Ελληνοχριστιανισμός!


Του Πέτρου Θ. Πιζάνια*

Οι Ελληνίδες και οι Ελληνες πολίτες ξανάκουσαν από τα στόματα των ηγετών της Χρυσής Αυγής τα περί ελληνοχριστιανισμού και τον φυλετικό ισχυρισμό της καταγωγής από τους αρχαίους Ελληνες. Βέβαια, η Χρυσή Αυγή βρήκε στον ελληνοχριστιανισμό μια μεταφορά της ναζιστικής ιδέας της άριας φυλής, αλλά το ιδεολόγημα είναι παλαιό. Σοφοί Ελληνες, όπως ο Ηλίας Ηλιού, συνόψιζαν το δόγμα του ελληνοχριστιανισμού και της φυλετικής καταγωγής απευθείας από τους αρχαίους Ελληνες στο χλευαστικό επίθετο «προγονοπληξία». Πράγματι, αυτή η αντίληψη της ιστορίας προδίδει μια αρχέγονα ανορθολογική σκέψη, βλέπει την ιστορία από την κλειδαρότρυπα της καταγωγής και της θρησκείας.

Πρόκειται για μια μετατόπιση του νοήματος της ιστορίας των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Ξεκίνησε αμυδρά με το γλωσσικό ζήτημα προς το τέλος του 19ου αιώνα, παρότι ακόμη και ο ασύγγνωστος παραμυθάς Κ. Παπαρρηγόπουλος είχε αρχίσει να αμφιβάλλει για την ορθότητα των επινοημάτων του αυτών. Η ιστορία των Ελλήνων από την ελευθερία, που συνιστούσε το επίτευγμα και την περηφάνια των προηγούμενων γενεών των νέων Ελλήνων, την οποία οργάνωνε και εγγυόταν το εθνικό κράτος, άρχισε να μεταλλάσσεται σε ένα είδος μεταφυσικού έθνους και φυλετικής καταγωγής. Σε αυτή τη διαδικασία μετάλλαξης, το ελληνικό έθνος από αποτέλεσμα της Επανάστασης του ’21 κατά τη διάρκεια της οποίας οι ραγιάδες χριστιανοί έγιναν Ελληνες πολίτες και κυρίαρχος λαός, έπαψε βαθμιαία να συνιστά έργο και εγγυητή της ελευθερίας των Ελλήνων. Από αποτέλεσμα μιας πολυσχιδούς ιστορικής διαδικασίας και μιας επαναστατικής πάλης, το ελληνικό έθνος εξέπεσε σε δώρο της θείας πρόνοιας σε ένα φερόμενο σαν περιούσιο λαό. Δεν απέμενε παρά να το λατρεύουν άκριτα σαν θεότητα έξω και ανεξάρτητα από τα πολιτικά δικαιώματά τους. Αυτή η μεταφυσική του ελληνικού έθνους, συμπυκνωμένη στο ελληνοχριστιανικό ιδεολόγημα και στον φυλετικό ισχυρισμό για την αδιάλειπτη συνέχεια των Ελλήνων από την αρχαιότητα, κρύβει τις χονδροειδείς αντινομίες της κυρίαρχης αφήγησης για τον ορισμό του ελληνικού έθνους. Δηλαδή της κυρίαρχης εθνικής ιδεολογίας που τυποποιήθηκε οριστικά και έγινε κρατική ιδεολογία κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά. Επρόκειτο για μια ιδεολογία φοβική και περιχαρακωμένη από τον κόσμο, τη σκέψη και την επιστήμη. Ο λόγος της κρατικής επιβολής της ήταν ευθέως ανάλογος με την κατάλυση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, δημόσια αγαθά τα οποία είχαν αρχίσει να κατακτάνε οι Ελληνες επαναστάτες το ’21.

Ο ιρασιοναλισμός του ελληνοχριστιανικού ιδεολογήματος και της τρισχιλιετούς συνέχειας, καθιερώθηκε ως κρατικό φρόνημα βαθμιαία από το 1945. Τον λόγο αυτό χρησιμοποιούσαν οι δωσίλογοι, πρώην μεταξικοί, σαν άλλοθι της συνεργασίας τους με τους κατακτητές ναζί. Αλλά σύντομα, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, υιοθετήθηκε ως επίσημος ιστορικός λόγος από τη Δεξιά. Από το 1952, οπότε ενσωματώθηκε οριστικά ο εμφύλιος πόλεμος στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας, οι κυρίαρχοι ενέταξαν τον ελληνοχριστιανισμό στο οπλοστάσιο με το οποίο μετρούσαν τα κοινωνικά, πολιτικά και εθνικά φρονήματα των Ελλήνων πολιτών έως το 1974. Και σε αυτή την περίοδο, το έθνος γινόταν νοητό ως μια μεταφυσική ιρασιοναλιστική οντότητα, στην εδραίωση της οποίας η ορθόδοξη εκκλησία, καθηγητές της Φιλοσοφικής Αθηνών, Ακαδημαϊκοί και άλλοι, συνέβαλαν τόσο όσο τα στρατοδικεία, οι εξορίες και οι εκτελέσεις. Σε αυτή την περίοδο το έθνος είχε ταυτιστεί με το σύστημα εξουσίας του θεσμοθετημένου εμφυλίου, και η αμφισβήτησή του ισοδυναμούσε με την αμφισβήτηση της εξουσίας αυτής και αντίστροφα. Αυτό το καθεστώς ήρθε να διασώσει η χούντα των συνταγματαρχών το 1967. Τα εφτά χρόνια δικτατορίας έδειξαν, μεταξύ άλλων, πόσο ακραία άξεστη ήταν αυτή η εκδοχή της εθνικής ιδεολογίας, και μαζί ότι ο εν λόγω ορισμός της ιστορίας των Ελλήνων αποτελούσε ιδεολογικό άλλοθι για την κατάλυση των δημοκρατικών κατακτήσεων των πολιτών.

Ωστόσο, ο «ελληνοχριστιανισμός» και η καταγωγική ερμηνεία της ιστορίας των ελληνικών πληθυσμών έχουν μια εσωτερική λειτουργική λογική. Αυτή η επίσημη ιστορική αφήγηση νομιμοποιούσε πάντοτε το νόημα ενός ελληνικού έθνους χωρίς δημοκρατία και ελευθερία –αυτό είναι το λειτουργικό χαρακτηριστικό της αφήγησης αυτής. Τη θέση αυτών των κατακτήσεων του 1821, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, την καταλάμβαναν βαθμιαία από τον μεσοπόλεμο ποικίλες αυθαίρετες εξουσίες που νομιμοποιούσαν την αυθαιρεσία τους σε μια παραχωρημένη ιδεολογική και πολιτική λειτουργία προς την ορθόδοξη εκκλησία. Σε αυτό το πλαίσιο, η ορθόδοξη εκκλησία επιδίωκε από την εποχή του μεσοπολέμου να ρυθμίζει ιδεολογικά την ιστορία των Ελλήνων, και επιπλέον ως εκπρόσωπος του θεού, όπως νομίζει, να καθίσταται το τελικό υποκείμενο νομιμοποίησης των ίδιων των κρατικών θεσμών και της εκάστοτε εξουσίας.

Ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης έχει πει σε μία συνέντευξή του ότι αυτή η σχέση με το παρελθόν μας έχει σχιζοειδή χαρακτηριστικά. Τι θέλει να μας επισημάνει ο φιλόσοφος με αυτήν την ερμηνευτική πρόταση; Νομίζω ότι θέλει να διαυγάσει το γεγονός ότι ο «ελληνοχριστιανικός πολιτισμός» τροφοδότησε στην Ελλάδα έναν εκκωφαντικό πολιτικό και θεσμικό ιρασιοναλισμό, επειδή στο επίπεδο των ιδεολογικών αναπαραστάσεων του έθνους έθετε τη θρησκευτική εκκλησιαστική αρχή και τη χριστιανική πίστη ως υπέρτερη της ελευθερίας και της δημοκρατίας των πολιτών και των εγγυήσεών τους από το κράτος. Επρόκειτο για την καθιέρωση μιας θεοκρατίας προσαρμοσμένης στο εθνικό πλαίσιο και στις ιδεολογικές ανάγκες αυταρχικών πολιτικών καθεστώτων. Και κατόρθωσε να διαχυθεί στην κοινωνία επειδή επιβλήθηκε με εξουσιαστικούς όρους επί δεκαετίες. Αυτός ο εκκωφαντικός ιρασιοναλισμός δεν αντιμετωπίστηκε κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και εξακολουθεί σήμερα να αναμεταδίδεται από τους άξεστους κατά κανόνα τηλεοπτικούς δημοσιογράφους. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, προμότορες του ελληνοχριστιανισμού και της φυλετικής καταγωγής μας από τους αρχαίους, θαυμαστές του Λεωνίδα και των Θερμοπυλών, μόλις βρέθηκαν ενώπιον ενός και μόνο ανακριτή, αρνήθηκαν τις ιδέες τους, τις πράξεις τους, εντέλει τον ίδιο τον εαυτό τους. Τι θα έκανε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής αν αντίκριζε τη στρατιά του Ξέρξη;

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

* Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας – Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Πηγή, http://www.efsyn.gr

19 comments on “Ελληνοχριστιανισμός!

 1. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Καθε «ελληνικο» ,ελεγε ο Λιαντινης ,σημαινει ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ! Ελευθερος Ανθρωπος σημαινει ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ απο τον ΦΟΒΟ (κατ αρχην) .Αρα το ελληνοχριστιανικο ειναι αντιφαση αν το δεις στην ουσια του τι πλασσαρει το «χριστιανικο» επισημο κατασκευασμα (εξαιρουνται οι μεμονωμενοι χριστιανοι και πως αντιλαμβανονται αυτοι το θειον ..πχ Αμετ, ΙΩΑΝΝΗΣ κλπ) .Απο την αλλη η «προγονοπληξια» ηταν η λεξη – απαντηση σε ολο αυτο το βρωμερο κατασκευασμα ,αυτη την καρικατουρα των φασιστων Μεταξα-Μετεμφυλιακο κρατος-Χουντα. Δηλαδη η προοδευτικη σκεψη προσπαθησε να απαντησει ΗΧΗΡΑ σ αυτο το κατασκευασμα .Οτι αλλο η μελετη και η συλλογη διδαγματων απο την αρχαια Ελληνικη σκεψη για μια συγχρονη αναγεννητικη πορεια Ανεξαρτητης χωρας και αλλο να ζει ενας λαος με την ΑΝΑΜΝΗΣΗ παλιων δαφνων και να εφησυχαζει ακουμπωντας αυταρεσκα σ αυτες ,ενω «δημιουργει» συγχρονα σκοταδια αναμασωντας οτι πιο σκοταδιστικο εχει γεννησει ποτε ο ανθρωπινος νους (Ουννικες παπαριες με μπολικο προτεσταντισμο και φυλετικες ανωτεροτητες -ΦΑΣΙΣΜΟ) .Ως εδωολα καλα !
  Υπηρξε ομως μετα την μεταπολιτευση και μια «αριστερα» κοσμοπολιτικη ,ευρωλαγνα και ευρωδουλη που το πηγε παραπερα το πραγμα ..Απο εντοπισμο και καυτηριαση της αντιφασης εφτασε να θεοποιησει την αρνηση της Αρχαιας Ελληνικης Σκεψης ,να αποστρεφεται καθε «ελληνικο» ,να κανοναρχει σαν «εθνικισμο» τα μεγαλα διδαγματα των προγονων ,να τα διαβαλλει να τα διαστρεβλωνει ….ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ μ αυτην την σταση της ΜΕΤΑΞΟΧΟΥΝΤΑΙΟΥΣ και την «ελληνοχριστιανικη» καρικατουρα της ….ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ στην ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ !!
  Αυτη η «αριστερα» ανασκολωπησε την εθνικη συνειδηση ,παρεδωσε την λαικη ψυχη στην ΗΤΤΑ ,ανοιξε τον δρομο σε νεους θεομπαιχτες δημαγωγους …να ζητα ο προαγωγος Λαγος …την ελληνικη σημαια στο κελι !!!!!!

  Θυμαμαι οταν αντιδρουσαν καποιοι σφοι την 10ετια του 80 ,οταν ο Ριζοσπαστης εβαζε καποια αρθρα του καθ.Χουρμουζιαδη για την αρχαια Ελλαδα που τους ειχε πει ο ιδιος ο Χαριλαος …ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΤΕ ? ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ?

  • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

   Σε ότι αφορά το «ελληνοχριστιανικό» θα έλεγα ότι ο χριστιανισμός ήρθε να συμπληρώσει ένα κενό στην ελευθερία του Ελληνισμού.

   Το «μετά τον Άδη»… Στην ουσία απελευθέρωσε στο μέγιστο τη δυνατότητα της ψυχής. Τελειοποίησε τα όνειρα Ελλήνων φιλοσόφων που τροφοδότησαν σκέψεις Αγίων αργότερα.

   Αν και η σωστή λέξη είναι » Ελληνορθόδοξο».

   • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

    Κανενα κενο δεν ειχε η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του Ελληνα ,ακριβως γιατι δεν παραμυθιαζοταν για το …μετα .Ο Χριστιανισμος (Παυλισμος) ηρθε να σαρωσει για χαρην της ΕΞΟΥΣΙΑΣ τον Ελευθερο Ελληνα και να συντηρησει την δουλια …Απετυχε παταγωδως !!! Γιατι στα σκοταδια του Παυλισμου του Βατικανου απαντησε ο (Ελληνας) Διαφωτισμος ,αφου σαρωσαν οι σπαρτακοι το δουλοκτητικο ….κι εδω ο Εθνικος μπολιασε τον Παυλισμο πλαθωντας την ..Ορθοδοξια

    …αφηνοντας κατι λιμά …..Ο μοναδικος λαος που σκυλοβριζει καθε μερα τον Θεο του …Υιο και ΜΑΜΑ

    • Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ λέει:

     Δεν κατάλαβες τι έγραψα…

     Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι τέκνον μου.. και οι κομμουνισταί ΑΜΑΡΤΩΛΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ!!!!

     ύπαγε πίσω μου σατανά…

     ή μάλλον μην υπάγεις γιατί δεν είναι για εμπιστοσύνες την σήμερον ημέραν….

     • Ο/Η Λεωνίδας λέει:

      Ρε παλιοπορτμπαγκαζακια ……. ΤΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΤΑΝΩ ????

      αν μπορουσα να ξαναρθω (για να δω τη συνεχεια της παγκοσμιας Ιστοριας ,της οικογενειας και των φιλων μου μη φανταστεις τιποτα αλλο εγωιστικο…) θα το εκανα μωρη κ@φαλ@ ….
      και θα σας ελεγα ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ….

      ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

      • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

       Οχι και παλιοπορτμπαγαζάκιας
       ο σαλονικιός ειναι μερακλής μάστορας,
       όλα τα πορτ μπαγκάζ του
       ειναι ολοστρόγγυλα και φουσκωτά.
       😈
       Αχαχαχαχαχαχ!

    • Ο/Η Mαν.Αρκάς λέει:

     ..Ο μοναδικος λαος που σκυλοβριζει καθε μερα τον Θεο του …Υιο και ΜΑΜΑ
     ———————————————————
     Ε, και τι ήθελες εσύ;;
     να κάτσει μπροστά στον καθρέπτη
     και να σκυλοβρίζει αυτό που βλέπει.
     😈

 2. Ο/Η stergdoc λέει:

  «προγονοπληξία»? Πιθανως να ειναι ο ορος ακριβεστατος.Τα αιτια? Πολλα.Πανω απο ολα η αναγκη να ενωθει ενας συρφετος αγραμματων σε εναν λαο υπο την καθοδηγηση δυτικοτραφων καθοδηγητων.»Συνδεση» των νεοτερων κατοικων αυτου του Ιερου Χωρου με τα Μεγαθηρια της αρχαιοτητας?Γιατι οχι.Λιγη δουλεια,λιγο μπλα μπλα και το …κοτοπουλο ψηθηκε.Το κακο ειναι οτι οχι απλα το χρησιμοποιησαν οι νεωτεροι κατα κορο αλλα οτι το πιστευσαν κιολας.Εκει την πατησαν διοτι την αραξαν επανω στον σωρο απο ξεραμμενες δαφνες,βαλανε και καμμια στο κουτελο τους και αρχισαν να εχουν και απαιτησεις του ειδους «κοιταξε φιλε εγω θελω να πιασω αρπαχτα την καλη και να ανεβω στα γρηγορα,εσυ θα πληρωνεις και οταν ζητησεις τα δανεικα πισω εγω θα αρχισω οτι με κυνηγας διοτι με ζηλευεις και θελεις να με διαλυσεις διοτι εγω καταγομαι απο τους ….αρχαιους ελληνες!!!! ενω εσυ ετρωγες τοτε βελανιδια».Καπου εκει βρισκομαστε σημερα αν και παρατηρω μεσα απο το καυτο σιδερο που εκαψε χερια οτι σιγα σιγα εγκαταλειπεται το παραμυθι απο τους ντοπιους και αρχιζουν δειλα δειλα να κοιταζουν την φατσουλα τους στον καθρεφτι

 3. Ο/Η stergdoc λέει:

  Τωρα ειδα απο την αγαπητη μας Ολυμπια κατι που αφορα τους …απογονους των αρχαιων φιλοσοφων που…εδωσαν τα φωτα στον Κοσμο ολοκληρο και συνεχιζουν ακαθεκτοι να κρατανε την δαδα της ….Σοφιας,τουλαχιστον ετσι λενε και αμα τους ρωτησεις «πως ρε παιδια γινεται αυτο?» θα σε πουνε και «ανθελληνα» αυτοι οι ελληναραδες ενοικιαστες αυτου του Ιερου Χωρου
  ===============
  Στην περιοχή Αττικής οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι 35 επιχειρήσεις έλαβαν πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ύψους 40.300.700 €, με αποτέλεσμα να συμψηφίσουν ή να τους επιστραφεί Φ.Π.Α. ύψους 10.050.000€.

  Επίσης, 25 επιχειρήσεις εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια 59.100.000 €, προκειμένου να διευκολύνουν σε πράξεις φοροδιαφυγής τους λήπτες των εικονικών τιμολογίων, ζημιώνοντας το Δημόσιο από διαφυγή Φ.Π.Α. με 13.600.000 €. Πρόκειται για επιχειρήσεις εμπορίου οικοδομικών υλικών, λιανικού εμπορίου, διαφημιστική επιχείρηση, κατασκευαστική, ετοίμων ενδυμάτων, πωλήσεως φωτογραφικών ειδών, εμπορίου παλαιών μετάλλων κ.λπ.

  Στην περιοχή Θεσσαλονίκης, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν και μετά από επεξεργασία των στοιχείων, προέκυψε ότι, σε 19 περιπτώσεις έγιναν εικονικές συναλλαγές ύψους 19.500.000 €, ζημιώνοντας το Δημόσιο από μη καταβολή Φ.Π.Α. ύψους 4.485.000 €.

  Πρόκειται για επιχειρήσεις εκτροφής πουλερικών, βιοτεχνία φωτιστικών, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, επιχείρηση εκσκαφών κ.λπ.

  «Δικηγόροι, γιατροί και τραγουδιστής “ξέχασαν” να κόψουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών»

  Περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής:

  – Δικηγόρος στη Γλυφάδα δεν εξέδωσε 3 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ύψους 723.353 €.

  – Επιχείρηση εστίασης στην Αθήνα δεν εξέδωσε αποδείξεις, ύψους 1.217.698 €.

  – Δικηγόρος στον Άγιο Δημήτριο δεν εξέδωσε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, ύψους 1.100.000 €.

  – Δικηγόρος στην Αθήνα δεν εξέδωσε 1 απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ύψους 1.000.000 €.

  – Γνωστή εταιρεία αγοραπωλησίας ακινήτων στη Γλυφάδα είχε ανακρίβεια σε 2 συναλλαγές, ύψους 7.820.000 €.

  – Γνωστός τραγουδιστής δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία παροχής υπηρεσιών, ύψους 2.793.955 €.

  – Πλαστικός χειρουργός δεν δήλωσε έσοδα 2.318.198 €.

  «Οικονομικές παρανομίες από Κρατικό Φορέα και δημόσιο υπάλληλο»

  – Κρατικός φορέας μεταφορών δεν εξέδωσε 3 φορολογικά στοιχεία, ύψους 143.173 €.

  – Δημόσιος υπάλληλος στο Αιγάλεω είχε προσαύξηση περιουσίας 195.352 € από άδηλη πηγή.

  Στο πλαίσιο των Ειδικών Ελέγχων από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση Αθηνών καταλογίσθηκαν πρόστιμα σε 2 τεχνικές εταιρείες στην Αθήνα και στην Πάτρα και σε 2 εμπόρους οικοδομικών υλικών στην Ανατολική Αττική ύψους 13.694.000 €, γιατί εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά στοιχεία συναλλαγών.

  Στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου και της προστασίας του περιβάλλοντος:

  – Το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ απέστειλε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Λαμίας εναντίον αγρότη γιατί διακίνησε 27.652 κιλά κομμένου καπνού, κατά τρόπο λαθρεμπορικό, ζημιώνοντας το Δημόσιο με 3.289.620 €.

  – Το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΗΠΕΙΡΟΥ, στο πλαίσιο της προστασίας του δασικού πλούτου και της παράνομης υλοτόμησης, προέβη στην κατάσχεση 9 φορτηγών αυτοκινήτων με αλβανικές πινακίδες κυκλοφορίας, γιατί διακινούσαν φορτία καύσιμης ξυλείας με ανακριβή στοιχεία.

  – Από το Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη, ερευνάται πρατηριούχος υγρών καυσίμων, επειδή είχε τραπεζικό λογαριασμό 2.500.000 €, χωρίς να έχει αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις. Ερευνάται η διάπραξη του αδικήματος της λαθρεμπορίας καυσίμων.
  h@@p://olympia.gr/2013/10/14/%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%81%CE%B7-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B4%CE%BF%CE%B5-%CF%84%CE%B9-%CE%B2%CF%81%CE%AE%CE%BA/

 4. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Πιθανες εκδοχες :

  1) Μετα το ΛΑΛΑ πας στον Παραδεισο (αν εισαι καλο παιδι) ή στην Κολαση (αν εισαι κομμουνι)
  Στον παραδεισο την περνας μια χαρα ,στην κολαση την γ@μησες — ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟ ΖΕΙΣ?

  2) Μετα το ΛΑΛΑ πας στα ουρι και στα ρυζια —ΑΥΤΑ ΚΙ ΕΔΩ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙΣ

  3) Μετα το ΛΑΛΑ πας καπου και ξαναγυρνας υπο μορφη κοτας ,λειχηνας ή ελεφαντα — ΟΠΟΤΕ ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΣΑΝ ΑΦΕΝΤΗΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ

  4) Μετα το ΛΑΛΑ περνας στο παραλληλο Συμπαν και ζεις σε εναν αλλο αντιστοιχο πλανητη —ΙΔΙΑ ΣΚΑΤΑ ΔΗΛΑΔΗ

  5) Μετα το ΛΑΛΑ περιφερεσαι αορατος και βλεπεις τα παντα στην αιωνιοτητα —Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΙΜΩΡΙΑ !!!! Θα βλεπω το φιλαρακι τον ΙΩΑΝΝΗ με θεες στο κρεββατι κι εγω δεν θα μπορω ουτε χειρονακτικα να τη βρω

  ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΟΝΙΣΤΕ ΤΑΧΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΩΣ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ …Σ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ

 5. Ο/Η Μιχαήλ λέει:

  Δέν είναι…βόας δέν είναι κροταλίας…
  Είναι ἡ…Χρυσαυγουλίτσα…
  Ἡ…κολυμβῆθρα τοῦ Σιλωάμ κάθε…προοδευτικο…»τοιούτου» φωταδιστή (κατά Ζουράριν)…

  Πάρε καί μερικά κατά…ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΝ «τροχιοδεικτικά» καί ἄμε ν’ ἀρμενίσεις στἀ…ὑψίπεδα τοῦ rationalιστικοῦ σου…ἄμβωνα…
  ………………………………………………………..

  Απομνημονεύματα
  Στρατηγού Μακρυγιάννη

  Γι΄ αυτά πολεμήσαμε (Στρατηγού Μακρυγιάννη)

  «Κι όσα σημειώνω τα σημειώνω γιατί δεν υποφέρνω να βλέπω το άδικο να πνίγει το δίκιο. Για κείνο έμαθα γράμματα στα γεράματα και κάνω αυτό το γράψιμο το απελέκητο, ότι δεν είχα τον τρόπο όντας παιδί να σπουδάξω:
  ήμουν φτωχός κι έκανα τον υπηρέτη και τιμάρευα άλογα, κι άλλες πλήθος δουλειές έκανα, να βγάλω το πατρικό μου χρέος που μας χρέωσαν οι χαραμήδες, και να ζήσω κι εγώ σε τούτη την κοινωνία, όσο έχω τ΄ αμανέτι του Θεού στο σώμα μου.
  Κι αφού ο Θεός θέλησε να κάμει νεκρανάσταση στην Πατρίδα μου, να τη λευτερώσει
  από την τυραγνία των Τούρκων, αξίωσε κι εμένα να δουλέψω κατά δύναμη, λιγότερον από τον χειρότερο πατριώτη μου Έλληνα.
  Γράφουν σοφοί άντρες πολλοί, γράφουν τυπογράφοι ντόπιοι και ξένοι διαβασμένοι για την Ελλάδα. Ένα πράμα μόνο με παρακίνησε κι εμένα να γράψω:
  ότι τούτη την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς, και πλούσιοι και φτωχοί, και πολιτικοί και στρατιωτικοί, και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι.
  Όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομε να ζήσομεν εδώ.
  Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να τη φυλάμε κι όλοι μαζί, και να μη λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ», ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»;
  Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς».
  Είμαστε στο «εμείς» κι όχι στο «εγώ». Και στο εξής να μάθομε όλοι μαζί.
  Έγραψα γυμνή την αλήθεια, να ιδούμε όλοι οι Έλληνες ν΄ αγωνίζονται για την πατρίδα τους, για τη θρησκεία τους· να ιδούνε και τα παιδιά μου και να λένε:
  «Έχομε αγώνες πατρικούς, έχομε θυσίες» – αν είναι αγώνες και θυσίες.
  Και να μπαίνουν σε φιλοτιμία και να εργάζονται στο καλό της πατρίδας τους, της θρησκείας τους και της κοινωνίας – ότι θα είναι καλά δικά τους.»

  «Είχα δυο αγάλματα» «περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια – φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλειαν είχαν. Όταν χάλασαν τον Πόρο, τα΄ χαν πάρει κάτι στρατιώτες, και στ΄ Άργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν… Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι΄ αυτά πολεμήσαμε»

  «Εκεί που ΄φκιανα τις θέσεις στους Μύλους, ήρθε ο Ντερνύς να με ιδεί.
  Μου λέγει:
  Τι κάνεις αυτού; Αυτές οι θέσεις είναι αδύνατες·
  τι πόλεμο θα κάνετε με τον Μπραΐμη αυτού;
  Του λέγω:
  Είναι αδύνατες οι θέσεις κι εμείς. Όμως είναι δυνατός ο Θεός που μας προστατεύει,
  και θα δείξουμε την τύχη μας σ΄ αυτές τις θέσεις τις αδύνατες.
  Κι αν είμαστε ολίγοι στο πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ΄ έναν τρόπο·
  ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθε και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε.
  Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν.
  Και όταν κάνουν αυτήνη την απόφαση, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν.
  Η θέση όπου είμαστε σήμερα εδώ είναι τοιούτη. Και θα ιδούμε την τύχη μας οι αδύνατοι με τους δυνατούς.»

  «…Θεοτόκο, μητέρα του παντός, το καύκημα της παρθενίας, το καύκημα της αρετής και της αγαθότης, προστρέχομεν, οι αμαρτωλοί, οι αδύνατοι, εις την εσπλαχίαν της αγαθότης σου, να λυπηθείς τους αθώους εκείνους οπού φέρνουν την αμαρτωλή τους προσευκή ΄λικρινώς εις τον παντουργόν και εις την βασιλείαν του να τον περικαλέσεις, Θεοτόκο μου, να σηκώσει την δίκια του οργή οπού ΄χει σε μας τους αχάριστους και να φέρει πίσου την ευκή του και την ευλογία του οπού την στερεθήκαμεν από την κακία μας και ΄διοτέλεια μας και εγίναμεν η παλιόψαθα της κοινωνίας, και εγίναμεν καθώς φαινόμαστε ως την σήμερον· το έλεός του είναι άβυσσος της θαλάσσης, και τους ανόητους εμάς και τους ΄διοτελείς να μας ενώσει και να μας φωτίσει και να μας δώσει εις το εξής πατριωτικά και αγαθά αιστήματα δια την πατρίδα μας και θρησκεία μας, και πίστη καθαρά να ΄χομεν εις τον παντουργό μας και εις την βασιλείαν του, να μας σώσει εδώ και εις την παντοτινή ζωή…»

  Απομνημονεύματα Στρατηγού Μακρυγιάννη
  ……………………………………………………………….

  «ΤΙ», θέλει νά πεῖ ὁ…ἀγράμματος;
  Τί νά σέ πῶ ρέ…καρντάσι…

  «Σκληρόν σοί πρός κέντρα λακτίζειν» τό λένε κάτι…τσομπαναραῖοι στό χωριό μου…
  Κάποιοι ἄλλοι πάλι…
  …»Καί πύλαι Ἁδου οὐ κατισχύσουσι Αὐτῆς».

  Αὐτά τά λίγα μέ τά…κολυβογράμματα τοῦ Στρατηγοῦ…
  …Ἄμε καί σύ στόν Ζουράρι νά στό κάνει…»δίφραγκα».

 6. Ο/Η Μιχαήλ λέει:

  «Αυτό το καθεστώς ήρθε να διασώσει η χούντα των συνταγματαρχών το 1967.»

  ΑΛΛΟ βολικό κατά περίστασσιν καί χρῆσιν ΜΕΓΑ ΨΕΥΔΟΣ.

  Ἡ Χούντα φίλτατε «ἠρθε» κατά παραγγελίαν τῶν…ὁμογάλακτῶν σου τῆς ἄλλης πλευρᾶς τοῦ Ἀτλαντικοῦ, βλ. Κίσσινγκερ, γιά νά λύσει ΟΡΙΣΤΙΚΑ διά τῆς προδοσίας στήν Κύπρο, τό ζήτημα τοῦ ἐλέγχου τῶν πόρων τῆς Ἀνατολικῆς Μεσογείου (τά…βλέπουμε σήμερα τά χαίρια)…

  Ἔτισ λένε τά κιτάπια μου…
  …καί τά…μανόκερα.

 7. Ο/Η Μιχαήλ λέει:

  Καί γιά νά μήν σέ ἀδικῶ, γιατί ἀναφέρεις καί κάτι σωστά περί τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας ὡς θεσμοῦ ἐξουσίας καί ἄσκησης ὅποιας…πολιτκῆς, ἁπλά σοῦ ὑπενθυμίζω ἤ σέ ἐννημερώνω ὅτι…ἄργησες…δεκαεξήμιση…ΑΙΩΝΕΣ πάνω – κάτω…

  Σέ πρόλαβε ἡ…ΕΚΚΛΗΣΙΑ…
  …Διά τοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου τοῦ Μεγάλου.

  ΤΙ είπε;
  …Ἄμε νἄβρεις.

  • Ο/Η Κασκορσέ και σαγιονάρα οικοδόμου λέει:

   Έψαξα άλλα δεν βρήκα τίποτε. Σε ποιο μπλογκ γράφει;

 8. Ο/Η Λεωνίδας λέει:

  Με την «ευγενικη» χορηγια σε καυσιμα της γνωστης «αγιας» οικογενειας θα κινηθουν τα μηχανοκινητα στην Παρελαση της 28ης Οκτωβρη ,για να τονωθει το ‘πεσμενο» τελευταια Εθνικιστικο Ηθικο των «Ελληναραδων» χαχολων .Το οτι θα βγουν απο την φυλακη οι «καθ υλην» αρμοδιοι ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ δεν επιβεβαιωνεται …προς το παρον ! Ισως ΑΡΓΟΤΕΡΑ …εν ειδη Ηρωων

  Πανό της Μοτορ-Οιλ ,της Πειραιως ,της Αβιν δεον οπως υψωθουν εκ του πληθους εις ενδειξην ΤΙΜΗΣ στην Χορηγο Οικογενεια ! Για το ΑΙΜΑ …αργοτερα

  {240 εκ. βεβαιωμενες οφειλες στα Δημοσια ταμεια ΠΑΡΕΓΡΑΨΕ απο την Μοτορ-Οιλ το ΥΠΟΙΚ προ …μηνου (και κατι ψηλα) !!!}

  ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΡΙΜΛΑΚΑ ?
  ΠΟΙΟΙ σου φεραν τα Μνημονια και ΓΙΑΤΙ ?

 9. Ο/Η Kimwn λέει:

  Τι είπες ρεεεεεεεεεεεεεεεεεε

  Δεν θα δώσει χορηγία ο τζίμης ο τίγρης, τζάμπα τόσο λαθραίο πετρέλαιο που αγόραζα, πάω να τον φουντάρω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s