Με την εμφάνιση της θεωρίας της γενικής σχετικότητας, ο χώρος συνδυάστηκε και ενσωματώθηκε με τον χρόνο, στον χωροχρόνο, ο οποίος όμως παραμορφώνεται από την ύπαρξη της ύλης και της ενέργειας.
Στην κβαντική μηχανική, ο χωροχρόνος παραμένει καθορισμένος και σταθερός, ενώ η ύλη γίνεται ακαθόριστη. Οι τροχιές των υλικών σωματιδίων μπορούν να εκφραστούν μόνο ως “νέφη” πιθανοτήτων.
Έρχεται τώρα η θεωρία της κβαντικής βαρύτητας, γνωστή ως βαρύτητα βρόχων και κβαντική γεωμετρία, ως μία κβαντική θεωρία του χωροχρόνου, η οποία προσπαθεί να συμφιλιώσει τις φαινομενικά ασυμβίβαστες θεωρίες της κβαντομηχανικής και της γενικής σχετικότητας. Η κβαντική βαρύτητα βρόχων θεωρεί ότι ο χώρος και ο χρόνος είναι κβαντοποιημένοι και ακριβώς όπως η ύλη, συγκροτούνται από ελάχιστες και διακριτές – δηλαδή, κβαντισμένες – ποσότητες.

Οι μονάδες Planck αντιστοιχούν σε μία εποχή – πολύ κοντά στη Μεγάλη Έκρηξη – κατά την οποία η βαρύτητα ήταν ενοποιημένη με τις άλλες τρεις αλληλεπιδράσεις της φύσης, την ηλεκτρομαγνητική, την ισχυρή και ασθενή πυρηνική.
Επομένως ένα “κβάντο όγκου”, δηλαδή ο μικρότερος όγκος αυτού του κβαντισμένου χώρου, είναι 10-99 κυβικά εκατοστόμετρα και αντιστοιχεί σε ένα κόμβο, που το φως χρειάζεται χρόνο 10-43 δευτερόλεπτα, για να τον διασχίσει.
Τα δίκτυα σπιν που περιγράφουν τον χώρο στην κβαντική βαρύτητα μπορούν να συμπεριλάβουν και την έννοια του χωροχρόνου. Με την προσθήκη μίας νέας διάστασης του “χρόνου”, οι γραμμές των δικτύων σπιν μετατρέπονται σε δισδιάστατες επιφάνειες, ενώ τα σημεία μεταβάλλονται σε γραμμές, σχηματίζοντας ένα ακόμη πιο πολύπλοκο μωσαϊκό, το οποίο αποκαλείται “αφρός σπιν”. Κάθε δίκτυο σπιν θυμίζει ένα στιγμιότυπο, μία “παγωμένη” στιγμή του Σύμπαντος
Τα μαθηματικά που περιγράφουν τις διάφορες κβαντικές καταστάσεις του χώρου προσδιορίζουν τον τρόπο με τον οποίο ενώνονται κάθε φορά μεταξύ τους αυτές οι τελείες και οι γραμμές. Κάθε τέτοιο διάγραμμα αντιπροσωπεύει και μια διαφορετική κβαντική κατάσταση.
Οι κώνοι φωτός μέσα στον χώρο
(Πάνω ο κώνος του μέλλοντος – στο κέντρο το τώρα, το παρόν – κάτω ο κώνος του παρελθόντος)
Οι “κώνοι φωτός” δημιουργούνται από τη γραφική παράσταση της τροχιάς του φωτός σε συνάρτηση με τον χρόνο και ορίζει τις περιοχές του χωροχρόνου, όπου το φως ή οτιδήποτε άλλο σωμάτιο μπορεί να φτάσει σε κάποιο γεγονός. Ο τρισδιάστατος χώρος εδώ έχει απλουστευτεί μόνο σε δύο διαστάσεις, ορίζει όλες τις παρελθοντικές και μελλοντικές συνδέσεις ενός γεγονότος. Οι κώνοι φωτός μάς λένε ότι η αιτία προηγείται του αποτελέσματος.
Τότε όμως πρέπει να βρεθεί ο παρατηρητής εκτός του Σύμπαντος!
Θεωρείται ότι το Σύμπαν περιέχει τους παρατηρητές του στο εσωτερικό, οι οποίοι παριστάνονται ως κόμβοι στο δίκτυο. Οι κώνοι φωτός που εισάγουν την αιτιότητα στον κβαντικό χωροχρόνο, θα μπορούσαν να προσδιορίσουν την προοπτική κάθε παρατηρητή.
Δεν υπάρχει παρατηρητής μέσα στο Σύμπαν, ο οποίος να έχει πρόσβαση σε ολόκληρη την πληροφορία. Μπορεί εντούτοις να κατασκευάσει ένα πορτραίτο του Σύμπαντος βασισμένο στη μερική πληροφορία που μπορεί να λαμβάνει, πόσο μάλλον όταν το Σύμπαν είναι ένα Ολόγραμμα!
Τα φωτόνια από τις μακρινές εκρήξεις ακτίνων γάμμα επιβεβαιώνουν τον Αϊνστάιν ότι ταξιδεύουν με σταθερή ταχύτητα
Επιστήμονες που στο παρελθόν είχαν κάνει μια νύξη ότι οι κβαντικές διακυμάνσεις στον χωροχρονικό ιστό του σύμπαντος επιβραδύνουν την ταχύτητα του φωτός, δεν επιβεβαιώνονται από τις παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου Fermi της NASA. Οι νέες μετρήσεις είναι αντίθετες με το αποτέλεσμα του 2005 που υποστήριξαν την ιδέα ότι ο χωροχρόνος δεν είναι ομαλός.
Ωστόσο, το 2005, επιστήμονες στο τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα MAGIC στις Καναρίους Νήσους πρότειναν ότι η ταχύτητα του φωτός μπορεί να μην είναι πάντα σταθερή. Το τηλεσκόπιο, το οποίο μέτρησε το φως που απελευθερώθηκε από ένα γαλαξία περίπου 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, διαπίστωσε ότι τα φωτόνια με τη μεγαλύτερη ενέργεια έφτασαν με καθυστέρηση τεσσάρων λεπτών από αυτά με χαμηλότερη ενέργεια.
Η ανακάλυψη αυτή υπαινίχθηκε ότι η ταχύτητα του φωτός μπορεί να αλλάζει ανάλογα με την ενέργεια της. Αυτό όμως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι συνεπές με ορισμένες θεωρίες της κβαντικής βαρύτητας, που προσπαθούν να ενοποιήσουν τη θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν με τους νόμους της κβαντικής μηχανικής. Αυτά τα μοντέλα υποθέτουν πως ο χώρος και ο χρόνος δεν είναι ομαλά. Αντίθετα, σύμφωνα με αυτά τα μοντέλα, ο χωροχρόνος είναι εγγενώς κοκκώδης, που ταλαντεύεται ταχύτατα σε αποστάσεις περίπου 10-35 μέτρων, το γνωστό μήκο ή κλίμακα του Planck.
Εάν ο χωροχρόνος έχει κοκκώδη υφή, τότε τα υψηλότερης ενέργειας φωτόνια θα κινούνται πιο αργά από ό,τι τα χαμηλότερης ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα φωτόνια με την υψηλότερη ενέργεια έχουν μικρότερα μήκη κύματος, το οποίο τις καθιστά πιο ευαίσθητες στις μικροσκοπικές διακυμάνσεις στο χωροχρόνο.
Ωστόσο, η υστέρηση που βρήκε το MAGIC ήταν προφανώς πολύ μεγάλη για να εξηγηθεί εύκολα από την κοκκώδη υφή στην κβαντική κλίμακα. Εάν η καθυστέρηση είχε προκληθεί από την διακυμάνσεις στον χωροχρόνο, θα έπρεπε να συμβεί σε κλίμακες πάνω από 10 φορές μεγαλύτερες από την κλίμακα Planck.
«Αυτό το αινιγματικό στοιχείο περιφερόταν στην κοινότητα της κβαντικής βαρύτητας για περισσότερο από ένα χρόνο τώρα, με μια ελπίδα για την προοδευτική πλευρά, και πόνους στο στομάχι για τη συντηρητική πλευρά», λέει ο φυσικός Giovanni Amelino-Camelia του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, στην Ιταλία.
Η μέτρηση του Fermi είναι η πιο αυστηρή άμεση παρατήρηση για το πόσο μπορεί να μεταβάλλεται η ταχύτητα του φωτός ανάλογα με την ενέργεια, λέει ο Jonathan Granot από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire στην Αγγλία, ο οποίος ηγήθηκε της ανάλυσης της έκρηξης. «Για πρώτη φορά, μπορούμε να θέσουμε το όριο στην κλίμακα της ενέργειας στην οποία τα κβαντικά φαινόμενα θα μπορούσαν να αλλοιώσουν τη γεωμετρία του χωροχρόνου.»
Η χρονική καθυστέρηση στο MAGIC μπορεί να οφείλεται σε μια αστροφυσική διαδικασία, όπου τα σωματίδια επιταχύνονται μέσα σε τεράστιες πηγές ενέργειας στο εσωτερικό των γαλαξιών. Κάποιοι υπολογισμοί που έγιναν μετά το 2005 για το αποτέλεσμα του MAGIC έδειξαν ότι είναι δυνατόν να παραχθούν εκλάμψεις που να ελευθερώνουν ακτινοβολία χαμηλότερης ενέργειας πριν από την ακτινοβολία υψηλότερης ενέργειας, σύμφωνα με τον συνεργάτη του MAGIC Robert Wagner από το Ινστιτούτο Max Planck στο Μόναχο. «Νομίζω ότι αυτό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι ότι οι συνέπειες της κβαντικής βαρύτητας δεν μπορούν να είναι το κυρίαρχο αποτέλεσμα», λέει.
Το αποτέλεσμα αυτό εν τούτοις δεν επέφερε κατ ανάγκη πλήγμα στην κβαντική βαρύτητα. Μόνο ένα υποσύνολο των μοντέλων της προβλέπουν το αποτέλεσμα αυτό του MAGIC, και «ενώ φαίνεται λογικό να περιμένουμε ότι η διακύμανση της ταχύτητας του φωτός ανάλογα με την ενέργεια είναι ένα σημάδι του κβαντικού χωροχρόνου, δεν υπάρχει καμιά ανεπτυγμένη θεωρία του κβαντισμένου χωροχρόνου που να κάνει καθαρά την πρόβλεψη αυτή,» αναφέρει ο Lee Smolin του Ιδρύματος Perimeter πάνω στη θεωρητική φυσική στον Καναδά.
Μεταξύ δύο περιοχών του αναδιπλωμένου Σύμπαντος, μπορεί να σχηματιστεί σκουληκότρυπα (κοσμική σήραγγα), η οποία συνδέει μια λευκή με μια μαύρη τρύπα. Το φως ακολουθεί την καμπυλότητα του χώρου. Ενας ταξιδιώτης του Διαστήματος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια κοσμική σήραγγα που είναι ακίνητη σε σχέση με τη Γη , για να κόψει δρόμο κατά τη μετάβασή του απο το γεγονός Α στο
Β και μετά να επιστρέψει ,μέσω μιας κινούμενης κοσμικής σήραγγας , στη Γη πριν από τη στιγμή που ξεκίνησε!!
Στην εφαρμοσμένη ψυχολογία, χρόνος αντίδρασης είναι εκείνος που παρεμβάλλεται ανάμεσα σ’ ένα ερέθισμα (για παράδειγμα οπτικό ή ακουστικό) και στην αντίδραση από το άτομο που εξετάζεται.
Από φιλοσοφική άποψη, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές αντιλήψεις του χρόνου: 1) ο χρόνος ως αντικειμενική τάξη, με την οποία μετριέται η κίνηση. 2) Ο χρόνος ως αντίληψη της ακολουθίας συνειδησιακών καταστάσεων, συνδεδεμένων μεταξύ τους, που περιέχονται στη μνήμη και τη φαντασία. Αυτή η υποκειμενική διάσταση του χρόνου, που επισημάνθηκε από τον Αυγουστίνο, ήταν παρούσα στη σκέψη του Μπεργκσόν. 3)
Σύμφωνα με την αντίληψη της κλασσικής μηχανικής, ο χρόνος θεωρείται τρέχων, ανεξάρτητος από οποιοδήποτε φαινόμενο που συμβαίνει στη φύση και από το σύστημα αναφοράς που χρησιμοποιείται. Πράγματι για τον Νιούτον ο αληθινός χρόνος, απόλυτος και μαθηματικός, για τον εαυτό του και για τη φύση του, τρέχει ομαλά, χωρίς αναφορά σε κάτι έξω από αυτόν. Η κριτική του σχετικισμού υποκατέστησε τον απόλυτο χρόνο με την ιδέα του χρόνου σε σχέση με τον παρατηρητή, φέρνοντας στο φως το φαινόμενο που έχει το όνομα διαστολή χρόνων.
Οι πρώτες σκουληκότρυπες βρέθηκαν με τη μελέτη της μαθηματικής λύσης για τις μαύρες τρύπες. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η γεωμετρική ερμηνεία της λύσης αυτής έμοιαζε με το σχήμα δύο μαύρων οπών (δύο στομάτων) που συνδέθηκαν με έναν «λαιμό» (γνωστή ως γέφυρα Einstein-Rosen). λαιμός είναι ένα δυναμικό αντικείμενοου συνδέεται με τις δύο τρύπες που πιάνονται εξαιρετικά γρήγορα με μια στενή σύνδεση μεταξύ τους.
Τι ακριβώς προκαλεί όμως μια μαύρη τρύπα στο χωροχρόνο; Η Σχετικότητα προβλέπει ότι το κέντρο μιας μαύρης τρύπας είναι ένα σημείο άπειρης πυκνότητας (μια χωροχρονική ανωμαλία) όπου οι συνηθισμένοι νόμοι της Φυσικής δεν ισχύουν πλέον. Ο χρόνος, ο χώρος, η ύλη και η ενέργεια δεν έχουν στην περιοχή μιας ανωμαλίας καλά καθορισμένο νόημα.
Μήπως ζούμε σε ένα ολογραφικό Σύμπαν; Έχει ο χώρος και ο χρόνος κοκκώδη υφή; Υπάρχει κβαντικός θόρυβος στο χωρόχρονο; Ο αμερικανός φυσικός Craig Hogan είναι πεπεισμένος ότι έχει βρει αποδείξεις γι αυτά στα στοιχεία που έχει συλλέξει ο γερμανοβρετανικός ανιχνευτής βαρυτικών κυμάτων GEO600 – και ότι οι ιδέες του θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον μυστηριώδη θόρυβο – ή ολογραφικό θόρυβο κατά τον ίδιο – στα δεδομένα που έχει συλλέξει ο ανιχνευτής, και ο οποίος δεν έχει εξηγηθεί μέχρι σήμερα.
Για τον έλεγχο της θεωρίας του ολογραφικού θορύβου, η συχνότητα της μέγιστης ευαισθησίας του GEO600 θα μετατεθεί προς όλο και υψηλότερες συχνότητες. Η συχνότητα της μέγιστης ευαισθησίας είναι ο τόνος που ο ανιχνευτής μπορεί να ακούσει καλύτερα. Αυτός συνήθως προσαρμόζεται για να προσφέρει καλύτερη ακρόαση των άστρων που γίνονται σουπερνόβες ή των μαύρων οπών που συγχωνεύονται.
Ακόμη και αν αποδειχθεί ότι ο μυστηριώδης θόρυβος είναι ο ίδιος στις υψηλές συχνότητες, όπως και στις χαμηλότερες, αυτό δεν θα αποτελεί απόδειξη για την υπόθεση Hogan. Ωστόσο, θα έδινε ένα ισχυρό κίνητρο και για άλλη μελέτη. Η ευαισθησία του GEO600 θα βελτιωθεί σημαντικά με τη χρήση του «συμπιεσμένου κενού» και από την εγκατάσταση ενός φίλτρου λειτουργίας σε ένα νέο θάλαμο κενού. Η τεχνολογία του «συμπιεσμένου κενού» έχει εκλεπτυνθεί ιδιαίτερα στο Ανόβερο που βρίσκεται ο GEO600 και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε ένα ανιχνευτή βαρυτικών κυμάτων.
Ολογραφική Αρχή
Η ολογραφική αρχή είναι μια ιδιότητα των θεωριών κβαντικής βαρύτητας, η οποία επιλύει το πληροφοριακό παράδοξο των μαύρων τρυπών στα πλαίσια της θεωρίας των χορδών.
Η ολογραφική αρχή προτάθηκε αρχικά από τον νομπελίστα φυσικό Gerard ‘t Hooft αλλά η ακριβής ερμηνεία της, στο πλαίσιο της θεωρίας των χορδών, δόθηκε από τον Leonard Susskind. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, το σύνολο της πληροφορίας που περιέχεται σε μια περιοχή του χώρου μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι κωδικοποιημένο πάνω στην επιφάνεια που αποτελεί το σύνορο της περιοχής αυτής.
Η Ολογραφική Αρχή έχει στηριχθεί σε ερευνητικές εργασίες των Jacob Bekenstein και Stephen Hawking σχετικά με τις μαύρες τρύπες. Στα μέσα της δεκαετίας του 70, ο Hawking απέδειξε ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι στην πραγματικότητα «μαύρες» αλλά εκπέμπουν με βραδύ ρυθμό ακτινοβολία, την ακτινοβολία Hawking, γεγονός που τελικά οδηγεί στην εξάτμιση και εξαφάνιση τους.
Η εργασία του Bekenstein προσέφερε σημαντική βοήθεια για την επίλυση του πληροφοριακού παραδόξου. O Bekenstein ανακάλυψε ότι η εντροπία μιας μαύρης τρύπας, η οποία εκφράζει το πληροφοριακό της περιεχόμενο, είναι ανάλογη με το εμβαδόν της επιφάνειας του ορίζοντα γεγονότων της.
Οι επιστήμονες κάνοντας χρήση της κβαντικής θεωρίας πεδίου, έδειξαν ότι όλες οι πληροφορίες σχετικά με τη μαύρη τρύπα «αποτυπώνονται» στον ορίζοντα γεγονότων της και συγκεκριμένα σε μικροσκοπικές κβαντικές διακυμάνσεις που αναπτύσσονται στον ορίζοντα αυτόν. Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τον ορίζοντα γεγονότων της μαύρης τρύπας, μεταφέρει στους «εξωτερικούς» παρατηρητές όλες τις πληροφορίες σχετικά με τη μαύρη τρύπα και το αρχικό άστρο από το οποίο αυτή προήλθε. Έτσι, δεν υπάρχει απώλεια πληροφορίας καθώς εξατμίζεται η μαύρη τρύπα.
Οι Susskind και ‘t Hooft επέκτειναν τον προηγούμενο συλλογισμό εφαρμόζοντας τον σε όλο το σύμπαν, στηριζόμενοι στο γεγονός ότι και στο σύμπαν υπάρχει ένας (κοσμικός) ορίζοντας, το όριο πέρα από το οποίο το φως, άρα και η πληροφορία που μεταφέρεται από αυτό, δεν έχει καταφέρει ακόμα να φτάσει στη Γη, στο διάστημα των 13,7 δισεκατομμυρίων ετών που έχουν μεσολαβήσει από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης.
Επίσης, ο θεωρητικός φυσικός Juan Maldacena έχει διαπιστώσει ότι η ιδέα των Susskind και Ί Hooft είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί όπως έδειξε ο Maldacena ένας υποθετικός κόσμος πέντε διαστάσεων που διέπεται από τους νόμους της θεωρίας των χορδών, είναι ισοδύναμος με έναν κόσμο τεσσάρων διαστάσεων που αποτελεί το σύνορο του πενταδιάστατου κόσμου.
Παρότι η κοσμολογική ολογραφία δεν έχει ακόμα θεμελιωθεί με μαθηματική ακρίβεια, η ιδέα ότι ο κόσμος μας μπορεί να είναι ένα τεράστιο ολόγραμμα είναι ιδιαίτερα ελκυστική για πολλούς επιστήμονες.
Ο Craig Hogan αφού μελέτησε τα δεδομένα από τον ανιχνευτή βαρυτικών κυμάτων GEO600, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει στη φυσική τα τελευταία πενήντα χρόνια: στη διαπίστωση ότι το σύμπαν μας ίσως είναι ένα γιγαντιαίο ολόγραμμα.
Αναζητώντας την κοκκώδη υφή του χωροχρόνου
Η μικρότερη δυνατή απόσταση ονομάζεται από τους φυσικούς «μήκος Planck», κάτι σαν το κβάντα του χώρου. Η τιμή της είναι 1,6 x 10-35 m – και είναι αδύνατο να μετρηθεί, ενώ οι καθιερωμένες θεωρίες της φυσικής παύουν να λειτουργούν σε αυτή την κλίμακα. Οι επιστήμονες του ανιχνευτή GEO600 θέλουν να ελέγξουν μια θεωρία του αμερικανού φυσικού Craig Hogan, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να ακούσει τον θόρυβο του χωρικού κβάντα στα δεδομένα που συλλέγει ο ανιχνευτής των βαρυτικών κυμάτων GEO600.
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν για πολύ καιρό να εξηγήσουν την προέλευση του μυστηριώδους κοσμικού θορύβου που αποτυπωνόταν στα δεδομένα του ανιχνευτή GEO600. Όμως, ο Hogan είχε εκ των προτέρων προβλέψει την ύπαρξη αυτού του θορύβου, που ονομάστηκε ολογραφικός θόρυβος.
Σύμφωνα με τον Hogan, ο GEO600 αποτύπωσε το θεμελιώδες όριο του χωροχρόνου, το όριο δηλαδή όπου ο χωροχρόνος από συνεχής και ομαλός γίνεται ασυνεχής και «κοκκώδης», ακριβώς όπως συμβαίνει όταν μεγεθύνουμε συνεχώς μια φωτογραφία: από ένα σημείο και μετά, η αρχικά συνεχής εικόνα αναλύεται σε ένα ασυνεχές πλέγμα από κουκκίδες.
Ο Hogan υποδεικνύει ότι τα κάτοπτρα σε ένα συμβολόμετρο κινούνται το ένα σχετικά με το άλλο, με πολύ γρήγορα βήματα αυτής της μικροσκοπικής ποσότητας Planck. Αυτή η μικροσκοπική κίνηση όμως των κατόπτρων συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου της μέτρησης, σε μια μεγάλη κίνηση που μοιάζει με αυτό που παράγει ένα βαρυτικό κύμα.
Ο Hogan και οι επιστήμονες του GEO600 εν συνεχεία προσπάθησαν να καταλάβουν το αντίστροφο, αν δηλαδή μέσα σε ένα συγκεκριμένο ‘σήμα θορύβου’ στα στοιχεία που καταγράφηκαν από τον ανιχνευτή, μπορούν να εντοπίσουν την κοκκώδη υφή του χώρου και του χρόνου.
Αν η θεωρία του αποδειχθεί σωστή αφενός θα έχουμε προσδιορίσει ότι η υφή του χωροχρόνου δεν είναι συνεχής αλλά είναι κβαντισμένη, και αφετέρου θα βοηθήσει τους θεωρητικούς να ενοποιήσουν την κβαντική μηχανική με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας και να καταλήξουν σε μια συνεπή ενοποιημένη θεωρία.
Ο Hogan πιστεύει ότι αν ο χωροχρόνος είναι ένα κοκκώδες ολόγραμμα, τότε μπορούμε να φανταστούμε το σύμπαν σαν μια σφαίρα, η εξωτερική επιφάνεια της οποίας αποτελείται από μικροσκοπικά τετράγωνα με μήκος πλευράς ίσο με το μήκος του Planck και όπου το κάθε μικροσκοπικό τετράγωνο περιέχει μια μονάδα (ένα μπιτ) πληροφορίας.
Η ολογραφική αρχή υποστηρίζει ότι η ποσότητα της πληροφορίας που είναι αποτυπωμένη στην επιφάνεια της σφαίρας, πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό των μπιτ πληροφορίας που περιέχονται στο εσωτερικό της σφαίρας. Πώς όμως μπορεί να συμβαίνει αυτό όταν ο όγκος του σφαιρικού σύμπαντος είναι πολύ μεγαλύτερος από την εξωτερική του επιφάνεια;
Ο Hogan συνειδητοποίησε ότι για να υπάρχει ο ίδιος αριθμός μπιτ στο εσωτερικό και στην επιφάνεια της σφαίρας του σύμπαντος, οι χωροχρονικοι κόκκοι στο εσωτερικό της σφαίρας θα πρέπει να είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους κόκκους της επιφάνειας. Και ονόμασε το φαινόμενο αυτό «ολογραφική ομίχλη» (holographic blurring).
Όταν μάλιστα ο Hogan κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε η ολογραφική αυτή ομίχλη να αποτυπωθεί σε κάποιο πείραμα. Όπως αναφέρει το κρίσιμο σημείο πειραμάτων όπως αυτό του GEO600 είναι η ευαισθησία σε μεταβολές του μήκους που είναι πολύ μικρότερες από τη διάμετρο του πρωτονίου. Έτσι, το ερώτημα που τίθεται είναι αν τέτοια πειράματα θα μπορούσαν να αποτυπώσουν τους χωροχρονικούς κόκκους. Από τους πέντε ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων που υπάρχουν σε όλη τη Γη, ο Hogan αντιλήφθηκε ότι ο GEO600 πρέπει να είναι ο πλέον ευαίσθητος όσον αφορά την ανίχνευση της κοκκώδους υφής του χωροχρόνου. Προέβλεψε λοιπόν ότι αν ο διαχωριστής δέσμης του GEO600 μπορούσε να διακρίνει την ασυνεχή δομή του χωροχρόνου, αυτό θα φαινόταν στις μετρήσεις με τη μορφή ενός περίεργου «θορύβου» που θα εμφανιζόταν στο σήμα φωτός του λέιζερ.
Από την άλλη μεριά, η ομάδα του GEO600 προβληματιζόταν από την παρουσία του άγνωστου θορύβου στις συχνότητες από 300 έως 1500 Hz. Όταν όμως διάβασαν τις προβλέψεις του Hogan του έστειλαν ένα διάγραμμα του θορύβου που κατέγραψε ο ανιχνευτής και ο Hogan διαπίστωσε ότι η μορφή και τα χαρακτηριστικά του ήταν ακριβώς αυτά που είχε προβλέψει.
Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι αρκετά επιφυλακτικοί και δεν ισχυρίζονται ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι ζούμε σε ένα ολογραφικό σύμπαν.
Ο ίδιος ο Hogan λέει μάλιστα πως είναι πολύ νωρίς για να ισχυριστούμε κάτι τέτοιο αφού, θεωρητικά, ο συγκεκριμένος θόρυβος θα μπορούσε να αποδοθεί σε μια πιο «εγκόσμια» πηγή. Γιατί οι ανιχνευτές των βαρυτικών κυμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητα όργανα και έτσι, για να αποκλειστούν οι διάφορες πηγές συνηθισμένου θορύβου, οι επιστήμονες πρέπει να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί και σχολαστικοί απ’ ό,τι συνήθως. Πρέπει να λάβουν υπόψη τον θόρυβο που οφείλεται στα διερχόμενα σύννεφα, σε ανεπαίσθητες σεισμικές δονήσεις καθώς και σε πολλές άλλες πηγές που παράγουν θόρυβο και καλύπτουν το πραγματικό σήμα.
Μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποια συνηθισμένη πηγή στην οποία θα μπορούσε με αξιοπιστία να αποδοθεί ο μυστηριώδης θόρυβος που καταγράφει ο ανιχνευτής GEO600. Υπήρξε η σκέψη, ο θόρυβος που ο Hogan αποδίδει στην κοκκώδη υφή του χωροχρόνου, να οφείλεται σε διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του διαχωριστή δέσμης. Ωστόσο, υπολογίστηκε ότι οι διακυμάνσεις αυτές θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μόνο ένα μέρος, και συγκεκριμένα έως το 1/3 του θορύβου που καταγράφει ο ανιχνευτής.
Ο ανιχνευτής των βαρυτικών κυμάτων GEO600
Λόγω μιας καινοτόμου και αξιόπιστης τεχνολογίας, ο GEO 600 έχει αποκτήσει μια εξαιρετική παγκόσμια φήμη και θεωρείται ένα εργαστήριο ιδεών για την παρατήρηση βαρυτικών κυμάτων διεθνώς. Είναι το πιο σύγχρονο λέιζερ στον κόσμο από αυτά που χρησιμοποιούνται σε όλα τα παρατηρητήρια των βαρυτικών κυμάτων σήμερα.
Ένα σημαντικό τεχνολογικό καινούργιο επίτευγμα των ερευνητών είναι το «συμπιεσμένο κενό». Η τεχνολογία αυτή προορίζεται για χρήση στην τρίτη γενιά ανιχνευτών βαρυτικών κυμάτων και πρόκειται ίσως να φέρει επανάσταση στην ανίχνευση του Ολογραφικού Σύμπαντος.
Αν ένα βαρυτικό κύμα περάσει μέσα από τον ανιχνευτή GEO600, αυτό που θα κάνει είναι να «τεντώσει» ελάχιστα τον χώρο προς μία κατεύθυνση και να τον «συμπιέσει» επίσης ελάχιστα, προς μία άλλη κατεύθυνση. Με άλλα λόγια, θα παρατηρηθεί μια πολύ μικρή διαστολή μήκους προς μία κατεύθυνση και μια πολύ μικρή συστολή μήκους προς μία άλλη κατεύθυνση. Για να μετρηθεί αυτό, η ομάδα του GEO600 εκπέμπει μία δέσμη λέηζερ μέσα από ένα ημιεπαργυρωμένο κάτοπτρο που ονομάζεται διαχωριστής δέσμης. Ο διαχωριστής διαχωρίζει τη δέσμη σε δύο δέσμες οι οποίες διατρέχουν τους κάθετους μεταξύ τους, μήκους 600 μέτρων, βραχίονες του ανιχνευτή και επιστρέφουν. Όταν οι δέσμες που επιστρέφουν φτάσουν στον διαχωριστή, συμβάλλουν και δημιουργούν μια εικόνα συμβολής, δηλαδή μια εικόνα από φωτεινές και σκοτεινές περιοχές όπου τα φωτεινά κύματα σε άλλες περιοχές αλληλο-εξουδετερώνονται και σε άλλες περιοχές ενισχύονται. Από την εικόνα συμβολής, μπορεί να υπολογιστεί αν και κατά πόσο έχει αλλάξει το μήκος των βραχιόνων.
Ο ανιχνευτής GEO600 είναι ένα κοινό πρότζεκτ των επιστημόνων του Ινστιτούτου Max Planck για την βαρυτική φυσική, των Πανεπιστημίων του Αννόβερου, του Κάρντιφ, της Γλασκώβης και του Birmingham.
Τι λε ρε…
Ένα αλγκόν γρήγορα… και μια σακούλα…
Δηλαδή τι ποστ θέλεις να βάλουμε ? «πορτμπαγκάζια» ?
ή να λέμε συνέχεια τι κακό που είναι το μνημόνιο και η χρυσή αυγή ?
Επειδή εσύ είσαι στόκος… σημαίνει ότι και οι άλλοι άνθρωποι που διαβάζουν, είναι σαν τα μούτρα σου ?
Πρόσεχε μη λερώσεις το σεμεδάκι της γιαγιάς σου στο σκρίνιο…
Καλα του τα λες!
Πολλά πορτμπαγκάζ έβαλες μέχρι τώρα….
αδερφάρα….
Καλα του τα λες!
Να ρε ΙΩΑΝΝΗ!
τσίμπα ένα μαντρί (προσφορά του καταστήματος)
και φαντάσου ότι εισαι λύκος
😈
Aχαχαχαχαχαχαχ!
http://thechive.files.wordpress.com/2013/07/sexy-girls-in-short-shorts-12.jpg?w=500&h=669
Έλεος! Αυτά είναι ανήλικα!
Την άλλαξα,
για να λέει στην εδρα,
από πίσω κύριε πρόεδρα
δεν φαίνονταν ανήλικα
ειμαι αθώος.
😈
Aχαχαχαχαχαχ!
Να και ένα ανατρεπόμενο
http://www.newsbeast.gr/weird/arthro/589168/eulugisia-allou-epipedou-/
ίδρωσα…
Πωπωπω μια διασταύρωση….
Κουκλιτσα αν και η ξανθούλα η κοπελία
TSONTOKANALO EINAI EDO MESA !!!
Λεών! ρε τόχεις δεί το έργο;
«Κοίτα ποιος μιλάει»
😈
Aχαχαχαχαχ!
Μια χάρα μου φαίνονται πάντως τα κοράσια,,,,
πρόσεχε μην τη χάσεις, όταν αλλάζεις εσώρουχο…
στον μικροτσούτσουνο…μην ψάχνεστε…ένας είναι…ξέρει αυτός.
Τουλάχιστον το δικό μας είναι κατα έξω…όχι σαν το δικό σου που είναι κατά μέσα…
Aσε ρε Αμετ το παλληκαρι …
Νομιζεις δεν καταλαβε ? Ολα τα επιασε η γατα !!! Αστον να λεει αλλα ….
===============================================================
Ολα αυτα εμενα μου δινουν ΕΛΠΙΔΑ για το ανθρωπινο ειδος ! Δειχνουν οτι η ΓΝΩΣΗ ειναι απεριοριστη και ΑΠΕΙΡΗ …και οτι ακομα δεν ειμαστε καν στη μεση του μαγικου της κοσμου .Οσο δε η Επιστημη ανακαλυπτει ,επεξεργαζεται και αναλυει δεδομενα ,τοσο περισσοτερο το ανθρωπινο μυαλο θα «εκμοντερνιζεται» και θα χρησιμοποιει ολο και μεγαλυτερο μερος του ογκου του σε περισσοτερο συνθετες λειτουργιες .Το Συμπαν ειναι απεριοριστο ,οπως και οι δυνατοτητες του μικροσυμπαντος (ανθρωπινο μυαλο) . Εκει ακριβως (στον ανθρωπινο εγκεφαλο ) νομιζω οτι βρισκονται και οι απαντησεις για το ολον (Συμπαν) ,μια και το θεωρω μικρογραφια του !Η συνεχης αναζητηση απαντησεων ειναι ο μοχλοςπου μας πλησιαζει στην αληθεια .Το ανησυχο ανθρωπινο πνευμα θα παει ως τα ακρα ,θα την κατακτησει αυτη την αληθεια μια μερα .Και τοτε θα ξερουμε ΠΟΙΟΣ ή ΤΙ και ΓΙΑΤΙ τα ξεκινησε ΟΛΑ σε κεινη την αρχικη μικροστιγμη της ΠΡΩΤΗΣ εκρηξης .
Γι αυτο κραταω και μια πισινη για την υπαρξη ή οχι «ΘΕΟΥ» ….ως τοτε (και αν ζω) θα δηλωνω ΑΘΡΗΣΚΟΣ και ποτε …ΑΘΕΟΣ
«και οτι ακομα δεν ειμαστε καν στη μεση του μαγικου της κοσμου «.Γνωριζουμε μονο ενα περιπου 3% της συνολικης «αληθινης…αληθειας».Και το βαζω σε «» διοτι και στο 3% αμφισβητειται η «Συμπαντικη-και αυτο σχετικη εννοια-Νομιμοτητα» της σκεψης του διποδου.
Συγχαρητηρια για το μεταφερθεν αρθρο.Φανταζομαι οτι θα ητανε απο την φυση του αδυνατον να το μετεφερες στο κοινο της Ολυμπια και τι θα γινοτανε αν το επιχειρουσες αυτο.Θα ακουγες χιλιες…βρισιες οτι τους σνομπαρεις που δεν βριζεις μαζι τους
Τι συγχαρητήρια φίλε ? Μακάρι να έχετε όρεξη να διαβάζετε…
Τώρα για την Ολυμπία τι να πούμε ?
Την αγαπάμε κι εγώ προσωπικά γνώρισα χάριν της «Ο» σπουδαίους ανθρώπους αλλά η κατάσταση με τα τρολ δεν μαζεύεται ΕΚΤΟΣ αν πέσει μαχαίρι…
Είπαμε…εδώ είναι για λίγους και καλούς για να ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ και να ΣΥΖΗΤΑΜΕ εποικοδομητικά…
Να είσαι καλά
Πολύ ωραίο άρθρο…
μου το ξεφτύλισε ο άλλος με τα αλγκόν και τα μεσουλίντ…
μας κάνει ρόμπα διαρκώς…δεν μπορούμε να σταυρώσουμε σοβαρό επισκέπτη…
Αν θες σοβαρό επισκέπτη να ανοίξεις νοσοκομείο…
Κάντο Γραφείο Τελετών καλύτερα
Αν αυτο θέωρεις αυτό ξεφτιλίσμα που να εβλέπες τι θα γινόταν κάπου άλλου….
ΥΓ μου αρέσει η Αστρονομία αν και δε κατάλαβα πλήρως το άρθρο…Αν μπορεις πάντως βάζε και τέτοια άρθρα
Ε όχι και ξεφτίλισμα.Μη ρίχνεις επίπεδο..
…Μη μπερδεύουμε το χιούμορ με άλλα. Την αλήθεια την έγραψε ο Λεωνίδας πριν…..
Εδω έχεις εν μερει δικίο και συμφώνω με τον Λεωνίδα εκτος απο την τέλευταια φράση…Καλά να περνας..
ΥΓ θελώ τον κεραυνό μου σε 8 λέπτα παρακαλώ…
Θνητοί ανόητοι….
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ αντε στον μουσατο εσυ …με τη βεσπα και το κολαν
Ιωάννη μα όλοι ξεκινάμε απο ά-νοητοι για να εξέλιχθούμε σε νοήμονες και ορισμένοι για να φτάσουν στην διά-νοια και το μεγαλείο αλλά και η τραγωδία του ανθρώπου είναι ότι ξέρει ότι είναι θνήτος…
Σε παρακαλώ κοινέ θνητέ…(όπως όλοι οι παραπάνω εκτός του Λεωνίδα…)
… όταν απευθύνεσαι σε Αθάνατο ( όπως και στον Λεωνίδα) να γράφεις κεφαλαία…
ΙΩΑΝΝΗΣ…
όλοι ίσα κι όμοια γίναμε….άντε μη σας σφυρίξω κανα κεραυνό και βγάλετε μαλλιά στα νύχια…
Κάποιοι άλλοι κοντεύουν να βγάλουν μαλλιά στις παλάμες…
Fais- toi ton pire si tu veux….si tu peux,,,,
Je te defie a faire ton pire si tu veux…et si tu peux…
La fille que j’aimera
Sera comme bon vin
Qui se bonifiera
Un peu chaque matin
Ωραιο ποήμα
Αιντε από κάτω
απ΄το ραδίκι
Αιντε από κάτω
απ΄το ραδίκι
Άιντε από κάτω απ΄το ραδίκι
Αιντε κάθονται δυό πιτσιρίκοι…
Ιωάννη αν είναι να πετάξεις έναν κεραυνό δεν μπορείς να περιμένεις μισή ώρα για να μην χρειαστεί να ψήσω το τόστ μου;
Ο Αθάνατος δεν ομιλεί την Γαλλικήν. Έχετε την καλοσύνη να γράψετε εις την Ελληνικήν που σκαμπάζει περικαλώ;;
Υποτιιθέται ότι οι Θεοί δεν έχουν προβλήμα με κάτι μικροπράγματα οπώς ξένες γλώσσες..Και οι δύο φράσεις σημαίνουν μπορείς» και «σε προκάλω να κάνεις ότι το χειροτέρο αν θέλεις και μπορείς»
Εμείς …δηλαδή εγω και ο Λεωνίδας… είμαστε Θεοί αλλά από άλλο πλανήτη με μυστική αποστολή «κομήτη» σαν τον sport Billy. Δεν μιλάμε ποταπές γλώσσες.
Fais- toi ton pire?????
ποιος τον πήρε;;;
Πάλι ο Αμετανόητος;;;; Δεν προλαβαίνεται αυτό το παιδί….
Μετάφραση «κάνε ότι το χειροτέρο αν θελεις και μπορείς»
ΥΓ εκείνος ο κεραυνός τι γινέται; θα μου τον στειλείς; θέλω να ψήσω τόστ σε 15 λέπτα…..
To θες medium rare ή well done το τοστ;
Well done παρακαλώ
Το κασέρι να τρέχει;;;
Ναι
ΕΦΤΑΣΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ευχαριστώ
ΥΓ Αν μπορείς βέβαια να στείλεις κεραυνούς στο Λονδίνο
Συντεταγμένες…..μισές δουλειές δεν θα κάνουμε.
Βορείο Λονδίνο N14 4JR
Ωχ, COCKfosters (τέρμα Θεού)
οχι ακριβώς ειμαι πιο κοντα στο Southgate Station
Μάζεψε τη γάτα μη καεί η γούνα της…
Μα δεν έχω γάτα
ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ ΛΕΜΕ!!!!
Ε οκ…λάθος σπίτι…
Δεν πειράζει η προσπάθεια μετρά,,,Απο την άλλη θα δώ το λινκ με τα κοριτσάκια ελπίζω μόνο να έχει καμιά καστανούλα, καμιά κινεζούλα , η κάμια κοκκινομάλλα αλλα΄ΟΧΙ ξάνθούλες please!
YΓ σε ενα λινκ που παρουσιαστικάν εδώ στις αρχέςτου Σεπτεμβρή αν το εψαχνες λίγο εβγαίναν μερικά «εκπαιδευτικά» βιντεό..Τυφλά να έχει το National Geographic
Να σου στείλω μία Ντόμινο να βρεις την υγειά σου;
Το βράδυ τρώω τόστ απο μικρός άντε και κάνενα σουβλάκι…Πίτσα θα φάω την Κυριακή
Σε ποιο τούρκικο τρως σουβλάκι, αγόρι μου;
Τελευταιά φορα που κοιτάξα το Κουζίνα είχε Κυπριούς και ήταν υπο κυπριάκη ιδιοκτήσια.Χωρία που διπλά στο Cookfosters έχει μαγαζί ενας γνώστος μου Βασίλης απο την Κάλυμνο…Greek tasty το λένε. Παλαια ειχα φάει μερικά Iskander kebab αλλά σε Κούρδους…
Φοιτητής;
Για Διδακτορικό
Aκόμα να το πάρεις ???? αν είναι δυνατόν…ακόμα να μάθεις ιστορία ???? τζάμπα πάνε οι κόποι μας…???
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Χρήστο, μόνο να μας στείλεις την έδρα σου,όταν με το καλό…., να στείλουμε κανά ζαβό να ξεστραβωθεί…
Κατσε να μα καταφέρω και τα λέμε,,,
Άντε με το καλό και με την τήβεννο. Και σύντομα επιστροφή στα πάτρια
Ευχαριστώ
Reblogged this on ΜΕΤΩΠΟ ΟΧΙ.
http://www.nooz.gr/tech/dimiourgi8ike-agnosti-morfi-ilis-apo-moria-fotos
ΦΡΕΣΚΙΑ ΕΙΔΗΣΗ !!!!!
+100000000000000000000
Μη γράφεις αλλού σχόλια…..έλα εδώ να με αντιμετωπίσεις σα γυναίκα….
Το ταξίδι στο χρόνο είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Άρχισα πρόσφατα να διαβάζω ένα βιβλίο επ αυτού
Πρόσφατα είδα ένα πολύ ωραίο ντοκυμαντέρ σε σχέση με το θέμα του άρθρου. Όταν τελειώνει το ντοκυμαντέρ απορείς γιατί έχεις φτάσει σε σημείο να μαλώνεις για το πάρκινγκ…
ΤΙΤΛΟ?
Aν εννοείς το βιβλίο, εδώ
http://press.uchicago.edu/ucp/books/book/chicago/T/bo8447256.html
Δεν είναι Αρλεκιν…
Καληνύχτα κορίτσια….
πολύ ωραίο το άρθρο κλαψιάρη….
bye bye!!!
Μπαμπάκια…
Πλύνε και τα πόδια σου πριν σε πάρει ο Μορφέας…
Ο Μορφέας θα πάρει εσένα…
εγώ πάω για μπύρες.
ταξιδι πισω στο χρονο ε? Για που τον «κοβετε» τον ΙΩΑΝΝΗ ?
1) Σε Διονυσσιακο οργιο στα εγκατα των Ελευσινιων
2) Σε κανενα «τραπεζι» στον Καλιγουλα
3) Στην εποχη των σπηλαιων (ροπαλο ,την αλλη απ την κοτσιδα πισω του κλπ )
Για γκεστ σταρ σε ταινία του Μπόκολη τον κόβω
Το 3) να προσθέσω και 4) Πάπας Αλέξανδρος Βοργίας…στην θέση του Πάπα Αλεξάνδρου Βοργία (καποίος πρέπει να «ευλογήσει» τις Ρωμαίες, λοιπες Ιταλιδες,Ισπανίδες κτλ,) βεβαιώς βεβαιώς
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ !!!!
Οι διάλογοι βέβαια…
Και το άρθρο καλό αλλά πολύ φευγάτο.
Σε όποιον δεν αρέσει το σύμπαν μας και που να δει κάποια άλλα…
ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΦΟΒΕΡΗ ΑΤΑΚΑ
K(L)οπυράϊτ από έναν μεγάλο συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, φίλιπ ντικ !