΠΙΤΣΑΚΗ

Η Χρυσή Αυγή (εφεξής ΧΑ) επωάστηκε στο συνολικό κλίμα των τελευταίων χρόνων, ως η αντιδραστική – νεοναζιστική απάντηση στην κρίση της αγοραίας κοινωνίας μας. Και χρειάστηκε, μετά τη σωρεία των εγκλημάτων της εγκληματικής (κατά την κυβέρνηση) αυτής οργάνωσης, της συμμορίας κατ’ άλλους, η δολοφονία ενός νέου αντιφασίστα, για να ξυπνήσει η κυβέρνηση και να συλλάβει τον αρχηγό και ανώτερα στελέχη των νεοναζί.
Το γεγονός αυτό είναι κατ’ αρχήν θετικό. Δηλαδή η κυβέρνηση έπραξε αυτό που όφειλε να είχε κάνει: Εφάρμοσε «τον νόμον». Τώρα θέλει να παρουσιάζεται ως προστάτης της νομιμότητας και της Δημοκρατίας. Αλλά: Πρώτον, οι ευθύνες της είναι δεδομένες, επειδή άφησε το τέρας του νεοναζισμού να επωάζεται ανενόχλητο. Και δεύτερο, δεν εγκατέλειψε οριστικά την ιστορικά αβάσιμη, προπαγανδιστική «θεωρία των δύο άκρων».
Με βάση τους υπάρχοντες νόμους, εξάρθρωσε μέρος της εγκληματικής οργάνωσης. Θα προχωρήσει στην ολοκληρωτική εξάρθρωση; Και αν ψηφίσει κάποιο νέο τρομονόμο για να νομιμοποιήσει τα μέτρα της, θα τον διατηρήσει για να τον στρέψει, αν χρειαστεί, προς την αντίθετη κατεύθυνση;
Η ΧΑ είναι γέννημα της κρίσης. Είναι η ακραία φασιστική απάντηση, από τη σκοπιά μέρους της κυρίαρχης τάξης, στη σημερινή κρίση. Αλλά η ΧΑ ψηφίστηκε από 400.000 πολίτες και αντιπροσωπεύεται στη Βουλή με 18 «βουλευτές».
Πώς έφτασε λοιπόν η ελληνική κοινωνία,η χώρα που δημιούργησε το μεγαλύτερο αντιστασιακό κίνημα στην κατοχή εναντίον των ναζί, να ψηφίσει, με αυτό το ποσοστό, τους νοσταλγούς της ναζιστικής θηριωδίας;
Πρώτη, αντικειμενική αιτία της ανόδου του νεοναζισμού, είναι η κρίση της ιδιόμορφα αγοραίας κοινωνίας μας, συγκεκριμένη, τοπική περίπτωση της μεγαλύτερης στην ιστορία παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.
Κατά μια αφελή, δήθεν μαρξιστική άποψη, η κρίση οδηγεί στην επανάσταση. Αλλά ο Λένιν προειδοποιούσε: Η οικονομική κρίση δεν οδηγεί αναπόφευκτα στην επανάσταση. Μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσεται σε μια κατάσταση αποτελμάτωσης και σήψης. Η ιστορία εδικαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τον Λένιν: Η κρίση της δεκαετίας του ’30, εξέθρεψε τα τέρατα του φασισμού και του ναζισμού. Και σήμερα, εποχή κρίσης του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, άρχισαν να έρπουν, αλλού αραιότερα και αλλού πιο πυκνά, τα δηλητηριώδη φίδια του ρατσισμού και του νεο-ναζισμού.
Η ΧΑ είναι πολιτικό κόμμα. Ταυτόχρονα, οργάνωση δολοφόνων. Οι δύο όψεις είναι αλληλένδετες και συνυπεύθυνες.
Στην αρχή δειλά, στη συνέχεια όλο και περισσότερο φανερά η ΧΑ διακήρυσε τη ναζιστική της ιδεολογία. Ταυτόχρονα παρουσιαζόταν ως «αντισυστημική» δύναμη. Στην ουσία, αντιδραστικά πατριωτική, απατηλά λαϊκιστική, ρατσιστική. Εν τέλει, υπηρέτης με τα δικά της μέσα, του συστήματος. Η προπαγάνδα τους είχε όμως απήχηση στα πιο καθυστερημένα, πολιτικά ανώριμα, εξαθλιωμένα στρώματα, όπως και στα κατεστραμένα από τη μνημονιακή πολιτική μικροαστικά στρώματα.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ;

Ένας απλός (απλοϊκός) συλλογισμός, οδηγεί σε ένα τραγικό συμπέρασμα: H κρίση και η εκποίηση του κοινωνικού πλούτου και της χώρας, είχε ως συνέπεια μία «ενστικτώδη» αντίδραση: Την απονομιμοποίηση των αστικών κομμάτων στη συνείδηση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού.
Αλλά η απαξίωση των κομμάτων των υπεύθυνων για την κρίση, σε προκατειλημμένες ή ανώριμες συνειδήσεις, γενικεύεται με ένα άλμα χωρίς λογική: Όλοι ίδιοι είναι! Ο δρόμος προς τον εθνικισμό, τον αντιδραστικό πατριωτισμό, το ρατσισμό, οριακά το νεο-ναζισμό, είναι πλέον ανοικτός. Ο παραδοσιακός δεξιός που δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει Σαμαρά, θα ψηφίσει πιθανόν ΧΑ. Η κοινωνία μας καταρρέει. Οι άνθρωποι, και ειδικά οι νέοι χωρίς μέλλον, αναζητούν ένα στήριγμα. Μια ελπίδα.
Γιατί όμως η ΧΑ εμφανίζεται στα μάτια των οπαδών της ως φορέας κάποιου μέλλοντος; Ως δύναμη κοινωνικής ανασυγκρότησης; Εδώ, μαζί με τον οικονομικό, υπεισέρχεται καθοριστικά και ο παράγων της ιδεολογίας.
Ας σκιαγραφήσουμε, όσο επιτρέπει ο χώρος, τα κρίσιμα σημεία της ιστορίας της χώρας μας στα τελευταία 70 χρόνια.
Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων, η βασιλική οικογένεια και μέρος του πολιτικού προσωπικού της κυρίαρχης τάξης, διέφυγαν στη Μέση Ανατολή. Στόχος: Nα σωθούν και να προετοιμάσουν, ως εντολοδόχοι των Άγγλων, την επιστροφή τους στην περίπτωση ήττας του άξονα. Λιποτάκτες και ριψάσπιδες, συνεργάστηκαν με τους Άγγλους για να χτυπήσουν το δημοκρατικό – αντιστασιακό κίνημα των Eλλήνων στρατιωτών της Μέσης Ανατολής.
Την ίδια εποχή, το ΚΚΕ υπήρξε ο πρωτεργάτης και οργανωτής της Εθνικής, δηλαδή της Λαϊκής Αντίστασης, εναντίον των τριών κατακτητών. Το αντιστασιακό κίνημα της χώρας μας ήταν, αναλογικά με τον πληθυσμό, το μεγαλύτερο της κατακτημένης Ευρώπης. Τι έκανε και την ίδια περίοδο η ηγεσία των αστικών κομμάτων; Οι μεν, δραπέτευσαν. Οι δε, λούφαξαν. Άλλοι συνεργάστηκαν: Έγιναν όργανο του κατακτητή. Φυγάδες και μη, δημιούργησαν ασήμαντες οργανώσεις (ΕΔΕΣ, ΕΟΚ κ.λπ.) με σαφή αντι-ΕΑΜικό, αντικομμουνιστικό χαρακτήρα. Αποκορύφωμα: Τα Τάγματα Ασφαλείας που δολοφονούσαν, απαγχόνιζαν, βίαζαν, λεηλατούσαν, μαζί με τους ναζί. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα είχε αρχίσει με πρωτοβουλία της κυρίαρχης τάξης, πριν από την απελευθέρωση.
Οι πολιτικοί φυγάδες επανήλθαν μαζί με τους Άγγλους ως «απελευθερωτές». Σήμερα είναι γνωστό ότι ο Τσώρτσιλ (οι Άγγλοι) είχαν αποφασίσει να εξοντώσουν το λαϊκό – δημοκρατικό κίνημα. Δεν πέρασαν τρεις μήνες από την απελευθέρωση και οι Άγγλοι και τα όργανά τους εγκαινίασαν τον πόλεμο κατά της Αριστεράς (Δεκέμβρης ’44). Μετά τη «συμφωνία» (;) της Βάρκιζας, κράτος και παρακράτος άρχισαν συστηματικά την εξόντωση των αγωνιστών. Οι φυλακές γέμισαν από κατοχικούς. Οι καταδίκες και οι εκτελέσεις των αγωνιστών ήταν η εκδίκηση της μαύρης Ελλάδας εναντίον του ΕΑΜικού αναγεννητικού κινήματος.
Έτσι, κράτος και παρακράτος προετοίμασαν τον εμφύλιο. Οι δοσίλογοι νίκησαν με τα όπλα και τη βοήθεια των Άγγλων και των Αμερικανών. Η χρεωκοποημένη αστική τάξη επανήλθε στην εξουσία με τα ξένα όπλα και τα δολάρια.
Έτσι εγκαινιάστηκε το καθεστώς της υποτέλειας: Η δουλική εξάρτηση και ταυτόχρονα ένα τρομοκρατικό καθεστώς μαύρης αντίδρασης, πολιτικής και ιδεολογικής. Αλλά, παρά την τρομοκρατία και τις εκτελέσεις που συνεχίζονταν χρόνια μετά τη λήξη του Εμφυλίου (θυμηθείτε τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του, τον τραγικό Πλουμπίδη) με τις φυλακές και τους τόπους εξορίας γεμάτους από αγωνιστές, με το Μακρονήσι (νέο Παρθενώνα) και τη Γυάρο, η Αριστερά δεν λύγισε.
Εμψυχωμένη από τα ανθρωπιστικά ιδανικά της Αντίστασης και του Σοσιαλισμού, αποδεκατισμένη, με ένα μεγάλο μέρος των μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού στις χώρες του σοσιαλισμού, όχι μόνο διατήρησε ακμαίο το φρόνημα και το ηθικό της ανάστημα, αλλά αναδείχθηκε, με το σχήμα της ΕΔΑ, σε αξιωματική αντιπολίτευση. Ακόμα, μπόρεσε, παρά την τρομοκρατία, να ηγεμονεύσει στο χώρο των γραμμάτων και του πολιτισμού, προνομιακό πάντοτε χώρο της ουμανιστικής Αριστεράς.
Αρχές δεκαετίας του ’60. Το ένα «άκρο», το καθεστώς της υποτέλειας, της αντίδρασης, του σκοταδισμού και του αντικομμουνισμού. Στο άλλο άκρο, το πατριωτικό, δημοκρατικό κίνημα.
Η δικτατορία ήταν η απάντηση του καθεστώτος της υποτέλειας (γραικύλων και ξένων) στο αναγεννητικό κίνημα της Αριστεράς. Επτά χρόνια με φυλακές, εξορίες και δολοφονίες και με τον πολιτισμικό σκοταδισμό του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού». Αλλά αντίθετα με τον σοφό Κένταυρο της αρχαιότητας, ο γελοίος Κένταυρος του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού» δεν κατέκτησε τις συνειδήσεις των πολιτών. Όμως οι προοδευτικές ιδέες, υπό διωγμόν, ήταν δύσκολο να φτάσουν στις λαϊκές μάζες και προπαντός, στο λαό της υπαίθρου.
Και ήλθε το τέλος της χούντας, η λεγόμενη Μεταπολίτευση, ένας άνεμος ελευθερίας και αισιοδοξίας και μια σχετικά ομαλή πολιτική ζωή. Πέρασαν από τότε σχεδόν σαράντα χρόνια.
Η Ελλάδα «αναπτύχθηκε»! Η σχετική ευμάρεια συνοδεύτηκε από νέες ιδέες και νέες μορφές πολιτισμού: Κοσμοπολιτισμό, γνωσιολογικό σχετικισμό, το χυδαίο αστικό υλισμό, τον ηθικό και πολιτικό σχετικισμό. Ταυτόχρονα, μεγάλα έργα, ρεμούλα, μίζες, πλουτισμός των απατεώνων. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, αλλά η βρωμιά του προχωρεί και στο υπόλοιπο σώμα.
Και μετά δεν «ήλθαν οι μέλισσες»! Ενέσκηψε η καταστροφή. Η κρίση, η πείνα και οι αυτοκτονίες. Και το παρακράτος που περνούσε μια περίοδο χειμέριας νάρκης στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας, ξύπνησε.
Η ΧΑ είναι η τερατογένεση που προέκυψε από τη σύμφυση των καταλοίπων του παρακράτους, των πολιτικών και βιολογικών αυτογόνων της αντίδρασης, των ακροδεξιών νοσταλγών της δημοκρατίας, των κατεστραμμένων από την κρίση μικροαστικών στρωμάτων και εκείνων που δεν είχαν την πολιτική και πολιτισμική ωριμότητα για να διακρίνουν τα αίτια της κρίσης. Πώς θα μπορούσαν τα λαϊκά στρώματα να γίνουν μέτοχοι ενός αναγεννητικού λαϊκού πολιτισμού στις μεταπολεμικές συνθήκες της ανοιχτής ή συγκαλυμμένης βίας, της κυριαρχίας των ιδεολογικών μηχανισμών της αστικής τάξης και των αντικειμενικών δυσκολιών για τη διάδοση των ιδεών της Αριστεράς;
Aλλά, όλοι οι ψηφοφόροι της ΧΑ δεν είναι νεοναζί. Όσοι ψήφισαν ΧΑ έχουν προσωπικές ευθύνες. Αλλά ας μη χαρίσουμε τους παρασυρμένους στην εγκληματική οργάνωση.
Και η Αριστερά; Θα βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις καταγωγικές αγκυλώσεις της; Να γίνει ο διαφωτιστής και οργανωτής ενός πλατιού πολιτικού και πολιτισμικού αιτήματος αναγέννησης της χώρας.
Σήμερα διακυβεύεται το μέλλον μιας ακόμη γενιάς. Αν χαθεί και αυτή η ευκαιρία, μια νέα περίοδος βαρβαρότητας θα κυριαρχήσει στη χώρα μας. Η Αριστερά οφείλει να γίνει δύναμη και οργανωτής ενός πλατιού αντιφασιστικού κινήματος. Την ίδια στιγμή πρέπει να πρωτοστατήσει, σύμφωνα με την παράδοση της Αριστεράς, σε ένα κίνημα σωτηρίας του ελληνικού λαού. Ειδικά να πρωτοστατήσει στις κινήσεις αλληλεγγύης στα θύματα της κρίσης. Αλλά οι κρίσεις θα αναπαράγονται όσο θα υπάρχει καπιταλισμός.
Η Αριστερά λοιπόν οφείλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν, να ανασυγκροτηθεί ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά με στρατηγικό στόχο, το σοσιαλισμό.
Τα προηγούμενα σημεία δεν αποτελούν στάδια μιας γραμμικής εξελικτικής πορείας. Αποτελούν στιγμές, με την εγελιανή και τη μαρξιστική έννοια του όρου, μιας ενιαίας επαναστατικής διαδικασίας, με σημεία ρήξεων, στην πορεία προς τον στρατηγικό στόχο: το σοσιαλισμό.

Πηγή. http://prin.gr/?p=2074

13 comments on “ΤΑ ΔΥΟ ΑΚΡΑ: ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

 1. Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

  Η Αριστερά λοιπόν οφείλει να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με το παρελθόν, να ανασυγκροτηθεί ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά με στρατηγικό στόχο, το σοσιαλισμό.
  ———————————————————————
  Μέχρι να ανασυγκροτηθεί η αριστερά και να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της φέξε μου και γλίστρησα,υπάρχει πικρή πείρα απ το παρελθόν.
  👿
  Πάμε αποκάτω τώρα,να διαβάσουμε ενα κομμάτι από πρόσφατο άρθρο που ανέβηκε εδώ.
  Ηδη άρχισαν τα μαγειρέματα
  μέχρι ο κρεατοελιάς ενεφανίσθη κοστουμάτος και χαμογελαστός.
  Η φύση απεχθάνεται τα κενά και οι Capo di mafioso
  που στην ουσία κυβερνούν την χώρα
  τις εκκρεμότητες .
  Kεντροαριστερά το όνομα του νέου εκτρώματος
  που έχουν στα σκαριά.
  👿

  (Aπο την ανάρτηση Πλατινένια Αυγή)
  Θα βρεθούν όμως σύντομα κάποιοι θεωρητικοί που θα αρχίζουν να εκφράζουν με άλλο τρόπο τους ψηφοφόρους της ΧΑ για να μη διαλυθούν και να βρουν πλάγια νομιμοποίηση.
  Θα σχηματισθεί ένα νέο άτυπο ή και τυπικό φασιστικό μόρφωμα από καθηγητές, συνταγματολόγους, πνευματικούς ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, νομικούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, εφοπλιστές και γενικά «προσωπικότητες» της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας, με το οποίο μόρφωμα, θα αρχίσουν τη γνωστή προπαγάνδα ότι η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση αδιάφθορων προσωπικοτήτων. Μια κυβέρνηση που θα διαλύσει το διεφθαρμένο σύστημα του παλαιοκομματισμού, της ρεμούλας και της υποταγής στους ξένους και θα επιβάλει την εκκαθάριση της χώρας από τη διαφθορά (το ξεβρόμισμα με άλλες λέξεις), δεν θα φοβάται πολιτικό κόστος αφού δεν θα εκλεγεί αλλά θα επιβληθεί και θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα για τη σωτηρία της πατρίδος» δηλαδή στρατό, αστυνομία, βασανιστήρια, εκτοπίσεις αριστερών, κομμουνιστών, συνδικαλιστών κλπ που θέλουν να… ανατρέψουν το «κρατούν κοινωνικό σύστημα» κλπ, κλπ.

  Το νέο μόρφωμα όπου και αν εκκολαφθεί και κρυφτεί θα είναι «άλλου επιπέδου» ένα φασιστικό μόρφωμα με ιδεολόγους, καθηγητές και προσωπικότητες.

  Αυτή την «Αυγή» θα έχει το σύστημα στο εξής και όχι την Χρυσή Αυγή που έχασε τη λάμψη της γιατί ξέπεσε στις λάσπες. Αυτή η νέα Αυγή θα είναι Πλατινένια Αυγή χωρίς ψεγάδια, χυδαίο λαϊκισμό και αίμα (πριν αναλάβει να το χύσει).

  👿

 2. Ο/Η ΚΡΙΤΩΝ λέει:

  H αριστερά και οι χωριστικές «παρελάσεις» του ΠΑΜΕ έχουν αφήσει πολύ χώρο στην ……… δεξιά,,

  Το να δείξει η αριστερά λίγο πατριωτισμό είναι κακό ή μήπωςτσουρουφλίζουνε τα χέρια, τα κοντάρια με τις ……. ελληνικές σημαίες ?…..

  Όταν κάποιοι έχουν «αλλεργία» με τον πατριωτισμό, αφήνουν πολύ χώρο, ακόμα και σε μαφιόζους να το καπηλευτούν.

  Ο κόσμος μπορεί να είναι αγνός και να έχει ιδανικά, αλλά δωσίλογες και προδοτικές δεν είναι μόνον οι κομματικές ηγεσίες τις δεξιάς, το ίδιο συμβαίνει και με τις κομματικές ηγεσίες της αριστεράς …….

  Ο κόσμος τα διχαστικά τερτίπια των παγκόσμιων εξουσιαστών τάχει φάει με το κουτάλι, καιρός είναι να αποτοξινωθεί, από την σκύλα και τιην χάρυβδη την ….. δεξιά και την αριστερά και φυσικά, από τον κάθε -ισμό,

  Το να είσαι ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ δεν είναι κακό ….. πρώτα και με κάθε θεμιτό μέσον θα χτίσεις το δικό σου σπίτι και μετά σαν άνθρωπος θα βοηθήσεις και τους «διπλανούς» σου …….

 3. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Μονο το εργατικο και λαικο κινημα μπορει να ανακοψει τη φασιστικοποιηση της κοινωνιας .Ενα εργατικο και λαικο κινημα που θα συγκρουεται με την ουσια της πολιτικης και οχι με το «φαινεσθαι» και με το θεαθηναι.Θυμηθειτε τη λυσσα των καναλαρχων οταν οι Χαλυβουργοι κρατουσαν κλειστο τον Μανεση ,οταν κλειναν οι μπουκαπορτες των πλοιων των εργοστασιων .Με ποση αγωνια και πεισμα παλευαν να φερουν απεναντι τον μικροαστο και την κοινωνια που πληττεται δηθεν …Το μενος με το οποιο πανε τωρα να περασουν την στοχοποιηση απο την κοινωνια ΚΑΘΕ αγωνιστικης εκφρασης ,να στοχοποιησουν καθε κλαδο και καθε επαγγελματικη κατηγορια που αντιστεκεται .Τι προσπαθουν να κανουν ? Να στερησουν απο τους αγωνες αυτους το οπλο της κοινωνικης αλληλεγγυης που μπορει να γινει στην πορεια παλλαικο μετωπο με στοχο την εξουσια ΑΥΤΟ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ !! Οσο ανεβαινουν οι εργατικοι αγωνες ,οσο οι πουλημενες συνδικαλιστικες ηγεσιες ΓΣΣΕ και συνδικατων χανουν εδαφος , εδρες και επιρροη στους εργαζομενους ,οσο θα αρχισουμε δειλα δειλα στην αρχη να εχουμε ΝΙΚΕΣ να ακυρρωνουμε πολιτικες και νομοσχεδια ,να σπαει τα μουτρα του το δωσηλογικο κουβερνο ….τοσο ο φασισμος θα μενει στα γραφικα του επιπεδα του 0,3% .Ακριβως γιατι στους λαικους αγωνες ειναι εξω απ τα συστημικα νερα του .

  Αντιθετα θυμηθειτε -και προβληματιστειτε- για το αγκαλιασμα των καναλαρχων στις αυθορμητες λαικες αντιδρασεις των «αγανακτισμενων» ,στις ΧΥΔΗΝ διαδηλωσεις ,που εβρισκαν προσβαση οι υπαλληλοι «μπαχαλακηδες» για να δρουν ,με τα γνωστα παιχνιδια με τα ΜΑΤ ,για να δυσφημουν τους αγωνες ,να μαθει να φοβαται ο λαος να διαδηλωνει …Θυμηθειτε τη χαρα τους για το «ακομματιστο » αυτων των διαδηλωσεων ,για τις ΠΟΛΛΕΣ Ελληνικες σημαιες ,το «ενωτικο» αυτων …Πισω απο τα χαμογελα και τη χαρα κρυβοταν η πραγματικοτητα που προσδοκουσαν τα καναλια της Εξουσιας ! Οτι -ευτυχως γι αυτους- ο διαδηλων ΟΧΛΟΣ αυτος ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΧΟΥΣ -ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ .Γι αυτο μελετημενα και οργανωμενα εξωβελισαν απο αυτες τις δυναμεις εκεινες που βαζουν ΣΤΟΧΟΥΣ και εχουν αυτοοργανωθει …γιατι ΑΥΤΕΣ τις δυναμεις φοβουνται !!! Βεβαια ο μικροαστος που δεν εχει εμπειρια διαδηλωσεων και αγωνων ,νομιζε πως με μια χυμα διαδηλωση στο Συνταγμα με «ελληνικες σημαιες» θα τρομαξει ο Βαρδηνογιαννης ,ο Λατσης ,ο Μανεσης ,ο Κοπελουζος ,ο Σαλας κλπ που ειναι και το ΣΥΣΤΗΜΑ αυτοπροσωπως .Μα θα πει ο Κριτων ΕΔΩ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ χωρανε κομματα και παραταξεις ? Ναι χωρανε γιατι υπαρχουν λυσεις και «λυσεις» , υπαρχουν αγωνες και «αγωνες» ,υπαρχουν ΕΛΛΗΝΕΣ που ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ και ΕΛΛΗΝΕΣ που ΠΟΥΛΑΝΕ την χωρα τους !!!!!! Υπαρχουν απο την μια το ανωθεν ΣΚΥΛΟΛΟΙ των πλουτοκρατων που τα σχεδιασαν και τα υλοποιουν ολα αυτα και ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ που τα υφισταμεθα ….κι εδω δεν χωρουν ηξεις αφηξεις …ή με τους ΠΡΩΤΟΥΣ ΘΑ ΠΑΣ εμμεσα ή αμεσα ή με αυτους που σου ελεγαν ΠΑΝΤΑ την ΑΛΗΘΕΙΑ ….γιατι η Ελλαδα ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ αλλα απο ΠΑΛΙΑ …

  Το ΠΑΜΕ εβαλε την προταση για ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ στη ΓΣΕΕ στις 23 Οκτωβρη .ΑΠΕΡΡΗΦΘΕΙ απο ΠΑΣΚΕ ,ΔΑΚΕ .ΣΥΝ ….Ετσι λοιπον αποφασισε ΜΟΝΟ του το ΠΑΜΕ να την παει βαζοντας την σαν προταση στα συνδικατα που εχει τη δυναμη να το περασει …ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ,Ε.Κ. και Συνδικατα ανταποκριθηκαν ….Πανικοβλητοι οι εγκαθετοι της Τροικα στη ΓΣΕΕ εκαναν εκτακτη συσκεψη και ορισαν αλλη μερα στις 6 Νοεμβρη .Το ΠΑΜΕ τους την εφερε αλλαζοντας κι αυτο την ημερομηνια στις 6 Νοεμβρη !!!! Μ αυτους τους ΕΓΚΑΘΕΤΟΥΣ λοιπον Κριτων να παει μαζι το ΠΑΜΕ ? Γιατι ? Για να νομιμοποιησει το ρεφορμισμο και την υποταγη των παναγοπουλων στη συνειδηση του εργατη ? Για να εχει κοσμο στην σκορπια του διαδηλωση ο νεος καρακιτσος ?

 4. Ο/Η ΚΡΙΤΩΝ λέει:

  O λαός κάποιες στιγμές κατέβηκε στις πλατείες, τότε με τους αγανακτισμένους, με σκοπό την διάρκεια σε χρόνο κατάληψη….. να μείνει στις πλατείες.
  Κατέβηκε ο κόσμος αυθόρμητα, ναι με τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ …
  Ο κόσμος που δεν θέλει να κατέβει πίσω από καμμιά κομματική σημαία που δείχνει χωριστικότητα.
  Τον κόσμο, που «έφτυνε» την μεταπολίτευση συνολικά, ο κόσμος που δεν τον ενδιέφερε, για το τι έκανε η όποια ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ……..
  Ο κόσμος αυτός που καταδίκαζε εκείνη την στιγμή , όλη την μεταπολίτευση, κρίνοντας από τα αποτελέσματα και την συνυπευθυνότητα, όλων των κομμάτων της ….
  ΄Με τους χρησμοποιούμενους παρακρατικούς κουκουλοφόρους μπαχαλάκηδες, αυτό τον αυθορμητισμό που ενείχε στοιχεία απροβλεπτηκότητος θελήσανε να σταματήσουνε ….
  Οι νόμιμες προσδιορισμένες ημερολογιακά διατεταγμένες παρελάσεις, αυτές είναι …. και προβλεπόμενες και. ελεγχόμενες ….

  Λεωνίδα εδώ θα σταματήσω, δεν θέλω να έρθουμε σε μία αντιπαράθεση που ευθύς εξ΄αρχής φαίνεται ότι θάτανε στείρα.

  Η εκτιμήσεις μας μπορεί να είναι διαφορετικές για τα ίδια ιστορικά γεγονότα που εξαρτώνται και από την πληροφόρησή μας και από τις θέσεις μας.
  Η ουσιαστική διαφορά μας είναι ότι προσωπικά πυροβολώ όλα τα κόμματα, σε αντίθεση με σένα που πιστεύεις σε κάποιο.ακόμα …..

  Από την άλλη πλευρά, παρ΄ότι η πληθώρα των ανθρώπων έχομε κοινά προβλήματα, αυτό δεν το κατανοούμε πλήρως, για παράδειγμα όλοι οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη από μιά εξασφάλιση, νάχουμε μιά εργασία, νάχουμε ένα σπίτι, νάχουμε ένα σύστημα υγείας, να έχουμε Δικαιοσύνη, να έχουμε όμορφες και ανθρώπινες σχέσεις όπως ο έρωτας και η φιλία και αυτό ισχύει……ειτε ο άνθρωπος είναι πλούσιος, είτε είναι φτωχός, ….
  Όμως και πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε …. κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει όλα αυτά ….

  Δεν κατανοούμε τις αιτίες που προκαλούνε στην κοινωνία τις διάφορες δυσαρμονίες, που τελικά οδηγούμεθα σε μιά πραγματικότητα όπου κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι εξασφαλισμένος και ευτυχισμένος.
  Παρ΄’ότι έχουμε ανάλογα προβλήματα, δεν είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε κοινή πρόταση …. είμαστε χωρισμένοι, γινόμαστε αντίπαλοι και στρεφόμαστε ο ένας ενάντια στον άλλον.

  Οι ρίζες του κακού είναι αρκετά βαθειές και τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν τις αγγίξαμε ….
  Σε κάθε καθεστώς και για όσο θα υπάρχει ο χαφιές της διπλανής πόρτας που θα κατασκοπεύει τον «παράξενο» γείτονά του, που ξεφεύγει από τα «νόμιμα», τότε το ΣΥΣΤΗΜΑ είναι πανίσχυρο …
  Το σύστημα που σκορπίζει το δηλητήριο και το μίσος και όταν σκοτώνονται ο «κομμουνιστής» με τον φασίστα, καγχάζουν και τρίβουν τα χέρια τους……………..

  Λεωνίδα, γνώμη μου είναι κάθε μέρα, βηματάκι – βηματάκι να πλησιάζουμε ανάμεσά μας, γιατί όχι? ο «φασίστας» με τον «κομμουνιστή» , με την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα σαπίσουνε τα δυό άχρηστα, η Σκύλλα και η Χάρυβδη, η ….. δεξιά και η αριστερά, ο χριστιανός και ο μουσουλμάνος, ο ολυμπιακός και ο παναθηναϊκός….

  Να σβήσουνε όλες οι χωριστηκότητες που «τους» τρέφουνε και που σε αυτό, τα …… ιερατεία παίζουνε σημαντικό ρόλο………

 5. Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

  Αριστερά και δεξιά και πίτσες μπλε. Κέντρο και ακροαριστερά και ακροδεξιά και δεξί εξτρέμ και αριστερό μπακ και μιλημένο ματς.

  Το απόγευμα….επειδή τώρα δεν έχω όρεξη…. θα γράψω ένα σχόλιο σε σχέση με την κατοχή και μετά τον εμφύλιο από τους παππούδες μου και θα καταλάβετε ΠΟΣΟ μαλάκες είμαστε όλοι μας που έχουμε βασικό συστατικό της διαίρεσης στη χώρα μας ξενόφερτες θεωρίες αλλά κυρίως γεγονότα λόγω αυτών των ξενόφερτων θεωριών.

  Ευτυχώς κάποιοι καταλαβαίνουν ή έστω συζητάνε. Άλλοι – που να τους στρίψει το κωλ@ντερο – δεν έχουν καταλάβει και δεν θα καταλάβουν ποτέ ΠΟΣΟ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ.

  Μην ομιλείτε στον οδηγό γιατί είναι φορτωμένος άσχημα….

 6. Ο/Η Μιχαήλ λέει:

  Ο,ΤΙ νάναι…
  Καί ἐπειδή ἐδῶ μέσα, δυστυχῶς, πάτε μονόπαντα, παραθέτω καί μία ὁλιστική σύνοψη – θεώρηση, γιά νἄμαστε…ἀγαπημένοι:

  […]
  Μιχαήλ είπε

  Οκτωβρίου 16, 2013 στις 12:51 πμ
  Θά σοῦ πῶ ἕνα…μυστικό φίλτατε…
  Ἡ Χ.Α….ΔΕΝ είναι ναζιστές…
  …Είναι…”ναζιστές”.

  Πάει νά πεῖ, Σιωνιστικό ΠΑΡΑ-ΜΟΡΦΩΜΑ λίγο παρακάτω στήν ἱεραρχία τῶν…συγγενῶν ΟΜΟΣΤΑΥΛΩΝ παραμορφωμάτων, σάν τόν…ΣΥΡΙΖΑ καλή ὥρα, τήν ΔΗΜΑΡ κλπ κλπ…κλπ…

  Ἑπειδή βλέπω ὅτι σοῦ ἀρέσει ἡ Ἱστορία καί ἡ…ἀποστασιοποιημένη παράθεση πτυχῶν της, νά σοῦ θυμίσω – πληροφορήσω, ὅτι ΟΠΟΥ δέν ὑπῆρχε…ἀντισημιτισμός, ΕΠΡΕΠΕ νά…ΕΠΙΝΟΗΘΕΙ…
  Πῶς;
  Τά ζοῦμε…
  Γιατί;
  Πάλι τά…ζούμε…

  Είναι δέ τόσο ναζιστές, ὅσο καί ὁ…μακελλάρης τῆς Νορβηγίας…
  Μέ…ἐννοεῖς ἤ νά τό σπάσω;

  Ἀφοῦ δόθηκεν…τιτάνιες “μάχες” ἀπό τούς ἰνστρούχτορές σας Σιωνιστές νά περάσει ὁ…ΔΙΚΟΣ ΤΟΥΣ Χίτλερ ὡς ἀντισημίτης, θυσιάζοντας μεταξύ ἄλλων τήν…ἀναλώσιμη, κατ’ αὐτούς, πλέμπα, μέ σκοπό – στόχο – τρόπαιο τήν ἱδρυση τοῦ παραμορφώματος “Ἰσραήλ” καί τήν ΟΡΙΣΤΙΚΗ ποδηγέτηση τῆς Γερμανίας διά τῆς καταστροφῆς – “ἀνοικοδόμησης” – ἐλέγχου τῶν πόρων, τῆς οίκονομίας καί τῆς στρατιωτικῆς της ἰσχύος – ΕΝΟΧΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ, καί βέβαια τήν μοιρασιά της (Γερμανίας) μέ τούς ἄλλους…συνοδοιπόρους – ἰνσρούχτορές ΣΑΣ, τῶν ἑβραιομπολσεβίκων τῆς Σοβ. Ἕνωσης καί τά μοίρασμα τοῦ κόσμου στά δύο (βλ. ἄσε τά κορόϊδα νά σφάζονται καί μεῖς νά ἔχουμε τήν νομή τῶν παγκοσμίων πόρων – στήν ἴδια…Σιωνιστική τσέπη κατέληγαν/καταλήγουν), ξεκίνησε λοιπόν γιά νά ἐπανέλθω καί ἡ…ἐμπέδωση τοῦ…ἤθους καί τῶν…ἠθῶν τῆς Νέας Τάξης ἀπό τό παγκόσμιο κοπάδι καί ἡ ἐπιβολή τους…

  Χωρίς…ἀντισημίτες, βλ. ὀργανώσεις, κόμματα, ὁμάδες κλπ κλπ, ΕΜΠΕΔΩΣΗ – ΕΠΙΒΟΛΗ…ΓΙΟΚ…
  …Κατανοητός;

  Αὐτά λοιπόν τά παραμορφώματα δημιουργούνται, χρηματοδοτούνται καί παραμένουν…idle ἤ παίζουν τίς…πιτσικουλιές μέχρι νά τίς καλέσει τό…”καθῆκον”…
  …”καλή ὥρα”.

  Παραδείγματα διαχρονικά;
  Δέν θά σοῦ δώσω ούτε ἔνα…
  Ψάξε τα μόνος σου…

  Πόσους…χμ…”Γερμανούς” Τραπεζίτες καί Βιομηχάνους…φούρνισε ὁ Χίτλερ ὁ…ὀβραιοφάγος καί τό συνάφι του;
  Καί ΓΙΑΤΙ κυκλοφορούνε σήμερα σέ Γερμανίες, Σουηδίες, Ὁλλανδίες, Βέγλια, Ἐσθονίες κλπ κλπ…”ναζιστές”;
  ΓΙΑΤΙ δέν τούς ἐξουδετερώνουν – μπουζουριάζουν καί τούς…ἀνέχονται, τήν ὥρα πού καί ἡ ἀναζήτηση – ἀνάγνωση τῶν…”Πρωτοκόλλων” καί μόνο ἐπισύρει φυλάκιση;

  Πολλά εἴπαμε…
  Οἱ…ἀνακύπτοντες συνειρμοί είναι τό δικό σου μέρος τῆς συνεισφορᾶς στήν…μικρή μας ἱστορία…
  Καλό σου ξημέρωμα τό λοιπόν καί τά…σαπάκια νά τά πουλάτε ἐσύ, ἡ…Μαραθωνοδρόμων καί ἡ…Πλουτάρχου σ’ αὐτά τά Γελάδια τοῦ…”εθνο – συνταγματικοῦ” λωκοῦ ἐδῶ μέσα.

  Τά…σέβη μου στ’ “ἀφεντικά” σου. […]
  …………………………………………………………….

  Κρύο αίμα…χειρουργικό καί τίς…παρωπίδες στήν πυρά…
  …ὅπως καί τά ψεύδη.

  Ὑγιαίνετε.

  • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

   » Καί ἐπειδή ἐδῶ μέσα, δυστυχῶς, πάτε μονόπαντα,»

   Αδελφέ ποιοί πάνε μονόπαντα ? Το blog ή οι σχολιαστές ? Δεν το κατάλαβα αυτό.
   Θεωρείς ότι αδικούμε κάποιον ή ένα πολιτικό φορέα κλπ ?
   Εξήγησε μου σε παρακαλώ…
   Merci…

   • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

    …»ἐξήγησα».

    Νά ζήσεις…
    …καλή συνέχεια.

    • Ο/Η Αμετανόητος λέει:

     Επειδή δεν κατάλαβα ρώτησα…
     Δεν είμαι ο φωτεινός παντογνώστης…δεν τα καταλαβαίνω όλα.
     Εχω και χαμηλό iq…γεράματα…καταλαβαίνεις…
     Να σαι γερός και δυνατός

     • Ο/Η Μιχαήλ λέει:

      Γνωρίζεις καί γνωρίζετε…
      ἅπαντες ἐδῶ μέσα…
      Δέν εἴστε σάν τά γνωστά ἀδιάβαστα τούβλα…
      Καί τό…iq καθενός τό ξέρουμε…

      Γι’ αὐτό καί ἡ καταληκτική μου παραίνεση…
      …Ἀντεύχομαι.

     • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

      Καλά το έγραψες….

      και χαμηλό iq έχεις…

      και γέρος είσαι….

      και δεν είσαι ο φωτεινός παντογνώστης…

      ο φωτεινούλης είσαι…

      Εν τω μεταξύ ο Μιχαήλ δεν φτάνει που μας έχει ταράξει στο copy paste από τις απαντήσεις του στην Ο….

      δεν βάζει και τα βίντεο με τις περί του Λιβάνου λωκάρες….

      ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΛΑΔΗ;;;;;;;;;;;;;;;

      θα επανέρθω μετά το διάλειμμα…

      έρρωστε αλε ρετουρ ιχώρ και μιζανπλί

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s